Fórum » O TECHNIKE

Pamätova karta

romanxxx
romanxxx 2010-01-07 11:38:33+01
pani potreboval by som poradit s vyberom pamätovej karty pre olympus e-420 ci je vhodnejsia CF alebo XD a aka znacka zatial sa priklanam k CF len co som zatial prechadzal po nete tak som natrafil na rôzne prenosove rychlosti a to ma dostalo do pchybnosti co sa tyka velkosti tak zrejme 8 GB

mavin
2011-08-22 06:10:43+02
príspevok od: Bindo
Zdravim, nechcem zakladat novu temu tak trosku ozivim tuto. Dufam ze to nevadi. Ake je porovnanie rychlosti a kvality San diskov extreme III, Ultra (shop.ephoto.sk/sandisk-ultra-cf-16-gb.html) a UDMA (shop.ephoto.sk/sandisk-extreme-cf-16-gb.html). Vec sa ma tak ze si chcem kupit 16GB kartu do 7D. Doteraz som pouzival extreme III 4GB a som s nimi spokojny. Az na tu velkost. Ta ultra ma pisanu rovnaku rychlost, t.j. 30MB, cize myslim ze by mi stacila, len sa chcem spytat ci je aj rovnako kvalitna, extreme III boli svojho casu spicka, a ta ultra posobi tak lacno, ale mozno je to len moj dojem. Nerad by som zbytocne minul za kartu kopec penazi ked aj tak o par rokov nebude mat hodnotu. Ale zas nechcem prist o data. Nefotim velmi v davkach, cize ta rychlost ma dako extremne netankuje, jedine by bolo fajn ak by stihala zapisovat fullHD, co ta extreme III zvlada. Vdaka za pomoc
co sa tyka rychlosti tak ti budu urcite stacit hociktore z nich. Ja mam dve 32 GB CF SanDisk v dvoch telack 5D MKII... jedna 30 MB/s a druha 60 MB/s a rozdiel som nespozoroval

Bindo
2011-08-22 15:58:50+02
Ok dik... Ako vravim o tu rychlost mi az tak nejde, skor mozno o porovnanie kvality extreme III a ultra. CI je to to iste, alebo radsej investovat do UDMA

Kaiman81
2011-08-22 16:30:14+02
príspevok od: mavin
co sa tyka rychlosti tak ti budu urcite stacit hociktore z nich. Ja mam dve 32 GB CF SanDisk v dvoch telack 5D MKII... jedna 30 MB/s a druha 60 MB/s a rozdiel som nespozoroval
tak rozdiel konkrétne u 30 a 60 MB Sandisk v 5D MKII je dosť značný...

mavin
2011-08-22 20:09:59+02
príspevok od: Kaiman81
tak rozdiel konkrétne u 30 a 60 MB Sandisk v 5D MKII je dosť značný...
a v com? pouzivam obe tela a pravdupovediac neviem v ktrojom je ktora.... psychologicky rozdiel ma nazaujima... prezrad nejaky prakticky

Kaiman81
2011-08-22 20:26:07+02
a v com? pouzivam obe tela a pravdupovediac neviem v ktrojom je ktora.... psychologicky rozdiel ma nazaujima... prezrad nejaky prakticky
ja to mam overene na vlastnom,pri sekvenčnom snímaní je ten rozdiel značne poznať,aj pri zobrazovaní náladu na LCD je to celkovo s kartou extreme 60MB svižnejšie...

mavin
2011-08-22 20:50:00+02
ja to mam overene na vlastnom,pri sekvenčnom snímaní je ten rozdiel značne poznať,aj pri zobrazovaní náladu na LCD je to celkovo s kartou extreme 60MB svižnejšie...
inak na sekvencne snimanie si si nezvolil vhodne telo... to dufam vies

mavin
2011-08-22 20:53:35+02
no neviem, prave som skusal prezerat fotky na oboch... oba 5D MKII... oba maju 32 GB CF kartu jedna je extreme III 30MB/s, druha Extreme 60MB/s.... a prezeranie je identicke

Kaiman81
2011-08-22 21:01:32+02
inak na sekvencne snimanie si si nezvolil vhodne telo... to dufam vies
ja viem prečo som si zvolil 5D MK II u Canonu lepšiu alternatívu FF nemáš,ak nepočítam 1Ds za 3 nasobnu cenu,mne sekvenčné snímanie postačuje a to často fotím koncertové foto v noci.
a vravel som o možnosti náhladu po sekvenčnom snímaní,čas za aký sa dostanem k náhladom po tesnom nafotení max počtu než sa zaplní buffer,pri koncertoch je ten rozdiel u mna dosť podstatný...

Kaiman81
2011-08-22 21:17:23+02
V číslach uvedené:
Sandisk Extreme III 30MB RAW max kvalita + JPG S zaplnenie buferu po 8 snímkoch,vyprázdnenie za 11-12s
Sandisk Extreme 60MB RAW max kvalita + JPG S zaplnenie buferu po 8
snímkoch,vyprázdnenie za 4-5 s

ak toto nieje podstatný rozdiel a nieje ho poznať....

mavin
2011-08-22 21:21:31+02
ja viem prečo som si zvolil 5D MK II u Canonu lepšiu alternatívu FF nemáš,ak nepočítam 1Ds za 3 nasobnu cenu,mne sekvenčné snímanie postačuje a to často fotím koncertové foto v noci.
a vravel som o možnosti náhladu po sekvenčnom snímaní,čas za aký sa dostanem k náhladom po tesnom nafotení max počtu než sa zaplní buffer,pri koncertoch je ten rozdiel u mna dosť podstatný...
aha... si to nespecifikoval, preto mi to bolo divne.... ale aj tak plati co som napisal.... dotycny uviedol, ze nefoti v davkach... takze aj 30MB/s je pre neho prepych ako aj pre mna

Kaiman81
2011-08-22 21:25:39+02
aha... si to nespecifikoval, preto mi to bolo divne.... ale aj tak plati co som napisal.... dotycny uviedol, ze nefoti v davkach... takze aj 30MB/s je pre neho prepych ako aj pre mna
a pre Extreme 60MB hovorí dalšia vec,vačšia životnosť a lepšia ochrana dát, Extreme III je už hodne stará,aj keď musím povedať že za 6r čo používam Sandisk,tak nerupla ani jedna,zato u iných značiek sa to povedať nedá. no a ak má kopu času pri stahovaní fotiek do PC tak mu postačí aj stará Ultra.

mavin
2011-08-22 21:55:55+02
a pre Extreme 60MB hovorí dalšia vec,vačšia životnosť a lepšia ochrana dát, Extreme III je už hodne stará,aj keď musím povedať že za 6r čo používam Sandisk,tak nerupla ani jedna,zato u iných značiek sa to povedať nedá. no a ak má kopu času pri stahovaní fotiek do PC tak mu postačí aj stará Ultra.
nechcem ti kazit radost, ale transfer rate 5D MKII cez USB 2.0 je iba 16 MB/s.... takze opat ta nepotesim a co sa tyka zivotnosti, tak myslim, ze obe karty su na tom rovnako. SanDisk je volba vacsiny fotografov, ktori sa nou zivia a vedia asi preco.

Kaiman81
2011-08-22 22:10:43+02
nechcem ti kazit radost, ale transfer rate 5D MKII cez USB 2.0 je iba 16 MB/s.... takze opat ta nepotesim a co sa tyka zivotnosti, tak myslim, ze obe karty su na tom rovnako. SanDisk je volba vacsiny fotografov, ktori sa nou zivia a vedia asi preco.
tak ideálne je stahovať cez čítačku a ano,u mna je Sandisk TOP nemôžem si dovoliť stratiť dáta,to by ma asi stálo hodne,teda ovela viac ako cena tej CF

mavin
2011-08-22 22:18:29+02
tak ideálne je stahovať cez čítačku a ano,u mna je Sandisk TOP nemôžem si dovoliť stratiť dáta,to by ma asi stálo hodne,teda ovela viac ako cena tej CF
prave z toho dovodu citacku nepouzivam.... do oboch tiel som kupil 32ky koli tomu, aby som ich uz odtial nevytahoval.... tak o data mozes prist najrychlejsie - ak ju nestratis tak mechanicke vkladanie a vyberanie je pre kartu ovela vacsie riziko ako jej zivotnost

Kaiman81
2011-08-22 22:23:43+02
prave z toho dovodu citacku nepouzivam.... do oboch tiel som kupil 32ky koli tomu, aby som ich uz odtial nevytahoval.... tak o data mozes prist najrychlejsie - ak ju nestratis tak mechanicke vkladanie a vyberanie je pre kartu ovela vacsie riziko ako jej zivotnost
to by som netvrdil,po 6 rokoch intenzívneho vyberania a vkladania stále šlapú. CF je stavaná na odolnosť,to nieje porcelánová bábika....

mavin
2011-08-22 22:29:09+02
to by som netvrdil,po 6 rokoch intenzívneho vyberania a vkladania stále šlapú. CF je stavaná na odolnosť,to nieje porcelánová bábika....
to ze sa to mne, teba a dalsim 100.000 nestalo svadci o kvalite vyrobku. Stale plati to co som napisal vyssie.... riziko poskodenia je pri vyberani vkladani vacsie ako pri stahovani cez USB.... Nezacnem fajcit iba koli tomu, ze moj dedko fajcil cely zivot a v 82ke ho zrazilo auto (stale plati ze fajcenie skodi zdraviu, alebo nie?)

Kaiman81
2011-08-22 22:49:05+02
to ze sa to mne, teba a dalsim 100.000 nestalo svadci o kvalite vyrobku. Stale plati to co som napisal vyssie.... riziko poskodenia je pri vyberani vkladani vacsie ako pri stahovani cez USB.... Nezacnem fajcit iba koli tomu, ze moj dedko fajcil cely zivot a v 82ke ho zrazilo auto (stale plati ze fajcenie skodi zdraviu, alebo nie?)
ale veď jasneee,ale keby som sa mal o všetko takto báť a "prehne" to šetriť tak to môžem rovno nechať zabalené v krabici...

"Ak sa niečo môže pokaziť, pokazí sa to"

Bubak
2011-08-22 23:09:40+02
No ak by sme mali byť vyložene detailisti tak tie karty či pamäťové čipy (aj v SSD diskoch) majú určitý počet zápisov pokiaľ stabilne vydržia, to ako aj čisto mechanické HDD počet hodín, stať sa stane, čisto v krátkosti povedané... hlavne aby nie je poškodený radič či sektory, to stačí úplne v pohode pretiahnuť cez nejaký kontrolný program v PC a je to... Ohľadom tých CF tak naozaj jedine Sandisk a Lexar, ten má tiež veľmi dobré referencie. Inak naozaj asi nikto. Na Lexare sa mi páči to že oveľa viac testujú tak ich optimalizácia je dosť vysoká, nuž sú to pohoda karty. Len v SD by mali vydať už UHS... ale asi si dávajú na čas a poriadne testujú. Dúfam,že je to tak!

Bindo
2011-08-22 23:24:08+02
príspevok od: Bubak
No ak by sme mali byť vyložene detailisti tak tie karty či pamäťové čipy (aj v SSD diskoch) majú určitý počet zápisov pokiaľ stabilne vydržia, to ako aj čisto mechanické HDD počet hodín, stať sa stane, čisto v krátkosti povedané... hlavne aby nie je poškodený radič či sektory, to stačí úplne v pohode pretiahnuť cez nejaký kontrolný program v PC a je to... Ohľadom tých CF tak naozaj jedine Sandisk a Lexar, ten má tiež veľmi dobré referencie. Inak naozaj asi nikto. Na Lexare sa mi páči to že oveľa viac testujú tak ich optimalizácia je dosť vysoká, nuž sú to pohoda karty. Len v SD by mali vydať už UHS... ale asi si dávajú na čas a poriadne testujú. Dúfam,že je to tak!
Cena tych kariet sa mi velmi paci aj ked dodnes som o tej znacke vobec nepocul takze neviem ci to riskovat. Mas s nimi osobnu skusenost alebo len recenzie z netu?

Bubak
2011-08-23 00:59:31+02
príspevok od: Bindo
Cena tych kariet sa mi velmi paci aj ked dodnes som o tej znacke vobec nepocul takze neviem ci to riskovat. Mas s nimi osobnu skusenost alebo len recenzie z netu?
Mám s nimi aj osobnú skúsenosť, ale len MS ( i keď tam predávajú v podstate len normálne karty) a CF, SD či SDHC som od nich nekupoval pretože som nemal jednoducho kde (ale 133x sú veľmi vyvážené karty, je to poznať aj z netu) majiteľov som nevidel SDčiek. Ale CF áno, sám mám nejaké UDMA 300x, priatelia aj užívatelia čo som s nimi hovoril majú aj UDMA 233x. Nové 600x či 400x ešte nie,i keď pozitívne názory som na ne počul, sú pravda dosť drahé aj a zas ich tak nevyužijem ani na A900 i keď je tam mierne poznať tie karty...inak sú to veľmi stabilné karty, nie je sa čoho obávať, Lexar je vo svete pamätí oparečných Crucial a tie sú tiež veľmi dobré... nuž na SVK ťažko, ja som svoje kupoval ešte v CzechComputery.cz mala ich aj alza, potom v ČR hlavne X-Store ale už sa ich zbavila takže to bude zložité tu dostať.

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()