Ahojte fotim hlavne svadby + portret ale prisla vacsia ponuka na fotenie sperkov. Viem ze 60tka staci na sperky ale mam pevnu 50tku a tak rozmyslam nad niecim dlhsim. Cena by mala byt do 500€ -nikkor 105tka je to naj co existuje ale co poviete na Sigmu 105 alebo stary Tamron 90tku? alebo mam radsej siahnut po nikorre 60mm a pevnu 50tku predat? prosim poradte :)
Si prebehni, keď sa dobre pamätám na kvalitnú prácu tí čo už to robili odporúčajú makro nad 150mm (canon 180mm, tamron 180mm, sigma 150mm). + problém s nasvietením.
fuuu tak asi siahnem po sume do 700 eur :)
to nasvietenie som zvladol a dodavatelovi sa ukazka pacila.
islo o vyrez z tamrona 17-50 VC.
na web galeriu by to stacilo ale chce tlac A4 a preto
potrebujem makro objektiv. 17-50VC zaostruje od 29cm tak dufam
ze ta 105 pripadne 150tka by mala stacit.
Ktoru by si odporucil?
neviem skúšal som Nikon 105ku s FF a mala jednu obrovskú chybu na tom FF a to veľmi malú hĺbku ostrosti. Ak máš menší čip treba skúsiť ja som mal túto skúsenosť s FF. Preto odporúčam, ber niečo dlhšie.
fu netrufnem si to povedať, ja som to nikdy nerobil, som len sledoval tú debatu a skúsenosti iných, určite od toho veľa závisí, že tie šperky sú aké veľké. Počkaj sa nech sa tomu vyjadria ozaj borci, napr. aj Palo (Strhak) to robil. Ja by som bral 150mm sigma ked už musím niečo povedať...
Ale niekde som sa dočítal aj také divoké riešenie že nikkor 105 macro + 1,4x alebo 1,7x TC. Neviem či by to fungovalo.
Ale ešte raz reálne skúsenosti s tým nemám žiadne.
to teda je :D tilt shiftik je super-mal som pozicanu 45tku ale
stym clovek musi vediet robit -u mna to boli iba experimenty xixixi
bear prosim nieco do 700eciek ale inak si ma pobavil lebo som vedel
ze hranica sa vzdy prekroci -ved z 500 je hned 700 :)
fotil som take s nikorom 105 bolo to vcelku fajn, inac ten tilt-shift je aj opticky najlepsi, ale aj suverenne najdrahsi - neskutocne dobre sklo - ale ked radit, tak si zober makro nikor 85/f3,5 - je to na DX a slusne sklo, - najlepsie je dlhe, tu by som inac poradil sigmu 150, ta ma krasnu kresbu a prijatelnu cenu
Takze najskor dakujem rolovi za odpoved v ktorej ste sa prakticky vsetci zhodli :)
Pali isto ma zaujma tvoj nazor lebo tiez viem ze si to skusal fotit a aj preto ze kazdy casom prejde na FF a to co pises o tej 105tke sa asi tyka kazdeho makraca alebo nie?
Janci nad tou 85tkou od nikonu som rozmyslal len je to novinka a vela recenzii nieje a hlavne je to iba na DX :(
no idem kuknut ceny tej sigmy 150 - asi bude trosku lacnejsia ako nikkor 105.
Este mozes kupit najlacnejsi makro (napr 60/2.8) a tam, kde makro nebude stacit a bude treba tilt, tak to skusit low-cost riesenim nejaky pentacon objektiv a tilt redukcia na Nikon:
http://www.ephoto.sk/tip-redakcie/tilt-nemusi-to-byt-rovnobezne/
neviem skúšal som Nikon 105ku s FF a mala jednu obrovskú chybu na tom FF a to veľmi malú hĺbku ostrosti. Ak máš menší čip treba skúsiť ja som mal túto skúsenosť s FF. Preto odporúčam, ber niečo dlhšie.
na stránke http://www.dofmaster.com/dofjs.html je kalkulačka DOF a tam sa dá overiť, že hĺbka ostrosti závisí od clony, od ohniskovej vzdialenosti, od vzdialenosti od predmetu a nepatrne aj od čipu. DOF na FF je väčšia ako na APSC. A nezáleží od značky objektívu. NIKON má trochu väčší čip APSC a preto má lepšiu DOF na ohnisku 105 ako Canon. DOF sa zmenšuje s vyššou ohniskovou vzdialenosťou - čiže čím kúpiš dlhší objektív, tým budeš mať DOF menšiu !!! Poklikaj si na tom DOF kalkulátore, tam zistíš vzťahy... Napríklad DOF na APSC čipe pri zaostrení na 1 meter na clone 16 je pri 105mm 6 cm, pri 150mm len 2 cm, teda 3 krát menšia, ale pri 50mm až 25 cm. Možno by bola cesta aj kratšie ohnisko a medzikrúžky. Tie síce zhoršia svetelnosť, ale to nevadí, šperky sa moc nehýbu. Alebo sa dá zohnať za pomerne pár šupov makromech s pohyblivou osou (kardan) a to nahradí medzikrúžky, tilt aj šift a použiť lacný 50mm objektív... Tu ho nájdeš za nejakých 40 €.
Jojo ved prave to som teraz pozeral a som trochu mimo lebo napr. Palo mi odporuca nieco dlhsie ze vraj ta 105tka ma malu DOF ale tym ze pojdem po niecom dlhsom tak bude este mensia.
Ako je to s kvalitou toho makromechu? mam pevnu 50tku -dala by sa nato pouzit?
Bol som uz presvedceny o kupe nikkoru 105 /vraj naj makro objektiv na svete hmmmm/, sigma 150 je vraj kus zeleza a velmi kvalitneho...cena o 100€ menej ako nikkor no a potom je tu este nikkor 60mm micro ktory asi najlepsie riesi dostatocnu dof vdaka mensiemu ohnisku no a cenovo este o dalsich 100€ lacnejsi. jaaaj uz sa len rozhodnut :D
Pali aky mas teraz makrac?
na stránke http://www.dofmaster.com/dofjs.html je kalkulačka DOF a tam sa dá overiť, že hĺbka ostrosti závisí od clony, od ohniskovej vzdialenosti, od vzdialenosti od predmetu a nepatrne aj od čipu. DOF na FF je väčšia ako na APSC. A nezáleží od značky objektívu. NIKON má trochu väčší čip APSC a preto má lepšiu DOF na ohnisku 105 ako Canon. DOF sa zmenšuje s vyššou ohniskovou vzdialenosťou - čiže čím kúpiš dlhší objektív, tým budeš mať DOF menšiu !!! Poklikaj si na tom DOF kalkulátore, tam zistíš vzťahy... Napríklad DOF na APSC čipe pri zaostrení na 1 meter na clone 16 je pri 105mm 6 cm, pri 150mm len 2 cm, teda 3 krát menšia, ale pri 50mm až 25 cm. Možno by bola cesta aj kratšie ohnisko a medzikrúžky. Tie síce zhoršia svetelnosť, ale to nevadí, šperky sa moc nehýbu. Alebo sa dá zohnať za pomerne pár šupov makromech s pohyblivou osou (kardan) a to nahradí medzikrúžky, tilt aj šift a použiť lacný 50mm objektív... Tu ho nájdeš za nejakých 40 €.
Problém tích šperkov je ten že sú strašne malé, takže keď sme to fotili s tou 105kou a D700 tak aby boli aspoň trochu vidieť museli sme ísť s tím FF čo najbližšie. Potom nám vyšla ale hĺbka ostrosti cca 5mm až 10mm čo je strašne málo. Napríklad odfotiť prsteň tak aby bol celí ostrý s touto zostavou bol strašní problém aj na f/22. Keď to teraz fotím s mojim Canon 50D s EF Macro 100mm f/2,8 L IS USM tak nemám problém. Zacloním na f/18-22 môžem trochu odstúpiť ( kvôli prepočtu ohniska a vyššiemu rozlíšeniu ) a mám celí šperk pekne ostrý. Ja rozumiem prepočtu DOF ale takéto mám skúsenosti. Na fotenie tohto ( asi to najťažšie čo som kedy fotil ) mi najviac pasuje fotoaparát s APS-C čipom stovka objektív a vysoké rozlíšenie. S mojou 50D + 100kou Makro dosiahnem lepšie výsledky a hlavne jednoduchšie ako s Nikon D700 a 105kou s ktorou musím isť hodne blízko a ešte má aj menšie rozlíšenie. Skúšal som to fotiť aj s 70-200 aj tak sa dá no kresba toho objektívu sa nedá porovnať s Makrom. Makro mech je super no je to oštara a rozhodne by som ho neodporúčal na fotenie tohto. Viem keď som to prepočítaval že aby to bolo rentabilné tak za hodinu by som musel nafotiť cca 10 šperkov a ich aj upraviť v PC. Odmeny za fotenie tohto sú tak malé že ak chceš na tom niečo zarobiť musíš toho nafotiť kvantum a strašne rýchlo a to s mechom moc nehrozí. Už si ani nezametám koľko to mal toho nafotiť Janči aby zarobil pár korún, no bolo to kvantum a pri sedení pri PC ho to prešlo.
Pali dakujem za vysvetlenie. taketo veci sa clovek nedocita len tak - iba skusenosti dik
fuuu dufam ze to nejako zvladnem -na zaciatok cca 500kusov - potom uz nebudem
vediet ako sa volam :)
takze skusim ohnisko 105 :)
este otazocka: 105nikon vs 105 sigma ....
cena u nikoru je dvojnasobna-oplati sa?
dostal som taky kacirsky napad. co tak kupit kompakt s dobrym makrom a s dobrou moznostou nastavenia? myslim, ze na taketo sperky by to malo stacit, nie?
Peto asi nie :(
moznosti nasvietenia, kvalita, vystup....
citam recenzie a este aj hladam v bazaroch
nasiel som starsi nikkor 105 D -poznate ho niekto?
toto mas 70 mm f16 priemer prstena je 22mm cip APSC
toto je presná ukážka ako to nemá vyzerať. Odporúčam ti trochu si prelistovať katalógi a uvidíš ten rozdiel. Šperk má byť celí ostrý a nemá tam byť nič mimo roviny ostrosti. Ak by to malo vyzerať takto tak nieje problém to fotiť a nerieši sa to tu
Surne makro objektiv na nikon!!
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=3623&action2=showComment&commentId=70658#comments70658
Si prebehni, keď sa dobre pamätám na kvalitnú prácu tí čo už to robili odporúčajú makro nad 150mm (canon 180mm, tamron 180mm, sigma 150mm). + problém s nasvietením.
to nasvietenie som zvladol a dodavatelovi sa ukazka pacila.
islo o vyrez z tamrona 17-50 VC.
na web galeriu by to stacilo ale chce tlac A4 a preto
potrebujem makro objektiv. 17-50VC zaostruje od 29cm tak dufam
ze ta 105 pripadne 150tka by mala stacit.
Ktoru by si odporucil?
http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikkor-85/
Ale niekde som sa dočítal aj také divoké riešenie že nikkor 105 macro + 1,4x alebo 1,7x TC. Neviem či by to fungovalo.
Ale ešte raz reálne skúsenosti s tým nemám žiadne.
stym clovek musi vediet robit -u mna to boli iba experimenty xixixi
bear prosim nieco do 700eciek ale inak si ma pobavil lebo som vedel
ze hranica sa vzdy prekroci -ved z 500 je hned 700 :)
Pali isto ma zaujma tvoj nazor lebo tiez viem ze si to skusal fotit a aj preto ze kazdy casom prejde na FF a to co pises o tej 105tke sa asi tyka kazdeho makraca alebo nie?
Janci nad tou 85tkou od nikonu som rozmyslal len je to novinka a vela recenzii nieje a hlavne je to iba na DX :(
no idem kuknut ceny tej sigmy 150 - asi bude trosku lacnejsia ako nikkor 105.
http://www.ephoto.sk/tip-redakcie/tilt-nemusi-to-byt-rovnobezne/
Ako je to s kvalitou toho makromechu? mam pevnu 50tku -dala by sa nato pouzit?
Bol som uz presvedceny o kupe nikkoru 105 /vraj naj makro objektiv na svete hmmmm/, sigma 150 je vraj kus zeleza a velmi kvalitneho...cena o 100€ menej ako nikkor no a potom je tu este nikkor 60mm micro ktory asi najlepsie riesi dostatocnu dof vdaka mensiemu ohnisku no a cenovo este o dalsich 100€ lacnejsi. jaaaj uz sa len rozhodnut :D
Pali aky mas teraz makrac?
fuuu dufam ze to nejako zvladnem -na zaciatok cca 500kusov - potom uz nebudem
vediet ako sa volam :)
takze skusim ohnisko 105 :)
este otazocka: 105nikon vs 105 sigma ....
cena u nikoru je dvojnasobna-oplati sa?
moznosti nasvietenia, kvalita, vystup....
citam recenzie a este aj hladam v bazaroch
nasiel som starsi nikkor 105 D -poznate ho niekto?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa