Fórum » O TECHNIKE

canon eos 500d vs. nikon d90

deduskomrazik
deduskomrazik 2009-06-29 12:29:42+02
Ahojte, chcel by som sa spytat, ci by mi vedel niekto poradit pri kupe digitalnej zrkadlovky. Rozhodujem sa medzi Canon EOS 5O0D a Nikon D90. Ci v jednom, alebo druhom pripade zvazujem k nim kupit objektiv Sigma 18-200 3,5-6,3 DC aj s OS. Uvital by som niekoho, kto ma so spominanymi fotakmi aj prakticke skusenosti. Dakujem.

Robco
2009-07-03 11:56:45+02
Orike, PRINST je sice pravda ze v sete to vyjde lacnejsie, ale kvalita setakov je na dost slabej urovni.Doteraz lutujem ze som si nekupil len telo a k tomu nejaky objektiv.

duroslav
2009-07-03 12:31:58+02
príspevok od: Robco
Orike, PRINST je sice pravda ze v sete to vyjde lacnejsie, ale kvalita setakov je na dost slabej urovni.Doteraz lutujem ze som si nekupil len telo a k tomu nejaky objektiv.
Minimálne 16-85 je kvalitou ďaleko v predu oproti ´bežným seťákom´

PRINST
2009-07-03 12:56:19+02
Podľa Vášho profilu, kde je uvedené, že ste vlastníkom CANON 450D, asi Váš príspevok sa týka setových objektívov CANON.Viete ja nemám žiadne skúsenosti so setovými objektívmi CANON, ku ktorým sa ani nevyjadrujem.
Ale pán ´dolo´ sa pýtal na objektívy ku Nikunu D90 - čo nie je profi ale polopfrofi zrkadlovka.
AF-S DX NIKKOR 16-85mm F/3.5-5.6 G VR - je jeden z najlepsich zoomov strednej triedy na trhu - čo myslím nie je len môj názor. Podobne by sme mohli povedať
i o AF-S DX NIKKOR 70-300mm VR.
Od nich sú kvalitnejšie už asi len : NIKKOR AF-S 24-70/2,8 ED resp. NIKKOR AF-S 70-200/2,8 G VR IF-ED - ale to už sú PROFI objektívy - čomu zodpovedá i ich cena - k nim by som však už doporučoval i prifi telo / D 300, D 700, ... /
Navrhované objektívy sú podľa mňa ku D 90 - tá najlepšia a cenovo najdostupnejšia voľba k uvedenému telu - pokrývajúca rozsah : 16 - 300 mm.
Viem, vo všeobecnosti panuje názor na KITové objektívy - že sú to len ´nejaké bakelitové´ náhrady - je to možno pravda - pri tých najlacnejších.
Vo Vašom príspevku mimo iné píšete : ´Doteraz lutujem ze som si nekupil len telo a k tomu nejaky objektiv´ - dobre, ale na D 90 - AKÉ by ste doporučili ???
V tomto prípade mnou navrhované KITové objektívy NIE sú tuctovými najlacnejšími - ale uvedený KIT predstavuje optimálnu zostavu s D90 - cenovo výhodnú.

2009-07-03 13:45:39+02
upresnim:
D90 nie je poloprofi, je to ´advanced amateur´ - pokrocili amater. poloprofi (semi-professional) je D300 a D700.
16-85 nie je ´setak´. je to standardny zoom objektiv, ktory svojou kvalitou daleko presahuje priemer. jeho cena je preto vyssia, nez lacnych bakelitakov, ako 18-55, 18-105, 18-135, ...
obrazovo a stavbou lepsie na tom su len profi FX (24-70/2.8, 28-70/2.8) a DX (17-55/2.8) transfokatory zakladneho rozsahu.

Nikon ma podstatne lepsie aj bakelitove setaky, nez Canon, preto je lutost kolegu vyssie opodstatnena.

´KIT´ = zvyhodnena ponuka na nakup 2 a viacerych produktov zaroven. su kity vyrovnane, su kity nevyrovnane. hlavne na ebayi je vela ´D300 + 18-55 + 70-300G + noname 16GB karta + noname lowcost produkty´ kitov, kde udrie do oci hlavne nizka cena opodstatnena nizkou kvalitou doplnkov k zakladnemu produktu.

PRINST
2009-07-03 14:57:19+02
Možno v zatriedení tiel máte pravdu, neviem z akého prameňa ste čerpali, ale i na oficiálnej stránke NIKON ako profi telá sú uvedené : D 3x; D 3; D 700 a D 300.
Pokial viem, termín ´POLOPROFI´ - je skôr ľudový - nie oficiálny termín - ale možno sa mýlim.

jake
2009-07-03 15:01:25+02
presne toto triedenie uvadza nikon na svojich strankach a aj ako podmienku k clenstvu NPS.

2009-07-03 15:51:34+02
ked clovek odskusa a porovna D300/D700 s D3/D3x/D2x, tak zisti, kde su tie podstatne rozdiely v ovladani, v drzani... jasne, je to vec nazoru a marketingu. co si clovek radsej kupi? profi, alebo amaterske telo? na slovensku je pomaly profi D90, na zapade nepoznam v podstate nikoho z profikov, ktory by nefotil najvyssou radou, pokial nema male a slabe ruky (Jessica Claire foti 5D Mark I a II).

PRINST
2009-07-03 16:17:12+02
príspevok od:
ked clovek odskusa a porovna D300/D700 s D3/D3x/D2x, tak zisti, kde su tie podstatne rozdiely v ovladani, v drzani... jasne, je to vec nazoru a marketingu. co si clovek radsej kupi? profi, alebo amaterske telo? na slovensku je pomaly profi D90, na zapade nepoznam v podstate nikoho z profikov, ktory by nefotil najvyssou radou, pokial nema male a slabe ruky (Jessica Claire foti 5D Mark I a II).
Plne s Vami súhlasím sú rozdiely D300/D700 a D3/D3x - aj musia byť, je to absolútne logické. Ja som v príspevku vychádzal z oficiálneho zatriedenia firmy NIKON - čo sa týka profi - a samozrejme pre D 90 som použil ľudový termín ´POLOPROFI´ - mal som ho dať do úvodzoviek. ´PROFI´ výbava neurobí zo žiadneho fotografa automaticky profesionála.
Viem, že u nás je kdekto ´PROFI - FOTOGRAF´ .
I tu sú však podľa mňa dva uhly pohľadu :
- ´Z PROFESNÉHO HĽADISKA´ : profi fotograf, ktorý sa živí fotografovaním na akejkoľvek úrovni / reportáž,šport, svadby a pod./ - samozrejme OFICIÁLNE - čiže ako zamestnanec - fotograf, alebo na voľnej nohe - živnostník, ale podstatné, že PLATÍ DANE, ODVODY a pod. - NIE PRÍLEŽITOSTNÝ FUŠKÁR
- ´ Z UMELECKÉHO HĽADISKA ´ : profi fotograf, ktorý sa môže, ale nemusí živiť fotografovaním - kľudne to môže byť len jeho koníček, len jeho výsledky ho robia : ´PROFESIONÁLOM´ !!!

dolo
2009-07-03 21:34:48+02
http://www.tpd.sk/katalog/foto/zrkadlovka/?detail=6622
Nikon D90 + 16-85 AF-S DX VR + 70-300 AF-S VR
(Zrkadlovka s objektívmi)1 549 €
No v tpd sa mi vidi ze je tento set za 1685 €
Len ci tie setaky su hodne 800€? ked telo je za 755.

duroslav
2009-07-03 21:42:07+02
Tých 800 sa ti zdá veľa alebo málo? Však keď ich kúpiš oba samostatne, tak to vyjde cez 1000.
Ty by si mal pri svojich myšlienkových pochodoch obmedziť používanie slova seťák a zamerať sa na dôležitejšie veci :-)

dolo
2009-07-03 21:47:10+02
príspevok od: dolo
http://www.tpd.sk/katalog/foto/zrkadlovka/?detail=6622
Nikon D90 + 16-85 AF-S DX VR + 70-300 AF-S VR
(Zrkadlovka s objektívmi)1 549 €
No v tpd sa mi vidi ze je tento set za 1685 €
Len ci tie setaky su hodne 800€? ked telo je za 755.
Sorry je tam chyba a neviem ako editovat svoj prispevok. Malo tam byt ze v megafoto je ten isty set o 150€ drahsi (ak je to ten isty?) Bod2 takze asi tieto setaky nie su vlastne setaky , ale modeli predavane zo zlavou v kitovom baleni Nikon 16-85mm F3.5-5.6G (520€) 70-300 + AF-S VR (502€)= 1020€ O.K chapem

dolo
2009-07-03 21:48:50+02
@duroslav bol si rychlejsi ako som stihol vyeditovat prispevok :-)

jake
2009-07-03 22:52:09+02
mozno spravne by to znelo: Canon 50D alebo Nikon D90?

dodo_bb
2009-07-04 08:40:27+02
Profesionál je človek, ktorý si konkrétnou činnosťou zabezpečuje podstatnú časť svojich príjmov. Bez ohľadu na používanú techniku. Všetci ostatní sú rôzne pokročilí amatéri. Podľa môjho názoru z nikoho nemôže tvorba urobiť profesionála, ak sa živí niečím iným. Toto slovo sa používa dosť deformovane v tomto kráľovstve slovenskom. Ako ukážkový príklad nesprávnej aplikácie je ´Asociácia profesionálnych fotografov SR´. Tam je predpokladom členstva kvalita tvorby a nie fakt, že sa fotografiou človek živí, takže názov zavádza. Podľa názvu by sa mal právo stať členom každý, kto je profesionál a fotí hoci aj len svatby a tablá na bežiacom páse. Správne by to mala byť napr. Asociáciia výtvarných fotografov alebo tak nejak alebo by podmenkou členstva mala byť profesionalita a nie tvorba.

PRINST
2009-07-04 09:34:16+02
príspevok od: dodo_bb
Profesionál je človek, ktorý si konkrétnou činnosťou zabezpečuje podstatnú časť svojich príjmov. Bez ohľadu na používanú techniku. Všetci ostatní sú rôzne pokročilí amatéri. Podľa môjho názoru z nikoho nemôže tvorba urobiť profesionála, ak sa živí niečím iným. Toto slovo sa používa dosť deformovane v tomto kráľovstve slovenskom. Ako ukážkový príklad nesprávnej aplikácie je ´Asociácia profesionálnych fotografov SR´. Tam je predpokladom členstva kvalita tvorby a nie fakt, že sa fotografiou človek živí, takže názov zavádza. Podľa názvu by sa mal právo stať členom každý, kto je profesionál a fotí hoci aj len svatby a tablá na bežiacom páse. Správne by to mala byť napr. Asociáciia výtvarných fotografov alebo tak nejak alebo by podmenkou členstva mala byť profesionalita a nie tvorba.
Podľa mňa to nie je možné celkom ´jednojednoznačne´ definovať.
V slovníku cudzích slov /http://slovnikcudzichslov.eu/index.php?page=find&word=profesionál/ - PROFESIONÁL =
- zárobkovo činný človek; človek ktorý športuje alebo vykonáva inú činnosť za peniaze, ako svoje povolanie;
- špičkový odborník vo svojej profesii
podobne český slovník cudzích slov / http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/profesional/ uvádza pre pojem PROFESIONÁL :
- odborník
-osoba provozující činnost za výdělek
Z uvedených definícií je PROFESIONÁLOM i ´ ODBORNÍK resp. ŠPIČKOVÝ ODBORNÍK ´ ktorý sá však uvedenou činnosťou nemusí živiť a ani uvedenou činnosťou si nemusí zabezpečovať podstatnú časť svojich príjmov.
Nemusíte so mnou súhlasiť, ale z môjho pohľadu sú dva druhy fotoprofesionálov - tak ako som to v príspevku definoval - t.j.:
z profesného resp. umeleckého hladiska.

dodo_bb
2009-07-04 11:27:47+02
V pohode, jednak je to off topic a jednak je to skôr lingvistický problém :-)))

PRINST
2009-07-04 18:54:38+02
príspevok od: dodo_bb
V pohode, jednak je to off topic a jednak je to skôr lingvistický problém :-)))
Samozrejme - je to v úplnej pohode. Sú to len naše názory - ktoré sa nemusia zhodovať - nie je to žiadny problém !
Prajem pekný zbytok dňa, vlastne už večera !

Lukas362
2009-07-18 12:44:42+02
Tiez som sa po dlhsej dobe hladania prvej mojej zrkadlovky dostal k tejto otazke, ci EOS 500D alebo Nikon D90, aj ked su to uz dve rozdielne kategorie. A to z toho dovodu, ze povodne som chcel len kvalitnejsi fotak pre domace pouzitie, bavi ma fotit len tak pre seba, chcel som EOS 450D. Ked vysla 500-ka, chytilo ma HD video v ohromnom rozliseni 1080p, nakolko nemam kameru a velmi by som tuto vec vyuzil na kratke video momentky. Viem ze na to sa hodi rovno kamera, no musim rozmyslat inak, kedze som student a mam obmedzeny limit financny :). Takze moja volba padla jednoznacne na Canon EOS 500D. No pri dosetrovani nan som objavil Nikon D90, ma urcite kvalitnejsie spracovanie, aj na pohlad, asi aj viac funkcii z mojho pohladu zaciatocnika, keby bol v rovakej cene asi by som sa rozhodol prenho, aj napriek ´slabsiemu´ videu 720p, co ma uz tak neohurilo ako u 500-ky.

beholder
2009-07-19 00:16:46+02
...to už hej...keď je jednou z priorít pri výbere dslr kvalita videa:)...

...mobilmánia má priamu konkurenciu:))...

Gino
2009-07-19 00:22:18+02
Cisto podla fotiek na tomto servery jednoznacne Canon uprimne povedane este som nevidel aby dakto pridal zlu fotku a mal tento fotak co sa o Nikone povedat neda ale tiez je pravda ze Nikon je pouzivanejsi a teda je vacsia pravdepodobnost horsej fotky... moj nazor len podla toho co som videl
(ani jeden som nedrzal v ruke)

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()