Fórum » O TECHNIKE

Farby po kalibracii LCD

baca007
2009-04-13 14:18:09+02
Skalibroval som si LCD monitor (s S-IPS panelom) kalibracnou sondou Spyder 2 Express. Po kalibracii sa farby vo Photoshope priblizili k realu, ale farby vo Windowse su presaturovane, takmer nepozeratelne. Obcas listujem vo fotografiach aj cez nativny Windows Picture and Fax Viewer, no je to utrpenie pre oci. A pravdaze, moj pocitac nesluzi iba na editaciu fotografii. Je to normalne ? Viem, ta sonda nepatri medzi profesionalne, je to starsi model... zatial to riesim tak, ze si prepinam farebne profily...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-13 14:26:50+02
Je to preto, ze prostredie OS a vacsina prehliadacov nepodporuje spravu farieb. Kvalitny neskalibrovany monitor ukazuje velmi zive farby, hlavne cervena svieti ako semafor.
Pre teba ako fotografa je dolezita vernost farieb v editore. Napr. EIZO dodava k monitorom program, na ktorom si nastavujes, ako sa ma monitor nastavit na roznych programoch. Takze napr. ked si vo Worde, nastavi sa na lepsie citanie textu, pri videoprehravaci na pozeranie filmov atd.

baca007
2009-04-13 14:47:30+02
Ano, je to pravda, cervena je ako \\´semafor\\´ a zelena jedovata... brrr. Vo photoshope je to uplne korektne. Nemam sice Eizo, ale aj moj LCD ma hardwarove aj softwarove prepinanie profilov (Photo, Video, Text a User). OK, pochopil som teda, dolezite pre mna je to, co na skalibrovanom paneli vidim vo Photoshope alebo inom kvalitnom editore. A ostanem pri tom prepinani profilov :-)

Vdaka

muro
2009-04-13 16:32:03+02

Nikon D300 Digital SLR Camera Kit II
Nikon D300 Digital SLR Camera
Čavte vie mi niekto poradiť kde by som našiel porovnanie týchto dvoch 300
Anglicky moc neviem ale rozdiel v cene je cca 400€

Daniel.U
2009-04-13 22:17:27+02
ale ved tato sonda zavadza svoj software pri starte pocitaca a ten zavede profil, respektive korekcnu tabulku do grafickej karty a prostredie OS je tym padom skalibrovane. Mam ale skusenost, ze ten software k tejto sonde je na hovno a nie vzdy sa zavede. Okrem toho neviem ako nakalibruje hentaky panel, ale moj obycajny do fialova. Jasne pisu v navode, ze v grafickych programoch ma byt colormanagement vypnuty lebo to kalibruje prostredie systemu a vlastne vsetko sa zobrazuje v pozadovanych farbach. Na macu ten zavadzac netreba, podla profilu zmeni cely monitor alebo vedlajsi monitor. Inak ta sonda funguje aj so softwarom spyder2pro.

baca007
2009-04-13 22:23:25+02
zavadza sa bez problemov... a ja si ho vypnem (zmenim default) v color managemente ked viem, ze nebudem dlhsie robit s fotkami a restartujem... pracne, ale co uz... Mne nakalibruje panel zas do tmavoruzoveho nadychu...

staleusmiaty
2009-04-14 10:46:14+02
1. Aktualizacia softveru k tej sonde sa da stiahnut bezplatne z netu, vid http://support.datacolor.com/index.php?languageid=1&group=colorvision&_m=downloads&_a=view, mozno to pomoze s tym mrznutim... ja s tym nemam problemy.
2. Pokial ide o OS, bol som v tom, ze WinXP aj Vista podporuju color management, ved oba umoznuju pre monitor nastavit predvoleny ICC profil. Navyse, ako bolo spomenute, startovaci program zavadza do grafickej karty tu tabulku farieb. Cize bez ohladu na aplikaciu by sa vsetko pod danym OS malo zobrazovat korektne, nie? Alebo kde je zadrhel?
3. Inak na mojom monitore po kalibracii isli farby dost do teplejsich odtienov a su saturovanejsie (zretelne prave na tej cervenej), ale tak verim tej sonde, ze to skalibrovala spravne :)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-14 11:09:11+02
K bodu 2. Do LUT tabulky v grafickej karte sa zapisuje ICC profil monitoru, nie fotografie. V aplikaciach, ktore nepodporuju colormanagement (nedokazu teda simulovat ICC profil fotografie pre dany monitor) by mali byt korektne zobrazene fotografie v sRGB priestore.

Velkym problemom su predinstalovane aplikacie vyrobcou grafickych kariet, notebookov a vyrobcov monitorov, ktore sa snazia ´vylepsovat´ farby, kontrast, prepinaju rozne nastavenia podla programu a prezentovaneho formatu.
Julovi sme kalibrovali notebook Sony Vaio, ktory neustale vyhadzoval kalibracny profil, aj ked bol v LUT tabulke, pretoze tam bol nainstalovany program, ktory si robil s nastavenim co chcel.

Pri praci s ICC profilmi sa da spoliehat len na programy, ktore ich podporuju. Inak je potrebne fotografiu previest do univerzalneho profilu sRGB, tym fotograf pride samozrejme o obrazove data. Osobne sa nespravnym zobrazenim fotografii nezaoberam, pracujem s priestorom, v ktorom bola fotografia nasnimana. Fotografie na web, sledovanie na TV a pod. exportujem do JPG s sRGB.

Pokial sa nestanu monitory s priestorom Adobe RGB normou a standardom a aj OS bude nativne pracovat s Adobe RGB, bude praca s fotkami a ICC profilmy problematicka.

Ferdo
2009-04-14 13:34:23+02
Tak s tymto bojujem aj ja. Fotim do sRGB, najnovsie som si nastavil v systeme farebny profil monitora sRGB aj napriek tomu, ze monitor ma v driveroch aj vlastny farebny priestor (SPVA od Samsungu). V photoshope mam sRGB, v Zoneri tiez.. a rovnako mi zobrazuje fotografie teda aj fax&picture viewer aj webovy prehliadac.. takze som momentalne spokojny. Sice neviem do akej miery su tie farby spravne, monitor som nikdy hardwerovo nekalibroval...bezi na defaultnych nastaveniach od vyrobcu. Nerobil som nic z nastaveniami jasu, kontrastu, saturacie..atd.

staleusmiaty
2009-04-14 14:18:07+02
Dakujem Karol za upresnenenie, nejam som pozabudol, ze fotografia ma/moze mat ´embedded´ vlastny ICC profil. Vtedy tu fotku naozaj zobrazi spravne len program, ktory ICC profily podporuje, nesuvisi to s ICC profilom monitora a jeho podporou v OS.

Daniel.U
2009-04-14 20:06:09+02
ja som uz z tych farieb magor. Spyder2express je podla mna zla lebo mam sive okna OS fialove, ale nevadi. Ale ak dobre chapem, tak profil monitoru, ktory ta sonda vytvori sa musi vztahovat k standardnemu pristoru sRGB. Ak prezeram fotky v nom, tak profil monitora je akysi filter farieb posledny na ceste k mojmu oku. Co ale ak som mal fotak nastaveny na AdobeRGB priestor a v nom aj dajme tomu vo photoshope pracujem. Potom sa ak dobre chapem fotka nebude zobrazovat spravne iba ak ju prevedem do sRGB a stratim data. Ako mam potom kalibrovat monitor aby som mohol pracovat s AdobeRGB a zaroven videl spravne farby? Povedzme, ze mam graficky monitor aj ked nemam.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-14 20:26:27+02
príspevok od: Daniel.U
ja som uz z tych farieb magor. Spyder2express je podla mna zla lebo mam sive okna OS fialove, ale nevadi. Ale ak dobre chapem, tak profil monitoru, ktory ta sonda vytvori sa musi vztahovat k standardnemu pristoru sRGB. Ak prezeram fotky v nom, tak profil monitora je akysi filter farieb posledny na ceste k mojmu oku. Co ale ak som mal fotak nastaveny na AdobeRGB priestor a v nom aj dajme tomu vo photoshope pracujem. Potom sa ak dobre chapem fotka nebude zobrazovat spravne iba ak ju prevedem do sRGB a stratim data. Ako mam potom kalibrovat monitor aby som mohol pracovat s AdobeRGB a zaroven videl spravne farby? Povedzme, ze mam graficky monitor aj ked nemam.
Kalibracia monitoru nesuvisi s pracovnym priestorom OS. Kalibracia vlastne naprava chybu karty a monitora tym, ze na konkretnu farbu RGB (napr. 155,155,155) aplikuje korekciu tak, aby ju monitor zobrazil ako RGB 155,155,155 a nie RGB 134,159,156. Aj po kalibracii je vzdy nejaka odchylka, cim lepsi monitor a sonda, tym mensia.
Aby si videl fotografiu v Adobe RGB, musis mat monitor, ktory je to schopny zobrazit. Kvalitne monitory zobrazia takmer cely Adobe RGB, nova generacia s LED podvietenim aj o trochu viac. Spravne ti fotku ukazu programy so spravou farieb - Photoshop, Lightroom, Zoner Photostudio a dokonca prehliadac vo Windows Vista.
sRGB je vlastne zastaraly priestor, ktory vznikol pre standardizaciu pre bezne pocitace a monitory. Kto chce plnohodnotne pracovat s Adobe RGB, musi mat monitor a programy, ktore ho zobrazia.
Pokial uzivatel neprevedie fotografiu do sRGB, budu fotografie nespravne zobrazovane na lacnych monitoroch a v programoch bez spravy farieb. Pouzivane riesenie pre pracu je nasledujuce: Fotografia sa uchovava a edituje v najvacsom farebnom priestore (Adobe RGB, Prophoto RGB) a jej kopia sa exportuje/prevedie do sRGB priestoru vtedy, ak ju chce prezentovat na webe a v beznych prehliadacoch. Je to ako prehravt Blue Ray na straom televizore Tesla, neuvidis skutocnu kvalitu.
O tejto teme mam uz na 99% hotovy clanok, kde budu aj ukazky.

Odporucam ti inak nastavit sRGB profil monitora a zopakovat kalibraciu. Pozor na okolite svetlo, ja pre istotu prehodim cez monitor cierne tricko. Pri kalibracii nezabudni vypnut sporic obrazovky.

Daniel.U
2009-04-14 20:58:47+02
dakujem za vysvetlenie. Ak dobre chapem keby som chcel bezne pracovat s adobeRGB, tak musim mat za jedno taky monitor, za druhe musim ho preprofilovat v tomto priestore a aj v nom fotit. Ked budem teraz fotit do AdobeRGB a nasledne fotku editovat v Lightroome, tak ju uvidim len obedzenom priestore sRGB? Z toho vypliva, ze moj monitor musim profilovat v sRGB, ale EIZO si mozem vybrat ci chcem sRGB alebo AdobeRGB priestor ako pracovny pre operacny system?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-14 21:41:29+02
dakujem za vysvetlenie. Ak dobre chapem keby som chcel bezne pracovat s adobeRGB, tak musim mat za jedno taky monitor, za druhe musim ho preprofilovat v tomto priestore a aj v nom fotit. Ked budem teraz fotit do AdobeRGB a nasledne fotku editovat v Lightroome, tak ju uvidim len obedzenom priestore sRGB? Z toho vypliva, ze moj monitor musim profilovat v sRGB, ale EIZO si mozem vybrat ci chcem sRGB alebo AdobeRGB priestor ako pracovny pre operacny system?
Lightroom nativne pracuje v Adobe RGB priestore a ani sa neda na iny priestor prestavit. Vec sa ma tak, ze kto ma lacny monitor, vidi len obmedzene mnozstvo farieb a jasov, aj ked ma vsetko skalibrovane a pracuje v programoch typu PS a LR.

Daniel.U
2009-04-14 22:04:34+02
príspevok od: Karol Srnec
Lightroom nativne pracuje v Adobe RGB priestore a ani sa neda na iny priestor prestavit. Vec sa ma tak, ze kto ma lacny monitor, vidi len obmedzene mnozstvo farieb a jasov, aj ked ma vsetko skalibrovane a pracuje v programoch typu PS a LR.
a mohol by som poprosit o subjektivnu radu, ze ked sa mam teraz rozhodnut ci kupit monitor a poriadnu sondu k tomu alebo kaslat na monitor a radsej kupit spyder3studio a skalibrovat ten monitor co mam s pixmou 4600 tak co by bolo lepsie?

staleusmiaty
2009-04-14 22:34:50+02
a mohol by som poprosit o subjektivnu radu, ze ked sa mam teraz rozhodnut ci kupit monitor a poriadnu sondu k tomu alebo kaslat na monitor a radsej kupit spyder3studio a skalibrovat ten monitor co mam s pixmou 4600 tak co by bolo lepsie?
Jednoznacne monitor! :) Myslim, ze Karol jasne napisal, ze akokolvek skalibrovany lacny monitor neda nikdy 100% vysledky (a mozno aj horsie ako neskalibrovane EIZO). Moja volba je teda EIZO + Spyder2express.

baca007
2009-04-14 22:36:36+02
radsej si priplat a kup lepsiu sondu, novsi model :-)

baca007
2009-04-14 22:37:58+02
teda myslel som to tak, poriadny monitor (prvorade) a nasledne aj lepsiu sondu

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-14 22:39:12+02
Monitor je to hlavne. Sondu nemusis kupovat, su firmy, ktore ti za poplatok monitor nakalibruju.

Daniel.U
2009-04-14 22:40:34+02
príspevok od: staleusmiaty
Jednoznacne monitor! :) Myslim, ze Karol jasne napisal, ze akokolvek skalibrovany lacny monitor neda nikdy 100% vysledky (a mozno aj horsie ako neskalibrovane EIZO). Moja volba je teda EIZO + Spyder2express.
ked uz by som kupoval EIZO, tak ho snad nebudem ladit s hentakou sondou. Ale moj nazor je, ze monitor fotky netlaci a so sebou ho nenosim. Okrem toho paradox je, ze dnes su strasne modne notebooky a vsetci na nich robia a pri tom je to este horsie.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()