Zdravim. Nikde som nenasiel nieco ohladom tohto.
Kupil som si nikon D80 , a k nemu bol program NX Capture. Velmi nechapem na co je ten program. Mohli by ste mi niekto upresnit ? Ak mam photoshop, bude mi treba tento program na nieco ?
sorry že som sa zapojil,.. ale načo riešiť nejaky soft ktory ti da niekto len tak zadara k fotaku. ked mas vela inych ktore su ovela prepracovanejšie, vykonnejšie a kvalitnešie. ale tot moj nazor.
tak toto by som sa neodvazil napisat, hoci nie som nikonista. ano, vlastne mas pravdu, naco riesit nieco co ti da priamo vyrobca a je to oficialny uznavany soft v ktorom vyvolavaju fotky skoro vsetci nikonisti co sa do fotenia vyznaju, a navyse je zadarmo, to bude sracka! ved stiahnut warez photoshop ktory mi da pocit ze som pr0 je ovela pohodlnejsie!
... dufam ze nemusim zdoraznovat, kde som pouzil sarkazmus ;)
skusobna verzia captureNX2 je na 60dni....mam ju tak viem :-))) http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_eur.html#os-windows
no ja co som mal CDcko ku fotaku tak to je captureNX ... teda nie 2 asi iba 1 ... a skusobna verzia 30 dni ... ale to je jedno .. ci tak ci tak to treba aktualizovat :D
Každý, kto tvrdí, že NXC je na dve veci, je podľa mňa amatérsky amatér, mal by vrátiť školné a zakúpený foťák tiež, bez nároku na vrátenie zaplatenej čiastky.
Vážne - ako má spracovať Nikonista rawkový formát, ak je NXC na dve veci...?
no ja co som mal CDcko ku fotaku tak to je captureNX ... teda nie 2 asi iba 1 ... a skusobna verzia 30 dni ... ale to je jedno .. ci tak ci tak to treba aktualizovat :D
napr. ja som mal k D300 pribaleny captureNX full (dovezene z Polska), kamos kupil D300 u nas a mal 30 dnovu verziu..
napr. ja som mal k D300 pribaleny captureNX full (dovezene z Polska), kamos kupil D300 u nas a mal 30 dnovu verziu..
prve serie D300 boli bundlovane aj u nas s NX + seriove cislo = plna verzia, za cenu samotneho DSLR. Ja mam ten, to ma vtedy uplne presvedcilo. Dodnes nelutujem, dodnes (vyse 2 roky) nie je IMHO v APS-C triede lepsia volba.
treba si pozriet recenzie a capture NX2 je asi najlepsi program na nikony s ktorym sa da urobit asi najviac, primarne je urceny na spracovanie NEF suborov a upravy, tak ako to dokaze tak sa tomu iny program tazko vyrovna - ale rataj, ze treba mat aj slusny monitor s HW kalibraciou, .... prudko doporucujem, nema to chybu a v sutazi fotoviedo vyhral 1. cenu, niet co riesit ale nehovorim, ze iny je zly. ale capture je najleosia a najkvalitnejsia verzia. na pokrocile upravy a efekty je potom Photoshop, ale ten pouzivam len vynimocne.
Čo sa týka rýchlosti PC s Capture NX2, ja osobne mam Pentium 4, 3GHz procesor, 2GB RAM a nesťažujem sa, veď predsa niesom na dostihoch a nemusí sa mi fotka načítať skôr ako na ňu vôbec kliknem :) Je pravda ak človek otvára NEF už s uloženými úpravami tak to trvá dlhšie, ale ani to nejako výrazne nepociťujem ako problém. Čo sa týka používania Capture NX2, som s nim velmi spokojny na 95% používam iba tento soft, pre moje potreby postačuje a používanie sa mi zdá celkom intuitívne, môj názor.
To je v púodstate program len na to aby tvoj komp dokazal zobrazit fotky v NEF. Ak mas PS ktory ti berie normalne RAW tak tento NX možeš odinštalovať. Ja ho tieš nepouživam...
co ste vsetci zabudli ako tento clovek pol roka kupoval D90 od pani z anglicka? :-) Zhovievavost...Capture NX je funkcnostou vynikajuci program, ktory vie pracovat aj s vrstavami akurat na vsetko treba milion klikov a je dost pomaly
Asi koli hlaskam ze NX je strasne fasa som si aj ja asi 3x z odstupom casu nainstaloval a znova odinstaloval tento soft. Nevedel som tomu prist na chut. Preco sa ludkovia neucite pracovat s PS? Sice niet sa co cudovat, poznam par ludi ktory fotia na D300 a ´upravuju´ fotky v Picase ;)
Asi koli hlaskam ze NX je strasne fasa som si aj ja asi 3x z odstupom casu nainstaloval a znova odinstaloval tento soft. Nevedel som tomu prist na chut. Preco sa ludkovia neucite pracovat s PS? Sice niet sa co cudovat, poznam par ludi ktory fotia na D300 a ´upravuju´ fotky v Picase ;)
ja som mu prisiel na chut, zvykol som si, som v nom pomerne zbehly. Napriek tomu spracujem v Lightroome fotky neporovnatelne rychlejsie a mozem experimentovat s variaciami uprav na virtualnych kopiach, pripadne v rychlom nahlade pred/po. V NX vypnes upravy, to este ide, ale znova zapnes a stihnes sa ist vycurat a ak fajcis tak este aj zapalit. PS je maximalny nezmysel na velke mnozstvo fotiek. Je velmi vykonny, ale zas len musis otvarat a ukladat. Zato vystup z NX je najlepsi nech som ho porovnaval s cim kolvek.
ja som mu prisiel na chut, zvykol som si, som v nom pomerne zbehly. Napriek tomu spracujem v Lightroome fotky neporovnatelne rychlejsie a mozem experimentovat s variaciami uprav na virtualnych kopiach, pripadne v rychlom nahlade pred/po. V NX vypnes upravy, to este ide, ale znova zapnes a stihnes sa ist vycurat a ak fajcis tak este aj zapalit. PS je maximalny nezmysel na velke mnozstvo fotiek. Je velmi vykonny, ale zas len musis otvarat a ukladat. Zato vystup z NX je najlepsi nech som ho porovnaval s cim kolvek.
ak spracovavas par fotiek, tak urcite. Pekne ti nacita nastavenia fotaku, presetami poprehadzujes co si pri foteni pohnojil, U pointami doladis a dokonale ostru a detailnu zmenseninu vyexportujes :-) Ja si uz od neho odvykam, nechcem pouzivat milion programov. Potom si kupil ten, pri ktorom ostanem. Ale nerad ho opustam, co ked som sa na nom skoro uklikal k smrti.Lightroom pokial viem bezi na Leopardovi v 64 bit cocoa, tam sa na rychlost stazovat nemozem
Čo sa týka rýchlosti PC s Capture NX2, ja osobne mam Pentium 4, 3GHz procesor, 2GB RAM a nesťažujem sa, veď predsa niesom na dostihoch a nemusí sa mi fotka načítať skôr ako na ňu vôbec kliknem :) Je pravda ak človek otvára NEF už s uloženými úpravami tak to trvá dlhšie, ale ani to nejako výrazne nepociťujem ako problém. Čo sa týka používania Capture NX2, som s nim velmi spokojny na 95% používam iba tento soft, pre moje potreby postačuje a používanie sa mi zdá celkom intuitívne, môj názor.
Tvoje RAWka z tvojich fotakov su tak max 6MB. Ak si kupis nieco 12megove a bude ti to vyrabat 25-30 MB RAWka tak ta rychlost (pomalost) NX je uz citelna. PS je oproti NX rychlovlak. Jasne ze cena NX vs. PS je niekde inde.
Osobne nepouzivam NX, som skor za PS. Minule ma navstivil kamos ktory tiez vychvaluje NX do nebies za ucelom ukazat mi ako on spracuva RAWka v NX. Nebolo nic co by som v PS + Viveza nespravil rovnako ak nie lepsie a hlavne rychlejsie.
Co by som ale trochu zavidel, tak boli U pointy z ktore sa dali stale upravovat. Viveza v PS to dokaze, ale ak sa chcem vratit a nieco zmenit tak to cele musim opat na U pointovat.
vidim ze realne nepouzivas NX2, preto mozem len dodat, ze capture nx2 je na nikon na jemne doladenie absolutne daleko najlepsi program. PCS4 je super ale pouzival by som ho na dalsie spracovanie vyvolanej raw - cize efekty a podobne. Ich vzajomna kombinacia je idealne riesenie. 90% vsetkych fotiek staci upravit v nx2 a len vynimocne treba iny program, koniec koncov do PS sa daju dohrat velmi zaujmave plug-iny, ale kym nevyskusas nekritizuj, rozdiel medzi nimi je a pri vykonnom pocitaci je to jedno, nx2 je proste na nikon lepsi
NX Capture
... dufam ze nemusim zdoraznovat, kde som pouzil sarkazmus ;)
Vážne - ako má spracovať Nikonista rawkový formát, ak je NXC na dve veci...?
Osobne nepouzivam NX, som skor za PS. Minule ma navstivil kamos ktory tiez vychvaluje NX do nebies za ucelom ukazat mi ako on spracuva RAWka v NX. Nebolo nic co by som v PS + Viveza nespravil rovnako ak nie lepsie a hlavne rychlejsie.
Co by som ale trochu zavidel, tak boli U pointy z ktore sa dali stale upravovat. Viveza v PS to dokaze, ale ak sa chcem vratit a nieco zmenit tak to cele musim opat na U pointovat.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa