Kupil som po predlhom šetrení Nikon D-3 a chcem s ním používať starší objektív Nikkor 28-105. Chcel som sa dozvedieť viac o tejto kombinacii....díkes za každý odpoveď...
ehm, po dlho setreni si kupil nieco, k comu treba este dlhsie setrit na kvalitne objektivy.
alebo: kupil som si vysnivane porsche a obuvam nan plechace s pneu z tesca.
Nevidel by som to az tak cierno, s tym 28-105 si zatial pofotis, v kvalite akej je schopny dat. Zozen si TAmron 17-50/2,8, docasu postaci a postupne si pozhanaj par pevnych skiel-staci z bazaru-originaly Nikkor 20/2,8,24/2,8, 35/2, 50/1,8, 85/1,8 co pri stasti mas za polovicu toho, mozno i tretinu co stoji napr. 24-70/2,8 a urcite budes s nimi spokojny. Podla mna si mohol radsej kupit D700 a mohol si mat na objektivy, ale kto by nechcel D3.
Nevidel by som to az tak cierno, s tym 28-105 si zatial pofotis, v kvalite akej je schopny dat. Zozen si TAmron 17-50/2,8, docasu postaci a postupne si pozhanaj par pevnych skiel-staci z bazaru-originaly Nikkor 20/2,8,24/2,8, 35/2, 50/1,8, 85/1,8 co pri stasti mas za polovicu toho, mozno i tretinu co stoji napr. 24-70/2,8 a urcite budes s nimi spokojny. Podla mna si mohol radsej kupit D700 a mohol si mat na objektivy, ale kto by nechcel D3.
si necital.
chlapec kupil momentalne to NAJLEPSIE, co je v predaji od Nikonu!!! FULL FRAME PROFI PRISTROJ - tym sa fotia olympiady, reportaze, dokumenty, svadby, ... Tamron mu je na 2 veci - potrebuje Nikkor 24-70/2.8!
este ps:
20/2.8 je v rohoch zly aj na DX
24/2.8 to iste
Dobre som precital, nikde nie je napisane, ze vsetky objektivy su nepouzitelne na FF, okrem dvoch najdrahsich zoomov, co su isto idealne a vyvinute pre najvyssiu triedu, to ja viem. Jednoducho s tymi pevnymi sklami na FF by mal mat aspon 70% vysledky ked nie 100%, co mu urcite bude stacit a ked bude velky tak si postupne dokupi. Pouzivam znacku Nikon asi 15 rokov a nikdy som nepresedlaval, takisto som mal rozne skla a mam, vacsinou originaly, s vynimkou, 3 inych TAmrona 17-50,Tokiny12-24 a Sigmy 50-500, takze viem o com hovorim a presne viem co mozem cakat od ktoreho.Pravda je, ze u FF je treba najst co najlepsie sedi k danemu telu , ale to je aj u DX.
Toto ja viem, najhorsi zo sirokacov je 28/2.8, preto ho nemam, mam 20/2.8, pouzivam na DX formate, nie je s nim problem, nakoniec kazda fotografia prechadza vyrezom, takze sa to da eliminovat. Momentalne hladam 2/35, ktory som niekedy uzival na F4, ako aj 20-35/2.8
Dobre som precital, nikde nie je napisane, ze vsetky objektivy su nepouzitelne na FF, okrem dvoch najdrahsich zoomov, co su isto idealne a vyvinute pre najvyssiu triedu, to ja viem. Jednoducho s tymi pevnymi sklami na FF by mal mat aspon 70% vysledky ked nie 100%, co mu urcite bude stacit a ked bude velky tak si postupne dokupi. Pouzivam znacku Nikon asi 15 rokov a nikdy som nepresedlaval, takisto som mal rozne skla a mam, vacsinou originaly, s vynimkou, 3 inych TAmrona 17-50,Tokiny12-24 a Sigmy 50-500, takze viem o com hovorim a presne viem co mozem cakat od ktoreho.Pravda je, ze u FF je treba najst co najlepsie sedi k danemu telu , ale to je aj u DX.
Pri pouziti DX objektivu na FullFrame by mal len 5MP, na vacsinu veci to sice staci, ale ak obcas potrebujes spravit vyrez, je to uz dost limitujuce rozlisenie.
V tomto clanku mas ukazku, ako to vyzera, ked nasadis Tamron 17-50 na fullframe:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/vyber-fotoaparatu/ff_vs_crop/
Toto ja viem, najhorsi zo sirokacov je 28/2.8, preto ho nemam, mam 20/2.8, pouzivam na DX formate, nie je s nim problem, nakoniec kazda fotografia prechadza vyrezom, takze sa to da eliminovat. Momentalne hladam 2/35, ktory som niekedy uzival na F4, ako aj 20-35/2.8
Reagujem na zistenie, že každéfoto prechádza výrezom. To ma u fotografa so strojom F4 a teraz slušnou D70 dosť prekvapuje. Mňa celý život učili moji ´rádcové´, že v hľadáčiku mám vidieť ten výrez, ktorý chcem na foto a o to sa celý život snažím. Možno u krajiny zrovnať padajúci horizont, alebo to, čo som v hľadáčiku nevidel.
Určite to má čosi do seba, také snaženie sa, ale na stránkach fotoroman.cz v článkoch o kompozícii bolo dosť často spomínané pravidlo, podľa ktorého jedným z najlepších priateľov fotografa sú nožnice :-) S doplnkom, že pokiaľ sme si nie istí kompozíciou, tak treba spraviť záber širším ohniskom a potom to trochu doladiť.
´duroslav´, dovoľujem si dosť vážne oponovať tomuto pravidlu. Zvlášť preto, lebo nenúti človeka /fotografa/ rozmýšlať o obsahu a zakomponovaní daného obsahu do výsladného obrazu. Takže je to myslené pre majiteľov aparátu strieľajúcich na čokoľvek, však veď nožnice už z toho niečo spravia. Nespravia! Orezom sa zníži objem dát, tým pádom rozlíšenie a bude to vhodné asi tak na pohľadnicu. A to je pre fotografa absolútne neprípustné. Práve naopak, minimálne orezať, ak vôbec, aby bolo dosiahnuteľné čo možno najvačšie zvačšenie. Na pravidlo nožníc ak som len trochu fotograf /čo myslím je ambíciou každého kto tu po serveri behá/, treba čo najrýchlejšie zabudnúť.
No však všetko s mierou. Ja osobne to neinterpretujem tak, že orežem 50 a viac percent z fotky. :-) Ale určite sa vyskytnú situácie keď si si na mieste nie celkom istý či ubrať pár percent z prava alebo zľava a dlhým váhaním by si riskoval, že prídeš o aktuálne svetelné podmienky. Vtedy môže byť trošku širší záber celkom užitočný.
noo niekto si kupi D3 co je najlepsi fotak na trhu a riesi problem DX objektivov... zeby paradox?? je to ako kupit ferrari no nemat na benzin :D
ale davam link na rebricek digi fotakov.. celkom pekne testy.. a ako som spominal 1. je D3-ojka :D
http://www.grafika.cz/art/df/DxOmark-testy-snimacu.html
1. Nikon D3 (80,6)
2. Nikon D700 (80,5)
3. Canon EOS 1Ds Mark III (80,3)
4. Sony A900 (78,9)
5. Canon EOS 1Ds Mark II (74)
6. Nikon D90 (72,6)
7. Canon EOS 1D Mark III (71)
8. Canon EOS 5D (70,9)
9. Samsung GX 20 (68,7)
10. Pentax K10D (66,9)
dobra statistika, ten chlapec prekvapil, kupi formulu 1 a pretekat chce na skvarovej drahe. precital som si to na grafika.cz, a som rad so svojim D700. k tomu treba len N-kove objektivy (myslim tym s Nano krystalickou vrstvou). medzi nimi snad neni iny ako uplne spickovy. idem si dat pohar konaku, D3 s plastakom je silna kava. ved to bude fotit hordie ako D60!!!!
D-3 a objektív 28-105
alebo: kupil som si vysnivane porsche a obuvam nan plechace s pneu z tesca.
chlapec kupil momentalne to NAJLEPSIE, co je v predaji od Nikonu!!! FULL FRAME PROFI PRISTROJ - tym sa fotia olympiady, reportaze, dokumenty, svadby, ... Tamron mu je na 2 veci - potrebuje Nikkor 24-70/2.8!
20/2.8 je v rohoch zly aj na DX
24/2.8 to iste
http://www.kenrockwell.com/nikon/28105af.htm
V tomto clanku mas ukazku, ako to vyzera, ked nasadis Tamron 17-50 na fullframe:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/vyber-fotoaparatu/ff_vs_crop/
ale davam link na rebricek digi fotakov.. celkom pekne testy.. a ako som spominal 1. je D3-ojka :D
http://www.grafika.cz/art/df/DxOmark-testy-snimacu.html
1. Nikon D3 (80,6)
2. Nikon D700 (80,5)
3. Canon EOS 1Ds Mark III (80,3)
4. Sony A900 (78,9)
5. Canon EOS 1Ds Mark II (74)
6. Nikon D90 (72,6)
7. Canon EOS 1D Mark III (71)
8. Canon EOS 5D (70,9)
9. Samsung GX 20 (68,7)
10. Pentax K10D (66,9)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom