Zdravím všetkých! Brat si ide kupovať prvú zrkadlovku (už sa nevie dalej pozerat na omalovavanky, ktore mu lezu z kompaktu) - a ja sa mu pokusam poradit, ale je to akesi tazke. Pravdupovediac, ak by som sa ja teraz rozhodoval, ze aku si mam kupit v cene do 650-750 EUR, tak by som bol v koncoch. V podstate sa rozhoduje medzi C 550D alebo N D5000, prípadne nastupca C1000D. Co sa tyka kvality vystupu, tak by som asi volil D5000 - podla recenzii sumi menej ako 550D. Avsak co sa tyka ovladania, tak by som low end Nikon asi nechcel. 550D ma vsetky najcastejsie pouzivane tlacitka vyvedene na tele, u Nikona sa musi ist castejsie do menu. Samozrejme pre toho, kto si zvykne na Nikon, je to jedno. Ale ja som zvyknuty na 450D a to by mi dost vadilo. Takze co teraz? Je sum na 55D oproti 5000D ozaj taky hrozny? Alebo to je prakticky zanedbatelne? Proti 550D je zas aj cena - je to uz na hranici. Vysolit o cca 200 EUR viacej len pre lepsie ovladanie - no neviem. Takze preto by bolo asi lepsie pockat na nastupcu 1000D. Co vy na to? Najde sa tu taky clovek, ktory dokaze objektivne poradit? Na hlupe pripomienky nie som zvedavy.
veľmi riešiš ten šum. Keď urobíš vynikajúcu snímku, ktorá bude mat jediný nedostatok trochu viac šumu, tak je tá snímka lepšia ako snímka ktorá má 25 nedostatkov, ale hlavne že nám šum:) ale k téme- ja som osobne za 50D(40D)- z bazára za dobré peniaze(teraz uź aj z obchodov) a ponúka to o hodne viac ako 550D:)
Pokiaľ bude brácho fotiť krajinky, alebo ako bežný turista, tak sa o šum báť nemusí. Pokiaľ ale začne koketovať s niečím ako je šport, tak áno. To na margo názorov ´zas ten šum´ ... Pre radosť si odporúčam dotyčným fotiť napríklad hádzanú, box, ......
A aj fotografov wild a makra poteší že môžu skrátiť čas či nacloniť pre väčšiu hĺbku strosti.
vidím zas bude horúco.
zas sme sa nepochopili. šum je viacmenej subjektívny faktor, niekomu vadí menej niekedy viac. bežne používam ISO 1600-2500 na 50D lebo mi to nejak moc nevadí. iní už frflia pri ISO 400.
myslel som tak, že prípadný šum nie je (aspoň u mňa) tak smerodajný. možno u teba nie.
tiež som mal pred nedávnom podobný problém, váhal som medzi eos 500D/550D, nikon D3100/D5000 a nakoniec som zobral D90 a neľutujem to...sú dôležitejšie veci než úroveň šumu, napr. tak stavový display ako prvok dobrej ergonómie (bez neho si už ani neviem DSLR predstaviť)...
tiež som mal pred nedávnom podobný problém, váhal som medzi eos 500D/550D, nikon D3100/D5000 a nakoniec som zobral D90 a neľutujem to...sú dôležitejšie veci než úroveň šumu, napr. tak stavový display ako prvok dobrej ergonómie (bez neho si už ani neviem DSLR predstaviť)...
poznám viacerých majiteľov 5DMkII a ani jeden nepoužíva stavový display. Všetky potrebné údaje majú totiž vyobrazené na hlavnom displaji...finta bude zrejme v niečom inom...
Zdravim aj ja riešim tuto dilemu!!!Pozri si recenziu na digimanie.cz alebo tento odkaz http://www.fotoaparat.cz/article/10923/1 je tam graf pre porovnanie šumu atd s nikonom D5000 a sony.Ak mas niekoho znameho ktory chodi do holandska tak je tam momentalne cena v Mediamarkte 633 eur + EF-18-55 IS myslim že vyborna cena.Vela stastia
hmmm.. šum ako subjektívny faktor .. Ja beriem šum ako prvok degradujúci kvalitu, či použiteľnosť fotky ( od určitého stupňa a záleží o čo ide, či to je dokument, alebo kreatívne umenie )
Apropo, šum nie je subjektívny prvok, šum je exaktne merateľná veličina.
Samozrejme, kebyze ma na D90, tak nie je co riesit. To by mozno este pokukaval aj po 50D. Potom by som mu aj ja len ticho zavidel:) Ale co sa tyka ceny, tak 550D je uz uplny cenovy strop.
sorry ale riešiť tu šum mi prijde hluposť, dnes už nič tak hrozne nešumí - určite by som kvoli požičiavaniu si objektívov išiel do Canonu, (jeden si kúpte ultraširočinu druhý tele jeden blesk a druhý..) A požičiavajte si prísluško podľa náročnosti fotografického námetu.
A ešte by som si dovolil také že: na modu produkty a booky radšej Canon - má na to proste vhodnejší výstup.
Na šport, svadby a iný report skôr Nikon - je na to lepšie uspôsobený AF, meranie exp., úpravy v NX2 a pod
S tým ISO je to fakt subjektívne a záleží na použití,
- na malom senzore je pre mna akceptovateľný do ISO 800 ak chcem tlačiť A4 a chcem mať pekné farby (na hocakom foťáku. od 1000D do 7D), na fullframe je tato hranica 1600 ISOO - ak chcem aby fotky mali krásnu TK. Na reportáž by som tú hranicu kľudne posunul na APS-C senzor aj na ISO 1600 až 3200 a pri FF aj na ISO 3200-6400..
Myslim, ze 550D bude dobra volba. A ako tak pozeram ukazky fotiek z 550D z recenzii, tak to vobec nie je take hrozne, ako som predpokladal. Je asi zbytocne kukat porovnavacie sede plôsky so sumom na dpreview:) Mal som hned pozriet ukazkove zabery a mal by som lepsiu predstavu. Teraz je to uz na nom, ci investuje vsetko do 550D + setak 18-55 IS, alebo chvilu pocka na to, ci pride nastupca 1000D (z financnych dôvodov).
ja len takú blbú pripomienku na ktorú nie si zvedavý...
....keď sa človek ktorý doteraz fotil mydlovou krabičkou rozhoduje pre kúpu zrkadlovky a trápi ho šum na týchto nových a výkonných mašinkách......len sa v duchu pousmejem...
ale zas o použiteľnosti rozhodujem ja nie? niekomu stačí výstup z ultrazoomu a niekomu nepáči ani výstup z D3s. Keď mi ide o to aby som za každú cenu šum našiel, tak to nájdem všade.
apropo, ked fotíš hádzanú čo je pre teba dôležitejšie? aby si mal zachytený dobrý moment, aby to bolo dobre zaostrené alebo riešiš primárne šum?
Myslim, ze 550D bude dobra volba. A ako tak pozeram ukazky fotiek z 550D z recenzii, tak to vobec nie je take hrozne, ako som predpokladal. Je asi zbytocne kukat porovnavacie sede plôsky so sumom na dpreview:) Mal som hned pozriet ukazkove zabery a mal by som lepsiu predstavu. Teraz je to uz na nom, ci investuje vsetko do 550D + setak 18-55 IS, alebo chvilu pocka na to, ci pride nastupca 1000D (z financnych dôvodov).
http://www.youtube.com/watch?v=Q5UVPHAdFnQ
len tak na okraj, recenzia z praxe... v podstate... az na to Lko no..
Chapem co tym chces povedat... aj som pisal, ze pre neho to bude tak ci tak ohromny skok... aaaale. Ked sa clovek, ktory si doteraz mohol dovolit len mydlovu krabicku, rozhodne pre neho nemale peniaze investovat do lepsej masiny, ktora nebude robit omalovavanky a nebude ostrit 20 sekund, tak chce za svoje tazko nasetrene peniaze dostat to najlepsie. Tak preto taky zaujem aj o sum.... :)
poznám viacerých majiteľov 5DMkII a ani jeden nepoužíva stavový display. Všetky potrebné údaje majú totiž vyobrazené na hlavnom displaji...finta bude zrejme v niečom inom...
C vs. N - šum/ergonomia
A aj fotografov wild a makra poteší že môžu skrátiť čas či nacloniť pre väčšiu hĺbku strosti.
zas sme sa nepochopili. šum je viacmenej subjektívny faktor, niekomu vadí menej niekedy viac. bežne používam ISO 1600-2500 na 50D lebo mi to nejak moc nevadí. iní už frflia pri ISO 400.
myslel som tak, že prípadný šum nie je (aspoň u mňa) tak smerodajný. možno u teba nie.
Apropo, šum nie je subjektívny prvok, šum je exaktne merateľná veličina.
A ešte by som si dovolil také že: na modu produkty a booky radšej Canon - má na to proste vhodnejší výstup.
Na šport, svadby a iný report skôr Nikon - je na to lepšie uspôsobený AF, meranie exp., úpravy v NX2 a pod
S tým ISO je to fakt subjektívne a záleží na použití,
- na malom senzore je pre mna akceptovateľný do ISO 800 ak chcem tlačiť A4 a chcem mať pekné farby (na hocakom foťáku. od 1000D do 7D), na fullframe je tato hranica 1600 ISOO - ak chcem aby fotky mali krásnu TK. Na reportáž by som tú hranicu kľudne posunul na APS-C senzor aj na ISO 1600 až 3200 a pri FF aj na ISO 3200-6400..
....keď sa človek ktorý doteraz fotil mydlovou krabičkou rozhoduje pre kúpu zrkadlovky a trápi ho šum na týchto nových a výkonných mašinkách......len sa v duchu pousmejem...
apropo, ked fotíš hádzanú čo je pre teba dôležitejšie? aby si mal zachytený dobrý moment, aby to bolo dobre zaostrené alebo riešiš primárne šum?
len tak na okraj, recenzia z praxe... v podstate... az na to Lko no..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa