Hore

Samyang 35mm F1,4 AS UMC - pomaly ale kvalitne

Kórejského výrobcu Samyang poznáte mnohí, veď už je tomu pár rokov čo prišiel aj na náš trh s cenovo dostupnými a celkom vydarenými  8mm F3,5 objektívmi typu rybie oko. Od tých čias pretieklo veľa vody a postupne na trh Samyang priniesol aj 85mm F1,4 objektív, 14mm F2,8 objektív, alebo aj ďalšie zrkadlové objektívy. Objektívy Samyang nájdete v rôznych krajinách pod rôznymi obchodnými značkami ako Walimex, Vivitar, a pod. Všetko sú to ale objektívy s manuálnym zaostrovaním, a preto svoje uplatnenie nájdu skôr na tých zrkadlovkách, ktoré majú asistenciu AF, prípadne majú väčší hľadáčik s vymeniteľnou matnicou. Nám sa do rúk dostal model Samyang 35mm f/1.4 AS UMC pre Nikon a radi sme si ho v redakcii vyskúšali.

Kvalitné optické sklo

Tento 35mm objektív nie je žiadny trpaslík, skôr patrí medzi tie najväčšie svojho druhu. Je veľký (111 x 83mm) a pomerne ťažký (660g). Nasadený na plnoformátovej zrkadlovke ho pocítite, a preto práca s ním na najmenších telách môže byť hodne nepohodlná. Objektív je konštrukčne vyrobený z kombinácie plastu, kovu a samozrejme kvalitných optických členov. Vzhľadom na vysokú hmotnosť (a jemnosť chodu prstenca) môžeme predpokladať, že vnútro objektívu je kovové, rovnako ako bajonet. Vonkajší tubus je prevažne plastový, rovnako ako vykrojená slnečná clona v tvare kvetiny. Clona a látkové puzdro je súčasťou balenia. Objektív má výrazný červený hliníkový prstenec pri bajonete, ktorý púta pozornosť.

Mechanicky funguje objektív pekne, zaostrovací prstenec má zamatový a dostatočne dlhý chod na citlivé zaostrovanie. Problém nebol ani s clonou, ktorá sa nezasekávala, jednoducho všetko fungovalo ako malo.

Objektív má dokonca plávajúci systém zaostrovania (podobne ako drahšie makroobjektívy), takže je optimalizovaný aj na zaostrovanie aj na najkratšie vzdialenosti. Má preto pekný ostrý obraz aj pri fotení blízkych motívov.

Manuálne ostrenie

Dnes už málokto chce fotiť tak aby musel manuálne zaostrovať. Hoci aj pri portréte to hodne predlžuje fotenie, pri fotografovaní krajiny alebo statických scén je to samozrejme úplne jedno, pretože vtedy je naozaj dosť času na zaostrenie a kontrolu záberu. Objektív je preto určený skôr na fotenie statických a aranžovaných motívov. V prípade Nikonu D700 fungovalo potvrdenie správnosti zaostrenia úplne presne, pričom v hľadáčiku sa celkom dobre dalo posúdiť, či je objekt zaostrený. Problematické bolo pre mňa zostrenie na nekonečno (napr. 20-30metrov). Pri menších clonových číslach pod F4 nebolo jednoduché trafiť sa presne na požadovaný motív a zaostriť presne. Nekonečno, alebo krajná poloha objektívu je trochu „za nekonečnom“ takže bolo treba sa o cca 1-2 mm vrátiť aby bolo presne zaostrené na protiľahlý panelák, viď. administratívnu budovu na testovacích fotkách. Manuálne zaostrovanie nie je pre každého, a treba zvážiť či je pre tento štýl práce pre vás a hodí sa na to čo fotíte.

Automatická clona len na Nikonoch

Ak by ste si kúpili tento objektív na Canon alebo iné značky, clonu musíte ovládať manuálne. V prípade Nikonu funguje clona automaticky, takže práca je celkom pohodlná, lebo hodnotu clony nastavíte otočným voličom.

Obrazová kvalita

Objektívu po obrazovej stránke nič nechýba ani pri porovnaní s originálmi od Nikonu alebo Canonu. Ostrý je už od clony F1,4 a aj na tejto extrémnej clone dokážete nafotiť ostré fotky s množstvom detailov. Po priclonení na F2 až F2,8 prichádza k výraznému zlepšeniu kresby, ktorá je rezavo ostrá a nekompromisná.


100% výrez bez doostrenia  z extrémneho rohu obrazu, clona F1,4.


100% výrez zo stredu obrazu na clone F1,4.

Pri rýchlom porovnaní s Nikonom 35mm F1,4G podával Samyang takmer rovnaký obrazový výkon s niekoľkými jemnými rozdielmi. Obraz z Nikonu bol kontrastnejší a farebne neutrálnejší. Samyang podával farby o niečo teplejšie, ale menej aberoval. Ostrosť pri oboch objektívoch bola navlas rovnaká aj v strede aj pri porovnávaní rohov obrazu. Podanie obrazu mimo hĺbku ostrosti je pri oboch sklách tiež veľmi podobné. Pri oboch objektívoch bol bokeh najkrajšie podaný pri clone F2-F2,8. Pri plne odclonenom objektíve samozrejme najviacej odpichnete zaostrený objekt od pozadia, no podanie bokehu nie je až také krémové. Ak hodnotím kvalitu bokehu, uprednostnil by som o trošku v tejto disciplíne lepší Nikkor 35mm F1,4 G. Obraz Samyangu je teda špičkový (Keď sa dá porovnávať s niečím ako Nikkor 35mm F1,4 G), poďme sa ale pozrieť na ďalšie skúsenosti.


Mierna vinetácia mizne po priclonení na F2,8. (Vľavo clona F1,4 vpravo F2,8).

Pomaly ďalej zájdeš

Manuálne zaostrovanie má svoje čaro aj pri fotení portrétov. Spomalenie ktoré pri práci prináša manuálne zaostrovanie, často nie je na škodu ani pri portrétovaní. Lepšie sa svojím spôsobom sústredíte na výrez, prezriete si scénu v hľadáčiku a často urobíte lepšie portréty ako s autofokusom. Ak už máte raz správne zaostrené, tak sa potom môžete plne sústrediť len na scénu a portrétovaného, stačí už len v správny okamih stlačiť spúšť. Pri fotografovaní som mal aj na clonách F1,4-F2 veľmi málo odpadu, vďaka dobrému hľadáčiku a presnej asistencii Nikona D700. Úspešnosť exaktne zaostrených záberov bola tak 50%, čo je skvelá hodnota. (Pri používaní AF na EOS 5D II som mal pri takýchto clonách vyššie percento nepresne zaostrených záberov).

Samyang má síce pekný obraz, avšak pri fotení reportáže dám vždy prednosť overenému a bleskovo zaostrujúcemu AF 35mm F2 D od Nikonu aj za cenu o triedu horšej obrazovej kvality v rohoch obrazu a zvýšenej aberácie, ktorú už tomuto staručkému objektívu musíme odpustiť...


Objektív je najväčší z predávaných 35mm modelov.
Porovnanie s Nikonom AF-S 35mm F1,4 G a AF 35mm F2.
D

Záver

Objektív môžem odporučiť pre tých používateľov, ktorí sú si istí, že nebudú potrebovať AF a fotia iné motívy ako akciu, prípadne si chcú vyskúšať ako sa fotí so svetelnými objektívmi. Ak chcete cenovo dostupný objektív s nekompromisnou obrazovou kvalitou pokojne siahnite po tomto modeli od Samyangu.

Ak však potrebujete AF určite sa neobmedzujte, máte na výber v portfóliu Nikonu napríklad AF-S 35mm F1,8 G (pre DX senzor) alebo AF 35mm F2 D pre Full Frame senzor (FX). Tieto objektívy sú obrazovo veľmi slušné a majú rýchle a spoľahlivé zaostrovanie.

Nekompromisným  definitívnym riešením je samozrejme Nikon 35mm F1,4 G, pri ktorom cena zodpovedá obrazovej kvalite, konštrukcii aj komfortu práce.

Technická špecifikácia

Konštrukcia: 12 optických členov v 10 skupinách, plávajúci systém.
Počet lamiel clony: 8
Min. zaostriteľná vzdialenosť: 0,3m
Rozmery: 111 x 83 mm
Hmotnosť: 660g
Filter: 77mm
Clona: Vyrezaná clona v tvare kvetiny, s bajonetovým nasadzovaním.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2012-02-24 08:52:50
Za cca 300€ výborný objektív
 
aesace
2012-02-24 09:41:19
Ako obvykle, treba si recenziu dohladat a dopisat sam, ked sa chce dozvediet clovek nieco uzitocne k veci. Vdaka jozefko2310 za orientacnu cenu.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2012-02-24 10:49:34
vyborne sklo..ten samyang normalne prekvapuje aku kvalitu dava..uz davnejsie som cumel ake ostre fotky lezu z 85mm f1.4 na plnej diere a teraz len cumim ake ostre su na 1.4 pri 35mm..kludne zrovnatelne s canon L 35mm f1.4 ..myslim si ze keby tam dali aj ostriaci mechanizmus to sklo sa za 600 az 700 euro oplati uplne v pohode...nijake mazanice to nefoti...
 
Big Lebowski
2012-02-24 10:53:19
Veľká škoda že nefunguje automatická clona na Canon a ostatných fotoaparátoch. MF by mi veľmi nevadil.
 
PeCh
2012-02-24 11:21:25
Vďaka za recenziu. Viem, že je to opticky výborný a cenovo dostupný objektív, len na APS-C zrkadlovkách (napr. môj Canon 550D) to manuálne ostrenie by bolo priveľké utrpenie. Clona f/1.4 je ale príliš lákavá. Keby nebol tento objektív taký veľký a ťažký, tak ho kúpim k NEXu, kde manuálne ostrenie ide predsa len lepšie (aspoň to tak vyzerá, ešte ho nemám ). Pri tejto veľkosti je však pre tento prípad lepší Nikon 35/1.8. Takže Samyang by som kúpil naozaj len na fullframe.
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-02-24 11:53:03
ta vaha je ale masaker nepraktická :/
 
Robert Simeg
2012-02-24 12:12:37
pre Canon uplne neprakticke podla mna...
 
lochnes
2012-02-24 13:29:12
Perfektné sklo, fotil som s ním v 0-vom svetle na Fotoslovakia... Veľmi ma prekvapila kvalita... aj prevedenie... zaostril som správne aj na 550D.... na odpich od pozadia nič lepšie za tú cenu asi nie je...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-24 14:13:40
príspevok od: aesace
Ako obvykle, treba si recenziu dohladat a dopisat sam, ked sa chce dozvediet clovek nieco uzitocne k veci. Vdaka jozefko2310 za orientacnu cenu.
Cenu si zvladnes zistit velmo lahko..., navyse vsade je ina, nema vyznam strielat od pasa, coskoro bude aj v ponuke ephotoshopu a potom bude aj presna cena. Orientacne je to od 350,- do 380,. Verzia na nikon je drahsia kvoli clone automatickej.
 
NefroniK
2012-02-24 14:22:43
Ja by som len rad upozornil, ze ta automaticka clona pre Nikon funguje len od modelu D7000 vyssie, resp. aktualne napr. D7000, D300, D300s, D3(s/x), D700, buduce D800 a D4.
Neplati to pre modely D3000/D3100, D5000/D5100, D90 pripadne ani D60, D40.
 
NefroniK
2012-02-24 14:27:56
Aha, sa ospravedlnujem, mal som mylny predpoklad.

Prave som zistil, ze nejde o prenos manualne nastavenej clony na objektive, ale naozaj o nastavenie clony elektronicky cez telo fotoaparatu.
 
Triton
2012-02-24 14:30:21
Nevie mi niekto povedat preco samyang nedava af? Ci je to cisto koli cene?
 
netmouse
2012-02-24 14:43:58
príspevok od: NefroniK
Ja by som len rad upozornil, ze ta automaticka clona pre Nikon funguje len od modelu D7000 vyssie, resp. aktualne napr. D7000, D300, D300s, D3(s/x), D700, buduce D800 a D4.
Neplati to pre modely D3000/D3100, D5000/D5100, D90 pripadne ani D60, D40.
a co D200?
 
NefroniK
2012-02-24 14:51:02
príspevok od: netmouse
a co D200?
Ak je to otazka smerovana tym smerom, ze som na to zabudol tak nie. To som uz z prikladu zamerne vypustil, rovnako som vypustil aj D80, D70, D50 alebo D100. Snad nebudeme vypisovat kompletne vsetky Nikon DSLR.
Ak je to vsak otazka, ci D200 podporuje prenos manualne nastavenej clony priamo na objektive, tak odpoved je ano.
 
creo4zero
2012-02-24 15:50:47
Na niektorých US fórach odporúčajú kupovať nikonovú verziu a dokúpiť za pár eur redukciu na Canon - a tým je konfirmácia clony zabezbepečená. Máte s tým niekto skúsenosť? A ešte otázka: má niekto skúsenosť s používaním manuálnych skiel na Canon 7D? Je tam nutná výmena matnice???? Nerád by som sa totiž kafral v tom skvelom aparáte. Vďaka za každé info
 
creo4zero
2012-02-24 15:56:02
príspevok od: DEVOTEE
ta vaha je ale masaker nepraktická :/
.. a čo tak trochu posilňovne v pauzách medzi dvomi foteniami??
 
creo4zero
2012-02-24 15:57:51
príspevok od: Big Lebowski
Veľká škoda že nefunguje automatická clona na Canon a ostatných fotoaparátoch. MF by mi veľmi nevadil.
Je tu možnosť ako som už uviedol vyššie, kúpiť Nikon verziu a redukciu na Canon!
 
Marek Janicko
2012-02-24 16:42:22
príspevok od: creo4zero
Je tu možnosť ako som už uviedol vyššie, kúpiť Nikon verziu a redukciu na Canon!
Moment v tomto pripade sa uz nebude jednat o hybridny medzikruzok s redukciou? Pokial ano straca sa svetelnost plus zaostrenie na nekonecno, samozrejme pokial nebude mat opticky clen.
 
creo4zero
2012-02-24 16:52:28
príspevok od: Marek Janicko
Moment v tomto pripade sa uz nebude jednat o hybridny medzikruzok s redukciou? Pokial ano straca sa svetelnost plus zaostrenie na nekonecno, samozrejme pokial nebude mat opticky clen.
Nie som si istý, ale ide o veľmi tenký adaptačný kovový prstenec, o hrúbke cca 2mm... Nájdem link a pripojím. Ináč tam spomínali, že zaostrovanie na nekonečno by s ním práve vďaka malej hrúbke, nemal byť problém.
 
creo4zero
2012-02-24 16:54:47
Našiel som teraz toto ale to, o čom píšem bolo niečo iné.
http://www.kenrockwell.com/tech/roxsen-converter.htm
 
creo4zero
2012-02-24 16:57:55
príspevok od: Marek Janicko
Moment v tomto pripade sa uz nebude jednat o hybridny medzikruzok s redukciou? Pokial ano straca sa svetelnost plus zaostrenie na nekonecno, samozrejme pokial nebude mat opticky clen.
Tu je ten link:
http://forum.photozone.de/index.php?/topic/307-samyang-14mm-af-confirm-adapter-for-canon/

02:04 je čas príspevku alebo niekde okolo toho
 
creo4zero
2012-02-24 17:00:40
The Nikon version with af-adapter is absolutely a good solution and the lens can be used both with Canon and Nikon bodies. But one point is weather the af is really needed, because the hyperfocal distance of 14mm is so close. with f5.6 it is only 1,17m. So with f5.6 you only set the focus scale to 2m and shoot, and with f8 the distance can is smaller. This works well with this awesome lens for it´s price, under 300€.
I have read in DPreview pages that somebody has clued an af-chip to the mount in the same way as earlier was done with non af-adapters. Maybe it works too.

The big advantage of the focus confirmation chip is actually that it'll provide exif information to the camera (and to the raw and jpeg files IOW), which makes it a lot easier to identify when using all kinds of tools. I also understand that that way it'll work well with ETTL too.

However I'd suggest to go for a Nikon version and use a Nikon -> EOS adapter with chip. No gluing required, or lining the chip up correctly for that matter, and generally you can have the adapter preprogrammed for your lens too.
 
irstudio.cz
2012-02-24 17:28:51
Akorát ten bokeh je nějaký divný
 
creo4zero
2012-02-24 17:36:54
príspevok od: irstudio.cz
Akorát ten bokeh je nějaký divný
Chlpatý? Ale nie za každej podmienky. Pri väčšej vzdialenosti za objektom je to veľmi príjemné. V kratšej vzdialenosti je trochu nervózny.... Ale v porovnaní s kvalitou rozlíšenia a kresby optiky je to viac menej zanedbateľné.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-24 18:35:07
príspevok od: creo4zero
Na niektorých US fórach odporúčajú kupovať nikonovú verziu a dokúpiť za pár eur redukciu na Canon - a tým je konfirmácia clony zabezbepečená. Máte s tým niekto skúsenosť? A ešte otázka: má niekto skúsenosť s používaním manuálnych skiel na Canon 7D? Je tam nutná výmena matnice???? Nerád by som sa totiž kafral v tom skvelom aparáte. Vďaka za každé info
konfirmácia je jedna vec ale automaticky ti ju nestiahne do prac polohy na canone aj tak a o to ide, nikon má na bajonete objektívu taký mechanický tŕn ktorým to urobí
 
creo4zero
2012-02-24 18:44:53
príspevok od: Jozef Peniak
konfirmácia je jedna vec ale automaticky ti ju nestiahne do prac polohy na canone aj tak a o to ide, nikon má na bajonete objektívu taký mechanický tŕn ktorým to urobí
Vďaka. Asi zostanem pri manuálnej klasike a kúpim si na Canona.
 
Juraj Lacko
2012-02-24 21:34:30
Najnovsi je 24mm f1,4. Ten je tiez superostry ako som pozeral fotky. Skla su to naozaj velke. Samyang sa zacina zapisovat do povedomia fotografov kvalitou. Na canon predavaju af potvrdzovaci cip ktory sa nalepi na bajonet a potom hladacik potvrdi bod zaostrenia bliknutim. Funguje to dobre sam to mam uz na 2 sklach. Je to otazka par euro.
 
netmouse
2012-02-24 22:06:18
príspevok od: NefroniK
Ak je to otazka smerovana tym smerom, ze som na to zabudol tak nie. To som uz z prikladu zamerne vypustil, rovnako som vypustil aj D80, D70, D50 alebo D100. Snad nebudeme vypisovat kompletne vsetky Nikon DSLR.
Ak je to vsak otazka, ci D200 podporuje prenos manualne nastavenej clony priamo na objektive, tak odpoved je ano.
Dakujem za odpoved, nebolo to myslele ako ironicka poznamka ze si vsetky nevymenoval, som drztelom D200 a preto ma to zaujimalo ... uz som sa obzeral tu Samyang 8mm ale aj tato vyzera dobre
 
rumpeak
2012-02-25 09:37:33
Nechápu, proč tomu nepřidají trochu elektroniky a měli by 10x větší prodeje. S AF bych ho za tu cenu koupil okamžitě, takhle si ho nekoupím nikdy.
 
Alesh
2012-02-25 10:54:13
príspevok od: Juraj Lacko
Najnovsi je 24mm f1,4. Ten je tiez superostry ako som pozeral fotky. Skla su to naozaj velke. Samyang sa zacina zapisovat do povedomia fotografov kvalitou. Na canon predavaju af potvrdzovaci cip ktory sa nalepi na bajonet a potom hladacik potvrdi bod zaostrenia bliknutim. Funguje to dobre sam to mam uz na 2 sklach. Je to otazka par euro.
Tu 24mm f1,4 bohužel tady http://www.lenstip.com/index.php?test=obiektywu&test_ob=330 dost zkritizovali
 
Matt83
ocenenie redakciou 2012-02-25 12:14:10
za 350eur tento objektiv, snad nee :/ radsej mam canon 50mm f/1,4 za rovnaku dobru cenu a lepsiu kvalitku
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-25 13:34:20
príspevok od: Matt83
za 350eur tento objektiv, snad nee :/ radsej mam canon 50mm f/1,4 za rovnaku dobru cenu a lepsiu kvalitku
lepsiu kvalitku - v com v prevedení? - zartuješ?
ved 50F1,4 Canon je blato na F1,4 a na F2 to nie je žiadna sláva a od F2,8 je to to co Samyang na F1,4, jediná pozitívna vec je že to má AF,
inak v porovnaní s týmto Samyangom je to šrot - máme ho v redakcii bol asi 2-3 krát v servise, navyše je to 50tka anie 35ka.
 
creo4zero
2012-02-25 16:10:07
príspevok od: Juraj Lacko
Najnovsi je 24mm f1,4. Ten je tiez superostry ako som pozeral fotky. Skla su to naozaj velke. Samyang sa zacina zapisovat do povedomia fotografov kvalitou. Na canon predavaju af potvrdzovaci cip ktory sa nalepi na bajonet a potom hladacik potvrdi bod zaostrenia bliknutim. Funguje to dobre sam to mam uz na 2 sklach. Je to otazka par euro.
Ano, lenže 24-ka výrazne zaoastáva za 35-kou!! Nie vždy sa asi vydarí niečo extra. A 35-ka je extra.
 
PeCh
2012-02-25 20:00:05
príspevok od: Jozef Peniak
lepsiu kvalitku - v com v prevedení? - zartuješ?
ved 50F1,4 Canon je blato na F1,4 a na F2 to nie je žiadna sláva a od F2,8 je to to co Samyang na F1,4, jediná pozitívna vec je že to má AF,
inak v porovnaní s týmto Samyangom je to šrot - máme ho v redakcii bol asi 2-3 krát v servise, navyše je to 50tka anie 35ka.
S tou 50/1.4 to nie je až také zlé. Moja ma veľmi milo prekvapila. Podľa toho, čo sa o nej hovorí som čakal, že pod f/2.8 to bude bieda. Ale keď som ho odskúšal, tak som zistil, že aj na plnú dieru je v pohode ostrý (v pohode tlač na A4 možno i A3). Problémom na plnú dieru je slabší kontrast a to, že je najzaj problém správne zaostriť (asi preto sú tie reči o jeho mäkkosti).

Spracovanie je druhá vec. Inak so Samyangom by som ho tiež neporovnával. Ako píšeš 35 a 50 je dosť rozdiel . A nejaká slušná 35 mi chýba.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-25 20:14:36
príspevok od: PeCh
S tou 50/1.4 to nie je až také zlé. Moja ma veľmi milo prekvapila. Podľa toho, čo sa o nej hovorí som čakal, že pod f/2.8 to bude bieda. Ale keď som ho odskúšal, tak som zistil, že aj na plnú dieru je v pohode ostrý (v pohode tlač na A4 možno i A3). Problémom na plnú dieru je slabší kontrast a to, že je najzaj problém správne zaostriť (asi preto sú tie reči o jeho mäkkosti).

Spracovanie je druhá vec. Inak so Samyangom by som ho tiež neporovnával. Ako píšeš 35 a 50 je dosť rozdiel . A nejaká slušná 35 mi chýba.
to co pises s tou Canon 50tkou mi tak sedi na APS-C ešte, ale na FF je to pre mna nepoužiteľný objektív pod F2 ak mi ide o ako tak ostre fotky. pritom Sigma 50F1,4 je dobra ja na plnu dieru lebo ma kresbu aj kontrast
 
PeCh
2012-02-25 20:49:46
príspevok od: Jozef Peniak
to co pises s tou Canon 50tkou mi tak sedi na APS-C ešte, ale na FF je to pre mna nepoužiteľný objektív pod F2 ak mi ide o ako tak ostre fotky. pritom Sigma 50F1,4 je dobra ja na plnu dieru lebo ma kresbu aj kontrast
Áno, písal som o APS-C (550D).
 
MX5_SVK
2012-02-25 22:38:06
Hmm necital som vsetky prispevky do diskusie ale je takyto objektiv vobec pouzitelny na APS-C? Napr na D90ke?? Mam na mysli ostrenie. V FF hladaciku sa mozno da na f1,4 vidiet kam je zaostrene ale v APS-C hladaciku no neviem mam pochybnosti.
Vyborne vyzera aj 85mm f1,4 ale tam je to s ostrenim este horsie :/
Keby tak chceli zamakat na nejakom AF ked aj klasickym motorom...potesili by ma silne.
 
salves
2012-02-26 10:21:18
príspevok od: NefroniK
Ja by som len rad upozornil, ze ta automaticka clona pre Nikon funguje len od modelu D7000 vyssie, resp. aktualne napr. D7000, D300, D300s, D3(s/x), D700, buduce D800 a D4.
Neplati to pre modely D3000/D3100, D5000/D5100, D90 pripadne ani D60, D40.
nejako mi to nesedí, novšie od modelu D7000, napr D5100 je novšia, nie?
 
IO-NR
2012-02-26 11:24:20
Samyang 35/1,4 je super sklo - obrazom, prevedenim a aj cenou. Canon 50/1,4 mal u mna dobry obraz od f1,8 a pri f2,8 spickovy - no viac ma mrzelo neschopne zaostrovanie a prevedenie, za ktore by som ani 100€ nedal... na tento Samyang sa skutocne nechyta.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-26 15:45:55
príspevok od: IO-NR
Samyang 35/1,4 je super sklo - obrazom, prevedenim a aj cenou. Canon 50/1,4 mal u mna dobry obraz od f1,8 a pri f2,8 spickovy - no viac ma mrzelo neschopne zaostrovanie a prevedenie, za ktore by som ani 100€ nedal... na tento Samyang sa skutocne nechyta.
vdak za názor, uz som si skoro myslel ze som jediný s takouto skúsenosťou
 
ErikDuris
2012-02-26 17:41:01
Vidim to ako dobry objektiv na natacanie videa...
 
tomis.ales
2012-02-26 22:38:57
Na vystave som ho mal v rukach a musim povedat, ze kvalitou prevedenia je daleko lepsi ako nove zlate Nikkory. Taku jemnost v chde prstenca som este nezazil. AF by mi chybalo, ale mozno by som uvazoval nad tou 24kou.
 
tomis.ales
2012-02-26 22:47:32
Beriem spat, za cenu 650€ za 24ku si asi radsej pockam na Sigmu 24 f1,4, ak teda bude.
V kazdom pripade za cenu 350€, je 35ka super objektiv.
 
Le_Chuck
2012-02-27 10:09:44
Da sa to realne niekde odskusat? Mate ho niekto? Dobehnem. Nieje lepsia volba Sigma 30/1.4? Nejake to kilecko navyse za autofocus.
 
Le_Chuck
2012-02-27 10:15:24
Uff, ta Sigma nie je FF, tak nic.
 
aesace
2012-02-27 15:59:54
príspevok od: Jozef Peniak
Cenu si zvladnes zistit velmo lahko..., navyse vsade je ina, nema vyznam strielat od pasa, coskoro bude aj v ponuke ephotoshopu a potom bude aj presna cena. Orientacne je to od 350,- do 380,. Verzia na nikon je drahsia kvoli clone automatickej.
Ja viem, ze je len orientacna, ale pride mi to hlupost sa kvoli tomu zbytocne na nieco hrat, ze ked sa neda dat presna cena, tak radsej ziadna a pritom sa v clanku obvykle zoparkrat spomenie, ze cena je vyssia alebo nizsia... To je ako keby si povedal, ze sa neda recenzovat objektiv, ktory nie je v tunajsom shope...To je proste schyzofrenia.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-27 16:37:53
Ide o to ze tu nie je oficialny distributor, nie o nas eshop, takze ani nie je odporucana mc. Toto sa tu riesi stale dokola, kto chvilu robil v marketingu a maloobchode vie preco tu cenu je lepsie nedat ked nie je oficialna. A ked dame oficialnu tak misko mrkva napise ze on ho videl o 50 eur lacnejsia a uz sme zase len na zaciatku, navyse cena sa casom meni, preto je najlepsi prelink na eshop. Je to taka cenova onania uz ni
 
michaell
2012-02-27 18:13:23
príspevok od: Jozef Peniak
vdak za názor, uz som si skoro myslel ze som jediný s takouto skúsenosťou
PRAVE SOM PREDAL 50-ku prave kvoli nespokojnosti na apsc vyborni na fuulke bieda.....chcem sa ta opytat na tu 35-ku samyang vystupi su ozaj velmi dobre ale ten manual ..... kupil by si ho ak potrebujes street foto?
 
conan7
2012-02-28 12:18:13
príspevok od: tomis.ales
Na vystave som ho mal v rukach a musim povedat, ze kvalitou prevedenia je daleko lepsi ako nove zlate Nikkory. Taku jemnost v chde prstenca som este nezazil. AF by mi chybalo, ale mozno by som uvazoval nad tou 24kou.
odkial máš info o sigme 24/1.4?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-28 12:22:05
príspevok od: michaell
PRAVE SOM PREDAL 50-ku prave kvoli nespokojnosti na apsc vyborni na fuulke bieda.....chcem sa ta opytat na tu 35-ku samyang vystupi su ozaj velmi dobre ale ten manual ..... kupil by si ho ak potrebujes street foto?
na street nie, tam treba aj AF - aspon mne,

to radšej 35 F2 aj za cenu horšej ostrosti ked to musí byť za rozumne peniaze. Navyše je F2 menšia čo je na street fajn, Samyang je taký trošku obor
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-28 12:24:11
príspevok od: ErikDuris
Vidim to ako dobry objektiv na natacanie videa...
chlapík čo ju nám požičal do redakcie na test, túto 35ku používa práve na video na tej Sony Nex kamere tam MF nevadí a ten bokeh má rozprávkový aj ostrosť..
 
WildSammy
2012-02-28 12:26:42
Nemozem si pomoct, ale mne tu tie fotografie pridu o kusok zle zaostrene.. videl som vystup z tohto objektivu nazivo a vyzeral uplne inak ako tu prezentovane fotografie.. kazdopadne dobre sklicko pre tych, co nepotrebuju AF, aj pre tych, ktory chcu viacej uvazovat nad samotnou fotkou
 
WildSammy
2012-02-28 12:35:47
príspevok od: conan7
odkial máš info o sigme 24/1.4?
par mesiacov dozadu bol na webe kratky rozhovor z nejakej vystavy, kde predstavitel Sigmy tvrdil, ze v 11/2012 planuju ohlasit nove pevne skla medzi ktorymi moze byt aj 24/1.4 alebo 35/1.4, tak uvidime
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-28 13:38:11
príspevok od: WildSammy
Nemozem si pomoct, ale mne tu tie fotografie pridu o kusok zle zaostrene.. videl som vystup z tohto objektivu nazivo a vyzeral uplne inak ako tu prezentovane fotografie.. kazdopadne dobre sklicko pre tych, co nepotrebuju AF, aj pre tych, ktory chcu viacej uvazovat nad samotnou fotkou
o kúsok kam dopredu? dozadu? alebo rozhýbané?

hlavne je to nedoostrený výstup a tie fotky su už aj tak dosť ostré, ked sa dá na to doostrenie je to jak britva aj na plnu dieru,

mne sa veľmi ťažko posudzuje či mám správne zaostrené na nekonečno a takmer nekonečno, ale tie portréty sú zaostrované tak aby bolo zaostrené kuštik dopredu možnože pol cm pred oko alebo rovno na oko určite nie dozadu, pretože nie je nič horšie ako BF na tvári, to je potom nepoužiteľná fotka. Neviem si predstaviť ako to už zaostriť a trafiť lepšie.
Je to fotené z ruky normálne reálne rýchle fotenie. Ak by som fotil tehlovú stenu alebo antény dám si to na statív a dám Live View a je to. Ale tehlové steny nefotím ako asi väčšina fotografov.
 
WildSammy
2012-02-28 14:40:13
príspevok od: Jozef Peniak
o kúsok kam dopredu? dozadu? alebo rozhýbané?

hlavne je to nedoostrený výstup a tie fotky su už aj tak dosť ostré, ked sa dá na to doostrenie je to jak britva aj na plnu dieru,

mne sa veľmi ťažko posudzuje či mám správne zaostrené na nekonečno a takmer nekonečno, ale tie portréty sú zaostrované tak aby bolo zaostrené kuštik dopredu možnože pol cm pred oko alebo rovno na oko určite nie dozadu, pretože nie je nič horšie ako BF na tvári, to je potom nepoužiteľná fotka. Neviem si predstaviť ako to už zaostriť a trafiť lepšie.
Je to fotené z ruky normálne reálne rýchle fotenie. Ak by som fotil tehlovú stenu alebo antény dám si to na statív a dám Live View a je to. Ale tehlové steny nefotím ako asi väčšina fotografov.
Ja som pozeral len portretove.. pridu mi zaostrene na bundu alebo na ruky.. cize moze byt kusok FF ako vravis ty ale tak ano, ked sa doostria je to super
 
conan7
2012-02-28 15:08:22
príspevok od: WildSammy
par mesiacov dozadu bol na webe kratky rozhovor z nejakej vystavy, kde predstavitel Sigmy tvrdil, ze v 11/2012 planuju ohlasit nove pevne skla medzi ktorymi moze byt aj 24/1.4 alebo 35/1.4, tak uvidime
kedyyyy? to sa ani nedožijeme
 
WildSammy
2012-02-28 15:13:48
príspevok od: conan7
kedyyyy? to sa ani nedožijeme
presne vtedy
 
tomis.ales
2012-02-28 15:44:48
príspevok od: conan7
odkial máš info o sigme 24/1.4?
Iba rumors, bohuzial Ale logicky by to tak malo byt, kedze uz maju najpouzivanejsie 50ku a 85ku. Pocul som aj o 35ke. Ta sada sirokouhlych f1,8ciek je uz trochu stara, tak by mohli prijst s niecim novym.
 
Crazy41
2012-02-28 17:21:53
normalne moc tretim vyrobcom neverim ale toto vobec nevyzera zle, normalne to mozno raz vymenim za moju 35/2 AIS
 
jozorybarik
2012-03-05 22:10:01
Tento objektiv je ma naozaj velmi zaujal, paradne svetelne sklo za vybornu cenu. Mam 550D a uz dlhsie sa pozeram po nejakom pevnom svetelnom skle - standartne ako mnohi ini dilema canon 28mm f/1.8 vs canon 35mm f/2 vs sigma 30mm f/1.4, avsak kazdy ma svoje muchy. Ked tak rozmyslam nad tymto samyangom, tak to, ze je len MF, by az tak nevadilo, akurat by som bol velmi rad ak by ste mi vedeli poradit, resp zodpovedat nasledovne otazky (pozeral som aj po nete ale odpovede su rozne):

- Je mozne pracovat normalne v rezime priority clony ? t.j ze po nastaveni clony na objektive telo automaticky vypocita expoziciu ?

- Tento vyssie spominany konfirmacny cip pracuje aj s EOS 550D ? resp je to spolahlive riesenie, resp jeho montaz je nieco komplikovane ?

- je tento konfirmacny cip dostupny v nasich shopoch na slovensku ? lebo nikde som nic take nevidel

Pytam sa koli tomu, lebo ak by praca bola obmedzena len na to, aby som "tocil" manulane prstencom a telo si samo nastavy expoziciu a pipne pri zaostreni, tak podla mna nie je o com, beriem vsetkymi desiatimi. Ale ak by som bol nuteny fotit na Manuale (a zakazdym nastavovat expoziciu) ,resp. aby som to, ci mam zaostrene zistil az v pocitaci, tak to by som asi nerad

Vopred dakujem za odpoved
 
NefroniK
2012-03-13 15:21:33
príspevok od: salves
nejako mi to nesedí, novšie od modelu D7000, napr D5100 je novšia, nie?
Ano, D5100 je novsia ako D7000.
Ale ja som nenapisal NOVSIE modely, ale VYSSIE modely. A D5100 je nizsi model ako D7000.
 
NefroniK
2012-03-13 15:24:34
príspevok od: NefroniK
Ano, D5100 je novsia ako D7000.
Ale ja som nenapisal NOVSIE modely, ale VYSSIE modely. A D5100 je nizsi model ako D7000.
Ale potom som vsak pisal, ze tento prenos clony nesuvisi s tymto rozdelenim, kedze ide naozaj o elektronicky prenos, nie o prenos na zaklade clonoveho kruzku.
 
NefroniK
2012-03-13 15:25:59
príspevok od: netmouse
Dakujem za odpoved, nebolo to myslele ako ironicka poznamka ze si vsetky nevymenoval, som drztelom D200 a preto ma to zaujimalo ... uz som sa obzeral tu Samyang 8mm ale aj tato vyzera dobre
V poriadku. Nejde vsak o prenos pomocou clonoveho kruzku ale je to naozaj elektronicky, takze to funguje aj na nizsich modeloch.
 
vd
2012-05-06 22:01:27
príspevok od: Le_Chuck
Uff, ta Sigma nie je FF, tak nic.
to je jedina slabost tej sigmy, hladam alternativu za solidne peniaze na FF, ale 35L sa mi zda drahy
 
bear
2012-05-06 22:07:15
príspevok od: vd
to je jedina slabost tej sigmy, hladam alternativu za solidne peniaze na FF, ale 35L sa mi zda drahy
Canon EF 35/2
 
Atrick
2013-12-20 01:00:07
príspevok od: Juraj Lacko
Najnovsi je 24mm f1,4. Ten je tiez superostry ako som pozeral fotky. Skla su to naozaj velke. Samyang sa zacina zapisovat do povedomia fotografov kvalitou. Na canon predavaju af potvrdzovaci cip ktory sa nalepi na bajonet a potom hladacik potvrdi bod zaostrenia bliknutim. Funguje to dobre sam to mam uz na 2 sklach. Je to otazka par euro.
je možne tento čip osadit podla teba aj na 85mm samyang ? som spokojny s týmto objektivom no to potvrdenie mi tam ozaj chýba
 
seifi
2013-12-20 09:41:52
príspevok od: Jozef Peniak
lepsiu kvalitku - v com v prevedení? - zartuješ?
ved 50F1,4 Canon je blato na F1,4 a na F2 to nie je žiadna sláva a od F2,8 je to to co Samyang na F1,4, jediná pozitívna vec je že to má AF,
inak v porovnaní s týmto Samyangom je to šrot - máme ho v redakcii bol asi 2-3 krát v servise, navyše je to 50tka anie 35ka.
mám 50/1,4 odladenú, nemá chybu za tie peniaze; ak chcete ostriť ručne na 1,4 tak som zvedavý na úspešnosť
 
seifi
2013-12-20 09:45:53
príspevok od: PeCh
S tou 50/1.4 to nie je až také zlé. Moja ma veľmi milo prekvapila. Podľa toho, čo sa o nej hovorí som čakal, že pod f/2.8 to bude bieda. Ale keď som ho odskúšal, tak som zistil, že aj na plnú dieru je v pohode ostrý (v pohode tlač na A4 možno i A3). Problémom na plnú dieru je slabší kontrast a to, že je najzaj problém správne zaostriť (asi preto sú tie reči o jeho mäkkosti).

Spracovanie je druhá vec. Inak so Samyangom by som ho tiež neporovnával. Ako píšeš 35 a 50 je dosť rozdiel . A nejaká slušná 35 mi chýba.
kúpil som pred 2 mesiacmi nový Canon 35/2 IS; nemá chybu, tie ceny sú dnes okolo 500, šlo to dole); veľmi som spokojný; uvažujem dokúpiť 24/2,8 tiež z novej rady alebo rozmýšlam nad Tokinou 16-28/2,8, taký šikovný rozsah
 
Juraj Lacko
2013-12-20 12:52:09
príspevok od: Atrick
je možne tento čip osadit podla teba aj na 85mm samyang ? som spokojny s týmto objektivom no to potvrdenie mi tam ozaj chýba
Ano da sa ten cip tam nalepit niekto to uz urobil tu
http://img15.imageshack.us/img15/800/rokinon4.jpg
tu je navod ako na to
http://www.youtube.com/watch?v=kQHHW2tUle0
A este je jedna moznost ale to zavisi od fotaku napr pri canon 5dmk2 alebo 6d mozes vymenit matnicu za eg-s a potom pekne vidiet v hladaciku ci mas zaostrene
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-12-20 14:15:57
príspevok od: seifi
kúpil som pred 2 mesiacmi nový Canon 35/2 IS; nemá chybu, tie ceny sú dnes okolo 500, šlo to dole); veľmi som spokojný; uvažujem dokúpiť 24/2,8 tiež z novej rady alebo rozmýšlam nad Tokinou 16-28/2,8, taký šikovný rozsah
dobre si urobil - ten nový canon 35mm F2 IS je spickový, dost porovnatelne ostrý jak tá nová 35mm sigma F1,4. Len je to Canon a nemá problém s BF FF a je prijemne ľahký a pomerne malý ešte ako tak
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-12-20 14:27:05
príspevok od: seifi
mám 50/1,4 odladenú, nemá chybu za tie peniaze; ak chcete ostriť ručne na 1,4 tak som zvedavý na úspešnosť
viem že odbáčame od 35tiek, ale ja mám zase len tú sigmu 50mm F1,4 EX teraz k 5DMk 3, lebo skušal som si dve 50tky Canonove (čo maju moji študenti) a na F1,4 mi to ostrilo (ne)spoľahlivo a pomaly ako sigma akurát, že obraz bol min o jednu clonu horší (menej kontrastu a ostrosti) hlavne mimo uplného stredu.

Pritom Sigma stále má nejaký problém s AF (blbne mi stredový bod, ale ostatné krížové sú presné a musím používať len jednobodový AF) A musím tiež povedať že nad F5,6 mi príde ostrejší Canon 50mm F1,4. Canon skôr alebo neskor spraví nový EF 50mm F1,4 USM a budem spokojní
 
Atrick
2013-12-20 14:33:04
príspevok od: Juraj Lacko
Ano da sa ten cip tam nalepit niekto to uz urobil tu
http://img15.imageshack.us/img15/800/rokinon4.jpg
tu je navod ako na to
http://www.youtube.com/watch?v=kQHHW2tUle0
A este je jedna moznost ale to zavisi od fotaku napr pri canon 5dmk2 alebo 6d mozes vymenit matnicu za eg-s a potom pekne vidiet v hladaciku ci mas zaostrene
dakujem ...objektiv ako taky mi vyhovuje no uvidim či si trufnem to sam urobiť.stou matnicou som vela čital tém a určite som rozhodnutý ju vymenit za niečo hrubšie.Pekny den a ešte raz dakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia