Fórum » O TECHNIKE

Eneloop baterky

baba0220
baba0220 2012-08-07 14:27:30+02
Prosím Vás o názor. Kúpila som do blesku eneloop baterky. Nakoľko ešte mi neboli vybité baterky v blesku, použila som ich, dovtedy som dala eneloop baterky do nabíjačky GP /v predajni mi tvrdili, že táto nabíjačka je dobrá aj na eneloopky/. Poviem pravdu, nevedela som, či ich mám nabiť, či nie, tak som ich dala do nabíjačky. Po hodine bola nabíjačka extrahorúca spolu s baterkami, tak som ich vytiahla.
Žeby som ich pokazila? Alebo nemám ich nabíjať v GP nabíjačke? Ďakujem

Paulie
2012-08-07 21:38:43+02
Používam kombináciu Voltcraft + Eneloop XX. Pri nabíjaní prúdom 200mA dochádza k chybnej detekcii ΔU a nabíjanie skončilo s kapacitou cca 1500-1800mAh čo je dosť bežný jav pri nabíjaní velkokapacitných batérií príliš malým prúdom. Pri nastavení 500mA skončilo nabíjanie s kapacitou niečo nad 2600mAh. Od konca minulého roku som ich nabíjal 2x, fotil som asi pri 4-5 príležitostiach s výkonom 1/2 až 1/1 a držia jak hluchý dvere.
Mám ešte staré GP 1800 kupované v r.2003, stále si držia kapacitu okolo 1500mAh, ale slúžia len ako rezerva.

lacikam
2012-08-07 21:59:23+02
Neviem, či si o tom počula, ale SANYO je leader vo vývoji technológií batérií všetkých druhov, špeciálne ENELOOP sú minimálne podľa mňa - najlepšie batérie na svete. Ostatní nakupujú technológie od nich, hlavne tí B-čkoví, Energizer, GP, Varta a pod.. (Takto som to počul, tú story)
Každopádne k téme - ENELOOP pred prvým použitím vôbec nemusíš nabíjať, mali by byť nabité na plnú kapacitu. Ich samovybíjanie je veľmi nízke - aj po polroku môžu mať stále 90% kapacity. Moderné nabíjačky (napríklad ako píše Paulie - Voltcraft) "riešia" batérie spôsobom : Vybitá do polovice? Vybiť a nabiť odznova a to úplne. Niektoré modely kontrolujú neporušenosť článkov - ak Ti spadne batéria na zem, na tvrdý podklad z väčšej výšky - môže sa poškodiť vnútri a moderné nabíjačky vedia toto poškodenie zdetekovať. ENELOOP sú NiMh batérie - dúfam, že si ich nanarvala do NiCd nabíjačky a už vôbec nie nejakú s opačnou polaritou, baba0220. Dúfam, že si si kúpila ENELOOP XX, tie majú vačšiu kapacitu a sú určené do vysokoodberových zariadení, akým je fotografický blesk.

Paulie
2012-08-07 22:26:08+02
Ešte taký malý postreh, asi najhoršie aku aké som kedy mal boli Varta a BASF (neskôr Emtec) či už to boli NiCd (dokonca ešte z čias keď bola bežná kapacita 700mAh) alebo NiMH. Pri všetkých týchto kvalitných nemeckých výrobkoch začal korodovať plášť baktérie cca po 1,5 roku. Akurát dnes som ich našiel v jednej starej krabici totálne rozožraté, bolo by načase ich zobrať do zberne. Kolegovi jedna Varta začala horieť počas nabíjania v originálnej nabíjačke dodávanej s akumulátormi. Mal šťastie že bol doma. Kúpil ich napriek tomu že som mu odporúčal inú značku, pritom "ušetril" ani nie 50 Sk v tej dobe.

Shooter
2012-08-07 23:57:30+02
príspevok od: wlad
no zrovna IPC-1L sa s eneloopmi moc nema v laske - nefunguje detekcia delta, takze nabijacka nabija baterky donemoty a nikdy neukonci cyklus.
Mam asi 5-6 4ks sad bateriek a este sa mi nestalo ze by nabijacka pri nabijani ukoncila nabijaci cyklus pri vsetkych 4 kusoch. Vzdy jednu alebo dve baterky nabija donekonecna (pri 3000mAh som to vypol - baterky su 1900mAh)

Takze IPC-1L je v skrini, a pouzivam nabijacku MQR06 ktora takisto nabija kazdy clanok samostatne a narozdiel od IPC-1L vie aj ukoncit nabijaci cyklus.

http://www.eneloop.info/products/chargers/sets-with-mqr06.html
Mám dve sady Eneloop a jednu GP a zatiaľ mi vždy ukončili nabíjací cyklus. Rovnako aj svokor má túto nabíjačku a rôzne baterky od Eneloop cez Panasonic až po Varty a žiaden problém s ukončovaním nabíjacieho cyklu.

denySK
2012-08-08 07:49:31+02
príspevok od: Kaiman81
GP je sr.... porovnaj si to koľko vydrží eneloop ak ju nabiješ tak ako sa má a GP... ver že rozdiel je priepastný v prospech Eneloop
neriešim ako dlho sa nabíjajú, v 580EX II pri intenzívnom fotení celodennom spotrebujem tak 2 sady a keby niečo mám sád 6...
hm ked som ich kupoval, presiel som X testov porovnavajucich eneloopy a gp recyka, vysledok bol +- rovnaký. V prípade kúpy eneloopov ich budem môcť nabíjať v rychlonabijacke GP? Skusal som v nej nabit cinske AAcka a neslo to :/

Paulie
2012-08-08 21:26:03+02
Ešte taká malá názorná ukážka k môjmu včerajšiemu príspevku v prílohe.

cerwik77
2012-11-18 21:53:47+01
Pisete tu, ze nabijacka ma nabijat baterky slabym prudom, teda pomaly. No ta original eneloop, ktoru uvadzate nabije 4 baterky za 220min podla popisu. Takze nabija rychlo .

Pytam sa preto, lebo som si kupil na eneloop a gp recyko tuto nabijacku z ebay za 12eur:
http://www.soshine.com.cn/a188.aspx
- 4 baterky nabija cca 200 min
- dokaze kazdu nabijat samostatne,
- pre kazdu je zvlast ukazatel stavu nabitia
- vie najskor vybit, potom nabit
- detekuje pokazenu
- vypne sa ked sa baterky nabiju (pre kazdu ma vypnutie samostatne)

Je to napodobenina-presna kopia tejto (35eur):
http://www.sony.sk/product/nabijacky-baterii/bcg34hrmf4#tab

Je teda vhodna?

calven
2012-11-18 22:02:45+01
príspevok od: cerwik77
Pisete tu, ze nabijacka ma nabijat baterky slabym prudom, teda pomaly. No ta original eneloop, ktoru uvadzate nabije 4 baterky za 220min podla popisu. Takze nabija rychlo .

Pytam sa preto, lebo som si kupil na eneloop a gp recyko tuto nabijacku z ebay za 12eur:
- detekuje pokazenu

Je teda vhodna?
Originál biela Eneloop nabíjačka má nabíjací prúd 250 mA. Teda teoretický nabíjací čas bielych AA eneloopov je 8 hodín. Prakticky teda 10 hodín. Ako si prišiel na tie 4 hodiny?

calven
2012-11-18 22:09:05+01
príspevok od: cerwik77

- detekuje pokazenu

Je teda vhodna?
A nemyslíš že sa jednu otázku stačí opýtať v jednom vlákne?

cerwik77
2012-11-18 23:01:20+01
príspevok od: calven
A nemyslíš že sa jednu otázku stačí opýtať v jednom vlákne?
tu pisu,
http://www.eneloop.info/eneloop-products/chargers.html#c406

DC 1.2V: 4 x AA: 560mA, 2 x AA: 1120mA, 1 x AA: 1680mA
220 min = 4 x AA

No tak som si uz odpovedal. Je v podstate taka ista ako mam ja tu za 12e len mam naviac display a funckie vybitia + refresh.

A preco do dvoch vlakien? Lebo mi odpise viac ludi. Ale je pravda ze trosku spamujem no

baba0220
2012-11-28 14:12:34+01
príspevok od: lacikam
Neviem, či si o tom počula, ale SANYO je leader vo vývoji technológií batérií všetkých druhov, špeciálne ENELOOP sú minimálne podľa mňa - najlepšie batérie na svete. Ostatní nakupujú technológie od nich, hlavne tí B-čkoví, Energizer, GP, Varta a pod.. (Takto som to počul, tú story)
Každopádne k téme - ENELOOP pred prvým použitím vôbec nemusíš nabíjať, mali by byť nabité na plnú kapacitu. Ich samovybíjanie je veľmi nízke - aj po polroku môžu mať stále 90% kapacity. Moderné nabíjačky (napríklad ako píše Paulie - Voltcraft) "riešia" batérie spôsobom : Vybitá do polovice? Vybiť a nabiť odznova a to úplne. Niektoré modely kontrolujú neporušenosť článkov - ak Ti spadne batéria na zem, na tvrdý podklad z väčšej výšky - môže sa poškodiť vnútri a moderné nabíjačky vedia toto poškodenie zdetekovať. ENELOOP sú NiMh batérie - dúfam, že si ich nanarvala do NiCd nabíjačky a už vôbec nie nejakú s opačnou polaritou, baba0220. Dúfam, že si si kúpila ENELOOP XX, tie majú vačšiu kapacitu a sú určené do vysokoodberových zariadení, akým je fotografický blesk.
Teraz čítam... Dúfam to si snáď nemyslel vážne, že baterky dávam opačnou polaritou do nabíjačky?!

S3030150
2012-11-28 14:44:53+01
príspevok od: Paulie
Používam kombináciu Voltcraft + Eneloop XX. Pri nabíjaní prúdom 200mA dochádza k chybnej detekcii ΔU a nabíjanie skončilo s kapacitou cca 1500-1800mAh čo je dosť bežný jav pri nabíjaní velkokapacitných batérií príliš malým prúdom. Pri nastavení 500mA skončilo nabíjanie s kapacitou niečo nad 2600mAh. Od konca minulého roku som ich nabíjal 2x, fotil som asi pri 4-5 príležitostiach s výkonom 1/2 až 1/1 a držia jak hluchý dvere.
Mám ešte staré GP 1800 kupované v r.2003, stále si držia kapacitu okolo 1500mAh, ale slúžia len ako rezerva.
pri nabijani 0,1C nema detekcia delta peaku ziaden vyznam

S3030150
2012-11-28 14:46:50+01
príspevok od: baba0220
Teraz čítam... Dúfam to si snáď nemyslel vážne, že baterky dávam opačnou polaritou do nabíjačky?!
horuce baterky znamenaju ze dostavaju vacsi prud, ako su schopne absorbovat (teda su bud nabite, alebo pouzivas rychlonabijacku). vymen nabijacku za nejaku lacnu trafonabijacku s malym prudom (200mA), baterky nabijaj cca 10 hodin a budu ti sluzit dlho. neviem kam sa vsetci ponahlaju, ze potrebuju rychlonabijacky, ja si za cenu drahej nabijacky kupim radsej viac sad kvalitnych akumulatorov.

bonifacko
2012-11-28 14:52:42+01
príspevok od: S3030150
horuce baterky znamenaju ze dostavaju vacsi prud, ako su schopne absorbovat (teda su bud nabite, alebo pouzivas rychlonabijacku). vymen nabijacku za nejaku lacnu trafonabijacku s malym prudom (200mA), baterky nabijaj cca 10 hodin a budu ti sluzit dlho. neviem kam sa vsetci ponahlaju, ze potrebuju rychlonabijacky, ja si za cenu drahej nabijacky kupim radsej viac sad kvalitnych akumulatorov.
Dobre je mat volitelny nabijaci prud. Mam IPC-1L a implicitne je prednastavene nabíjanie na 200 mA. No môžem ísť až na 700mA. Čo takmer nepoužívam.

S3030150
2012-11-28 17:43:15+01
príspevok od: bonifacko
Dobre je mat volitelny nabijaci prud. Mam IPC-1L a implicitne je prednastavene nabíjanie na 200 mA. No môžem ísť až na 700mA. Čo takmer nepoužívam.
urcite je dobre mat volitelny prud, ale ak ma byt velkost prudu len jedna, tak okolo 200mA. je to najbezpecnejsie pre akumulatory, aj pre pouzivatela. ako som pisal, osobne som za kupu dalsieho packu ako nejakej "inteligentnej" nabijacky. pouzivanie pomalych nabijaciek je pohodlne a clovek nemusi mat ziadne vedomosti o tom, ako to funguje a jedine co potrebuje vediet, je, ze ak su akumulatory teple, alebo uplynulo 10-12 hodin, moze to vypnut

S3030150
2012-11-28 17:46:38+01
príspevok od: bonifacko
to co pisem neni preto lebo nemam poriadnu nabijacku, som modelar a mam ich viacero, medzi nimi aj "Revolectrix PowerLab 8", ale na nabijanie Ni-MH mam najradsej obycajnu, pomalu, zaprdenu trafonabijacku

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-11-28 19:16:08+01
Ja len za seba, už som skúsil všetko možné a jediné dlhodobé riešenie pre mna sú eneloopy + GB rýchlonabíjačka s chladením a funkciu detekcie nabitia po článkoch. Všetko ostatné vrátane volcraftov a neviem akých nabíjačiek nefungovalo dlhodobo alebo poriadne.

calven
2012-11-28 19:26:32+01
príspevok od: Jozef Peniak
Ja len za seba, už som skúsil všetko možné a jediné dlhodobé riešenie pre mna sú eneloopy + GB rýchlonabíjačka s chladením a funkciu detekcie nabitia po článkoch. Všetko ostatné vrátane volcraftov a neviem akých nabíjačiek nefungovalo dlhodobo alebo poriadne.
Tieto slová tesať do kameňa...

mirosz
2012-11-28 19:51:04+01
príspevok od: Jozef Peniak
vies aj konkretne typ tej nabijacky? potrebovau by som nejaku na eneloopy

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-11-28 23:02:07+01
ja mam GP Power Bank U-smart , typ GPP13 príšerne zohreje baterky ale potom ich ešte dohladí...

http://www.gpbattery.com/index_files/Premium_Series.htm

tu oranzovu vyklapaciu.

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()