Čaute, som tu nový.
Zaujímam sa o fotografovanie hlavne športových udalostí : hádzaná, hokej, futbal, futsal, motorky. Tak isto rád fotievam aj prírodu. Ale ide mi hlavne o tie športy.
Potreboval by som radu, ktorý objektív by na to bol najvhodnejší?
Rozmýšľam nad :Nikon AF-S 55-200 mm f/4-5,6G DX ED VR, alebo 18-200 AF-S DX VR II .
Za rady ďakujem
Nielen vybrane objektivy, ale aj fotoaparat len velmi tazko zvladnu uvedene sportove akcie. Vela odpadu a vela technicky podpriemernych zaberov. Nie nadarmo maju profesionalny fotografi drahu vybavu.
To je diskutabilne. Mozno chce fotit syna pri hokejovom zapase do rodinneho albumu. Neuvadza, ze by bol profi. A pochybujem ze je, kedze ma amatersku zrkadlovku, ako ja. Fotoaparat, aj objektivy zvladnu uvedene podmienky, vysledok vsak nebude vhodny pre profesionalne vyuzitie. Do haly sa mi nevidi ani jeden, skutocne malo svetelne. Na prirodu idealne (opat- nie profi).
A tie spomínané objektívy by sa teda na tie športy ako motorky a futbal hodili?
Ktore spominane? 55-200 a 18-200? V exterieri by sa hadam dalo, ale rychlost AF je umerna ich svetelnosti a cene. Daj si vyfiltrovat fotky podla objektivov a hladaj ...
jááj, ujo Marcel, ale nie každý je šikovný ako Michal (aj tvoj) ;o))
chalanisko to chce na futsal, hádzanú, hokej a tie sa vonku nehrajú...motorky aj v hale bývajú - šlapacie či na elektriku, futbal sa hrá vo vnútri - akože v krčme povzbudzovanie pri telke alebo ten stolný, hádzaná - slovenská tak isto, hokej - v hlave - tam je tma ako v rohu a tak :o)
a oné, tie 18-200 či 55-200 od žltočierneho šikmáča nie sú pomalšie ako 70-300? ma to tak spontánne napadlo, až som sa sám prekvapil, že aj otázku mám dajakú :o)
To je diskutabilne. Mozno chce fotit syna pri hokejovom zapase do rodinneho albumu. Neuvadza, ze by bol profi. A pochybujem ze je, kedze ma amatersku zrkadlovku, ako ja. Fotoaparat, aj objektivy zvladnu uvedene podmienky, vysledok vsak nebude vhodny pre profesionalne vyuzitie. Do haly sa mi nevidi ani jeden, skutocne malo svetelne. Na prirodu idealne (opat- nie profi).
Myslim, ze to dost vystihuje ´Vela odpadu a vela technicky podpriemernych zaberov.´ Je len na Pršovi, co movazuje za dostatocne kvalitnu fotografiu. Ide o to, aby neocakaval zazraky.
v exteriéri je bárs čo dobré, aj hajzlová trubka, šak pricloníš, väčšinou sa fotí za svetla (teda pokiaľ človek nefotí valdlajf akože zver v lese)...
neviem, aký rýchly fokus má päťtisícka ako to bude fotiť, keď na ňu zakvačí toť 18-200 či tú 55-200, aby potom chalanisko nebol sklamaný, že mu to nestíha, hádže dlhé časy, šumí a tak...
ani jeden ... Sigma 70-200 HSM alebo spominany Tamron 70-200 .... nemyslim ze chces za Nikon 70-200 dat 3x tolko co ta stal fotak :-)
pani svetelnost objektivu je len pre AF a rychlost uzavierky ... to druhe sa da kompenzovat ISO, pripadne post-procesom. sporty sa daju aj manualne ostrit, len treba premyslat co sa bude diat a troska predvidat (samozrejme to nejde na kratku vzdialenost a s pidi-hladacikom crop DSLR) :-)
Vela odpadu? Skor priemerne zabery. Na 79% som si isty, ze zabery do rodinneho albumu, syna, hrajuceho hokej. Karol si profi fotograf. Zazrak je relativny pojem. Pre Prsa moze byt zazrak, ze uvidi na zabere puk, ci hokejku, alebo synovu tvar. Teba bude zaujimat bokeh, masivnost kompozicie a hlbka ostrosti.Treba tiez zvazit pomer profi a amaterskych fotografov (ktora skupina je vacsia?- basnicka otazka).
Aby som vás uviedol na správnu mieru. Neočakávam zázraky. Keďže toto sú moje začiatky so zrkadlovkou.
Takže od profesionálnych fotiek mám ešte hodne daleko, aj po technickej stránke.
Preto sa pýtam či sa bude dať fotievať aj s tími objektívmi 18-200, alebo 55-200 na štadiónoch.
ja som nepisal, ze je rychla:-) Co je relativne dobre:-)
mne to je jedno, či je to dobre, spomínal si, že 70-300 je relatívne rýchla, ja som ale ju neriešil...písal som o 18-200 a 55-200, na ne som sa pýtal...lebo to bola aj podstata otázky autora...nie na 70-300...chapen du už?
tvoje konštatovanie mi prišlo ako-ja o voze, ty o koze...preto mi to akosi nejde do makovice...no musím uznať, že vytrhnúť slová z kontextu a preonačiť ich ti ide dokonale :o)
to je v pohode, ale čo keď ja nechcem fotiť panning ale chcem mať objekt od pozadia oddelený? ja si myslím že nad f2.8 je to skoro nemožné.
To ty už určite vieš, ale po fotení pár futbalových zápasov som už zistil že 70-200 f2.8 používam skoro výlučne len na 200mm (pod 150mm nikdy). na tých dedinských/malomestských štadiónoch sa ťažko hľadá pozadie homogénne a rozostriť je tiež problém. Ja som už seriozne rozmýšlal nad predajom 70-200 a kúpy pevnej 200ky.
alebo používam 135ku na f2.5, ale to je trochu krátky.
a fotiť futsal hokej na f5.6 je samovražda...
Nikon D5000 - rada k objektívu
www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=128966
D5000 + 70-300VR
chalanisko to chce na futsal, hádzanú, hokej a tie sa vonku nehrajú...motorky aj v hale bývajú - šlapacie či na elektriku, futbal sa hrá vo vnútri - akože v krčme povzbudzovanie pri telke alebo ten stolný, hádzaná - slovenská tak isto, hokej - v hlave - tam je tma ako v rohu a tak :o)
a oné, tie 18-200 či 55-200 od žltočierneho šikmáča nie sú pomalšie ako 70-300? ma to tak spontánne napadlo, až som sa sám prekvapil, že aj otázku mám dajakú :o)
www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=107639
a jedna mrcovka
www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=107638
... obidve ale s D300, ktora ma o kus lepsi AF ako D5000
neviem, aký rýchly fokus má päťtisícka ako to bude fotiť, keď na ňu zakvačí toť 18-200 či tú 55-200, aby potom chalanisko nebol sklamaný, že mu to nestíha, hádže dlhé časy, šumí a tak...
pani svetelnost objektivu je len pre AF a rychlost uzavierky ... to druhe sa da kompenzovat ISO, pripadne post-procesom. sporty sa daju aj manualne ostrit, len treba premyslat co sa bude diat a troska predvidat (samozrejme to nejde na kratku vzdialenost a s pidi-hladacikom crop DSLR) :-)
Takže od profesionálnych fotiek mám ešte hodne daleko, aj po technickej stránke.
Preto sa pýtam či sa bude dať fotievať aj s tími objektívmi 18-200, alebo 55-200 na štadiónoch.
Doteraz som fotieval Olympus SP-570 UZ.
tvoje konštatovanie mi prišlo ako-ja o voze, ty o koze...preto mi to akosi nejde do makovice...no musím uznať, že vytrhnúť slová z kontextu a preonačiť ich ti ide dokonale :o)
To ty už určite vieš, ale po fotení pár futbalových zápasov som už zistil že 70-200 f2.8 používam skoro výlučne len na 200mm (pod 150mm nikdy). na tých dedinských/malomestských štadiónoch sa ťažko hľadá pozadie homogénne a rozostriť je tiež problém. Ja som už seriozne rozmýšlal nad predajom 70-200 a kúpy pevnej 200ky.
alebo používam 135ku na f2.5, ale to je trochu krátky.
a fotiť futsal hokej na f5.6 je samovražda...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa