Fórum » O TECHNIKE

Eneloop baterky

baba0220
baba0220 2012-08-07 14:27:30+02
Prosím Vás o názor. Kúpila som do blesku eneloop baterky. Nakoľko ešte mi neboli vybité baterky v blesku, použila som ich, dovtedy som dala eneloop baterky do nabíjačky GP /v predajni mi tvrdili, že táto nabíjačka je dobrá aj na eneloopky/. Poviem pravdu, nevedela som, či ich mám nabiť, či nie, tak som ich dala do nabíjačky. Po hodine bola nabíjačka extrahorúca spolu s baterkami, tak som ich vytiahla.
Žeby som ich pokazila? Alebo nemám ich nabíjať v GP nabíjačke? Ďakujem

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-11-28 23:04:07+01
kamoš má na eneloopy daco taketo a tiež mu to šlape
GP PowerBank V600

na tej mojej sa casom moze ulomit pantik...

bonifacko
2012-11-29 07:33:41+01
príspevok od: Jozef Peniak
ja mam GP Power Bank U-smart , typ GPP13 príšerne zohreje baterky ale potom ich ešte dohladí...

http://www.gpbattery.com/index_files/Premium_Series.htm

tu oranzovu vyklapaciu.
Jozef, čo je to za výraz "dohladí"?

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-11-30 17:35:53+01
príspevok od: bonifacko
Jozef, čo je to za výraz "dohladí"?
dochladí

bonifacko
2012-11-30 18:04:52+01
príspevok od: Jozef Peniak
dochladí
Ach tak. Nie som elektrotechnik, mam iba základne vedomosti, ale nie je náhodou nabíjanie hlavne o životnosti? Velky prud=kratka životnosť, bez rozdielu, či tam je, alebo nie je chladenie.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-11-30 18:22:49+01
Ach tak. Nie som elektrotechnik, mam iba základne vedomosti, ale nie je náhodou nabíjanie hlavne o životnosti? Velky prud=kratka životnosť, bez rozdielu, či tam je, alebo nie je chladenie.
No u nás v Nitre to proste takto funguje - trochu proti logike

(Ale ta teoria co pises je tak ako pises a tiez som skor humanitné vedy pozitiv)

lacikam
2012-11-30 23:43:46+01
príspevok od: baba0220
Teraz čítam... Dúfam to si snáď nemyslel vážne, že baterky dávam opačnou polaritou do nabíjačky?!
Otázku som myslel vážne - moje kolegyne v práci s tým majú bežne problém, dokonca sú schopné vyhodiť NiMh batériu - lebo nejde, ani ich nenapadne použiť nabíjačku. Ale tú druhú časť tvojej otázky som JA nevyslovil - Ty píšeš "že baterky DÁVAM" a to som ja netvrdil, písal som "dúfam - nie s opačnou polaritou), veď si prečítaj. Na takú sa odpovedá iba "nie", bez vzťahovačnosti. Nie všetky ženy sú netechnické typy, rovnako ako nie všetci muži vedia žehliť (etc.) košele.

netmouse
2012-12-05 11:22:28+01
prave som nabija eneloop ktore som kupil pred dvoma rokmi ... a sporadicky pouzival pred rokom.... prvy cyklus nabijania 170mah, druhy 900mah, treti 1024mah a stvrty 2025mah ..

esteze mozem nastavit nabijanie 0,1-6A a vybijanie 0,1-1A a pocet cyklov a pouzit od 1-12 clankov

roberto39
2012-12-05 12:11:30+01
Nechcem nejako chváliť konkrétne výrobky, ale ja mám dve sady Eneloop čierne a s jednou sadou v blesku Nikon 910 nacvakám cez 500 fotiek v pohode. A to dobíja rýchlo. Nabíjam ich Voltcraftom: http://www.aku-shop.sk/nabijecky-aa-aaa/nabijecka-voltcraft-ipc-1l/d2.98.VOL.1.1?gclid=CKP7_qOQg7QCFYpY3godxD8AVw Mám aj dve sady GP, ale pôjdu do koša. Zbytočne vyhodené peniaze. Mesiac po nabití a nepoužívaní sa samé vybili. Nedá sa to porovnať s Eneloop.

SK_8er
2012-12-05 12:46:10+01
mate niekto taku skusenost s eneloopmi, ze sa ako keby vyskratovali ? pouzivam sb900 a sb700, mal som plne nabite baterie a v sb900fke sa za kratky cas vybili... nechapal som, doma som dal do voltcraft nabijacky a na displayi ukazalo jak sa 3 z nich nabijaju a 4ta baterka ako keby tam ani nebola... za tyzden som to skusil nabit este raz a uz chytilo aj ju... a teraz tyzden dozadu sa mi to stalo s dalsou stvoricou ktoru pouzivam v sb700 atam mi dokonca voltcraftka ukazala, ze sa len jedna nabija a dalsie 3 zas ako keby som tam ani nevlozil.... celkom dost ma to prekvapilo pri tychto bateriach ....

bonifacko
2012-12-05 14:43:30+01
príspevok od: SK_8er
mate niekto taku skusenost s eneloopmi, ze sa ako keby vyskratovali ? pouzivam sb900 a sb700, mal som plne nabite baterie a v sb900fke sa za kratky cas vybili... nechapal som, doma som dal do voltcraft nabijacky a na displayi ukazalo jak sa 3 z nich nabijaju a 4ta baterka ako keby tam ani nebola... za tyzden som to skusil nabit este raz a uz chytilo aj ju... a teraz tyzden dozadu sa mi to stalo s dalsou stvoricou ktoru pouzivam v sb700 atam mi dokonca voltcraftka ukazala, ze sa len jedna nabija a dalsie 3 zas ako keby som tam ani nevlozil.... celkom dost ma to prekvapilo pri tychto bateriach ....
A čo urobí s nimi režim oživenia?

SK_8er
2012-12-05 15:00:25+01
A čo urobí s nimi režim oživenia?
neda sa tam namackat ziaden rezim, kedze nabijacka vobec nezareaguje, ze by v nej nejake baterky boli ... :-/ neviem no, chcem to dat reklamovat, len ma asi poslu do ... a su to k tomu este tie z limitovanej edicie ... ale v podstate su to normal eneloopky, len su zafarbene...

MiaMino
2012-12-05 15:21:37+01
Máš ich zrejme príliš vybité (...resp.tie čo ti píše NULL). Ich aktuálne napätie je pod úroveň napätia pre štart nabíjacieho cyklu.Takže ich daj do "najhlúpejšej" nabíjačky na 10 minút (...možno aj menej) a potom znova do Voltcraftky.Samozrejme nie je vylúčená aj vada nabíjačky.

Pekný deň

duroslav
2012-12-05 15:28:43+01
Raz sa mi stalo niečo podobné, ale ani "hlúpa" nabíjačka si s totálkne vybitými článkami neporadila. Vyriešil som to jednoducho tak, že som zobral jeden nabitý článok a na 1-2 ho spojil paralelne s tým chcípnutým. To stačilo na to aby chcípnutý článok ožil natoľko aby si s nim nabíjačka Voltcraft poradila.

MiaMino
2012-12-05 15:41:03+01
príspevok od: duroslav
Raz sa mi stalo niečo podobné, ale ani "hlúpa" nabíjačka si s totálkne vybitými článkami neporadila. Vyriešil som to jednoducho tak, že som zobral jeden nabitý článok a na 1-2 ho spojil paralelne s tým chcípnutým. To stačilo na to aby chcípnutý článok ožil natoľko aby si s nim nabíjačka Voltcraft poradila.
Áno,je to iba o tom dostať na moment detekcie batérie jej napätie do rozsahu štartu nabíjacieho cyklu a po dobu oživovania nesmie z tohto rozsahu vypadnúť.Ak batéria neskratuje a je schopná kapacitne zobrať el.náboj tak "ožije" a daného pomocníka môžme dať preč (v Tvojom popisovanom prípade to bola druhá Eneloopka).

duroslav
2012-12-05 16:46:41+01
Teraz som si všimol, že mi vypadlo slovíčko

Správne malo byť 1-2 sekundy

scientific
2012-12-05 17:07:57+01
Mám aj enelopky dve sady aj GP dve sady(po4 ks) a používam ich často. GP do čelovky. Mám aj viac nabíjačiek ale do niektorých nepasujú lebo majú krátky a široký kladný pól a vtedy nemá kontakt aj keď je vložená, ako elektrikár to riešim kovovou kancelárskou spinkou. Sú to úplne blbuvzdorné nabíjačky ale naštastie odstupňované s nab. prúdom asi 100, 140 a 180mA. Takže sa vlastne nič nestane ak ich aj zabudnem deň dva v tej najslabšej. Pri NiCd článkoch sa môže časom vytvoriť skrat ale ten sa dá preraziť prúdom 100C( 100násobok nabijacieho) ale iba na sekundu aby článok nevybuchol.

MiaMino
2012-12-05 18:40:16+01
príspevok od: scientific
Mám aj enelopky dve sady aj GP dve sady(po4 ks) a používam ich často. GP do čelovky. Mám aj viac nabíjačiek ale do niektorých nepasujú lebo majú krátky a široký kladný pól a vtedy nemá kontakt aj keď je vložená, ako elektrikár to riešim kovovou kancelárskou spinkou. Sú to úplne blbuvzdorné nabíjačky ale naštastie odstupňované s nab. prúdom asi 100, 140 a 180mA. Takže sa vlastne nič nestane ak ich aj zabudnem deň dva v tej najslabšej. Pri NiCd článkoch sa môže časom vytvoriť skrat ale ten sa dá preraziť prúdom 100C( 100násobok nabijacieho) ale iba na sekundu aby článok nevybuchol.
...niečo sa mi marí o tom skrate na NiCd...ale vážne si to niekedy prerážal cca 10A až 18A (teda tým 100 násobkom nab.prúdu) ? Musím sa priznať,na to by som odvahu nemal...Radšej by som kúpil nové...

scientific
2012-12-05 20:18:55+01
príspevok od: MiaMino
...niečo sa mi marí o tom skrate na NiCd...ale vážne si to niekedy prerážal cca 10A až 18A (teda tým 100 násobkom nab.prúdu) ? Musím sa priznať,na to by som odvahu nemal...Radšej by som kúpil nové...
samozrejme, najviac náchylné na skrat boli tzv. NiCd225 do starých rádiostaníc. Mali nabíjací prúd 22 mA takže 2,2A vydržali bez problémov. Ale tak isto som opravoval aj NiCd Varta AA do CB ručnej radiostanice. Po polroku nečinnosti polovica z 10 článkov bola na nule. NiMh také kruté zaobchádzania asi neznesú. Tie varty majú 15 rokov a tri som už musel vyhodiť.

SK_8er
2012-12-07 08:35:20+01
tak vy ste ini elektrikari secja polke veci som tu ani nerozumel pohode... skusim ich pacnut este do nejakej shit nabijacky, ze co to spravi, dam vediet, donkie schon

Wolis
2012-12-16 18:25:13+01
Zdravím Vás.
Potrebujem poradiť ohľadom batérií do externého blesku. Po preštudovaní viacerých tém mám v tom stále nie moc jasno.
Zaujíma teda, aké batérie si do blesku zadovážiť?
Ak teda nabíjateľné, čítal som veľa pozitívnych ohlasov na model Sanyo eneloop 2000 mAh.
A teraz ďalšia otázka, ak sa už teda rozhodnem pre tento model, aká je vhodná pre ne nabíjačka?
Videl som ,že batérie sa predávajú aj so štandardnou nabíjačkou Sanyo. Mám doma aj staršiu GP power bank 4, ktorá by tieto batérie nabíjala cca 15 hodín pomalým prúdom. Z hľadiska udržania životnosti batérií, mi ani jedna nepríde zrovna najvhodnejšia.
Tak som sa začal pozerať po inýh, lepších (inteligentnejších) nabíjačkách. No tam je už cena o niečo vyššia, takže sa pýtam, že či sa teda platí zainvestovať?
Najčastejšie spomínanou nabíjačkou je Voltcraft IPC-1L (cca 30eur). No zaujala ma aj BC450 Zero Standby ( http://www.tipa.eu/cz/nabijecka-baterii-bc450-zero-standby/d-119672/ ).
Tak teda ak máte niekto nejaké praktické skúsenosti, respektívne nejaké rady, budem veľmi vdačný.

Strana 3 z 4

Inzercia