Fórum » O TECHNIKE

Apple Mac verzus Windows

PalinoBA
PalinoBA 2009-11-11 11:03:04+01
Chcem sa Vas spytat na vase skusenosti s Apple mac PC . Je tu niekto kto na nom robi ? Upravuje foto ?

RioM
2010-02-14 14:20:26+01
príspevok od: MarioV
Ten, kto si vie nastaveniami vyladiť Windows pre svoje potreby nepotrebuje Mac. Za tie isté peniaze máš PC s oveľa výkonnejším HW. Však podstatný je CPU, RAM, prípadne VGA (pre výpočty napr v PS).
Presne tak. Windows ladíš, na Macu robíš.

MarioV
2010-02-14 14:37:05+01
príspevok od: RioM
Presne tak. Windows ladíš, na Macu robíš.
takýto flame nemá konca kraja. niekto si radšej priplatí za Mac (vpodstate si priplatíš za vyladenejší software) a niekto si radšej priplatí za výkonnejší HW, sám si vyladí Win a má to potom rýchlejšie. A potom je tu ešte Linux :)

Roderic
2010-02-15 09:14:28+01
takýto flame nemá konca kraja. niekto si radšej priplatí za Mac (vpodstate si priplatíš za vyladenejší software) a niekto si radšej priplatí za výkonnejší HW, sám si vyladí Win a má to potom rýchlejšie. A potom je tu ešte Linux :)
Aj ja by som rad Mac, je to nieco od krasy, vyladene, stylove, luxusneee, ale Q-Axis ma pravdu. Za tolke prachy to nestoji.

Roderic
2010-02-15 09:19:56+01
Som z vyrobnej branze, konkretne vymyslam a pracujem na projektoch, cielom ktorych je setrenie nakladov. Vydel som videa, a dostal som sa k par informaciam, ako vyrabaju Mac, a mozem vam povedat, ze na tej vysokej cene sa z velkej casti podiela neefektivne riadena vyroba. Mali by pouvazovat, ako znizit vyrobne naklady, a tutovo by sli s cenou minimalne o 20-30% dole. No Mac je luxusny tovar a jeho vyrobca sa zrejme nad takym niecim ako vyrobne naklady nezamysla.

RioM
2010-02-15 09:50:33+01
Ja som už pracoval so všetkým možným: Linuxom, Macom, Windowsom, Solarisom a kedysi dávno som sedel ešte aj za terminálom so zelenou obrazovkou. Mac je drahší, ale je dobre odladený. Nie sú problémy s ovládačmi, vírusmi atď. Ja osobne Mac odporúčam každému, kto s tým nemá finančný problém. Keď s tým niekto finančný problém má, tak nech si kúpi niečo iné - napríklad Asus. Ale keby si mal niekto kupovať nejaký drahý notebook od Dellu alebo HP, tak by bolo asi rozumnejšie kupovať MacBook.

haplo602
2010-02-15 14:57:50+01
asi takto by som to videl.

v podstate platite dan za coraz uzavrenejsiu platformu.

na jednom konci je Apple, kde HW aj SW je strasne obmedzene a spravite na tom len nejake veci. Potom je Windows, kde HW a SW su volnejsie, ale platite za slobodu konfiguracnou narocnostou a nekompatibilitou jednotlivych komponentov. A na konci je linux a spol, kde je SW/HW sloboda najvacsia, ale zaroven najvacsia konfiguracna narocnost ...

kazdemu co mu vyhovuje ...

Daniel.U
2010-02-15 15:31:47+01
to slovne spojenie ´strasne obmedzene´ by si mohl zmiernit, zas az take strasne to nieje. Z doleziteho softwaru mas vsetko aj pre mac. V podstate mas pravdu, na konci je Linux, ktory ked chces aby ti fungoval ako ma, musis byt majster sveta v nom, kdezto Mac staci pouzivat a neriesit. Ako som sto krat povedal, stoji moc, ale je to take relativne. Dobre PC tiez nieje zadarmo,hlavne ked ma aj nejako vizerat.

haplo602
2010-02-15 15:36:34+01
strasne obmedzene celkom sedi ... skus si spocitat pouzitelne aplikacie. o hrach ani nehovorim. co sa tyka HW, tak tam si mimo Apple HW skoro ani neskrtnes.

zase aby som nebol jednostranny, linux je na tom rovnako co sa pouzitelnych aplikacii tyka. nieje ich vela a niekedy chybaju vlastnosti.

(ps: nebavim sa o web/office/IM aplikaciach)

Daniel.U
2010-02-15 15:47:15+01
príspevok od: haplo602
strasne obmedzene celkom sedi ... skus si spocitat pouzitelne aplikacie. o hrach ani nehovorim. co sa tyka HW, tak tam si mimo Apple HW skoro ani neskrtnes.

zase aby som nebol jednostranny, linux je na tom rovnako co sa pouzitelnych aplikacii tyka. nieje ich vela a niekedy chybaju vlastnosti.

(ps: nebavim sa o web/office/IM aplikaciach)
Sme tu na fotografickom webe, uz len ohladne softwaru na spracovanie fotografii, grafiky a podobnych veci problem nieje. Naopak, nemusel by si riesit kopu problemov s colormanagementom. O akych pouzitelnych aplikaciach prosim ta hovoris? Hry sem netahaj. Snad len autocad ma napada, ktory na tom nejde. Za to sa to da riesit elegantne virtualizaciou alebo prebootovanim na windows.

Co sa tyka HW, tak asi som z toho vyrastol, ale rypanie do pocitaca uz neuznavam. Harddisk, ram, mechaniku vymenis aj na Macu a ostatne je nezmysel. Na radikalny upgrade treba kupit aj tak vsetko nove. Tvaris sa ako 15 rocny chalan, co zije len pre graficke karty aby sa zahral Cal of Duty bez trhania.

haplo602
2010-02-15 16:29:46+01
príspevok od: Daniel.U
Sme tu na fotografickom webe, uz len ohladne softwaru na spracovanie fotografii, grafiky a podobnych veci problem nieje. Naopak, nemusel by si riesit kopu problemov s colormanagementom. O akych pouzitelnych aplikaciach prosim ta hovoris? Hry sem netahaj. Snad len autocad ma napada, ktory na tom nejde. Za to sa to da riesit elegantne virtualizaciou alebo prebootovanim na windows.

Co sa tyka HW, tak asi som z toho vyrastol, ale rypanie do pocitaca uz neuznavam. Harddisk, ram, mechaniku vymenis aj na Macu a ostatne je nezmysel. Na radikalny upgrade treba kupit aj tak vsetko nove. Tvaris sa ako 15 rocny chalan, co zije len pre graficke karty aby sa zahral Cal of Duty bez trhania.
skor sa tvarim ako clovek ktory chce svoje investovane prostriedky vyuzivat co najlepsie ... kupovat drahy apple + konzolu aby som sa aj zahral nemusim. na upravu fotiek/video/grafiku moze by apple skvely, ale tam to aj konci. a co sa tyka colormanagementu, tak tam uz nema pred win7 ziadny naskok.

na obycajnom PC+windows spravis vsetko co potrebujes s malymi kompromismi. a vyjde to lacnejsie ako porovnatelny apple. jasne mozno to nevyzera tak dobre a mozno sa to tak fajn nehybe, ale kym to na seba nezaraba, tak zbytocne investovat.

staleusmiaty
2010-02-15 16:38:24+01
Už se perou, velebnosti! :)

Daniel.U
2010-02-15 16:40:50+01
príspevok od: haplo602
skor sa tvarim ako clovek ktory chce svoje investovane prostriedky vyuzivat co najlepsie ... kupovat drahy apple + konzolu aby som sa aj zahral nemusim. na upravu fotiek/video/grafiku moze by apple skvely, ale tam to aj konci. a co sa tyka colormanagementu, tak tam uz nema pred win7 ziadny naskok.

na obycajnom PC+windows spravis vsetko co potrebujes s malymi kompromismi. a vyjde to lacnejsie ako porovnatelny apple. jasne mozno to nevyzera tak dobre a mozno sa to tak fajn nehybe, ale kym to na seba nezaraba, tak zbytocne investovat.
Ja nehovorim, ze Mac je cenovo vyhodny. Aj suhlasim, ze dobre nakonfigurovane PC urobi tu istu sluzbu. Len som ta chcel upozornit na to ´strasne´ lebo hovoris o macu ako o prekliati a nie ako o dobrom vyrobku. Mozno si ho videl len cez vyklad. Ja som sa tiez bal, ze aky bude problem so softwarom a do teraz som nemal ziaden problem. Vsetko podstatne existuje. Ja by som ho za stroj s win 7 teda nemenil. Az ked zostarne tak urobim aby som usetril peniaze ak ich nebude dost.

Daniel.U
2010-02-15 16:41:48+01
príspevok od: staleusmiaty
Už se perou, velebnosti! :)
aby sa aj tebe neuslo :-)

RioM
2010-02-15 17:26:35+01
@haplo602

Neviem prečo vlastne píšeš o Macu keď si evidentne so žiadnym nepracoval.

Výpočet aký je OS efektívny je veľmi komplikované. Ja si svoju hodinu práce za počítačom cením dosť vysoko. Z tohoto hľadiska mi napríklad Time Machine ušetril viac peňazí ako stál celý MacBook.

Softvérov pre Mac je určite menej ako softvérov pre Windows. Ale väčšina sotvérov má ekvivalent aj na Macu. Na druhej strane, keď robím s Windowsom tak mi niektoré veci chýbajú: cmd tlačítko pre logickejší systém hot keys, už spomínaný Time Machine, Spotlight, nepoznám náhradu za softvér OmniGraffle atď.

vincko
2010-02-15 20:48:00+01
mne napriklad vyhovuje mac na foto a na video, kde som zzity s Finalcut.
skusal som progmamy na win, nejako mi nesadli.
vy pouyivate co na video ???

Daniel.U
2010-02-15 20:54:22+01
Mne na jedoduche strihanie videa vyhovoval Movie maker vo Viste :-))) iMovie nema ziadne efekty a je prilis precackany.

IceDive1
2010-02-15 21:37:03+01
Mne na PC vyhovuje Sony Vegas. Prave som pozeral ze na MAC nie je. Skoda. Podla mna je to jednoduchy slusny sw oproti Premiere.

PeterB
2010-02-15 21:39:43+01
Mac je mimo ine aj pre ludi, ktori maju radi dizajn, eleganciu. Ja sa totalne tesim, ked si pustim macbook, otvorim, je okamzite pripraveny, podsvietene klavesy a vydrz ked netreba tahat stale nabijacku, to sa o predchadzajucom hp povedat nedalo, a cenovo bolo pritom porovnatelne. Je to kus hardwaru, ktory milujem. OSX je taky ´americky´, jednoduchy ale funkcny a nativny. Kto si vybera vyssie modely od dell, hp, sony, tak by som odporucal zaradit aj mac do vyberu.

PeterB
2010-02-15 21:51:25+01
ale spat k teme, uprava foto v pohode ako na pc. Bud pribalene iphoto - dobra organizacia, jednoduchsie upravy, pre menej narocnych uzivatelov. Lightroom, klasika ako na pc. Aperture - velmi dobra alternativa k lightroom, iba pre mac. A urcite mnoho dalsich, tieto su ale asi najpouzivanejsie. Ja robim v Aperture, lightroom som testoval, ale nesadlo mi.

haplo602
2010-02-16 08:44:02+01
to mas pravdu, nepracoval ... moje poziadavky na OS uplne presne splna linux ... teda volakedy davno som videl MacOS 9.x ... vtedy to malo fajn ovladanie (komentujem GUI+ovladanie, nie celkovy system).

ak si vsimnes, nekomentujem GUI/ovladanie OSX ale dostupne aplikacie a dostupny HW, ku tomu nepotrebujem s tym pracovat, staci sledovat co sa okolo toho deje.

Strana 4 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()