Ahojte, som nový, a chcel by som si kúpiť zrkadlovku, a rozmýľam nad Nikon D60 + 18-55 II AF-S DX len neviem aký je ten objektív. Viete mi poradiť?
Ide mi o to že aký je ten objektív. A aký má zoom, neviem to ešte presne čítať, tak preto sa pýtam
No zoom je ten údaj 17-55 po laicky povedané,t.j.v prepočne na kinofilm u Nikonu tuším x 1,5 (25-82). Klikni si na sekciu fórum a tam na ´o technike´ a tam nájdeš niekoľko 100 diskuzií na túto tému.
Dobre, tak ale keď chcem niečo priblížiť, tak ako blízko to priblížim?
Ľudovo povedané normálna vzdialenosť je 50mm.Všetko pod 50mm sú širokouhlé
objektívy a nad 50 sú teleobjektívy...zhruba .Čiže tou 55 nepriblížiš nič a fotíš tak ako to aj vidíš.Na priblíženie slúžia teleobjektívy,napr.55-200,
70-200....atď.
Dobre, tak ale keď chcem niečo priblížiť, tak ako blízko to priblížim?
kolko chces investovat do fotenia?
momentalne je na trhu pomerne slusny zaber pouzitej techniky v super stave.
znamy napr predava Nikon D80 s gripom za 15.000Sk, ja Tamron 17-50/2.8 za 8.000, CPL B+W MRC na Tamrona za 1.500Sk (stal ma cez 2.500Sk) a toto je uz kombinacia, ktorou sa daju fotit aj narocnejsie podujatia, ako svadby/koncerty/ a podobne.
jasne, chcelo by to este blesk a podobne, ale na zaciatok by si mal kvalitnejsi pristroj, nez D60 a hlavne by si mohol dokupit desiatky lacnych, kvalitnych neAF-S objektivov ako 35/2, 50/1.8, 85/1.8 a podobne ;)
Najprv by som investoval do clenskeho v kniznici, precital vsetko co tam maju o foteni a potom nieco kupil. Nevies ani co su cisla na objektive naco ti je potom zrkadlovka? Lebo to je in? Ono to samo nefoti.
Najprv by som investoval do clenskeho v kniznici, precital vsetko co tam maju o foteni a potom nieco kupil. Nevies ani co su cisla na objektive naco ti je potom zrkadlovka? Lebo to je in? Ono to samo nefoti.
duny, ale ono to samo foti ;) :-D :-D :-D
vela super fotiek som urobil bez pozerania do hladacika, proste som drzal spust :-P :-D :-D :-D
a citanie nie je in ;) ked som povedal vcera kamaratkam, ze som cital cely den knihu, tak na mna pozerali ako na tvora z inej planety :-D a to su vsetko zamestnane, vysokoskolsky vzdelane osoby ;) svet je iny, nez bol 10 rokov dozadu :( o chvilu bude ´in´ stredny format. vsak dnes uz 20mpix mamiya 645 s 80mm zakladakom vyjde na prijatelnych $10.000 ;)
Ja som sa Vás vážne pýtal na názor a na radu. Bol mi tento web poradený ako dobrý. Ale ja nepotrebujem aby si sa mi tu vysmieval. Ja ovládam zase iné veci ako ty. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja chcem radu skúsených a nie kníh.
Ak mi mieniš takto radiť, tak ani nereaguj !!!!!!!!!!!!!!!
Proste chcem prejsť z kompaktu na zrkadlovku a neviem ako to funguje.
Proste teraz mám 10 x optiku a ...........
Takže ak si kúpim taký kit, tak nič nepriblížím? Potrebujem teda nejaký objektív špeciálny? Viete mi niečo poradiť? Niečo čo bude aspoň približovať opticky od tých 10 - max 20?
LOL .. ´chcem prejsť z kompaktu na zrkadlovku´ .. ale zoom funguje presne tak isto :-D
´ ja ovládam iné veci´ .. tak ich ovládaj. A pokiaľ chceš ovládať aj fotoaparát, tak sa to nauč, Nečakaj že Ti niekto bude vt´pkať do hlavy to najzákladnejšie. Pri takomto koníčku sa predpokladá určitý stupeň samoštúdia a podobne. V Tvojom prípade odporúčam kúpiť si ten najlepší kompact s tou najlepšou automatikou ..
ak chces ´vsetko v jednom´, tak kup hocjaky nikon d-slr a k tomu bud nikkor 18-200, alebo tamron 18-250.
´zoom´ dostanes vydelenim vacsieho cisla mensim ;)
mozes si kupit ultrazoom napriklad 18-200. V kompaktnom slovniku je to 11.11x ZOOM (200/18). Ako so vsetkym je to aj s objektivmy tak, ze cim viac toho vie, tym horsie to robi. Za velky rozsah zaplatis malou svetelnostou, nizsim kontrastom a horsou ostrostou fotografii. Bez toho aby si vedel povedat co presne chces fotografovat a aky mas rozpocet sa Ti neda poradit. Ak povies, ze chces nieco univerzalne, tak si priprav aspon 100.00, aby si mal svetelny zakladny objektiv, makro objektiv, tele objektiv.
Mne osobne v zaciatkoch velmi pomohli clanky Romana Pihana (www.fotoroman.cz). Su pisane zrozumitelne a vystizne. Konkretne ak chces postudovat nieco ohladom objektivov, tu najdes odpovede na vela otazok: http://www.fotografovani.cz/art/tech_vybirame_jak/rom_lenses1.html
Vela stastia
Človeče sa neurážaj,je fakt ,že keď mám záujem o fotenie,tak by som predpokladal,že si sem tam kúpiš nejaký fotografický časopis a prečitaš si niečo o technike a samozrejme aj články o fotení ako takom.Však keď mám nejaké hobby,tak sa snažím niečo o tom aj vedieť.
Ja som si teraz po rokoch robil 240l akvárium,to neznamená,že som tam nalial vodu z vodovodu a narval 30 rybičiek a potom kukal čo sa stane.Ak tomá dobre vyzerať,tak je to ´veda´ a treba niečo vedieť.
Tým chcem povedať,že ťa nikto nechce urážať ,ale že sa predpokladá určitý stupeň vedomostí o danej problematike,čo sa v tvojom prípade evidentne nedá povedať.
Čo sa týka toho zoomu,najväčší možný bude mať Tamron 18-270 ,čiže cca 13 násobok.
Choď na túto stránku,tam máš všetko čo potrebuješ k foteniu teoreticky:
www.fotoroman.cz
Schopnosť vyhľadať si potrebné informácie v literatúre, na internete, použiť Mr. Google a podobne sa učí na II. stupni v základnej škole na hodinách infotmatiky už pekných pár rokov.
Takých portálov, čo rozoberajú úplné začiatky sú desiatky na SVK a v CZ ..
objektívy
objektívy a nad 50 sú teleobjektívy...zhruba .Čiže tou 55 nepriblížiš nič a fotíš tak ako to aj vidíš.Na priblíženie slúžia teleobjektívy,napr.55-200,
70-200....atď.
momentalne je na trhu pomerne slusny zaber pouzitej techniky v super stave.
znamy napr predava Nikon D80 s gripom za 15.000Sk, ja Tamron 17-50/2.8 za 8.000, CPL B+W MRC na Tamrona za 1.500Sk (stal ma cez 2.500Sk) a toto je uz kombinacia, ktorou sa daju fotit aj narocnejsie podujatia, ako svadby/koncerty/ a podobne.
jasne, chcelo by to este blesk a podobne, ale na zaciatok by si mal kvalitnejsi pristroj, nez D60 a hlavne by si mohol dokupit desiatky lacnych, kvalitnych neAF-S objektivov ako 35/2, 50/1.8, 85/1.8 a podobne ;)
vela super fotiek som urobil bez pozerania do hladacika, proste som drzal spust :-P :-D :-D :-D
a citanie nie je in ;) ked som povedal vcera kamaratkam, ze som cital cely den knihu, tak na mna pozerali ako na tvora z inej planety :-D a to su vsetko zamestnane, vysokoskolsky vzdelane osoby ;) svet je iny, nez bol 10 rokov dozadu :( o chvilu bude ´in´ stredny format. vsak dnes uz 20mpix mamiya 645 s 80mm zakladakom vyjde na prijatelnych $10.000 ;)
Ja chcem radu skúsených a nie kníh.
Ak mi mieniš takto radiť, tak ani nereaguj !!!!!!!!!!!!!!!
Proste chcem prejsť z kompaktu na zrkadlovku a neviem ako to funguje.
Proste teraz mám 10 x optiku a ...........
Takže ak si kúpim taký kit, tak nič nepriblížím? Potrebujem teda nejaký objektív špeciálny? Viete mi niečo poradiť? Niečo čo bude aspoň približovať opticky od tých 10 - max 20?
´ ja ovládam iné veci´ .. tak ich ovládaj. A pokiaľ chceš ovládať aj fotoaparát, tak sa to nauč, Nečakaj že Ti niekto bude vt´pkať do hlavy to najzákladnejšie. Pri takomto koníčku sa predpokladá určitý stupeň samoštúdia a podobne. V Tvojom prípade odporúčam kúpiť si ten najlepší kompact s tou najlepšou automatikou ..
Strápňuješ sa , priateľu .-)
´zoom´ dostanes vydelenim vacsieho cisla mensim ;)
Vela stastia
Ja som si teraz po rokoch robil 240l akvárium,to neznamená,že som tam nalial vodu z vodovodu a narval 30 rybičiek a potom kukal čo sa stane.Ak tomá dobre vyzerať,tak je to ´veda´ a treba niečo vedieť.
Tým chcem povedať,že ťa nikto nechce urážať ,ale že sa predpokladá určitý stupeň vedomostí o danej problematike,čo sa v tvojom prípade evidentne nedá povedať.
Čo sa týka toho zoomu,najväčší možný bude mať Tamron 18-270 ,čiže cca 13 násobok.
Choď na túto stránku,tam máš všetko čo potrebuješ k foteniu teoreticky:
www.fotoroman.cz
Takých portálov, čo rozoberajú úplné začiatky sú desiatky na SVK a v CZ ..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa