Fórum » O TECHNIKE

Nikon D3100 v.s. Pentax k-x

alaica
2010-10-31 15:23:37+01
Dobrý deň, som začiatočník, a chcela by som Vás poprosiť o radu. Chcem prejsť z kompaktu na vyšší level, zaujal ma Nikon D3100 svojou cenou, k pripomiekam som našla, že nemá AF motor priamo zabudovaný v tele fotoaparátu a teda že budem potrebovať objektívy so zabudovaným motorom, a nemá mechanickú stabilizáciu obrazu???zaujímalo by ma, aké veľké sú to nevýhody. Ďalej mi bol doporučený pentax k-x, takže vlastne sa potrebujem rozhodnúť medzi týmito dvoma aparátmi a porovnať ich sama si netrúfam. Zaujímal by tiež Váš názor na mirrorless zrkadlovky, konkr. SONY NEX5, ktorej ale vyčítajú, že pri všetkých objektívoch a ?pancakoch?, ktoré potrebuje, je rovnako tažká a objemná ako DSLR. Fotím najviac na cestách, turistike, hory, krajinky, makro ma neláka, takže potrebujem niečo s dobrým obrazovým výstupom, malé a skladné. Ale zároveň, keby ma to naozaj s fotografovaním chytilo, aby som mohla ľahko upgradovať objektívy atď. Ide na Pentax k-x dať objektív Nikon?alebo viete ešte o nejakej inej entry zrkadlovke, ktorá sa chystá na trh a oplatí sa na ňu počkať? A čo sa týka objektívov k setu Nikon D3100, je lepší 18-55 VR, alebo 18-105 VR? ďakujem za akúkoľvek radu.

jimmy_rs
2010-10-31 15:37:49+01
ja ti odporucim tu D3100 18-105,je stvorena pre zaciatocnika cenou dostupna a nie je zbytocne velka.stabilizaciu mas priamo v objektive je to znacene ako ´VR´
motor ti je naco v tele ked budes kupovat uz len nove objektivy
mas v nej fullHDvideo a je v nom aj RGB snimač ktory napomaha z expozicoiu aj 3D sledovanim objektova,taktiez ti bude pomáhať guide ´sprievodca´ sám by som si ho kupil lenze ja som zamieril do vyssej triedy,čakám na D7000

zelovoc
2010-10-31 16:10:24+01
motor je napr. dobry na to, aby si nemusel kupovat objektiv za 350 ale len za 100 eur. stabilizacia v cipe je dobra v tom, ze mas stabilizovane uplne vsetky objektivy.
a ci si vybrat nikon alebo pentax? zavisi od toho, aky system chces budovat. ak chces zoom objektivy, tak skor nikon, ak monofokalne, tak jednoznacne pentax. pentax stavia na male a kompaktne tela a takisto objektivy. nikon naopak, cim vyssie tym vacsie.

alaica
2010-10-31 16:15:50+01
No zatiaľ ešte nerozumiem dobre rozdielu medzi monofokálnym a zoom objektivom, ale chcem fotit hlavne krajinu, takze asi budem potrebovat širokouhlé objektívy, ako som tak zatiaľ pochytila.dakujem za postrehy

jimmy_rs
2010-10-31 16:38:42+01
príspevok od: alaica
No zatiaľ ešte nerozumiem dobre rozdielu medzi monofokálnym a zoom objektivom, ale chcem fotit hlavne krajinu, takze asi budem potrebovat širokouhlé objektívy, ako som tak zatiaľ pochytila.dakujem za postrehy
monofocal to mas pevne ohnisko, bez zoooomu vyhoda vyssia svetelnost ale na krajinky tie budes clonit tam svetelnost nepotrebujes skor stativ

wayne
2010-10-31 16:49:59+01
tazke rozhodovanie, urcite si pozri napr na photozone.de testy objektivov a popytaj sa znamych kto ma aku znacku a podobne. lebo je zbytocne mat pentax alebo nikon, ked kazdy okolo teba ma canon :) ibazeby si rad bol samotar :)

alaica
2010-10-31 16:59:11+01
príspevok od: wayne
tazke rozhodovanie, urcite si pozri napr na photozone.de testy objektivov a popytaj sa znamych kto ma aku znacku a podobne. lebo je zbytocne mat pentax alebo nikon, ked kazdy okolo teba ma canon :) ibazeby si rad bol samotar :)
nikon alebo pentax preto, ze ide o lacne entry zrkadlovky, ake canon v tejto cenovej relacii neponuka. Moji znami maju nikon alebo pentax, jeden ma canon, ale jeho fotky sa mi nepacia, asi nevie fotit ani s masinou za niekolko desiatok tisic, takze neviem posudit. a ja som samotar

wayne
2010-10-31 17:00:25+01
tak to je fakt tazke :) asi by som si vybral co mi lepsie sadne do ruky...

SK_8er
2010-10-31 17:01:11+01
jasne a ked maju vsetci okolo mna olympus tak si kupim olympus nie ? takato rada moze byt platna maximalne tak pri otazke - mam si kupit xbox360 ci ps3 ? ....

beholder
2010-10-31 17:08:31+01
príspevok od: jimmy_rs
ja ti odporucim tu D3100 18-105,je stvorena pre zaciatocnika cenou dostupna a nie je zbytocne velka.stabilizaciu mas priamo v objektive je to znacene ako ´VR´
motor ti je naco v tele ked budes kupovat uz len nove objektivy
mas v nej fullHDvideo a je v nom aj RGB snimač ktory napomaha z expozicoiu aj 3D sledovanim objektova,taktiez ti bude pomáhať guide ´sprievodca´ sám by som si ho kupil lenze ja som zamieril do vyssej triedy,čakám na D7000
..na základe čoho odporúčaš uvedenú D3100?..máš osobné skúsenosti s telami bez AF motora?....hlúposť o nakupovaní už len nových objektívov by človek ktorý používal Nikon telo s motorom nikdy nenapísal......najmä nie pokiaľ jeho predpokladaný budget je priamoúmerný budgetu ktorý má vyčlenený iba na entry level dslr....

...čítam,....čakáš na D7000..tak to si už skoro od fachu...

wayne
2010-10-31 17:10:21+01
príspevok od: SK_8er
jasne a ked maju vsetci okolo mna olympus tak si kupim olympus nie ? takato rada moze byt platna maximalne tak pri otazke - mam si kupit xbox360 ci ps3 ? ....
pozri sa, ja predsudkami netrpim. ked mas nejaky problem, ohladom velkosti, ci uz snimacu, alebo ega, ja ti s nim nepomozem...

beholder
2010-10-31 17:14:32+01
príspevok od: jimmy_rs
monofocal to mas pevne ohnisko, bez zoooomu vyhoda vyssia svetelnost ale na krajinky tie budes clonit tam svetelnost nepotrebujes skor stativ
..výhoda pevných skiel nespočíva iba vo sveteľnosti......ich optická kvalita je vyššia (takmer vždy)....takže výsledný produkt aj po zaclonení máva lepšiu kresbu po celej ploche snímku...

alaica
2010-10-31 17:21:52+01
príspevok od: SK_8er
no mne nejde o boj medzi znackami, skor o tieto dva konkretne produkty a moje vyhody z ich kupy vyplyvajuce....

alaica
2010-10-31 17:24:14+01
chces teda povedat, ze dslr s telom bez motora bude pre mna problem??tusim, ze ano, nejaky iny navrh?

alaica
2010-10-31 17:25:56+01
príspevok od: beholder
..výhoda pevných skiel nespočíva iba vo sveteľnosti......ich optická kvalita je vyššia (takmer vždy)....takže výsledný produkt aj po zaclonení máva lepšiu kresbu po celej ploche snímku...
takze sklo 18-55mm je lepšie ako sklo 18-105mm? su setovou sucastou nikon D3100, tak preto sa pytam....

SK_8er
2010-10-31 17:29:47+01
pozri sa, ja predsudkami netrpim. ked mas nejaky problem, ohladom velkosti, ci uz snimacu, alebo ega, ja ti s nim nepomozem...
ega nechaj v kontrafakte, nemam problem len taka rada moc nepomoze, vybrat si podla toho znacku kolko susedov ma pentax a kolko nikon... ja nemam nikoho okolo co ma zrkadlovku, mal som d5000ku a dal som ju prec a teraz sa rozhodujem ako vela ludi medzi d7000 a d300s citam si clanky na nete co na d7000 pisu ludia co ju uz maju a pockam si co na to povedia recenzie napr tu na ephoto.
D5000 som dal prec z tychto dovodov - nema af motor, preto som namiesto tokina 11-16 kupil sigma 10-20, ktoru mam od juna a vsetky fotky su zle ostrene pretoze ma silny back focus, pojdem si ju dat nakalibrovat s novym fotakom... dalsie co mi vadilo ked som sa pozrel do hladacika d90, d300 a potom naspat do d5000 tak som sa az zlakol, velmi maly hladacik. Dalej mi vadilo ze nema 100% pokrytie hladacika, ze ked som daco cvakol tak potom vysledna fotka bola vacsia a daco tam vliezlo co tam nemalo byt. Dalej mi vadilo ze bola mala a neni pre neho original battery grip a neorig. som sa bal kupit lebo na ne boli staznosti. A vadil mi aj maly display, lepsie sa pozera na vacsi... to su take najdolezitejsie veci co mi vadili...

beholder
2010-10-31 17:34:14+01
chces teda povedat, ze dslr s telom bez motora bude pre mna problem??tusim, ze ano, nejaky iny navrh?
...problémom nemusí byť...ale pravdepodobne bude.......osobne nepoznám takého, ktorý by bol s odstupom času s takým telom spokojný....

...záleží len od toho, ako pristúpiš k nákupu objektívov........pri kúpe tela s AF v konečnom dôsledku môžeš iba ušetriť......cena samotného tela je zanedbateľnou oproti cene ďalšieho príslušenstva...a tam sa dá ušetriť omnoho viac...

...D80/D90....sa dajú zohnať za dobrý peniaz.....všetky dokážu urobiť super fotky:)........sú síce väščie ako D3100ka...nie je to však tak dramatické:)...

SK_8er
2010-10-31 17:41:09+01
no mne nejde o boj medzi znackami, skor o tieto dva konkretne produkty a moje vyhody z ich kupy vyplyvajuce....
ak si myslis ze ta fotenie chyti, tak si kup aspon d90, ja som bol s d5000 spokojny, rok mi sluzila ale uz mi zacala vadit, tak som predal. Na zaciatok bola super, ale uz po par tyzdnoch som si buchal hlavu ze som nezobral d90... Keby som si kupil vtedy d90 tak ju teraz nemenim za d7000 ani d300s, ked tak by som cakal este dalej co vyjde a mozno az dakedy v buducnosti by som vymenil za fullframe. Teraz este kupim DX a s nou uz budem spokojny a upgrade spravim inokedy, v dalekej buducnosti :D

alaica
2010-10-31 17:45:35+01
NO nasla som nikon D90 so setovym objektívom 18-55 AF-S VR za 18 900 Kč, čo je cca 730 eur, co vyzera byt dobry kompromis...dakujem za tip, ty mas s D90-tkou nekajé skúsenosti?

beholder
2010-10-31 17:46:27+01
takze sklo 18-55mm je lepšie ako sklo 18-105mm? su setovou sucastou nikon D3100, tak preto sa pytam....
...oba sú zoomamy.....nepoznám ani jeden...takže sa vyjadrovať k nim nebudem....je tu ale kopec užívateľov...pozri do galérií a spýtaj sa priamo vlastníkov....

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()