Hore

Fotostĺpček 33/2021

Minulý týždeň som pokračoval v testovaní Fujifilm GFX 50s II. Skvelý fotoaparát. Zároveň som si urobil niekoľko výletov do mesta a prírody, aby som utužil vzťah s mojim novým Sony systémom.

V sobotu som išiel na prechádzku okolo Moravy, medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou. Jeseň už začala, ale to najfotogenickejšie obdobie bude až o 2-3 týždne. Bolo krásne slnečno a keď som nastavil vyváženie bielej na “v tieni”, fotografie získali lepšiu jesennú atmosféru. Ak sa chystáte do prírody aj vy, možno vám pomôžu články vo Fotoškole:

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/krajina-a-priroda/jesenna-krajina-pre-zaciatocnikov-i/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/krajina-a-priroda/jesenna-krajina-pre-zaciatocnikov-ii/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/jesenne-vyvazenie-bielej/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/jesenne-presety-v-lightroome-classic-cc/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/s-jpg-na-jesenne-farby/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/jesenna-mozaika/

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/jesen-je-za-dverami/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/svetlo-vo-fotografii/jesenne-svetlo-a-mestske-zatisia/

Aj keď som si k Morave zobral fotoaparát s tromi objektívmi, nakoniec som použil len jeden. Fotografoval som so Sony A7III a FE 70-200/2,8 GM OSS.























Overené i neoverené správy

  • Pripomínam, že nová Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary má byť predstavená už zajtra 19. októbra.
  • Podľa CIPA boli v auguste dodávky systémových fotoaparátov na úrovni minulého roka. Nie je to naozaj dobrá správa, ak si uvedomíte, aký zlý bol rok 2020. Nepomáha ani to, že veľa produktov je nedostupných, kvôli nedostatku mikročipov.
  • Na aukcii WCA sa vydražil objektív Canon EF 1200 mm f/5,6L USM za neuveriteľných 500 000€. Sovietsky puškový fotoaparát GOI z obdobia 2. svetovej vojny si našiel nového majiteľa za 250 000 eur.
  • Nikon si nechal patentovať objektívy 35-50 mm f/1,2 a 50-70 mm f/1,2. Svetelnosť F1,2 by bola u transfokačných objektívov fantastická. Ešte sa ale neradujme. Nikon môže prísť na to, že tieto objektívy sú buď príliš komplikované, alebo príliš nákladné na výrobu.
  • Spoločnosť Fujifilm oznámila, že prestane vyrábať niekoľko ďalších filmových materiálov. Konkrétne svitkový film Fujicolor 160NS Professional a Velviu 50 vo veľkostiach listov 4 × 5” a 8 × 10”.
  • Keď Adobe predstavilo Photoshop pre iPad, bolo to veľké sklamanie. Ten program nevedel takmer nič. Postupne ale pribúdali funkcie a Photoshop dospieval. Koncom mesiaca Adobe predstaví dôležitý upgrade v podobe začlenenia modulu Adobe Camera RAW.




Novinky

Ricoh predstavil objektív HD PENTAX-D FA 21mm f/2.4 ED Limited DC WR. Tento širokouhlý prime objektív je určený pre FF aj APS-C zrkadlovky Pentax. Objektív je utesnený, SP povlak pomáha udržovať vonkajšie šošovky čisté, clona je 8-lamelová s kruhovým otvorom. Cena objektívu má byť 1.499€ a predávať sa začne začiatkom novembra.



https://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/limited_lens/evidence/okajima/hd-dfa-21.html

RØDE  zlepšilo využiteľnosť mikrofónneho systému Wireless Go II dvomi aktualizáciami aplikácií. Prvá aktualizácia je nová mobilná aplikácia RØDE Central, ktorá umožňuje úplné prispôsobenie a konfiguráciu systému bezdrôtových mikrofónov prostredníctvom mobilného zariadenia, zatiaľ čo druhou je nová kompatibilita s desktopovou aplikáciou RØDE Connect, ktorá umožňuje používať systém spolu s podcastovacím alebo streamovacím softvérom.



https://www.rode.com/software/rode-connect

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rode.rodecentralmobile

https://apps.apple.com/au/app/r%C3%B8de-central-mobile/id1576314986

Inšpirácia

Na Flipboarde nájdete tipy na ďalšie zaujímavé články a videá o jesennom fotografovaní.

https://flipboard.com/@photographers/how-to-capture-amazing-autumn-photographs-aa2r8h18igshddk2

Samozrejme nesmú chýbať jesenné tipy od môjho obľúbeného krajinárskeho fotografa Nigela Dansona.

Tipy a triky

Odkedy používam Slide popruhy Peak Design, nehľadám lepší popruh. Som na 100% spokojný. Zistil som, že mi ale predsa len niečo chýba. Sú situácie, napríklad pri testovaní rôznej techniky, kedy mi popruh (žiaden) nevyhovuje, ale chcem mať určitú poistku, hlavne kvôli kľudu na duši. A tak som si kúpil pútko Cuff. Teraz môžem kombinovať bezpečné nosenie techniky dvomi spôsobmi. Vďaka kotvičkám viem popruh a pútko rýchlo prehadzovať. Kotvičky mám na každom svojom fotoaparáte a keď nejaký dostanem na test, upevním ich na neho tiež.


Nedávno Apple predstavilo nový iPad mini. Šikovný tablet s výkonným procesorom, ku ktorému môžete cez USB-C pripnúť fotoaparát, stiahnuť z neho fotografie, upraviť ich a publikovať alebo odoslať. Donedávna som nič také nepotreboval. Keďže už fotografujem profesionálne a niektorí klienti chcú pár záberov ešte počas akcie (aby ich mohli publikovať na svojich sociálnych sieťach), musel som začať riešiť, ako im fotografie poslať. Dnes má každý fotoaparát možnosť prepojenia s chytrým zariadením cez WiFi alebo Bluetooth. Tento spôsob mi však nevyhovuje. Zásadne nefunguje, keď ho súrne potrebujete. Teoreticky by to pritom s BT malo fungovať na 100%. Kábel je spoľahlivejší. Ideálne by bolo, ak by iPady mali zboku čítačku SD kariet. To by som chcel asi priveľa. I to, aby fungovali ako HDMI displej. Vráťme sa ale k iPadu. Jeden starší už mám a plne mi postačuje, ale nemá USB-C a ani nie je vo verzii Celular (so SIM kartou). Nový iPad mini WiFi+Celular s 256GB pamäte stojí skoro 900€, bez obalu. K tomu pripočítajte novú SIM-ku s dátovým paušálom. Využil by som ho len párkrát do roka a preto je mi ľúto dať zaň toľko peňazí. Keď som si v roku 2018 kupoval bežný iPad, kúpil som k nemu aj čítačku SD kariet, ktorú som ale nikdy nevyužil a s iPadom ani nevyužijem. Riešením môjho problému je pripojiť čítačku k môjmu iPhonu 12 Pro Max. Bál som sa, že plocha displeja bude malá, ale na spracovanie pár záberov postačuje. Môžem spracovávať aj RAW-y, nemusím kupovať ďalšiu SIM kartu. Takže odteraz budem čítačku SD pre Lightning konektor nosiť stále vo fototaške.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2021-10-18 08:06:02
Pár poznámok k tým SIM. Samostatná SIM nie je drahá. Stačí nejaká na kredit. Platnosť kreditu u väčšiny operátorov je minimálne rok. Stačí teda kartu raz za rok dobiť pár eurami a potom si len v prípade potreby zapnúť denný, týždenný alebo mesačný dátový balíček.
 
fatality
2021-10-18 09:57:19
príspevok od: z80
Pár poznámok k tým SIM. Samostatná SIM nie je drahá. Stačí nejaká na kredit. Platnosť kreditu u väčšiny operátorov je minimálne rok. Stačí teda kartu raz za rok dobiť pár eurami a potom si len v prípade potreby zapnúť denný, týždenný alebo mesačný dátový balíček.
tak..
+ja na podobny problem, ako bol popisany vyssie, pouzivam tablet Lenovo za cca 300€..
ma slot na simku aj microSD kartu..a do fotaku dam tu microSD v SDcard adapteri..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia