...nielen Canon experimentuje :-) Vo Viedni som bol na vystave, kde boli vystavene rozne technicke pikosky z historie napr. aparaty vo vesmire /za USA Nikon :-)/, spionske zariadenia, fotaky usposobene na letecke snimkovanie, pistolove fotaky, fotopusky... Zaujimave :-) Vacsina experimentov ako experiment zacina a aj konci. Ale ktovie, ako bude vyzerat fotok o 100 rokov ? A zrkadlovka o 5-10 rokov ? Predpoklada za zanik hranoloveho hladacika...
Kto predpokladá zánik optického hranola?
EVF majú zatiaľ stále nedostatky, kvôli ktorým by sa fotografi nevzdávali hranola.
Kto predpokladá zánik optického hranola?
EVF majú zatiaľ stále nedostatky, kvôli ktorým by sa fotografi nevzdávali hranola.
Debát na túto tému už bolo dosť keď sa začalo pošuškávať o zbavení sa zrkadla v nejakom low end canone. Systém optického hranola je desaťročiami preverený. Nie je možné ho prekonať, čo sa týka rýchlosti prenosu obrazu, pretože žiadna elektronika sa nevyrovná rýchlosti svetla. Niekedy v budúcnosti sa snáď priblížia na únosnú mieru použiteľnosti, tieto experimenty si samozrejme prednostne odnesú príchodzie low end modely. Vo vyšších triedach zatiaľ bez šance na zmenu myslím ešte pekne dlho.
Canon si drzi diviziu Nikonu len kvoli tomu, aby nemal problemy s monopolom a dominatnym postavenim na trhu. Preto obcas hodi nejaku kost aj Nikonu. Pocul som, ze uz aj Nikon prechadza na CMOS, aspon v tom ´kvalitnejsom´. Canon CMOS dava uz aj do mydlovych krabiciek. ;o))
Canon si drzi diviziu Nikonu len kvoli tomu, aby nemal problemy s monopolom a dominatnym postavenim na trhu. Preto obcas hodi nejaku kost aj Nikonu. Pocul som, ze uz aj Nikon prechadza na CMOS, aspon v tom ´kvalitnejsom´. Canon CMOS dava uz aj do mydlovych krabiciek. ;o))
...ti ktori spekuluju nad buducnostou :-) Napisal to aj ivalko, aj ked to nevidi tak skoro.
Odstranenie hranola by zmensilo pristroj. Ak EVF dosiahne oneskorenie na urovni makrosekundy, urcite to producenti skusia. Napokon, dnes uz fotaky z 3/4 systemu maju aj podla recenzii vyborne reakcne casy a oneskorenie obrazu na displeji je zanedbatelne.
Inak, ja proti hranolu nic nemam :-)
Možno majú malé oneskorenie, ale použiteľnosť pri nedostatku svetla je veľmi obmedzená. Takisto to zvyšuje spotrebu energie.
A už vôbec si neviem predstaviť ako by sa s EVF dalo spraviť niečo ako mikroprizmová prípadne split-image matnica.
Osobne si myslim, ze zmensovanie tiel nie je vyhra. Mne napriklad z modelov D40, D70s a D300, ktore vlastnim jednoznacne najviac vyhovuje rozmermi (aj ostatnym samozrejme) prave D300. A rozhodne nie som sam.
Ale mam take obavy, ze ak sa raz v buducnosti ukaze to oneskorenie EVF ako akceptovatelne a konstrukcne (bez zrkadla, hranola) bude ich stavba jednoduchsia a hlavne ekonomicky vyhodnejsia vyroba, tak nas to zrejme neminie.
Pominuc ekonomicke aspekty veci ja ale naozaj nevidim najmensi dovod uberat sa tou cestou
... no ale ak sa vratim k podstate temy, tak holka co navrhla ten ´fenoidny´ dizajn zjavne zvykne v rukach drzat ine veci ako DSLR. inak by jej doslo, preco je telo vsetkych zrkadloviek take ako je a preco sa poslednych par desiatok rokov pri tak neskutocnom tempe vyvoja techniky takmer nezmenila ergonomia a velkost tych strojov...
no co uz... ked ma cas hrajkat sa, nech sa hrajka... kto si hraje, nezlobi :)
Skor s druhou castou Tvojho prispevku suhlasim :-) Ale ako vravim, proti hranolu nic nemam, len to ako trend vidim tak, ze bude pomaly miznut. Ci aj v totalprofi triede, tazko odhadnut.
...asi tak...ako si VW group drží Audi......pre prestíž a vyrovnanie koeficientu kvality:))...
Hm, no ale toto :)
no tych 5-10 rokov este vyrdrzi... ten hranol, teda opticky :-)
Odstranenie hranola by zmensilo pristroj. Ak EVF dosiahne oneskorenie na urovni makrosekundy, urcite to producenti skusia. Napokon, dnes uz fotaky z 3/4 systemu maju aj podla recenzii vyborne reakcne casy a oneskorenie obrazu na displeji je zanedbatelne.
Inak, ja proti hranolu nic nemam :-)
A už vôbec si neviem predstaviť ako by sa s EVF dalo spraviť niečo ako mikroprizmová prípadne split-image matnica.
Ale mam take obavy, ze ak sa raz v buducnosti ukaze to oneskorenie EVF ako akceptovatelne a konstrukcne (bez zrkadla, hranola) bude ich stavba jednoduchsia a hlavne ekonomicky vyhodnejsia vyroba, tak nas to zrejme neminie.
Pominuc ekonomicke aspekty veci ja ale naozaj nevidim najmensi dovod uberat sa tou cestou
no co uz... ked ma cas hrajkat sa, nech sa hrajka... kto si hraje, nezlobi :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa