Poprosím len o konkrétne skúsenosti s vašim širokouhlým sklom a maximum sprievodných fotografií s maximom vedľajších info (typ tela,zhruba popis prostredia v akom sa fotilo,EXIF,...).
Berte to,prosím,ako pokus o nastolenie serióznych info na tomto fóre.Ďakujem.
Skôr ma zaujíma DX a pre Nikon,ale prijmem všetky názory.
Apropo,ty máš všetky tie objektívy,ktoré si uviedol?Lebo mňa zaujímajú práve konkrétne názory vlastníkov týchto skiel.Nie teória vygoogliteľná.Ide mi o konkrétnu skúsenosť so sklom a najlepšie dlhodobú.Nie že: mali sme zapožičanú na test ...,bla bla bla .
Ale asi tak: mám to a najviac si cením na tom to a to a najviac mi tam chýba to a to.
Z tohto usudzujem,že si sa jej zbavil.Dôvod?Nevyužitá v oblasti,ktorú preferuješ?Alebo prečo?
Páčil sa ti rozsah.V akých situáciách?Kľudne daj link na foto aj keď už na fóre je.
Ďakujem.
...ťažko porovnávať prakticky všetky.....osobne mám skúsenosti iba so sigmou 10-20 a tokinou 12-24...
...plusy sigmy.....širšie ohnisko, HSM,dielenské spracovanie, pocitovo lepšie zvládanie protisvetla
...plusy tokiny....krajšie hviezdičky pri zaclonemní:), IF, konštantná svetelnosť po celom rozsahu,dielenské spracovanie...
...mínusy sigmy...vysúvateľný predný člen, nekonštantná sveteľnosť, slabšia kresba v rohoch (podotýkam, u oboch je však badateľná)...
...mínusy tokiny...viditeľná mierna chromatická aberácia,pomalšie ostrenie (u širočiny to ale neberiem ako rozhodujúci faktor), menej široký začiatok (niekedy je u širokáčov chýbajúci aj milimeter:)) ...
...osobne by som šiel zo spomínaných do tokiny 11-16 f2.8...v testoch dopadla vynikajúco, skúsenosti s ňou žiaľ nemám:(...
...pokiaľ má slúžiť daný objektív na krajinnú fotografiu....choď do nikkora (bez debaty)......u fotenia v interiéroch (alebo street s kratšími časmi) by som vsadil práve na tokinu....pri zaclonení o 2 clonové čísla už je ostrá po celej ploche.....u nikkora musíš ísť vzhľadom na jeho nižšiu sveteľnosť logicky vyššie (pokiaľ nie je ostrý už na plnú dieru-o čom si dovolím zapochybovať).......
...pokiaľ má slúžiť daný objektív na krajinnú fotografiu....choď do nikkora (bez debaty)......u fotenia v interiéroch (alebo street s kratšími časmi) by som vsadil práve na tokinu....pri zaclonení o 2 clonové čísla už je ostrá po celej ploche.....u nikkora musíš ísť vzhľadom na jeho nižšiu sveteľnosť logicky vyššie (pokiaľ nie je ostrý už na plnú dieru-o čom si dovolím zapochybovať).......
Súhlasím,Ďakujem,ale máš s tým konkrétnu skúsenosť?
Že dal som na telo toto a toto a robilo to to a to.Teória je mi jasná,zvedavý som na holú prax.
Akože : mám toto,robí to toto (link) a preto som spokojný.Alebo protipól.
Môj širokáč
...predpokladám,že je tu gro užívateľov používajúcich práve DX širokáče ako Sigma 10-20, tokina 12-24, tamron 11-18, nikon 12-24, canon 10-22...
Apropo,ty máš všetky tie objektívy,ktoré si uviedol?Lebo mňa zaujímajú práve konkrétne názory vlastníkov týchto skiel.Nie teória vygoogliteľná.Ide mi o konkrétnu skúsenosť so sklom a najlepšie dlhodobú.Nie že: mali sme zapožičanú na test ...,bla bla bla .
Ale asi tak: mám to a najviac si cením na tom to a to a najviac mi tam chýba to a to.
Chápeš,ďakujem za odozvu.
Sigmu 10-20mm som mal,ale to už je minulosť. Páčil sa mi na nej rozsah.
Páčil sa ti rozsah.V akých situáciách?Kľudne daj link na foto aj keď už na fóre je.
Ďakujem.
...plusy sigmy.....širšie ohnisko, HSM,dielenské spracovanie, pocitovo lepšie zvládanie protisvetla
...plusy tokiny....krajšie hviezdičky pri zaclonemní:), IF, konštantná svetelnosť po celom rozsahu,dielenské spracovanie...
...mínusy sigmy...vysúvateľný predný člen, nekonštantná sveteľnosť, slabšia kresba v rohoch (podotýkam, u oboch je však badateľná)...
...mínusy tokiny...viditeľná mierna chromatická aberácia,pomalšie ostrenie (u širočiny to ale neberiem ako rozhodujúci faktor), menej široký začiatok (niekedy je u širokáčov chýbajúci aj milimeter:)) ...
...osobne by som šiel zo spomínaných do tokiny 11-16 f2.8...v testoch dopadla vynikajúco, skúsenosti s ňou žiaľ nemám:(...
Práve o toto mi šlo,konkrétne názory vychádzajúce zo skúsenosti.
Ešte raz ďakujem.
Poprosím ťa o konkrétnu skúsenosť takú či onakú s nejakým širokáčom.
Ak mám byť konkrétny,vybral som si Nikon 10-24 AF-S f3,5-4,5.Ešte ho nemám,ale srdce mi k nemu tiahne.
Len ma zaujímajú vaše skutočné skúsenosti so širokáčom,ako takým.Nie túžby niečo mať.
Skúsenosti typu: nemenil by som preto a preto,alebo vyhodené peniaze,nekúpite to niekto?
Veď na to je fórum!
Ale len pokiaľ je vecné.
Že dal som na telo toto a toto a robilo to to a to.Teória je mi jasná,zvedavý som na holú prax.
Akože : mám toto,robí to toto (link) a preto som spokojný.Alebo protipól.
O to mi šlo.
Ďakujem.
...tiež by ma to celkom zaujímalo...
Nebudem to rozoberať,téma je daná a som zvedavý.
Ďakujem.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa