Fórum » O TECHNIKE

Domaci atelier-co a ako

tomasqo
2010-09-21 15:32:24+02
Ahojte. Zacal som experimentovat v domacom studiu (difuzery, pozadia vyrobene z plachiet, drevenych ramov a pod). Chcel by som to posunut k originalnemu vybaveniu. Zatial zacnem s portretmi (tvar, aj cela postava). Pouzivam NikonD5000, Sys.blesk SB-900 + TTL kabel + uchytavacia svorka pre blesk. Chcem to vsetko spravit relativne lacno, pretoze sa chcem zorientovat vo svete studioveho vybavenia, zistit co mi sedi, co potrebujem, co nie. Nechcem aby mi potom na nieco padal prach. Moja idea je nasledovna: Walimex látkové pozadie 3 x 6 m white (20€); Walimex Set pre systémový blesk - difúzny (statív 80-200cm + držiak syst. blesku + difúzny dáždnik 85cm) (60€) pre sys.blesk; stavebny 500W halogen na max.200cm stojane (25€) a k nemu dalsi difuzny dazdnik 110cm pripevneny svorkou ci lepiacou paskou)(26€). Riesenie spolu za cca 150€. Rad si vypocujem Vase rady a skusenosti, na co mam este mysliet alebo comu sa mam vyvarovat. Dakujem, Tomas.

tomasqo
2010-09-21 15:35:15+02
Este dodam, ze po googleni som narazil na par clankov, vdaka ktorym som nabral inspiraciu (napr tie halogeny), no nemam moznost sa poradit s konkretnou zostavou.

psykora2
2010-09-21 15:40:49+02
hlavne sa vyvaruj tomu staveb.halogenu, lebo ak ho chces pouzit ako zdroj svetla spolu s SB900 tak hned zistis ze to je blbost:)

tomasqo
2010-09-21 15:51:40+02
príspevok od: psykora2
hlavne sa vyvaruj tomu staveb.halogenu, lebo ak ho chces pouzit ako zdroj svetla spolu s SB900 tak hned zistis ze to je blbost:)
Doteraz som si ´svietil´ dennym svetlom - plachta cez okno, no vecernou hodinou svetlo slablo. O takejto nahrade som sa docital v jednom clanku:-). Vyvarovat sa mam tomu kvoli comu? Kvoli intenzite? Uvazujem o nejakom ´stmavovaci na kabli´. Alebo v com bude problem? Totizto originalne svetla su ´zatial´ pre moje vyuzitie drahe.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-21 15:54:18+02
halogen na portrety v dnešnej dobeje KKTina to som slušne povedal ešte. namiesto neho radsej hocaky lacny systemák starý z bazaru za 30 EUR+kábel, - ostatne veci preco nie:)

inkubbus
2010-09-21 16:00:42+02
ak chces tym halogenom aj kurit v zime tak OK. inak je to len ostara so systemakom. nevyvazis bielu.

tomasqo
2010-09-21 16:04:49+02
príspevok od: inkubbus
ak chces tym halogenom aj kurit v zime tak OK. inak je to len ostara so systemakom. nevyvazis bielu.
Aj kamos mi poprial peknu grilovacku :-). Co sa tyka WB predpokladam, ze halogen je ziarovka a teda mi bude stacit oteplovaci filter na sb-900 (samozrejme totalne identicke to nebude, no predpokladam istu zhodu teploty osvetlenia, hmmm...)

psykora2
2010-09-21 16:14:11+02
príspevok od: inkubbus
nejde ani tak o to ze minies na to megatony wattov a oskvaris modelku, ale nikdy s tym nedokazez korektne vyvazit WB a spolu s SB900 sa ti bude miesat teplota 2900K s teplotou 5750K a vzniknu nepekne farebne skvrny, nepomoze ti ani korekcny filter na SB900, navyse ked das na halogen softbox uz budes mat tmu....

tomasqo
2010-09-21 20:18:09+02
nejde ani tak o to ze minies na to megatony wattov a oskvaris modelku, ale nikdy s tym nedokazez korektne vyvazit WB a spolu s SB900 sa ti bude miesat teplota 2900K s teplotou 5750K a vzniknu nepekne farebne skvrny, nepomoze ti ani korekcny filter na SB900, navyse ked das na halogen softbox uz budes mat tmu....
Vdaka teda za upozornenie, dost dolezita vec... Podla Vasich nazorov asi bude naj upustit od halogenu a ist rovno cestou sys. bleskov, ako dalsich zdrojov svetla... Bud teda nejaky lacny systemak, alebo trosku pockam, poexperimentujem s jednym ´svetlom´ a potom budem pokracovat napr SB-600vkou, navyse vdaka SB-900 na kabli ju budem mat na TTL (zatial si netrufam na manual).

Crazy41
2010-09-21 20:35:23+02
ak mozem poradit kup si o tom najskor naku knihu to ti poradi asi najviac alebo absolvuj workshop ale kniha je lacnejsie riesenie , dobra je od Eliota Siegela :Fashion - Portrét - Naučte se fotografovat kreativně , mozem odporucit pise sa tam dost aj o praci v atelieri a vybaveni

Strhak
2010-09-21 20:53:00+02
500W halogén je ad jedna slabí ad dva dávaj pozor aby ti nezhorel ten dáždnik pred ním. Ak sa s touto zostavou budeš hrať často tak do roka ju preplatíš na elektrike viac ako keby si si kúpil hneť zábleskové svetlo.

tomis.ales
2010-09-21 21:16:15+02
Ak myslis ako latkove pozadie toto
http://www.darian.sk/Fotopozadia/Latkove-3-x-6-m-jemne/latkove-pozadie-3-x-6-m-white.html
tak na to mozes zabudnut. To nie je pozadie v pravom zmysle slova, je to len taka netkana a velmi priesvitna latka, ktoru aj ked zlozis na styri krat este je cez nu trochu vidiet. je to skor na dekoraciu pred pozadie alebo si do toho pri foteni baby/decka lahaju. Viem, lebo to mam doma.
Tie stativy si kup radsej 260cm, 200cm je malo, nenasvietis ludi z vysky. Cenovy rozdiel moc neni a lutovat urcite nebudes.
A ako povedali vyssie, zabudni na halogen. Myslim ze ani oteplujuci filter ti pravdepodobne nedokaze tak dobre vyvazit bielu aby si mal svetla rovnake.
Ak chces ozaj lacne dazdniky, kup z Ebay, aspon budes mat na tie vyssie stojany. Na tvojom mieste by som uvazoval aj nad 110cm striebornym dazdnikom.
Vela stastia.

psykora2
2010-09-21 21:16:28+02
príspevok od: tomasqo
Vdaka teda za upozornenie, dost dolezita vec... Podla Vasich nazorov asi bude naj upustit od halogenu a ist rovno cestou sys. bleskov, ako dalsich zdrojov svetla... Bud teda nejaky lacny systemak, alebo trosku pockam, poexperimentujem s jednym ´svetlom´ a potom budem pokracovat napr SB-600vkou, navyse vdaka SB-900 na kabli ju budem mat na TTL (zatial si netrufam na manual).
no a D5000 ti nepodporuje commander mode, ze by si SB900 odpaloval v rezime slave na dialku pomocou int.blesku? SB900 das na 1 stranu cez softbox alebo dazdnik a na druhu stranu dokupis velku odrazku aspon 110cm(5in1) a ostane ti uz len nejak nasvietit pozadie(mozes vyuzit aj prirodny zdroj svetla-okno), no a casom dokupis viac bleskov alebo studiovu zostavu...

tomis.ales
2010-09-21 21:19:41+02
a este nieco namiesto tej pasky
http://cgi.ebay.com/Pro-NEW-Flash-Umbrella-Mount-Swivel-Head-Holder-D9B-/260645546593?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cafaf6a61

tomasqo
2010-09-21 21:39:18+02
príspevok od: Strhak
500W halogén je ad jedna slabí ad dva dávaj pozor aby ti nezhorel ten dáždnik pred ním. Ak sa s touto zostavou budeš hrať často tak do roka ju preplatíš na elektrike viac ako keby si si kúpil hneť zábleskové svetlo.
Od halogenu asi teda upustim, nechavam ulezat v hlave vsetky upozornenia ohladom grilovacky, zimneho vykurovania, palenia dazdnikov... :-) Vdaka za radu.

tomasqo
2010-09-21 21:41:01+02
no a D5000 ti nepodporuje commander mode, ze by si SB900 odpaloval v rezime slave na dialku pomocou int.blesku? SB900 das na 1 stranu cez softbox alebo dazdnik a na druhu stranu dokupis velku odrazku aspon 110cm(5in1) a ostane ti uz len nejak nasvietit pozadie(mozes vyuzit aj prirodny zdroj svetla-okno), no a casom dokupis viac bleskov alebo studiovu zostavu...
D5000 commander mode nepodporuje, no SB-900 mam na 3m TTL kabli takze s tymto problem nie je. Odrazka na druhej strane je vyborny napad! Vdaka.

tomasqo
2010-09-21 21:46:48+02
Priebezne som sa docital o tomto pozadi, ze to pozadie vlastne nie je, to by som dopadol, so ´zaclonou´ :-)

110cm strieborny dazdnik - myslis nasmerovat don blesk a tak si s nim´svietit´? Predpokladam, ze to prinesie este makksie svetlo, aky je rozdiel?
Dakujem velmi pekne za rady! Je to pre mna velmi prinosne.

upir13
- moderator
2010-09-21 22:31:58+02
ja som zacal riesit kedysi tiez podobne....
stativ (cca 15 eur), odpalovanie a prijimace cca 25 eur, dazdniky boli asi za 10/ks (odporucam na zaciatok biele difuzne a pripadne strieborny).. a k tomu jeden systemovy stary blesk s manualom.... mna cela tato zoztava takto vysla z ebayu asi na 90 eur + blesk... najdi si vsetky veci od jedneho dodavatela a usetris na postovnom....

alebo potom som kupil nejake noname zableskove za 300 eur... 3x 150W zablesky, 2x softbox, 2x biely dazdnik, 3x stativ, 1x strieborny dazdnik + odpalovace... zableskove mam uz vyse roka a nacvakanych niekolko tisic zaberov aj produktovej fotografie...

javelin
2010-09-21 22:41:46+02
príspevok od: Strhak
Vypnete to pětikilo..:)))...za boha si nespomeniem na názov filmu..:(((

dodo_bb
2010-09-21 22:43:12+02
kúp si ešte jeden systémák (stačí starší SB600), k nemu držiaky na stojany, stojany tak do 2,5 metra a pár dáždnikov, existujú aj také kombinované (priehľadné aj odrazné, strieborné aj jemne zlaté). Napríklad FOMEI v Blave má dáždniky po 20 až 30 €, držiak za pár € http://eshop.fomei.com/cz/produkt/fomei-uh-500-univerzalni-kloubova-hlava/ a stojan na systémák stačí najľahší a najlacnejší http://eshop.fomei.com/cz/produkt/ls-302-stojan-pro-svetla-3-sekce/. S odrazkou u blesku je problém, nevieš ju nastaviť...

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()