Ahojte. Zacal som experimentovat v domacom studiu (difuzery, pozadia vyrobene z plachiet, drevenych ramov a pod). Chcel by som to posunut k originalnemu vybaveniu. Zatial zacnem s portretmi (tvar, aj cela postava).
Pouzivam NikonD5000, Sys.blesk SB-900 + TTL kabel + uchytavacia svorka pre blesk.
Chcem to vsetko spravit relativne lacno, pretoze sa chcem zorientovat vo svete studioveho vybavenia, zistit co mi sedi, co potrebujem, co nie. Nechcem aby mi potom na nieco padal prach.
Moja idea je nasledovna:
Walimex látkové pozadie 3 x 6 m white (20€); Walimex Set pre systémový blesk - difúzny (statív 80-200cm + držiak syst. blesku + difúzny dáždnik 85cm) (60€) pre sys.blesk; stavebny 500W halogen na max.200cm stojane (25€) a k nemu dalsi difuzny dazdnik 110cm pripevneny svorkou ci lepiacou paskou)(26€). Riesenie spolu za cca 150€.
Rad si vypocujem Vase rady a skusenosti, na co mam este mysliet alebo comu sa mam vyvarovat.
Dakujem, Tomas.
Hej dazdnik otocis naopak a blyskas do neho(cim je svetlo blizsie osi tym lepsie). Sveto sa odrazi a leti viac menej rovnobezne. Aspon tak je idealny stav. Ale strieborny dazdnik ti urobi prave tvrde svetlo, co je podla mna lepsie, tiene potrebujes na dokreslenie tvare a pod. A tiez tym eliminujes odrazy svetla od stien miestnosti.
Spominali ste pozadie z darian.sk ,ze to moc ako pozadie sa pouzit neda.
A co hovorite na toto? http://www.megafoto.sk/Walimex/textilne-pozadie-3-x-6-m-black ? asi to bude nieco podobne,ci ani nie?
Mne sa podarilo asi pred 2 týždňami kúpiť celkom dobré pozadie v Nitre v Baumaxe. Jednalo sa o čierny látkový ´prehoz´ na sedačku 2,1m x 2,6m - pôvodná cena okolo 30€, výpredajová cena 2,99€ (zobral som 2ks).
A čo by ste poradili na odpaľovanie bleskov? Chcel by som nejaký TTL kábel (najlepšie obyčajný rovný kábel, t.j. nie v špirále, ktorá pôsobí ako pružina a ťahá blesk k foťáku). Pre Canon 550D a 430EXII (a prípadne ešte aspoň 1-2 ďalšie blesky do budúcna). Prípadne aj nejaký lacný TTL bezdrát.
Ked uz spominate aj tu vybavu do atelieru. Ja mam dva stativy,jeden SB600, dva YN460, set odpalovac+3 prijmace a strieborny dazdnik,odraznu dosku, biely difuzny je na ceste. Len to pozadie mi chyba.
Ak sa smiem spýtať, načo všetci potrebujú TTL pri štúdiovej fotke? Však zábleskové jednotky TTL nemajú a nastavujú sa manuálne. Predsa keď blýskam cez dáždnik, tak mi je TTL na dve veci a potrebujem si nastaviť foťák aj blesk manuálne.
Neviem si predstaviť odpaľovať blesky cez IR. Používam úplne lacné rádiové odpaľovače, nastavím výkon bleskov a proste sa stým vyhrám.
Takže ešte raz, načo je vám TTL?
mam miestnost s rozmermi 3,5 X 3 X 2,7 m vyska, momentalne mam vo vybave k D 90 dva systemaky SB 900 plus dva stojany s drziakmi na blesk o vyske 2m, dazdniky biely, zlaty a strieborny 81 cm. Tiez som uvazoval nad kupou systemovych bleskov, ale ako tak citam, staci dokupit este jednu SB 900 so stojanom a drziakom a nejake to pozadie a daju sa robit kvalitne atelierove fotky?? ci treba dokupit nejaky softbox?
pri atelieri tohto rozmeru teda postacuju systemaky? vdaka
nuž má to opodstatnenie .. samozrejme pri normálnej ateliérovej praxi nie :)
Aha, tak na utešenie to je asi dobré. Vďaka za vysvetlenie, lebo ako som písal, pracujem v manuálnom režime a nevidím dôvod na akúkoľvek automatiku, ktorá by bola aj v tomto prípade aj tak nespoľahlivá.
tak to aby som zbehol do baumaxu tu v ba pozriet.Ale kde tam maju sedacky :D
Sedačky nemali, ale poťahy asi hej. Bolo to vo výpredaji spolu s iným tovarom. Bol som kupovať lampu a zastavil som sa aj pri tom ´bordeli´ a na tej halde všelijakých serepetičiek to bolo (všetko za 2,99€). Bohužiaľ obal (celofán s papierom) som už zahodil, takže názov poťahu ti nepoviem.
Aha, tak na utešenie to je asi dobré. Vďaka za vysvetlenie, lebo ako som písal, pracujem v manuálnom režime a nevidím dôvod na akúkoľvek automatiku, ktorá by bola aj v tomto prípade aj tak nespoľahlivá.
Ahoj, pre mna ako zaciatocnika v atelieri mi TTL ulahcuje zoznamovanie sa s pracou. Neskor samozrejme ocakavam, ze sa spolu so studiovymi s vetlami dostanem k manualu, a nemusi to vobec dlho trvat. Potom mi TTL zostane na exterier :-)
Ja sa trochu navcirkam do tohto vlakna, nechcem zbytocne kvoli takej kravine zakladat nove.. Mam 580EX II + Cactus V4 odpalovace a mam problem s tym, ze tej tesniacej gume co je na blesku pri ´locknuti´ prekazaju take dva vystupky na odpalovaci pri hotshoe. Tj ta guma sa v tych miestach ohne a obavam sa ze po case by sa mohla poskodit a tym padom by stratila svoju vlastnost tesnenia. Tak isto ked chcem 580tku dat do umbrella holderu, tak dotiahnutiu v tej drazke na holdery prekaza ta guma. Pri cactuse mi vadi teda to, ze nemozem dobre dotiahnut locking mechanizmus a druha vec ze sa ta guma ohyba. Pri umbrela holderoch mi vadi to, ze to nemozem dotiahnut a tym padom sa bojim vypadnutia blesku pri zaklone holdera. Viem ze mozem pripojit cactusy cez PC sync ale to je pre mna trochu neprakticke riesenie, nemam rad ked sa mi planta vo vetre odpalovac a trieska o stojan.. Vie mi niekto poradit nieco, napr daku malu kocku, ktora by prenasala informaciu o odpaleni z odpalovaca do blesku? Alebo nejake ine riesenie tak, aby som ta guma neohybala a zaroven aby som mohol pripojit blesk priamo k odpalovacu? Dakujem
Ja sa trochu navcirkam do tohto vlakna, nechcem zbytocne kvoli takej kravine zakladat nove.. Mam 580EX II + Cactus V4 odpalovace a mam problem s tym, ze tej tesniacej gume co je na blesku pri ´locknuti´ prekazaju take dva vystupky na odpalovaci pri hotshoe. Tj ta guma sa v tych miestach ohne a obavam sa ze po case by sa mohla poskodit a tym padom by stratila svoju vlastnost tesnenia. Tak isto ked chcem 580tku dat do umbrella holderu, tak dotiahnutiu v tej drazke na holdery prekaza ta guma. Pri cactuse mi vadi teda to, ze nemozem dobre dotiahnut locking mechanizmus a druha vec ze sa ta guma ohyba. Pri umbrela holderoch mi vadi to, ze to nemozem dotiahnut a tym padom sa bojim vypadnutia blesku pri zaklone holdera. Viem ze mozem pripojit cactusy cez PC sync ale to je pre mna trochu neprakticke riesenie, nemam rad ked sa mi planta vo vetre odpalovac a trieska o stojan.. Vie mi niekto poradit nieco, napr daku malu kocku, ktora by prenasala informaciu o odpaleni z odpalovaca do blesku? Alebo nejake ine riesenie tak, aby som ta guma neohybala a zaroven aby som mohol pripojit blesk priamo k odpalovacu? Dakujem
som na tom rovnako :) používam SB 80tky ... ale plánujem tú automatiku otestovať tak uvidíme
Istotne ju rezat nebudem :)
A ta synchro kocka by nebola zla, nad tym som uz uvazoval, len tam je problem taky, ze ta cast, ktora by sa davala do hotshoe cactusu nema ziadny srob na dotiahnutie, tj. by mi to odtial vypadavalo...
Domaci atelier-co a ako
A co hovorite na toto? http://www.megafoto.sk/Walimex/textilne-pozadie-3-x-6-m-black ? asi to bude nieco podobne,ci ani nie?
Neviem si predstaviť odpaľovať blesky cez IR. Používam úplne lacné rádiové odpaľovače, nastavím výkon bleskov a proste sa stým vyhrám.
Takže ešte raz, načo je vám TTL?
pri atelieri tohto rozmeru teda postacuju systemaky? vdaka
Alebo?
http://cgi.ebay.co.uk/Flash-Hot-Shoe-PC-Sync-Cord-Socket-Adapter-Camera-/180582667913?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item2a0b90d689
A ta synchro kocka by nebola zla, nad tym som uz uvazoval, len tam je problem taky, ze ta cast, ktora by sa davala do hotshoe cactusu nema ziadny srob na dotiahnutie, tj. by mi to odtial vypadavalo...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa