D300s je Professionalna dig. zrkadlovka ale na stránke: http://www.dxomark.com/
D90-ka ma lepšie hodnotenie. Ma lepší senzor než 300s. Ktorú mam kúpiť a prečo?
Mám D300 a mal som aj D90. Ja by som si D90 nekúpil. Hlavný dôvod pre mňa:
- ergonómia ovládania D300 profi ako D3 a ostatné PRO modely. Pogumované telo, pohodlnejšie ovládacie kolieska, atď.... Treba s ním fotiť a až potom sa rozhodnúť. Pokiaľ som D300 nemal, neveril som že je to taký rozdiel. :)
- AF D300 je lepší, teda rovnaký ako v ďalších PRO modeloch. Priama voľba AFC, AFS ...
- Bracketing je myslím u D90 obmedzený, a kopec iných ´orezaných´ funkcií ako už bolo spomínané.
14bit RAW vs 12bit RAW, D300 ma vdaka nemu aj vacsi dynamicky rozsah. prve co ma napadlo...
Počet bitov nemusí nutne znamenať vyšší dynamický rozsah.
Rozsah smerom k svetlým tónom to nezlepší a v tmavých tónoch je potenciál zlepšenia limitovaný šumom.
Mam D90 a priklanam sa k nazoru ze radsej kupit D90 a zvysne peniazky dat do euro-prasiatka a dokupit potom lepsie sklo za cenovy zozdiel sa da kupit polovica profi objektivu napr 17-55. D 300(s) je spickovy stroj ale takto som to vyriesil ja pred nedavnom. Jasne ze treba brat do uvahy pomer cena-vykon (vyuzitelnost, navratnost)ale na bezne fotenie v super kvalite staci D90 (mne ano )Vzdy su veci lepsie a veci horsie ale ked si kupis D 300 budes po roku pokukovat po D700 ak este bude v predali :))Tolko nazor z amaterskej skupiny
Skúsim inú otázku, kto z vás by sa po skúsenostiach s D300, D700 či D3 vrátil k D90 alebo nižším modelom pre bežné fotografovanie ?
p.s.
o jednom takom viem :) http://www.kenrockwell.com/index.htm ale to je špecifický prípad :))
Ja viem ešte o jednom.
Scott Kelby raz na svojom blogu písal o tom, ako si zabudol v hoteli D300 a musel si ako núdzovku na nejakej ceste kúpiť D5000. Veľmi si ho chváli ako super foťák na cestovanie.
Mal som D90 a kupil som D300 hlavne kvoli moznosti doladenia focusu. Bola v akcii. Keby som si mal teraz vybrat so vzatim do uvahy penazny rozdiel, tak ako megaloman by som si vybral tu D300s pokial by som na nu mal. Cisto s rozumom samozrejme bohate vystaci D90. S odstupom casu ked sa na nu pozrem, tak by mi uz asi cyhbali vyvedene ovladace a sral by ma otocny volic programov, ktory sa mi pravidelne sam pootacal. Od D300 som ocakaval aj lepsie drzanie bez pridavneho gripu, ale v tom ma sklamala. Najhrubsi grip ma tusim D50
Ďakujem za príspevky, pribudlo tu ale veľa :) Všetkým Vám ďakujem za rady a skúsenosti.
Určíte že bude veľký krok v kvalite lebo ja mam iba Olympus E-410.
Vzhľadom na cenu je ale veľký rozdiel. Nikon D90 ma cca. 784 € a Nikon D300s cca. 1 445 €.
Až také veľké rozdiely ne sú v kvalite ak som to dobre pochopil. Veľký rozdiel je vzhľadom na ergonómiu ovládania a tesnenie.
Veľký plus ma 300 s 51 bodovým AF.
51 bodovy AF som zvedavy kedy to popuzijes drviva vacsina zaberov je robena so stredovim bodom je vzdy najpresnejsi a najrichlejsi a druhe najvyuzivanejsi je MF takze take somariny ako 3698 bodovi AF je dost zavadzajuce a zbytocne pre fotoamatera cip ma D300S D90 rovnaky ale v D 90 je softverovo urobeny najlepsie to nemam z mojej hlavy ale priamo od cloveka z Ni CZ moje odporucanie znie rozhodne D90 a poriadne sklo ku tomu a ked chces investovat tak si kup D700 ps:ten olympus si nechaj na pamiatku podla poslednych sprav co som pocul OLYMPUS konci s vyrobou DSLR takze to bude zberatelsky kusok
Bolo tu spomenute, ze D300 ma vacsi dynamicky rozsah ako D90. Pytal som sa Michala Juraka z Nikonu, ake rozdiely su v obrazovej kvalite medzi D90 a D300, povedal mi, ze ziadne a ze dokonca D90 ma vacsi dynamicky rozsah ako D300 inak ide len o absolutne minimalne rozdiely. Spracovanie tela, to je tu uz dostatocne vysvetlene aj ked mne sa D90 drzi lepsie ako 300ka, grip je hrubsi a lepsie sa drzi...aspon mne a ja mam teda ruky velke :o) AF je na 300ke super ale kolki z Vas pouzivaju stredovy (najsenzitivnejsi) AF point vacsinu casu? Co som sa docital akurat na dpreview, 90ka ma trochu maksiu kresbu a je to podla nich pravdepodobne sposobene inym low-pass filtrom, ako je v d300, ktory je draksi ako snimac sam o sebe. Takze asi tolko z mojho pohladu
Keď už náhradné telo, tak k D700 kúp radšej starší D300. Predsa len profi telo je iná kvalita, cena nie ja natoľko odlišná a aj grip Ti bude z D700 pasovať, aj takmer úplne rovnaké ovládanie...
kamarat predal D80ku a dotycnemu drbla a zem. Poslal mi potom aj fotky s konstatovanim, ze uz uplne chape na co sa robia horcikove tela. Myslim si ale, z keby mi padol aj ten horcikovy, tak to zas neprezijem ja. Takze je to jedno. Ani jeden parameter medzi D90 a D300 nieje tak strategicky neprekonatelny ako obycajna tuzba mat vyssi model. Takze pokial dotycny nieje vyslovene prakticky typ clveka, bude sa pytat do vtedy, kym mu nedpovedia co chce pocut.
Keď už náhradné telo, tak k D700 kúp radšej starší D300. Predsa len profi telo je iná kvalita, cena nie ja natoľko odlišná a aj grip Ti bude z D700 pasovať, aj takmer úplne rovnaké ovládanie...
to som povodne chcel ibaze skoro nikto d300 v dobrom stave nepredava.....kazdy ju dava okolo cca 1100 eur a nova stoji 1200.....ibaze ked zoberiem do uvahy ze d90 chcel len ako nahradne telo, na zver tak d90 bohate staci, ked za 1,5-2 roky budem chciet upgrade d700 tak potom d700 bude uz druhe telo navyse...a nezarabam tolko aby som si d300 mohol dovolit tak za cenovy rozdiel si radsej kupim sb900....bohuzial sa nepotrvdilo ako vravil jake ze po nastupe d300s sa budu majitelia d300 hufne zbavovat....
to som povodne chcel ibaze skoro nikto d300 v dobrom stave nepredava.....kazdy ju dava okolo cca 1100 eur a nova stoji 1200.....ibaze ked zoberiem do uvahy ze d90 chcel len ako nahradne telo, na zver tak d90 bohate staci, ked za 1,5-2 roky budem chciet upgrade d700 tak potom d700 bude uz druhe telo navyse...a nezarabam tolko aby som si d300 mohol dovolit tak za cenovy rozdiel si radsej kupim sb900....bohuzial sa nepotrvdilo ako vravil jake ze po nastupe d300s sa budu majitelia d300 hufne zbavovat....
teraz som pozrel na paladixe a sú tam tri D300 v cene od 860 do 920 €. To sú slušné ceny a stále klesajú a ten rozdiel oproti D90 je 100 -150 €. Nepredávajú sa, lebo D300 je už špica foťák a veľa ľuďom stačí. Keď by som upgradoval D700, tak si D300 nechám pre crop faktor.
teraz som pozrel na paladixe a sú tam tri D300 v cene od 860 do 920 €. To sú slušné ceny a stále klesajú a ten rozdiel oproti D90 je 100 -150 €. Nepredávajú sa, lebo D300 je už špica foťák a veľa ľuďom stačí. Keď by som upgradoval D700, tak si D300 nechám pre crop faktor.
ved prave preto ju chcem ale z druhej strany nechcem sa pri akciach stresovat ked prdne telo komu najskor zavolam...navyse pri svadbe by bola idealna kombinacia d700+24-70 a d300+sigma 70-200......a nemusim stracat cas prehadzovanim skiel.no ked budu prachy mozno bude cenovy rozdiel mensi, zase ma d300 vyhodu takmer na vlas rovnake ovladanie ako d700...
tak, tak ... ked som upgradoval na D700 nechal som si D300 ako backup telo s crop faktorom. navyse mam tu vyhodu ze mi ho nosi junior ;-)
kamarat predal D80ku a dotycnemu drbla a zem. Poslal mi potom aj fotky s konstatovanim, ze uz uplne chape na co sa robia horcikove tela. Myslim si ale, z keby mi padol aj ten horcikovy, tak to zas neprezijem ja. Takze je to jedno. Ani jeden parameter medzi D90 a D300 nieje tak strategicky neprekonatelny ako obycajna tuzba mat vyssi model. Takze pokial dotycny nieje vyslovene prakticky typ clveka, bude sa pytat do vtedy, kym mu nedpovedia co chce pocut.
Ja mam vytypovanú D90-ku, len som chcel byt istý že čí to oplatí alebo nie...
Vzhľadom na kvalitu určíte bude oveľa kvalitnejší než môj Olympus.
Keď niečo nechcem počuť ani sa na to nepýtam, ale chcel som vedieť aké majú skúsenosti ostatný ktorý už vlastne majú buď 90-ku alebo 300-ku.
ber to tak, ze ludia co pouzivaju D300 ci uz ako hlavne alebo zalozne telo k fullframe ti povedia ze D300 je lepsia, pokial na D300 mas, chod do nej, nie je co riesit, pokial do D300 ist nechces, k D90 si mozes dokupit napr 35/1.8, skvely objektiv :)
Nikon D300s VS Nikon D90
- ergonómia ovládania D300 profi ako D3 a ostatné PRO modely. Pogumované telo, pohodlnejšie ovládacie kolieska, atď.... Treba s ním fotiť a až potom sa rozhodnúť. Pokiaľ som D300 nemal, neveril som že je to taký rozdiel. :)
- AF D300 je lepší, teda rovnaký ako v ďalších PRO modeloch. Priama voľba AFC, AFS ...
- Bracketing je myslím u D90 obmedzený, a kopec iných ´orezaných´ funkcií ako už bolo spomínané.
Rozsah smerom k svetlým tónom to nezlepší a v tmavých tónoch je potenciál zlepšenia limitovaný šumom.
p.s.
o jednom takom viem :) http://www.kenrockwell.com/index.htm ale to je špecifický prípad :))
Scott Kelby raz na svojom blogu písal o tom, ako si zabudol v hoteli D300 a musel si ako núdzovku na nejakej ceste kúpiť D5000. Veľmi si ho chváli ako super foťák na cestovanie.
Určíte že bude veľký krok v kvalite lebo ja mam iba Olympus E-410.
Vzhľadom na cenu je ale veľký rozdiel. Nikon D90 ma cca. 784 € a Nikon D300s cca. 1 445 €.
Až také veľké rozdiely ne sú v kvalite ak som to dobre pochopil. Veľký rozdiel je vzhľadom na ergonómiu ovládania a tesnenie.
Veľký plus ma 300 s 51 bodovým AF.
Vzhľadom na kvalitu určíte bude oveľa kvalitnejší než môj Olympus.
Keď niečo nechcem počuť ani sa na to nepýtam, ale chcel som vedieť aké majú skúsenosti ostatný ktorý už vlastne majú buď 90-ku alebo 300-ku.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa