Fórum » O TECHNIKE

Farby po kalibracii LCD

baca007
baca007 2009-04-13 14:18:09+02
Skalibroval som si LCD monitor (s S-IPS panelom) kalibracnou sondou Spyder 2 Express. Po kalibracii sa farby vo Photoshope priblizili k realu, ale farby vo Windowse su presaturovane, takmer nepozeratelne. Obcas listujem vo fotografiach aj cez nativny Windows Picture and Fax Viewer, no je to utrpenie pre oci. A pravdaze, moj pocitac nesluzi iba na editaciu fotografii. Je to normalne ? Viem, ta sonda nepatri medzi profesionalne, je to starsi model... zatial to riesim tak, ze si prepinam farebne profily...

Daniel.U
2009-04-14 22:45:04+02
príspevok od: Karol Srnec
Monitor je to hlavne. Sondu nemusis kupovat, su firmy, ktore ti za poplatok monitor nakalibruju.
to si radsej priplatim a kupim si sondu. A to bude lepsia volba ked budem mat minitor, novu sondu a tlacit budem cez pribalene profily k tlaciarni? Vytlacilo mi azurove more ako z americkej pohladnice a neviem ci to bolo monitorom

staleusmiaty
2009-04-14 23:07:29+02
príspevok od: Daniel.U
ked uz by som kupoval EIZO, tak ho snad nebudem ladit s hentakou sondou. Ale moj nazor je, ze monitor fotky netlaci a so sebou ho nenosim. Okrem toho paradox je, ze dnes su strasne modne notebooky a vsetci na nich robia a pri tom je to este horsie.
´hentakou´ sondou? Ta sonda je myslim si pre vacsinu hobby pouzivatelov viac ako postacujuca, obzvlast s ohladom na pomer cena/vykon. Od lepsich modelov sa lisi hlavne v moznostiach softveru (vyssie modely umoznuju nastavenie teploty bieleho bodu, gama, podpora viacerych monitorov, manualne doladenie tonalnej krivky, meraju aj okolite svetlo atd), ktore ak nevyuzijes resp. nevies vyuzit, priplatis si za tu ´lepsiu´ sondu podla mna uplne zbytocne..

Daniel.U
2009-04-14 23:33:39+02
pouzivam k nej uplne iny software, profesionalny, vie robit vsetko spomenute, ale farebne ro urobi inak ako ten pribaleny. Potom neviem, ktoremu mam verit. Pri rovnakych pozadovanych hodnotach je tam velky rozdiel podla mna v prospech toho neoriginalneho. Okrem toho som z toho trochu zmateny lebo na jednej strane je mi odporucane kupit s-pva monitor a na druhej strane si mam nechat tuto sondu. Mi to pripada ako tabory megalomanov a skromnych. Ja som rad za kazdy nazor, ale mam rad ked su veci primerane k sebe. Mat nezkalibrovane EIZO je podla mna rovnaka blbost ako mat monitor za 2000 a sondu za 7000

anton julény
2009-04-14 23:39:26+02
Treba si uvedomiť, že RAW má spravidla 12 až 14 bitov, lepšie monitory 10 bitov na kanál (štandardné kancelárske monitory 8 bitov=16777216 farieb, notebooky majú spravidla 6 bitov na kanál), grafické karty až 24 bitov.

Len tak mimochodom, zmena o jeden bit znamená niečo ako zmena o jedno clonové číslo.

Na ceste RAW -> grafická karta -> monitor prechádzajú farby transformáciami medzi rôznymi priestormi a kalibrácia tento proces upraví tak, aby výsledné zobrazenie bolo čo najvernejšie na danom monitore. Čím lepšia sonda a program, tým viac možností transformačných funkcií. Pri použití grafickej sondy a monitora so 6 bitmi sa proste niektoré farby nezobrazia, resp. zobrazia sa ako najbližšia podobná zobraziteľná farba a preto sa farebné detaily ´zlejú´.

Moje prvé pokusy zladiť zobrazenie a tlač neboli práve najlepšie, ale dobrý monitor, sonda, tlačiareň a papiere robia časom divy.

Tono
2009-04-15 08:08:43+02
Tiez som si nedavno zaobstaral EIZO monitor a prekvapilo ma ako zobrazuje farby v prehliadacoch co nemaju spravu farieb. Fotim do Argb a profil monitora som tiez nechal Argb (profil eizo sa mi moc neosvedcil) . Zladenie zobrazenia a tlace tiez nedopadlo najlepsie. Nakoniec som volil cestu ze v nastaveniach tlaciarne v sprave farieb som dal predvoleny profil tiez ARgb a pri tlaci davam volbu nech farby riadi PS nie tlaciaren. Takyto vysledok asi najviac odpovedal tomu co vidim na monitore v PS. Mate nikto skusenost ktora by pomohla ? Nasiel som niekolko clankov ale boli len valmi vseobecne.

staleusmiaty
2009-04-15 09:18:45+02
Ale urcite, v konecnom dosledku je to vzdy len otazka penazi, resp. co si clovek moze dovolit a co nie. Je jednoduche poradit vzdy to najlepsie a najdrahsie, tym clovek vacsinou nic nepokazi :) No niekedy treba robit kompromisy a ja len hovorim, ze radsej lepsi monitor a horsiu sondu ako naoapak.
Mimochodom, prezradil by si mi, aky softver to pouzivas? Rad by som sa na to mrkol, dik.

Daniel.U
2009-04-15 15:02:12+02
ja som ale ziadal o nazor ci kupit monitor alebo radsej sprektrokolorimeter a skalibrovat tlaciaren. Ja viem, ze mi je stale radeny ten monitor, uznavam, z ej dolezity, ale ja chcem ukazovat fotky z mojej tlaciarne, nie monitor. Nemyslim si, ze na beznych fotografiach treba robit take upravy, ze ich je videt len na EIZE aby sa vytlacili spravne. Jedine obmedzenie je, ze neuvidim v Adobe RGB co presne tlacim. Ale aj to fotka najpr musi obsahovat nezobrazitelne farby. K sonde pouzivam Coloreyes Display Pro. Myslim, ze je len pre Mac.

anton julény
2009-04-15 15:34:06+02
ja som ale ziadal o nazor ci kupit monitor alebo radsej sprektrokolorimeter a skalibrovat tlaciaren. Ja viem, ze mi je stale radeny ten monitor, uznavam, z ej dolezity, ale ja chcem ukazovat fotky z mojej tlaciarne, nie monitor. Nemyslim si, ze na beznych fotografiach treba robit take upravy, ze ich je videt len na EIZE aby sa vytlacili spravne. Jedine obmedzenie je, ze neuvidim v Adobe RGB co presne tlacim. Ale aj to fotka najpr musi obsahovat nezobrazitelne farby. K sonde pouzivam Coloreyes Display Pro. Myslim, ze je len pre Mac.
Ak nebudeš vidieť to čo tlačíš predtým, ako to začneš tlačiť, tak budeš používať metódu pokusu a omylu a to skoro pri každej fotke. Časom sa ti tlač nielen predraží, ale aj zožerie kopu času, že budeš ľutovať, že si si radšej nekúpil kvalitný monitor. Nie vždy budeš mať rovnakú šaržu a typ papierov, rovnakú šaržu farieb v tlačiarni.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-15 15:38:29+02
Ak mas dobru tlaciaren s kvalitnymi profilmi, nepotrbujes ju kalibrovat. To je potrebne, ak pouzivas specialne papiere a naplne od inych vyrobcov.
To ze nepotrebujes kvalitny monitor je obrovsky omyl. Fotografiu je potrebne pre jednotlive typy medii upravovat, pretoze tu istu fotografiu vytlacis na rozne papiere, roznymi atramentami a na roznych tlaciarnach odlisne, nech si ju nafotil akokolvek dobre. Preto potrebujes aby ti monitor za pomoci spravy farieb dokazal ukazat, ako bude fotografia na papiery vyzerat a ty si ju mohol upravit (napr. doladenim farieb, kontrastu, zosvetlenim...).
Dalej tvrdim, ze nie je fotografia, ktora by si nevyzadovala upravu v pocitaci. Ako chce upravit jemne pletove odtiene, ci zarucit verne farby pri ich reprodukcii? Pokial ti bude monitor ukazovat nezmysly a ty budes upravovat fotku, budes robit nezmysly. Ano, mozes sa riadit skusenostami a tlacit si kontrolne vytlacky. Je to ale nepresne, neekonomicke a casovo narocne.
Podcenenie akehokolvek prvku z retazca fotoaparat-monitor-tlaciaren vedie len k neuspechu.
Mozno budes s vytlackami spokojny, ake su pekne ostre a farebne, ale mozno nikdy nezistis uplny potencial tlaciarne a o priblibezniu sa k max. kvalite sa ti moze len snivat. V mnohych pripadoch to nevadi, zalezi len na poziadavkach anarocnosti uzivatela. Miliony ludi fotia do JPG, na nekvalitnom monitore prevedu destruktivne upravy, vytlacia to na neznackovy papier s lacnymi atramentami a su vrcholne spokojni.
Ja som dal do svojej vybavy vela penazi a dalsie peniaze ma stoji fotografovanie (naklady na dopravu, pobyt, stravu...), nehodlam to vsetko dehonestovat. Nepodtrebujem najdrahsi monitor, sondu, tlaciaren, ale urcity standard je potrebny.

Daniel.U
2009-04-15 15:46:00+02
necham si to prejst hlavou. Len mi tu visi na stene strasne azurove more, ktore na monitore vidim inak. Mozno je fakt tak strasne azurove, keby som mal EIZO, mozno by som mu trocha ubral. Dufam, ze 4600-ka pixma ma dost dobre profily. A kde v Bratislave kupim EIZO? Nemyslim na objednavku. Moc ma ale netesi, ze musim k Macu pripojit dalsi monitor. Nemal som ho potom kupovat.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-15 15:51:23+02
necham si to prejst hlavou. Len mi tu visi na stene strasne azurove more, ktore na monitore vidim inak. Mozno je fakt tak strasne azurove, keby som mal EIZO, mozno by som mu trocha ubral. Dufam, ze 4600-ka pixma ma dost dobre profily. A kde v Bratislave kupim EIZO? Nemyslim na objednavku. Moc ma ale netesi, ze musim k Macu pripojit dalsi monitor. Nemal som ho potom kupovat.
EIZO sa v predajnach bezne nepovaluje, najpredavanejsie modely ti dodaju aj do 24 hod. Aky mas Mac?

Daniel.U
2009-04-15 15:52:23+02
príspevok od: anton julény
Ak nebudeš vidieť to čo tlačíš predtým, ako to začneš tlačiť, tak budeš používať metódu pokusu a omylu a to skoro pri každej fotke. Časom sa ti tlač nielen predraží, ale aj zožerie kopu času, že budeš ľutovať, že si si radšej nekúpil kvalitný monitor. Nie vždy budeš mať rovnakú šaržu a typ papierov, rovnakú šaržu farieb v tlačiarni.
tomuto moc nerozumiem, ze nie vzdy budem mat rovnaku sarzu papiera a atramentov. Ved otvorim novy balik papiera a prvy kus obetujem na kalibraciu. Karol pise, ze mam pre kazdy papier robit ine upravy. To si mam fotku zobrazit v profile papiera? To ani Lightroom nevie.

Daniel.U
2009-04-15 15:54:44+02
mam iMac 20´. Vtedy som nevedel ako sa lisia displaye. Ja viem, ze 24´ ma graficky display, ale somarika co sere dukaty zial nemam tak som kupil aspon takyto. Mozem sa pred nim oholit tak sa leskne a ked mi od unavy klesne hlava, tak sa mi zmeni obraz. Take ma uzasne pozorovacie uhly. A aky mam teda kupit? Da sa aj okolo 15 tisic?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-15 16:26:04+02
Simulovat vysledky tlace dokaze Photoshop pomocou funkcie Edit/Assign profile alebo priamo v tlacovom okne. Lightroom to nedokaze, tam sa treba spoliehat na kvalitne profily.
Dostupnejsie graficke monitory: Eizo S2231W (cca 600€) alebo NEC P221W (cca 500€), obidva dobre posluzia aj narocnemu uzivatelovi.

baca007
2009-04-15 17:10:10+02
Po vsetkych tychto prispevkoch mam iba viac otazok v hlave, asi pockam na ten Karolov clanok :-)

Daniel.U
2009-04-15 17:19:23+02
príspevok od: baca007
Po vsetkych tychto prispevkoch mam iba viac otazok v hlave, asi pockam na ten Karolov clanok :-)
ja na nic cakat nebudem. Uz som vyhecovany :-)

baca007
2009-04-15 17:22:26+02
ja na nic cakat nebudem. Uz som vyhecovany :-)
dovtedy budeme iba fotit a archivovat RAW, upravy v editore a tlac nechame na neskor ? ;-)

Daniel.U
2009-04-15 17:25:20+02
príspevok od: baca007
dovtedy budeme iba fotit a archivovat RAW, upravy v editore a tlac nechame na neskor ? ;-)
vsetko vypalim na zlatu platnu kym nebudem mat technologiu ako to spracovat :-) Teraz kupim Nec p221w. Hodnoty ma na chlp rovnake ako EIZO 2231, akurat je o 4000 lacnejsi. Z ameriky objednam sondu na tlaciaren. Snad to prezijem kym ju budem mat

Daniel.U
2009-04-15 18:01:58+02
este by ma zaujimalo aky je rozdiel medzi assign profile a proof

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-15 18:07:16+02
este by ma zaujimalo aky je rozdiel medzi assign profile a proof
Proof ta nemusi zaujmat, je urceny pre CMYK tlac (noviny, casopisy, knihy...

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()