je v celku zaujimave ako sa dokaze odbocit od konkretnej otazke cez nekonkretne odpovede, ak ti to pomoze tak som ju kupil v sete D90+18-105, chvilu to stacilo ale rychlo som zistil ze treba nieco pevne nasledovala ho 50,1.4 a som s pokojny a ten setak je viacmenej stale zabaleny...a ked som si kupil dalsiu hracku od nikkoru tak setak uz nepouzivam a nedostal som sa nad ohnisko 50, ale som v urcitej miere obmedzeny napriklad na leteckom dni mam krasny zaber ultra-wide ale stihacku v paradnom tele detail mi chyba, pozeral som na ebay a 18-105 su pomerne lacnejsi ako 200...
duron.. počuj, ideš kúpič D90?,, lebo v profile máš D5000 z 18 - 105.. podľa mna ty tento objektív bohate stačí.. ja ho mám tiež.. a na bežné fotenie je to poráda.. To ti nestačí? HM?
duron: Prečo si neprečitaš staršie vlákna? Podobná otázka tu padla X krát a odpovede máš stále rovnaké. Jedna skupina odborníkov ti ako univerzál bude radiť pevné sklá a druhá činky tipu 70-200 2,8. Nič iné nie je predsta dobré. Samozrejme, že značka jedine Nikon...Čo na tom že zháňaš univerzál.
Podľa mňa je na tvoju otázku jednoznačná odpoveď. Ak Nikon tak 18-200. Prípadne 16-85 ak nepotrebuješ moc dlhé ohnisko. Sú to univerzály so svojimi obmedzeniami. Nenahradia všetko samozrejme. Dával som sem odkazy na nejaké recenzie aj porovnávacie, nechce sa mi to už opakovať. V podstate všetky základné objektívy sú na jedno kopyto, v praxi rozdiel nepoznáš ani medzi 16-85 a ostatnými. Traduje sa síce taká povera že to je extra špička, ale je to iba drahý záklaďák s priemernou sveteľnosťou.18-200 dtto ale s väčším rozsahom. Takže ja by som bral (aj som zobral) ten a postupne dokúpil aj nejaké špecializované. Asi aj nejaký ten pevný univerzál :-D
Ja mám ešte Sigmu 17-70 a v podstate okrem trochu lepšej sveteľnosti a kvázimakra nič iné oproti 18-200 neponúka. Je ostrejšia keď som ich porovnával, ale v praxi ak nefotíš grafy tak je to jedno.
Suhlasim, ak univerzál, tak Nikon DX VR 18-200. Potom uvidis,co budes potrebovat. Ja osobne som si potom dokupil Tokina 12-24 f/4.0 a Nikon DX 35mm f/1.8.
Toto je moj cestovatelsky set ...
k D90 ake sklo?
ak zadas viac indicii (cenovy strop, co konkretne chces fotit - sport, krajina, portret, makro/produkt atd.) da sa viac debatit.
Dobre svetlo.
a bude ostré všetko.....
Ty náš aký? aký používaš?
Podľa mňa je na tvoju otázku jednoznačná odpoveď. Ak Nikon tak 18-200. Prípadne 16-85 ak nepotrebuješ moc dlhé ohnisko. Sú to univerzály so svojimi obmedzeniami. Nenahradia všetko samozrejme. Dával som sem odkazy na nejaké recenzie aj porovnávacie, nechce sa mi to už opakovať. V podstate všetky základné objektívy sú na jedno kopyto, v praxi rozdiel nepoznáš ani medzi 16-85 a ostatnými. Traduje sa síce taká povera že to je extra špička, ale je to iba drahý záklaďák s priemernou sveteľnosťou.18-200 dtto ale s väčším rozsahom. Takže ja by som bral (aj som zobral) ten a postupne dokúpil aj nejaké špecializované. Asi aj nejaký ten pevný univerzál :-D
Ja mám ešte Sigmu 17-70 a v podstate okrem trochu lepšej sveteľnosti a kvázimakra nič iné oproti 18-200 neponúka. Je ostrejšia keď som ich porovnával, ale v praxi ak nefotíš grafy tak je to jedno.
Toto je moj cestovatelsky set ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa