Ahoj Ephotaci,
chcel by som Vas poprosit do drobnu radu, chcem uz konecne vymenit setovy sirokouhlac za nieco kvalitnejsie no neviem sa rozhodnut medzi Canon EF 24-105mm f/4L IS USM a Canon EF 24-70mm f/2.8L USM. Kedze tak je minimalny cenovy rozdiel. Ak mate niekto skusenosti poredte. Pripadne aj by ste vedeli o lepsiej volbe , necham si rad poradit. Telo mam Canon 40D. Vopred dakujem. svetlu zdar :-)
záleží na tom, čo chceš fotiť. Oba majú skvelú, porovnateľnú kresbu. Ak si si istý, že ti f4 bude stačiť, bral ber to. ak ale budeš chcieť fotiť pohyb a zmraziť ho a mať pekný bokeh, ber f2,8. Potom ale obetuješ dlhý koniec.
Podľa toho čo ideš fotiť ale ja by som jednoznačne bral CANON EF 24-70/2, 8 L USM ide o špičku čo ponúka Canon. Je to najlepší základný zoom objektív v ponuke Canon
s canonmi Ti neporadim (aj ked myslim ze 24-70/2.8 bude na tom lepsie), ale si si isty ze 24-XX su sirokace na APS-C? svetlu mier! ;-)
viem, ze na APS-C neni tyx 24-x moc sirokouhle, ale co sa da robit (ale pocitam s tym, ze raz prejdem na 5D Mark II), ideal by bol zaciatok 16-105/2,8 :-) ale nic take na trhu neni...tada aspon som nepostrehol. Mam makrac a aj tele...takze potrebujem nieco na krajinky pripadne nejake doku fotky.
záleží na tom, čo chceš fotiť. Oba majú skvelú, porovnateľnú kresbu. Ak si si istý, že ti f4 bude stačiť, bral ber to. ak ale budeš chcieť fotiť pohyb a zmraziť ho a mať pekný bokeh, ber f2,8. Potom ale obetuješ dlhý koniec.
dlhy koniec my az tak xybat nebude ked ma 70-200, skor by som sa potesil nizsiemu prvemu cislu :-)
viem, ze na APS-C neni tyx 24-x moc sirokouhle, ale co sa da robit (ale pocitam s tym, ze raz prejdem na 5D Mark II), ideal by bol zaciatok 16-105/2,8 :-) ale nic take na trhu neni...tada aspon som nepostrehol. Mam makrac a aj tele...takze potrebujem nieco na krajinky pripadne nejake doku fotky.
ja tiez pouzivam 24-70 ako ´zakladak´ na APS-C a tiez sa chystam na FF. uz som si na ten rozsah tak zvykol, ze neviem ci potom ta 24-70 nebude na FF pre mna kratka ...
Ako uz napisali viaceri - klucom k rozhodnutiu je to, co fotis:
Ak je to rychla akcia, indoor sport apod., tak velmi ocenis f2.8.
Ak skor krajinu a staticke zabery, tak f2.8 ti je relativne zbytocna a podla mna skor ocenis IS, aj ked budes mat mierny presah (70-105mm).
Toto vsetko ale plati len pre FF, 24mm na crop tele je pre krajinu dost limitujuce ohnisko...
To nech ta netrápi....vykompenzuje ti to tá dvadsaťštvorka....
Neviem či máš skusenosti s FF (ja iba analógové), ale z tej 24-ky som bol happy....:)
Iba že by si nemal rád široké konce...:)
No mam mejake skusenosti s FF - pozicana D700 + analogove SLR (F100, FA ...). Ale od zajtra budem mat skusenosti s vlastnou D700. A ze som posluchal, pribalili mi k nej aj 14-24 ... lebo ze je na set zlava. Tak budem aj ja mat konecne setak a budem sa moct zapajat do premudrelych diskusii ci setak ano alebo nie ;-)))
No mam mejake skusenosti s FF - pozicana D700 + analogove SLR (F100, FA ...). Ale od zajtra budem mat skusenosti s vlastnou D700. A ze som posluchal, pribalili mi k nej aj 14-24 ... lebo ze je na set zlava. Tak budem aj ja mat konecne setak a budem sa moct zapajat do premudrelych diskusii ci setak ano alebo nie ;-)))
Nebude ťa srať, že sa na 14-24 nedajú montovať filtre?
Mimo tému...poznáš aký je rozdiel medzi hračkami detí a hračkami dospelých....???
Ja som počul že, v cene..:)))
S tou štrnásťdvadsaťštvorkou sa vyblázniš....
Len aby ti nebola krátka tá 70-200-ka.....Som si na tej svojej nastavil 135-ku a nič moc....
Pevná 300-ka k vianociam bude navyhnutná....:))))
mam TC1.7x, takze aspon na povodny rozsah sa dostanem. a nasobok clony mozem v krajnom pripade dohnat ISOm. a ak nie mam 80-400. a ak nie mas pravdu viacnoce su tu coby dub a 300vka pod stromcek bude prekvapko ako sa patri ... dakujem vopred ;-)))
Prečo neuvažuješ o tiež L-kovom 17-40 mm? Ja to mám na 50D ako záklaďák a ak by som sa zmohol na FF, krásne ho využijem. A pozerám, že už L-kový teleobjektív máš 70-200. Navyše máš pevných 50 mm, takže mne sa zdá logickejšie mať širokých 17-40, tele 70-200 a medzitým pevných 50 mm.
A k Tvojej otázke - ja by som bral radšej 2,8 obj., keďže taký žiaden nemám :( Veď máš 70-200 mm, tak Ti stačí len po 70 mm. Nemá síce IS, ale myslím si, že najmä pri širšom obj. to hádam nie je až také nutné. Ale úprimne - podľa mňa Ti bude chýbať niečo široké, fakt uvažuj o tom L-kovom 17-40 :)
Neviem či poznáš lepšie sklo od Canonu s podobným rozsahom lebo ja nie. Je pravda že tento objektív je robení na FF kde podáva aj najlepšie výsledky ale neviem o ničom podobnom čo by sa mu vyrovnalo. Ak napíšeš príklad rád sa dozviem niečo nové ;-)
Moja čerstvá skúsenosť, došla mi 24-70/2,8, nemal som ju možnosť predtým vyskúšať osobne,nakolko ju nikde nemali fyzicky na predajni, asi som sa nechal zmiasť mnohými preč. ´review´ .. po dvoch dňoch som ju zo zaplakaním vrátil a poslali peniaze späť. Už mám 17-40/4 ha skáčem od radosti. Som ten čo foti hlavne naširoko, nechal som sa zaslepiť clonou 2,8, že sa zíde, ale v princípe som stále na krajinky a taktiež som sa nechal nahovoriť, že medz 17 a 24 mmm neni rozdiel.
Lenže je a 24-70 je na 50D (na crope 1,6) u mňa bez významu, no musel som na to prisť až na vlastnej koži, jednoducho som v tom objektíve vydel velku univerzálnosť, no rozsah na crope bol u mna bezvyznamny,, na portrety mam 50/1,4 a 85/1,8 a este aj 70-200/2,8...
ktore sklo???
Ak je to rychla akcia, indoor sport apod., tak velmi ocenis f2.8.
Ak skor krajinu a staticke zabery, tak f2.8 ti je relativne zbytocna a podla mna skor ocenis IS, aj ked budes mat mierny presah (70-105mm).
Toto vsetko ale plati len pre FF, 24mm na crop tele je pre krajinu dost limitujuce ohnisko...
Neviem či máš skusenosti s FF (ja iba analógové), ale z tej 24-ky som bol happy....:)
Iba že by si nemal rád široké konce...:)
Ja som počul že, v cene..:)))
S tou štrnásťdvadsaťštvorkou sa vyblázniš....
Len aby ti nebola krátka tá 70-200-ka.....Som si na tej svojej nastavil 135-ku a nič moc....
Pevná 300-ka k vianociam bude navyhnutná....:))))
Lenže je a 24-70 je na 50D (na crope 1,6) u mňa bez významu, no musel som na to prisť až na vlastnej koži, jednoducho som v tom objektíve vydel velku univerzálnosť, no rozsah na crope bol u mna bezvyznamny,, na portrety mam 50/1,4 a 85/1,8 a este aj 70-200/2,8...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa