Fórum » O TECHNIKE

Aky fotoaparat na film?

tomino070
tomino070 2009-01-18 13:43:31+01
Chcel by som vas poprosit o rady, skusenostami, klady a zapory jednotlivych pristrojov. Potrebujem sa rozhodnut co kupit. Rozmyslal som o zrkadlovkach ale iba tych starsich a asi iba pentax na kiofilm, o dialkomeroch v tomto pripade asi Voigtlander bessa na kinofilm a dalej som uvazoval ze si zadovazit staru mamiyu 645 cize stredoformat. Chcem iba manualne otrenie. Najviac som bol prikloneny tej Besse bud R2A alebo R3A ale v poslednej dobe som viac zacal rozmyslat nad stredoformatom.

dmedia
2009-12-26 12:06:10+01
Tato debata nema zmysel, musim to tu nechat dokonalym, i tak toto forum sa casto zvrhava na zabo-mysie vojny a mlatenie prazdnej slamy, a to s tym testom Anaret vr. Rodenstock, to som ja netestoval a potom robil svoje zavery, nechce sa mi to teraz hladat, mam to niekde v nejakom myslim nemeckom fotocasopise, ale ked to najdem tak skopirujem sem, bohuzial nepatrim k dokonalym, ale roky skusam , hladam , studujem a odkladam si veci. A co sa tyka 120-tky, napisal som vseobecne ako priklad, aby pochopil vyznam roznych ohnisk pouzitych na zvacsovaku, nie konkretne modely. Okrem toho za sociku ked sa obycajne veci tazko zhanali, sme casto museli experimentovat a bolo bezne ze sme cez redukcie pouzivali aj objektivy z fotoaparatov, 50-tku atd. A ked su Meopta veci take hnusne a nedokonale, tak sa pytam preco sa donedavna predavali vo Velkej Britanii napr. Practical Photography casopis pravidelne robil testy na nich, mam ich doma, tak asi neviem citat...

Robert Simeg
2010-11-25 09:17:23+01
príspevok od: dmedia
Opemus 5 a cela rada opemusov bola robena pre 6x6 a 6x4.5 format, dodavana standardne s 80-tkou objektivom, to ale neznamena, ze sa na nej nemoze robit kinofilm. Poterbujes este nejake spinacie hodiny, meopta robila celkom dobre-Vipo combi. aspon tri misky, pozitivnu vyvojku, ustalovac, papier. Merak expozicie na zaciatok nemusi mat, staci empiricky, a mozes zacat. A este cervene osvetlenei do fotokomory,
Rad by som sa spytal ci sa da na tomto zvazsovaku vymenit aj objektiv, mam opemus 5 a chcel by som nejaky lepsi objektiv nanho nasadit, fotim na 6x6, pripadne ci je velky rozdiel v chemii od foma a ilford dakujem : )

dmedia
2010-11-25 10:05:24+01
príspevok od: Robert Simeg
Rad by som sa spytal ci sa da na tomto zvazsovaku vymenit aj objektiv, mam opemus 5 a chcel by som nejaky lepsi objektiv nanho nasadit, fotim na 6x6, pripadne ci je velky rozdiel v chemii od foma a ilford dakujem : )
Samozrejme, ze sa da, objektiv je namontovany na takej dosticke v zavite. Mozes tam dat v podstate lubovolny objektiv s tymto zavitom. Meopta robila radu Anaret, Meogon a Belar. Rozne ohniska, samozrejme ked das ine ohnisko, budes mat aj ine pomerne zvacsenie obrazu na doske. Belar by som nezhanal, to boli najslabsie. Najlepsie boli tie co boli oznacene ako Specialy tested, napr. Anaret 50/2,8. Samozrejem sa tam da pouzit aj sklo inych vyrobcov-Nikon,Rodenstock atd. atd. Co sa tyka chemie aj v samotnych chemiach foma medzi jednotlivymi su rozdiely, to iste Ilford. Najhorsia volba je univerzalna vyvojka.

Robert Simeg
2010-11-25 10:33:51+01
Samozrejme, ze sa da, objektiv je namontovany na takej dosticke v zavite. Mozes tam dat v podstate lubovolny objektiv s tymto zavitom. Meopta robila radu Anaret, Meogon a Belar. Rozne ohniska, samozrejme ked das ine ohnisko, budes mat aj ine pomerne zvacsenie obrazu na doske. Belar by som nezhanal, to boli najslabsie. Najlepsie boli tie co boli oznacene ako Specialy tested, napr. Anaret 50/2,8. Samozrejem sa tam da pouzit aj sklo inych vyrobcov-Nikon,Rodenstock atd. atd. Co sa tyka chemie aj v samotnych chemiach foma medzi jednotlivymi su rozdiely, to iste Ilford. Najhorsia volba je univerzalna vyvojka.
Dakujem, nasiel som takuto zaujimavu tabulku http://www.fotoburzapraha.cz/ofotografii/objektiv_meopta_zvetsovaky.html
kde su tieto objektivy, ja mam zrejme meogon 4/80 alebo anaret 4,5/80 ale skor asi ten meogon, nemam teraz zvacsovak pri sebe tak neviem. V tej tabulke je pod niektorymi typmi velke ´S´ moze to znamenat to specialy tested o com pises? Ja som si myslel ze napr. tie objektivy s f 2,8 su asi tie kvalitnejsie. V podstate ja potrebujem len ohnisko 80mm nakolko vyvolavam len 6x6 format.

dmedia
2010-11-25 11:02:04+01
No tie S-ka by mali byt tie lepsie, ale ked si dobre pamatam tak hlavne maju viditelnu-presvietenu clonu, ze ju vidis aj v komore pri praci, tie bez S nie. To specialy tested su vlastne tie iste modely ale boli specialne vyberane z vyrobenej serie a maju to napisane na objektive. Da sa robit aj s inym ohniskom ako 80, akurat bude ina velkost obrazu, niekedy sme to vyuzivali ked som chcel z mensej vzdialenosti spravit vacsiu fotku napr. 6x6fim cez 50mm. Ale ideal je 80 k 6x6. Nemusi to byt nutne 2,8-ka, aj tak ju clovek musi priclonit napr. na 5,6 aby bol lepsi vysledok.

Robert Simeg
2010-11-25 12:36:23+01
No tie S-ka by mali byt tie lepsie, ale ked si dobre pamatam tak hlavne maju viditelnu-presvietenu clonu, ze ju vidis aj v komore pri praci, tie bez S nie. To specialy tested su vlastne tie iste modely ale boli specialne vyberane z vyrobenej serie a maju to napisane na objektive. Da sa robit aj s inym ohniskom ako 80, akurat bude ina velkost obrazu, niekedy sme to vyuzivali ked som chcel z mensej vzdialenosti spravit vacsiu fotku napr. 6x6fim cez 50mm. Ale ideal je 80 k 6x6. Nemusi to byt nutne 2,8-ka, aj tak ju clovek musi priclonit napr. na 5,6 aby bol lepsi vysledok.
jasne, tiez vzdy priclonim tak o dve clonove cisla, akurat som si bol pre filmy co som si dal vyvolat a ujo v labe kde chodim ( fotoservis nezabudkova) mi ukazoval ten meogon, ten je vacsi ako ten moj objektiv takze zrejme mam ten anaret.Skusal som hladat aj zvacsovaky Kaiser, zevraj nejake profesionalne,na obrazku som ho videl, ale nic som nenasiel takze neviem ci sa daju lahko zohnat, kazdopadne chcem teraz vyskusat tu checmiu a papiere od ilfordu, ved cenovo je to skoro to iste ako foma, aj ked neviem v akej chemii je vyvolany film, nakolko mi to robia v labe, ale tusim ze pouzivaju fomu. Akurat riesim este svetlo lebo vzdy si svietim len takym maly cervenym blikatkom a pocul som ze hnede svetlo je este lepsie, tak neviem ako to je. Tusim ze si spominal aj nejaku literaturu ohladom tychto procesov, alebo sa mylim? :)

dmedia
2010-11-25 13:44:55+01
príspevok od: Robert Simeg
jasne, tiez vzdy priclonim tak o dve clonove cisla, akurat som si bol pre filmy co som si dal vyvolat a ujo v labe kde chodim ( fotoservis nezabudkova) mi ukazoval ten meogon, ten je vacsi ako ten moj objektiv takze zrejme mam ten anaret.Skusal som hladat aj zvacsovaky Kaiser, zevraj nejake profesionalne,na obrazku som ho videl, ale nic som nenasiel takze neviem ci sa daju lahko zohnat, kazdopadne chcem teraz vyskusat tu checmiu a papiere od ilfordu, ved cenovo je to skoro to iste ako foma, aj ked neviem v akej chemii je vyvolany film, nakolko mi to robia v labe, ale tusim ze pouzivaju fomu. Akurat riesim este svetlo lebo vzdy si svietim len takym maly cervenym blikatkom a pocul som ze hnede svetlo je este lepsie, tak neviem ako to je. Tusim ze si spominal aj nejaku literaturu ohladom tychto procesov, alebo sa mylim? :)
Chlapov na Nezabudkovej poznam osobne aj ked byvam na opacnom konci sveta, jeden cas som s nimi intenzivne komunikoval, teraz uz sporadicky. Myslim , ze u nich by sa nemala uzivat nejaka iba ´zakladna chemia´. Meogony su masivnejsie, kus skla, su aj kvalitnejsie, Anarety su dobre tie vyberove. Ja by som asi neisiel do Kaiseru , tazko sa budu zhanat veci. Ked tak by som pozhanal od ruky Magnifax 4 a lepsie skla, a urcite budes spokojny, vsetko sa da lacno, len treba hladat. Aj svetlo sa da do komory pozhanat, ked chces opytam sa kamosa , minule kupil celu vybavu za babku a bolo asi i svetlo tam, isto ma zo 3 doma.

AnakanSkywalker
2010-12-01 10:20:28+01
Ked som sa rozhodol skusit fotit aj na film, snazil som sa tiez zorientovat. Vedel som ze ho chcem pouzit na street, dokument foto...rozhodol som sa preto pre rangefinder. su vyznacne nenapadnostou, tichostou, a dobrou svetelnostou. Presiel som si niekolko stranok, for, recenzii a nakoniec saom sa rozhodol ze financne aj vlastnostami mi najviac vyhovuje Canonet QL 17 III. som s nim velmi spokojny pri clon. cisle 1.7 sa da fotit aj vo velmi tazkych svetelnych podmienkach. je tichy nenapadny (inaksie reaguje clovek ked ho fotis na ulici s velkym delom-zrkadlovkou, a inak ked vytiahnes stary osuchany nenapadny ´srot´, ktory pri stlaceni spuste takmer vobec nepocut).
Takze ako som povedal na zaciatku. zalezi opat len na tom co chces fotit..

AnakanSkywalker
2010-12-01 10:20:28+01
Ked som sa rozhodol skusit fotit aj na film, snazil som sa tiez zorientovat. Vedel som ze ho chcem pouzit na street, dokument foto...rozhodol som sa preto pre rangefinder. su vyznacne nenapadnostou, tichostou, a dobrou svetelnostou. Presiel som si niekolko stranok, for, recenzii a nakoniec saom sa rozhodol ze financne aj vlastnostami mi najviac vyhovuje Canonet QL 17 III. som s nim velmi spokojny pri clon. cisle 1.7 sa da fotit aj vo velmi tazkych svetelnych podmienkach. je tichy nenapadny (inaksie reaguje clovek ked ho fotis na ulici s velkym delom-zrkadlovkou, a inak ked vytiahnes stary osuchany nenapadny ´srot´, ktory pri stlaceni spuste takmer vobec nepocut).
Takze ako som povedal na zaciatku. zalezi opat len na tom co chces fotit..

haplo602
2010-12-01 10:54:45+01
este pridaj do galerie nejaku ukazku :-)

haplo602
2010-12-01 10:54:45+01
[reply0=AnakanSkywalker]Ked som sa rozhodol skusit fotit aj na film, snazil som sa tiez zorientovat. Vedel som ze ho chcem pouzit na street, dokument foto...rozhodol som sa preto pre rangefinder. su vyznacne nenapadnostou, tichostou, a dobrou svetelnostou. Presiel som si niekolko stranok, for, recenzii a nakoniec saom sa rozhodol ze financne aj vlastnostami mi najviac vyhovuje Canonet QL 17 III. som s nim velmi spokojny pri clon. cisle 1.7 sa da fotit aj vo velmi tazkych svetelnych podmienkach. je tichy nenapadny (inaksie reaguje clovek ked ho fotis na ulici s velkym delom-zrkadlovkou, a inak ked vytiahnes stary osuchany nenapadny ´srot´, ktory pri stlaceni spuste takmer vobec nepocut).
Takze ako som povedal na zaciatku. zalezi opat len na tom co chces fotit..[/reply0]este pridaj do galerie nejaku ukazku :-)

scoty
2010-12-02 07:53:56+01
mam PENTAX K1000,no ten robí krasne fotky...,len uz ho velmi nepouzivam... digital valcuje dobu..., musim ho uz zasa prevetrat :-)

scoty
2010-12-02 07:53:56+01
mam PENTAX K1000,no ten robí krasne fotky...,len uz ho velmi nepouzivam... digital valcuje dobu..., musim ho uz zasa prevetrat :-)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-12-02 08:34:30+01
záleží čo chceš fotiť, stredoformát je lepší, lepšie sa skenuje zväčšuje je tam viac detailov... Veľmi dobré telo je Nikon F100 a F5, alebo FM2(3) ale to by si už mal vedieť čo stým chceš fotiť (či ludí alebo krajinu a aké námety) a podľa toho si vybrať:)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-12-02 08:34:30+01
záleží čo chceš fotiť, stredoformát je lepší, lepšie sa skenuje zväčšuje je tam viac detailov... Veľmi dobré telo je Nikon F100 a F5, alebo FM2(3) ale to by si už mal vedieť čo stým chceš fotiť (či ludí alebo krajinu a aké námety) a podľa toho si vybrať:)

haplo602
2010-12-02 09:24:26+01
[reply0=Jozef NR]záleží čo chceš fotiť, stredoformát je lepší, lepšie sa skenuje zväčšuje je tam viac detailov... Veľmi dobré telo je Nikon F100 a F5, alebo FM2(3) ale to by si už mal vedieť čo stým chceš fotiť (či ludí alebo krajinu a aké námety) a podľa toho si vybrať:)[/reply0]pohodlie (zoom, af, ae), dlhe ohniska - 35mm
vsetko ostatne - 120

jednoduche nie ? :-))

haplo602
2010-12-02 09:24:26+01
pohodlie (zoom, af, ae), dlhe ohniska - 35mm
vsetko ostatne - 120

jednoduche nie ? :-))

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-12-02 13:47:19+01
Nikon F100 :)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-12-02 13:47:19+01
[reply0=haplo602]pohodlie (zoom, af, ae), dlhe ohniska - 35mm
vsetko ostatne - 120

jednoduche nie ? :-))[/reply0]Nikon F100 :)

jaropalo
2010-12-02 14:07:30+01
Je ti uplne jedno, co si kupis. Ja fotim na Prakticu, ktora si odfotila stovky filmov (dedko, otec, ja), bola raz v servise na precistenie. Ries, kde ti budu najlepsie ake skla, ich dostupnost a tak. Mam jeden 18mm 2.8,, 35mm 2.8, 50 mm 1.8, 135 mm 4 a doteraz som nemal problem s fotenim cohokolvek, akurat ten batoh byva tazky :D. Dalej vyvolanie filmov je cim dalej vacsi problem, fotolaby odmietaju BWcka a ked ich zoberu, trva to dlho a je to uboha strojova kvalita. Dalej nezabudaj, ze fotit na celulozu vyzaduje vystup na papieri, nie scany ako je v mode, tam sa vytraca kontext.
Dalej poznam akychkolvek kinofilmarov, od lomomody po pentacoy na ja neviem co, vacsinu som vyskusal a rozdiel je fakt vo vkuse, dobru a nenahraditelnu fotku so stastim spravis aj na kadejakom starom ruskom spionaznom fotaku.

Strana 5 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()