Už dávno sa snažím na nete nájsť niečo, čo by sa venovalo počítačom pre fotografov. Akú konfiguráciu zvoliť, či stíha PS3,4,5, Lightroom a prácu s RAWom...
Bohužial na Slovensku sa všetci len hrajú a každá zostava je pre hráčov.
Cez víkend som si v trafike v BB kúpil časopis PHOTO life a na zadnej strane zbadal obrovskú reklamu na foto počítač a odkaz na eshop http://eshop.photorevue.cz/foto-pocitace/foto-pc-sestavy/
Ak niekto rieši niečo podobné snáď mu to pomôže. Konečne...
Preco si pocitac nevyskladas podla predstav. Ja si myslim ze tato tema nie je odveci ale skor by sa malo sustredit na drobne komponenty a notebooky to su veci co nemozeme casom vylepsit a teda musime kupit cely produkt. Teda skor by som sa spytal co mam mat taky fotograficky pocitac ... aku mysku, tablet, citacku kariet, monitor ......?
podla uzivatela eXistenZ na webe www.pcforum.sk je na upravu foto vhodna tato zostava...
CPU INTEL Core i5-750 Quad-Core 188€,
FAN CoolerMaster Hyper 212+ 29€,
MB GIGABYTE P55-UD3L 95€,
RAM KINGSTON 4GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX XMP 105€,
HDD WESTERN DIGITAL Caviar Blue 640GB 16MB cache 55€,
VGA kartu NVIDIA z radu GeForce GTX285 cena okolo 260€,
DVD SAMSUNG SH-S223C černá 20€,
PSU FORTRON BLACK POWER 550W 80€,
CASE CoolerMaster Elite 331 černá 35€,
Preco si pocitac nevyskladas podla predstav. Ja si myslim ze tato tema nie je odveci ale skor by sa malo sustredit na drobne komponenty a notebooky to su veci co nemozeme casom vylepsit a teda musime kupit cely produkt. Teda skor by som sa spytal co mam mat taky fotograficky pocitac ... aku mysku, tablet, citacku kariet, monitor ......?
Nie každý to vie...
Súhlasím s tým, že bolo by fajn vybrať si hlavne dobrý monitor, nemyslím si, že výber myši je nejaký dôležitý.
Čo sa týka komponentov, toto by mala byť pre teba postačujúca zostava pri zachovaní vysokej kvality komponentov a relatívne tichého chodu a dobrej perspektíve vzhľadom na viacjadrový vývoj, USB 3.0 atď :
Suhlasim s Michalom, monitor je velmi dolezity pri uprave foto, ale ich cena je dost vysoka, aspon tych profi (NEC, EIZO), ta sa pohybuje od 800 do 1000 EUR...
... ja som siel do monitora DELL UltraSharp 2209WA, je to celkom prijatelny pomer cena/vykon hlavne ked s fotografovanim a upravov foto zacinam... a som s nim spokojny...
Kedze mame v budove kde som aj ja 3 profesionalne agentury tak som tam za nimi bol presne s touto otazkou. A od vsetkych jedna odpoved. Najprv divny pohlad ze co za volovinu sa vlastne pytam ale potom mi s kludom a susmevom vsetci vysvetlili, ze ked chces mat solidny stroj na grafiku a spracovanie fotografii tak jedine riesenie je Apple MAC. Vsetci maju kancle natrieskane MAC-mi a ficia na tom len take rachoty.
Takze si pozri napr. toto http://www.apple.com/sk/ a tam sa docitas co potrebujes. Osobne mam v plane tiez prejst na MAC v priebehu roka. Co som videl mi stacilo a teraz nad tym len slintam.
Ani nie, podľa zostavy čo mu dal deccros je to len o 160,- Euro viac a má v tom už aj monitor - síce nie bohvieaký, ale môže ho používať ako druhý monitor, čo sa pri úprave fotiek hodí. Naviac je operačný systém vyladený na tú zostavu, čiže mu to nebude padať, mrnúť, systém zahlcovať a spomaľovať. Investovať za toto všetko o 160,- Euro naviac sa podľa mňa oplatí.
1. iMac má celkom fajn monitor (IPS panel)
2. Tá zostava, o ktorej hovoríš má zbytočnú a drahú grafiku, ktorá sa nedá porovnávať s tou na iMacu.
3. Keď si pozrieš tú moju zostavu, tak je tam 4-jadrový procesor, v iMacu je nižšia rada 2-jadrového.
4. Sám som presne skúmal, o koľko je taký iMac predražečný a zostavil som čo najpresnejšiu zostavu ako vybraný lacnejší iMac (so všetkým, tzn. monitor zodpovedajúcej kvality, kvalitná myš, kvalitná klávesnica, Bluetooth, Wi-Fi, reproduktory, webkamera, mikrofón, skrinka zodpovedajúcej kvality, OS) a vyšlo mi, že za to, že je to Apple si priplatíš okolo 200 €
MAC s rovnakou hardware zostavou ako PC je rýchlejší. Nehovoriac stále o zahlcovaní a neustálom spomalovaní sa WIN. Za ďalšie keď si sám vyskladáš PC tak síce ušetríš na peniazoch, ale tie kompatibilita týchto dieľov nie je 100%, čiže omnoho väčšia možnosť problémov s takýmto PC. Keď tak skús porovnať zostavu MAC so zostavou značkového počítača, ktorý je vyladení pre WIN a dostaneš sa k inej cene. :-)
Pocitac pre fotografa musi splnat niekolko poziadaviek a z toho vyplyva vyber komponentov. Monitor teraz nebudem riesit, kazdem u je dufam jasne, ze to ma byt aspon s SPVA alebo IPS panelom.
1. Vykonny procesor, vyuzije sa hlavne pri rendrovani RAWov a pracu v PS vo vrstvach a pri aplikovani filtrov. Dnes to nie je problem, vykonne procesory su dostupne. Takze nieco z rady Intel i5 a i7.
2. RAM, cim vycsia, tym lepsia. Minimum 4GB. Podmienkou pouzitia velkej RAM je 64-bit operacny system.
3. Graficka karta nemusi byt ta najlepsia hracska, ale neoplati sa setrit. OS a aj programy pre spracovanie fotografii dokazu vyuzit jadro karty aj na ine veci, ako vykreslovanie obrazovky. Grafika teda pomaha procesoru. Je dobre aby mala novy DisplayPort.
4. Pevny disk, co najrychlejsi. Prave ten najviac zdrziava ostatne komponenty. Fotograf zaroven riesi aj zalohovanie. Takze sa odporuca zapojenie do RAID a externe disky.
5. Tablet nie je podmienkou, vyuzije sa naplno len pri pokrocilom retusovani a kolazovani, pre bezne upravy nie je potrebny.
6. Rychla citacka kariet, aby stahovanie 16 GB karty netrvalo hodinu.
7. Zakladna doska by mala zodpovedat vybranym komponentom.
8. Odporucam dostatocne a hlvne tiche chladenie.
9. Urcite zalohovaci zdroj, pre pripad vypadku prudu.
No neviem, načo tam dal takú grafiku, to je zbytočné...
A čo sa týka Apple, Rado nenapísal do akej ceny to má byť, ale ak chce Apple, tak musí počítať s dosť nadsadenou cenou bohužiaľ.
tu grafiku som do tej zostavy zaradil ja, bola tam ina v takej istej cenovej relacii, tu GeForce GTX285 odporucali v jednom cisle casopisu FotoLife, je najlepsia co sa tyka spracovania foto v Adobe Photoshop a Lightroom, prevazne Lightroom
Ale teda vážne - Apple je fajn, ak naňho máš a chceš ho na presne určené úkony, nie je to niečo, na čom budeš môcť robiť úplne čokoľvek a s akoukoľvek aplikáciou, ktorú nájdeš na internete a zaujme ťa. Väčšina ľudí ale robí presne tie isté veci, takže tam nebude až taký veľký problém.
na druhej strane sa mi nepáči ich politika obmedzovania, napríklad viem, že jeden z ich plánov je zaviesť rovno do OS reklamný systém, takže sa ti na 30 sekúnd zobrazí cez celú obrazovku reklama a ty ju nebudeš môcť zrušiť...
no to by bola ale mega chujovina :D dufam ze to je len nepravdivy rummor :)
no ja mam apple a funguje mi akakolvek aplikacia pre Mac co najdem na nete :)
to niekedy bolo ze pre apple nic nebolo, dnes uz snad vsetci pochopili ze ked chcu zdvojnasobit zist, musia robit soft pre obe platformy, aj AudoCad uz OBNOVIL prace na verzii pre Mac, aj uctovnictvo je uz pre mac aj vselico ine :) len treba hladat :) :) :)
Foto Počítač
CPU INTEL Core i5-750 Quad-Core 188€,
FAN CoolerMaster Hyper 212+ 29€,
MB GIGABYTE P55-UD3L 95€,
RAM KINGSTON 4GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX XMP 105€,
HDD WESTERN DIGITAL Caviar Blue 640GB 16MB cache 55€,
VGA kartu NVIDIA z radu GeForce GTX285 cena okolo 260€,
DVD SAMSUNG SH-S223C černá 20€,
PSU FORTRON BLACK POWER 550W 80€,
CASE CoolerMaster Elite 331 černá 35€,
cena celkom cca. 900€ (bez monitora)
Súhlasím s tým, že bolo by fajn vybrať si hlavne dobrý monitor, nemyslím si, že výber myši je nejaký dôležitý.
Čo sa týka komponentov, toto by mala byť pre teba postačujúca zostava pri zachovaní vysokej kvality komponentov a relatívne tichého chodu a dobrej perspektíve vzhľadom na viacjadrový vývoj, USB 3.0 atď :
... ja som siel do monitora DELL UltraSharp 2209WA, je to celkom prijatelny pomer cena/vykon hlavne ked s fotografovanim a upravov foto zacinam... a som s nim spokojny...
Takze si pozri napr. toto http://www.apple.com/sk/ a tam sa docitas co potrebujes. Osobne mam v plane tiez prejst na MAC v priebehu roka. Co som videl mi stacilo a teraz nad tym len slintam.
A čo sa týka Apple, Rado nenapísal do akej ceny to má byť, ale ak chce Apple, tak musí počítať s dosť nadsadenou cenou bohužiaľ.
Ani nie, podľa zostavy čo mu dal deccros je to len o 160,- Euro viac a má v tom už aj monitor - síce nie bohvieaký, ale môže ho používať ako druhý monitor, čo sa pri úprave fotiek hodí. Naviac je operačný systém vyladený na tú zostavu, čiže mu to nebude padať, mrnúť, systém zahlcovať a spomaľovať. Investovať za toto všetko o 160,- Euro naviac sa podľa mňa oplatí.
2. Tá zostava, o ktorej hovoríš má zbytočnú a drahú grafiku, ktorá sa nedá porovnávať s tou na iMacu.
3. Keď si pozrieš tú moju zostavu, tak je tam 4-jadrový procesor, v iMacu je nižšia rada 2-jadrového.
4. Sám som presne skúmal, o koľko je taký iMac predražečný a zostavil som čo najpresnejšiu zostavu ako vybraný lacnejší iMac (so všetkým, tzn. monitor zodpovedajúcej kvality, kvalitná myš, kvalitná klávesnica, Bluetooth, Wi-Fi, reproduktory, webkamera, mikrofón, skrinka zodpovedajúcej kvality, OS) a vyšlo mi, že za to, že je to Apple si priplatíš okolo 200 €
1. Vykonny procesor, vyuzije sa hlavne pri rendrovani RAWov a pracu v PS vo vrstvach a pri aplikovani filtrov. Dnes to nie je problem, vykonne procesory su dostupne. Takze nieco z rady Intel i5 a i7.
2. RAM, cim vycsia, tym lepsia. Minimum 4GB. Podmienkou pouzitia velkej RAM je 64-bit operacny system.
3. Graficka karta nemusi byt ta najlepsia hracska, ale neoplati sa setrit. OS a aj programy pre spracovanie fotografii dokazu vyuzit jadro karty aj na ine veci, ako vykreslovanie obrazovky. Grafika teda pomaha procesoru. Je dobre aby mala novy DisplayPort.
4. Pevny disk, co najrychlejsi. Prave ten najviac zdrziava ostatne komponenty. Fotograf zaroven riesi aj zalohovanie. Takze sa odporuca zapojenie do RAID a externe disky.
5. Tablet nie je podmienkou, vyuzije sa naplno len pri pokrocilom retusovani a kolazovani, pre bezne upravy nie je potrebny.
6. Rychla citacka kariet, aby stahovanie 16 GB karty netrvalo hodinu.
7. Zakladna doska by mala zodpovedat vybranym komponentom.
8. Odporucam dostatocne a hlvne tiche chladenie.
9. Urcite zalohovaci zdroj, pre pripad vypadku prudu.
iMac 27-inch
2.93GHz Quad-Core Intel Core i7
8GB 1333MHz DDR3 SDRAM - 4x2GB
1TB Serial ATA Drive + 256GB Solid State Drive
8x double-layer SuperDrive
ATI Radeon HD 5750 1GB GDDR5 SDRAM
:) :) :) obrazovka je kalibrovatelna :) :) :)
ci? nejake vyhrady?
3.20GHz Intel Core i3
4GB 1333MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
1TB Serial ATA Drive
ATI Radeon HD 5670 512MB GDDR3 SDRAM
8x double-layer SuperDrive
je za: 1 332,35€
auto stoji kolko najlacnejsie? 7000€ ?
Ale teda vážne - Apple je fajn, ak naňho máš a chceš ho na presne určené úkony, nie je to niečo, na čom budeš môcť robiť úplne čokoľvek a s akoukoľvek aplikáciou, ktorú nájdeš na internete a zaujme ťa. Väčšina ľudí ale robí presne tie isté veci, takže tam nebude až taký veľký problém.
na druhej strane sa mi nepáči ich politika obmedzovania, napríklad viem, že jeden z ich plánov je zaviesť rovno do OS reklamný systém, takže sa ti na 30 sekúnd zobrazí cez celú obrazovku reklama a ty ju nebudeš môcť zrušiť...
no ja mam apple a funguje mi akakolvek aplikacia pre Mac co najdem na nete :)
to niekedy bolo ze pre apple nic nebolo, dnes uz snad vsetci pochopili ze ked chcu zdvojnasobit zist, musia robit soft pre obe platformy, aj AudoCad uz OBNOVIL prace na verzii pre Mac, aj uctovnictvo je uz pre mac aj vselico ine :) len treba hladat :) :) :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa