ako zaciatocnik som si kupila EOS500D, zatial fotim cez automat (obcas sa zacinam hrat s ISO-m, vyvaz. bielej...), ide vsak o to, ze aj ked fotim cez AUTOMAT,tak mam nepekne fotky. Chyba im sytost,kontrast,jas... Este ked ich mam vo fotoaparate, tak su na LCD displeji pekne, ale ked ich presypem do PC, tak som velmi sklamana. Kamarat ma Sony Alpha a je viditelny rozdiel, ked on odfoti cez automat a ked ja. Ide prevazne o vonkajsie sceny. MOJA OTAZKA ZNIE, pokial mi niekto viete pomoct, MAM HO DAT REKLAMOVAT, alebo sa to da niecim nastavit (aj ked v manuali a v menu som uz hladala). -?- ...dakujem za tipy a rady (pre priklad fotka, ktora je podla mna prasiva a bez hlbky farieb
V prvom rade musis spravne vyvazit bielu, nie vzdy da automatika dobre vyvazenie. Dalej neviem ci mas skalibrovany monitor, ak nie tak je mozno problem nie vo fotkach, ale v zobrazovadle. No a nakoniec to co hovoril WildSammy vyssie.
Nič v zlom, ale manuál fotoaparátu je na čítanie. Máš v ňom napísané, ako sa dá nastaviť vyváženie bielej, ako sa dá prednastaviť sýtosť, kontrast a kopa ďalších vecí. Naviac to všetko nie je až tak relevantné ak fotíš do raw, pretože si ho môžeš po nahratí do pc vo veľkej miere doupraviť a to bez straty kvality.
vtipna tema hnd z rana :-) ako ti tu uz pisali...ak fotis do jpeg...nastav dobre fotak..ak do raw....doladis v PC :) po druhe....prepni si ten fotak z toho automatu aspon na ´P´...to je tiez automat ale mas moznost si vela veci nastavovat...nastuduj si kedy ake vyvazenie bielej pouzit...inak ja pocas denneho svetla (obrazok slniecka) pouzivam vyvazenie na pod mrakom (obrazok oblacika) a preco ? spravi to teplejsie farby...a ked by si dala v tieni (taky domcek so sikmymi palickami) tak to bude este teplejsie....ak pojdes naopak...ze das neonku alebo ziarovku tak to bude viac modre ...samozrejme pre dennom svetle...a teraz ta saturacia a kontrast...na tele fotaku mas take tlacitko ze to je kruzok a okolo su take stvorceky....to je uz sammym spominany picture styles...kazdy dava ine farby...daj si tam ako radil landscape a bude to krajsie...a dobra rada bola to o tom monitore a este lepsia o dobrom svetle :) ta foto co si dala je fotane v zlom svetle... je to v tieni....vpravo mas uz oblohu prepalenu....treba fotit idealne rano alebo navecer ked tam svieti krasne makke svetlo :) a posledna poznamka o tej reklamacii....ak nechces byt zapisana v danom obchode v zozname kurioznych a najme vtipnych reklamacii...tak to ani neskusaj :-)))
dobre rady si dostala, hlavne tu s modom ´P´, ale ku tomu si pozri este ako Detailne nastavit tie 4 hodnoty Picture style (Ostrost, Kontrast, Saturacia, Ton farby),(str 88, 89 manual), lebo zmenit iba zo Standardni na Krajina asi neporiesi tvoje poziadavky...
ale opatrne s tymi supatkami, ked bude zasa dobre svetlo, supni to radsej naspat na tu predvolenu znacku:)
kks dalsi co si kupi zrkadlovku a caka zazraky, to si si mala radsej kupit kompakt.
Zrkadlovka neni o tom ze si ju kupim a fotim na automat, ta je o kreativite a tom ze uz viem aspon nake tie zaklady fotografovania.
kks to je snáď vydaný nejaký zákaz fotiť s DSLR na AUTO režim ??? to je snáď jej vec, nie?
ale k veci-displej foťáku dosť klame, ukazuje presaturované farby, tak asi tam bude pes zakopaný...okrem toho najľahšie riešenie asi bude preštudovať manuál a možno prídeš na spôsob ako doladiť farebné podanie...ak sa nemýlim je tam nastavenie VIVID alebo tak niečo...
ak ste si nevsimly niekto tu je zaciatocnik naco tu mudrujete o nejakom RAWE?? na to treba fotograficky dozriet...cize podla mna zbytocne sa tu bude radit nieco v style ze fot do rawu doladis v pocitaci ked doladovanie rawu v pocitaci je niekedy este zlozitejsie ako ovladanie zrkadlovky. No a pre zaciatocnika ani nevravim..
Pozri sa do menu tam by si mala mat picture style v tom user definition a tam si nastavis profil aky chces.
saturacia +3
colour tone +3
kontrast 0
sharpness ako ty chces...
Dávaj si pozor, aby si nefotila do RAWu (ale to asi v Auto režime nejde... neviem, foťák mám na poschodí:),pretože potom treba upraviť fotky v PC. Inak sa treba pohrať s režimami ako už bolo písané. A niekedy aj JPG je fajn trochu prerobiť v PC. Ale odporúčam prečítať manuál a potom niečo o fotení nech sa nemusíš trápiť s tým manuálom a naučíš sa najobľúbenejší fotografický mód Av - priorita clony :) Ja napríklad do JPG fotím len šport, pretože potrebujem rýchle ukladanie záberov a veľa miesta :)
Dávaj si pozor, aby si nefotila do RAWu (ale to asi v Auto režime nejde... neviem, foťák mám na poschodí:),pretože potom treba upraviť fotky v PC. Inak sa treba pohrať s režimami ako už bolo písané. A niekedy aj JPG je fajn trochu prerobiť v PC. Ale odporúčam prečítať manuál a potom niečo o fotení nech sa nemusíš trápiť s tým manuálom a naučíš sa najobľúbenejší fotografický mód Av - priorita clony :) Ja napríklad do JPG fotím len šport, pretože potrebujem rýchle ukladanie záberov a veľa miesta :)
mas to poletene...A je auto...S je sport....M je makro a P je profesional...:-)))
Fu.. no vsetkym velmi pekne DAKUJEM, ze ste sa takto pustili do debaty. Dakujem za pochopenie, ze som naozaj len zaciatocnik. Co sa tyka fotenia, skusam aj ten program ´P´ kde si zatial nastavujem ISO, vyvazujem bielu, aj to, co spominal viking81 (oblacik,domcek v tieni...), ale kedze s tym zacinam, tak sa mi stane to, ze automat krajsie odfoti ako si ja ponastavujem niektore hodnoty. Clonu a rychlost uzavierky este nenastavujem, casom urcite ano. Ta prilozena fotka je fotena rano a je z celodenneho vyletu, aj preto mi zalezi na tom, ze ked ponahlam a chcem nieco odfotit narychlo (ze sa nemam cas hrat s nastaveniami), tak vyzadujem od takeho fotoaparatu,ze mi odfoti fotku aspon taku peknu,ako by mi odfotil aj obyc. kompakt. Ja som skor mala na mysli take nastavenie ako mi napisal ´tomatito´ ...ale zial, nenasla som to v nastaveniach, nic take tam nemam :( ... A manual, na ktory ma niektori upozornovali mam tiez precitany. Takze z tohto vsetkeho mi vyplyva, ze pokial sa nenaucim fotit bez automatu, tak si budem musiet fotky doupravovat v PC, lebo tento fotak tak snima. Este raz velka VDAKA, vazim si rady a prajem Vam vsetkym krasne vydarene fotecky! :)
CANON EOS 500D_PROBLEM FARIEB
Picture Style
• Standard
• Portrait
• Landscape
• Neutral
• Faithful
• Monochrome
• User Def. 1
• User Def. 2
• USer Def. 3
Zmen si to napr. na landscape ak nefotis pomocou scenickych rezimov, ale plnym automatom :-)
ale opatrne s tymi supatkami, ked bude zasa dobre svetlo, supni to radsej naspat na tu predvolenu znacku:)
Zrkadlovka neni o tom ze si ju kupim a fotim na automat, ta je o kreativite a tom ze uz viem aspon nake tie zaklady fotografovania.
ale k veci-displej foťáku dosť klame, ukazuje presaturované farby, tak asi tam bude pes zakopaný...okrem toho najľahšie riešenie asi bude preštudovať manuál a možno prídeš na spôsob ako doladiť farebné podanie...ak sa nemýlim je tam nastavenie VIVID alebo tak niečo...
Pozri sa do menu tam by si mala mat picture style v tom user definition a tam si nastavis profil aky chces.
saturacia +3
colour tone +3
kontrast 0
sharpness ako ty chces...
a malo by to byt v pohode
tomtatito:pozor,color tone je posun farieb.
je to vec dobreho svetla,nastaveni fotaka ci nejakej tej upravy v PC...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa