Fórum » O TECHNIKE

Zázrak či dobrý kus ?

Bindo
2009-11-28 22:41:44+01
Zdravim vas, zaujimal by ma vas nazor. Mam doma objektiv, ktory som kupoval este ako svoje prve sklo. Je to Canon 18-55 bez IS. Je oznacovany ako najhorsi objektiv desaťročia. Ja vsak mam pocit, ze ten moj kus, ma lepsie farebne podanie a aj kresbu ako napr. 50/1,8 a ze sa skoro vyrovna aj 100/2,8 makro. Podotykam ze len skoro. 100ka je spica :) Ale v niektorych pripadoch kresli fakt uzasne. Neviete ci je mozne, ze sa moze objektiv zo serie tak odlisovat od ostatnych ? Stretli ste sa uz s niecom takymto? Viem ze sigma ma kusovky, ale som skor myslel ze kusovky su smerom k horsim a nie ze moze byt aj o tolko lepsi kus. Samozrejme ze protisvetlo nezvlada ani zdaleko ako objektivy strednej triedy, ale s tym zvyskom si trufa aj vyssie podla mna.

viking81
2009-11-28 22:45:12+01
a nemas len zosuchane to IS na nom ? :)

Bindo
2009-11-28 22:48:51+01
príspevok od: viking81
a nemas len zosuchane to IS na nom ? :)
:D nie nie... aj ked je pravda ze som ho kupoval z druhej ruky... ale to by som si snad vsimol :D

compact
2009-11-28 22:50:24+01
no mozno by bolo dobre aj ukazat nejaku tu vzorku

viking81
2009-11-28 22:55:16+01
jj...dobry napad...hod sem nejake vyrezy 1:1 aj sporovnanim s tymi sklami co si pisal :)

Bindo
2009-11-28 23:05:05+01
jasne mozem... prip, ak mi poradite daky sposob ako spravit made home dake test studio na to tak mozem aj tak... daku tu tabulku ciernobielu strakatu vytlacit a cvaknut to zo stativu s porovnanim...?

maTTo_corp
2009-11-28 23:07:38+01
ja by som to neriešil, načo? :) môžeš byť rád, je jedno prečo...:)) teším sa s tebou :D

Bindo
2009-11-28 23:11:20+01
príspevok od: maTTo_corp
ja by som to neriešil, načo? :) môžeš byť rád, je jedno prečo...:)) teším sa s tebou :D
dakujem :) sak ako jasne ja viem, mna len proste zaujma ci maju viacery taketo skusenosti alebo ze ako to je. pretoze vela krat clovek vidi ze niekto nadava na zly kus tak ma zaujmala druha strana ci su aj kusy, ktore su ovela lepsie ako priemer.

viking81
2009-11-28 23:11:25+01
príspevok od: Bindo
jasne mozem... prip, ak mi poradite daky sposob ako spravit made home dake test studio na to tak mozem aj tak... daku tu tabulku ciernobielu strakatu vytlacit a cvaknut to zo stativu s porovnanim...?
ja som si celkom dobre otestoval na novinach....tak je pekne vidiet ako to kresli :)

dodo_bb
2009-11-28 23:12:43+01
nekvalitné objektívy sú výsledkom veľkých tolerancií pri výrobe a montáži. A pretože tie vplyvy sú náhodné a do plusu aj do mínusu, občas sa stane, že sa zídu spolu náhodne kvalitné šošovky a náhodne dobrá montáž. Je to ako s tými opicami - ak vraj bude milión opíc milión rokov búchať do písacieho stroja, jedna z nich napíše drámu od Shakespeara :-)))

Bindo
2009-11-28 23:15:04+01
príspevok od: dodo_bb
nekvalitné objektívy sú výsledkom veľkých tolerancií pri výrobe a montáži. A pretože tie vplyvy sú náhodné a do plusu aj do mínusu, občas sa stane, že sa zídu spolu náhodne kvalitné šošovky a náhodne dobrá montáž. Je to ako s tými opicami - ak vraj bude milión opíc milión rokov búchať do písacieho stroja, jedna z nich napíše drámu od Shakespeara :-)))
pekne prirovnanie :D ja len dufam pre vsetkych ze tych dobrych objektivov je omnoho viac :D

maTTo_corp
2009-11-28 23:21:12+01
príspevok od: Bindo
pekne prirovnanie :D ja len dufam pre vsetkych ze tych dobrych objektivov je omnoho viac :D
v to nedúfaj, možno to je taká rarita, že ho o pár rokov vydražíš za ťažké prachy a kúpiš Lko...len aby to nebol nejaký náhodný nepodarok :DDD

Strhak
2009-11-29 01:33:20+01
začínal som s ním a mal dobrú kresbu ( myslím ostrú nič viacej ) tam ten objektív nemal problém ale vo všetkom ostatnom zlyhával. Pomaly zaostroval, Bokeh ak sa dalo o dákom hovoriť tak ak sa aj náhodou objavil bol nie moc pekný a tá svetelnosť v kombinácii s konštrukciou ( predný člen sa otáčal ) ho predurčilo do šuplíka hlboko hlboko pod všetok ten bordel. Určite by som ho neprirovnával k 100ke a ak sa ti zdá kvalita podobná a svojim zrakom si si istý tak rýchlo pobež s tou stovkou do servisu lebo bude určite poje...á ;-)))

2009-11-29 02:34:08+01
toto je dost divne vlakno. autor sa chvali a nedoda ani dokaz. nakoniec moze byt pravda uplne niekde inde. ma priemernu 18-55 a nepodarene 50/1.8 a 100 macro...

dodo_bb
2009-11-29 10:23:09+01
príspevok od: Strhak
začínal som s ním a mal dobrú kresbu ( myslím ostrú nič viacej ) tam ten objektív nemal problém ale vo všetkom ostatnom zlyhával. Pomaly zaostroval, Bokeh ak sa dalo o dákom hovoriť tak ak sa aj náhodou objavil bol nie moc pekný a tá svetelnosť v kombinácii s konštrukciou ( predný člen sa otáčal ) ho predurčilo do šuplíka hlboko hlboko pod všetok ten bordel. Určite by som ho neprirovnával k 100ke a ak sa ti zdá kvalita podobná a svojim zrakom si si istý tak rýchlo pobež s tou stovkou do servisu lebo bude určite poje...á ;-)))
Veď o tom vlastne Bindo hovorí - že objektív má dobrú kresbu. Nebola tam reč o bokehu, nebola reč o AF a svetelnosti. A ako hovorí afkaa, môže mať priemerný objektív, ale môže mať aj náhodou vydarený kus (nepodceňujte Canon, aj jemu sa to občas podarí :-)))). Ja Ti Bindo gratulujem ku šťastiu a spokojnosti (drvivá väčšina ľudí tu na svoju techniku len šomre). A nič netestuj, kašli na to radšej hodne foť...

Strhak
2009-11-29 10:32:44+01
príspevok od: dodo_bb
Veď o tom vlastne Bindo hovorí - že objektív má dobrú kresbu. Nebola tam reč o bokehu, nebola reč o AF a svetelnosti. A ako hovorí afkaa, môže mať priemerný objektív, ale môže mať aj náhodou vydarený kus (nepodceňujte Canon, aj jemu sa to občas podarí :-)))). Ja Ti Bindo gratulujem ku šťastiu a spokojnosti (drvivá väčšina ľudí tu na svoju techniku len šomre). A nič netestuj, kašli na to radšej hodne foť...
ja by som asi aj tak s tou stovkou pošiel do servisu :-DDD
Inak dobre vieme že šomranie nepomáha a že problém je na 90% medzi zemou a spúšťou aparátu, len si to nikto nechce priznať ;-)

Bindo
2009-11-29 14:05:47+01
príspevok od: Strhak
ja by som asi aj tak s tou stovkou pošiel do servisu :-DDD
Inak dobre vieme že šomranie nepomáha a že problém je na 90% medzi zemou a spúšťou aparátu, len si to nikto nechce priznať ;-)
sak som pisal ze na stovku nema, ze 100ka je spica, ale ze pokial nema zle svetelne podmienky kresbou sa k nej priblizuje viac ako k 50ke. a tiez som pisal, ze je lepsia ako 50ka. foto prilozim za par minut. a pointov clanku nebolo chvalit sa ale ma zaujmalo ci sa to stava casto ze su dobre kusy. a co sa tyka ostrenia, urcite mi ostri rychlejsie ako 50 ka... tiez je mozne ze mam blby kus 50ky. kazdopadne pripajam foto... v dalsom prispevku.

Bindo
2009-11-29 14:13:37+01
Takze obe boli fotene na stative, na clone 5,6 pri uzavierke 1/6s, na iso 200. 50 ka je fotena na 50mm a 18-55 na 49 (netrafil som to co uz :D). Mozno z toho vzide ze som len ja slepy, alebo ze je ta 50ka vada, ale zaujma ma proste v com to je a vas posudok ma potesi. Dik

Bindo
2009-11-29 14:14:03+01
A druha

Bindo
2009-11-29 14:15:32+01
Ostrenie som nechal na automatiku, aby som eliminoval subjektivnu chybu. A este ze ta prva je 50ka a druha 18-55.

Strana 1 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()