Ako fotit bezne fotky? S RAWom je vela prace a nie kazda fotka si zasluzi venovat sa jej. JEPEG je zas celkom pekny no neponuka moc moznosti editacie a tak sa pytam mam fotit do RAWu alebo ako postarom do RAW+JPEG, zaujma ma to aj preto lebo mam novy fotak a baterka moc toho nenafoti moze to byt aj preto ze je procesor viac zatazeny pri ukladani na SDHCcku?
Ja osobne fotím všetko do RAW, lebo sa mi to zdá jednoduchšie, ako pri každej fotke nastavovať 10 parametrov.
Roboty je s tým rovnako, len si doladím veci v kľude pri PC a nemusím nad tým meditovať pri fotení. Ani ma to nezdržiava, nie som zvyknutý nacvakať 200-300 fotiek za hodinu. Začal som kedysi s filmom, tak mi tá opatrnosť zostala. :-)
RAW Ta nauci venovat sa casom aj postprocessingu, zistis ako spracovat fotku, ako zachranit relativne zly zaber ... ziskas zrucnost a uprava fotky bude pre Teba zabavou ;-)
V programe typu Lightroom upravim RAW rychlesjsie ako JPG v nejakom inom editore. Ak som JPG nenafotil presne tak ako som chcel, popripade je na nom viacero expozicnych chyb, je s nim omnoho viac prace ako s RAW. Vacsi dynamicky rozsah RAWu vlastne sposobuje to, ze sa nemusis tolko venovat zachrane prepalov a dolovaniu kresby v tienoch.
ja to robim asi tak ako pise daenis...ked idem len tak pocvakat kamosov niekde pri hokeji alebo niekde vonku tak to svacnem do jpeg...ak su to fotky co i len trochu take ze mi na nich viac zalezi tak raw a potom sa s nimi hram...a este otazka...co je to ze mi baterka malo vydrzi ? mne 450d vydrzi snad aj 800 zaberov...s bleskom menej...ale na vydrz sa nemozem stazovat
Ja zatial pouzivam RAW + JPG basic pricom JPG vyuzivam cisto len na velmi rychle nahlady v PC.
Tak som to kedysi robil aj ja, keď som nafotené veci prehliadal v PC cez integrovaný prehliadač obrázkov. Neskôr som si zvykol pozerať fotky zásadne cez ViewNX a odvtedy už JPEG nepoužívam.
Tak som to kedysi robil aj ja, keď som nafotené veci prehliadal v PC cez integrovaný prehliadač obrázkov. Neskôr som si zvykol pozerať fotky zásadne cez ViewNX a odvtedy už JPEG nepoužívam.
Tak tak preto to tak robim. ViewNX som pravdu povediac zatial este nepouzil. Kuknem cez vikend co dokaze. Hlavna moja podmienka je rychlost nacitania.
V programe typu Lightroom upravim RAW rychlesjsie ako JPG v nejakom inom editore. Ak som JPG nenafotil presne tak ako som chcel, popripade je na nom viacero expozicnych chyb, je s nim omnoho viac prace ako s RAW. Vacsi dynamicky rozsah RAWu vlastne sposobuje to, ze sa nemusis tolko venovat zachrane prepalov a dolovaniu kresby v tienoch.
LRku tolko neholdujem, ale je to vlastne nadstavba jadra ACR (Adobe Camera Raw), ktory vo verzii 5.* (teada LR 2.*) je skutocne vynikajuci RAW editor, ak by som riesil naucit sa nejaky soft na upravu RAWiek siahol by som po nom.
Takze suhlas.
Tak tak preto to tak robim. ViewNX som pravdu povediac zatial este nepouzil. Kuknem cez vikend co dokaze. Hlavna moja podmienka je rychlost nacitania.
Ja som začal ViewNX používať odkedy som zistil, že existuje možnosť triediť si fotky pomocou labels a dávať im hodnotenia. Takisto niekedy fotky aj geotagujem. ViewNX na to používa integráciu s Google Maps. Akurát, že to geotagovanie funguje trochu ťažkopádne :-)
suhlas. tiez fotim len do raw a odkedy som ´objavil´ Lightroom 2 uz nic ine nepouzivam. Aj vdaka tomuto portalu som sa s Lightroom zoznamil rychlo. Foto nacitas, priradis metadata , pooznacujes , pouzijes rychle upravy a tie ktorym sa chces venovat si oznacis , alebo presunies a upravis v editore ktory pouzivas.
http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/adobe-photoshop-lightroom
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/lightroom-2-tucet-tipov/
na raw-ka pouzivam canonacky DPP...je LR 2 lepsi ? nemal som moznost vyskusat...
Lightroom pouziva RAW modul od Adobe, ktory je pouzity aj v Photoshope CS4. Ci je kvalitnejsi alebo nie, musia posudit uzivatelia Canonov. Vyhodou riesenia od Adobe je siroka podpora fotoaparatov vsetkych znaciek a nielen Canonu. Hlavnou vyhodou Lightroomu je to, ako sa dobre spravuje archiv fotografii, ako sa fotky rychlo upravuju a aj previazanost s PS CS4.
Format JPG pouzivam, napr. pre prezentaciu na webe alebo LCD TV, mam fotky aj na Macbooku v aplikacii iPhoto,aby som ich mohol ukazovat na notebooku a aj posielat di iPhonu. Lightroom mi umoznuje z vybranych Rawov rychlo urobit JPG s zelanym rozlisenim, kompresiou a naviac ich este doostri. A kedze su exportovane z RAWu, su kvalitnejsie, nez keby som ich rovno masnimal. Aj tak by som ich musel potom upravit, zmensit, proste duplikovana robota.
vyhodou DPP je mensi narok na hardware ak mas starsi pocitac
vyhodou DPP je, ze ho dostanes s fotakom
a dal by som do pozornosti tento clanok riesaci dilema v oblasti kresby a profilov v DPP vs. PS
http://www.digineff.cz/art/costim/090603cameraraw.html
Len RAW len JPEG alebo RAW+JPEG
Ziadna veda.
Roboty je s tým rovnako, len si doladím veci v kľude pri PC a nemusím nad tým meditovať pri fotení. Ani ma to nezdržiava, nie som zvyknutý nacvakať 200-300 fotiek za hodinu. Začal som kedysi s filmom, tak mi tá opatrnosť zostala. :-)
Takze suhlas.
http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/adobe-photoshop-lightroom
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/lightroom-2-tucet-tipov/
Format JPG pouzivam, napr. pre prezentaciu na webe alebo LCD TV, mam fotky aj na Macbooku v aplikacii iPhoto,aby som ich mohol ukazovat na notebooku a aj posielat di iPhonu. Lightroom mi umoznuje z vybranych Rawov rychlo urobit JPG s zelanym rozlisenim, kompresiou a naviac ich este doostri. A kedze su exportovane z RAWu, su kvalitnejsie, nez keby som ich rovno masnimal. Aj tak by som ich musel potom upravit, zmensit, proste duplikovana robota.
a dal by som do pozornosti tento clanok riesaci dilema v oblasti kresby a profilov v DPP vs. PS
http://www.digineff.cz/art/costim/090603cameraraw.html
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa