Fórum » O TECHNIKE

C vs. N - šum/ergonomia

beejay
beejay 2010-11-02 08:49:28+01
Zdravím všetkých! Brat si ide kupovať prvú zrkadlovku (už sa nevie dalej pozerat na omalovavanky, ktore mu lezu z kompaktu) - a ja sa mu pokusam poradit, ale je to akesi tazke. Pravdupovediac, ak by som sa ja teraz rozhodoval, ze aku si mam kupit v cene do 650-750 EUR, tak by som bol v koncoch. V podstate sa rozhoduje medzi C 550D alebo N D5000, prípadne nastupca C1000D. Co sa tyka kvality vystupu, tak by som asi volil D5000 - podla recenzii sumi menej ako 550D. Avsak co sa tyka ovladania, tak by som low end Nikon asi nechcel. 550D ma vsetky najcastejsie pouzivane tlacitka vyvedene na tele, u Nikona sa musi ist castejsie do menu. Samozrejme pre toho, kto si zvykne na Nikon, je to jedno. Ale ja som zvyknuty na 450D a to by mi dost vadilo. Takze co teraz? Je sum na 55D oproti 5000D ozaj taky hrozny? Alebo to je prakticky zanedbatelne? Proti 550D je zas aj cena - je to uz na hranici. Vysolit o cca 200 EUR viacej len pre lepsie ovladanie - no neviem. Takze preto by bolo asi lepsie pockat na nastupcu 1000D. Co vy na to? Najde sa tu taky clovek, ktory dokaze objektivne poradit? Na hlupe pripomienky nie som zvedavy.

beejay
2010-11-03 05:28:15+01
príspevok od: dodo_bb
Nie, to si zle pochopil.. Alebo som to ja zle napísal... Každopádne, píšem to sem asi tak desiaty raz - dobrú fotografiu robí fotograf (50% - 70% úspechu), potom o kvalite fotografie rozhoduje technika (zvyšných 50%-30%) Z toho sa na kvalite fotografie najviac podieľa objektív (podľa mňa tak 70%) a nakoniec je to telo. Ty tu medituješ nad modernými telami - všetky sú prakticky rovnako kvalitné. Nezaujíma Ťa objektív, ktorý rozhoduje o kreatívnych možnostiach oveľa viac ako telo. Na titulnú stránku ephota sa bez problémov dostaneš aj s fotkou s blbého kompaktu - ak bude dobrá. Ale nijaká technická kvalita a nízky šum nezachráni mizernú fotku... Prajem Ti dobré svetlo... (mimochodom, dobrá téma by bola - mám tu v galérii 50 - 60 fotiek, vedeli by ste mi dať rady, ako zlepšiť kompozíciu a impakt? Rád by som Ti poradil. Ale vyberať z najlacnejších low end zrkadloviek - to nebola dobrá téma. Prajem Tvojmu bratovi mnoho fotografických úspechov, nech už si kúpi hocičo...
Nuz s touto interpretaciou mozem len suhlasit. Ja velmi dobre viem, ze taketo temy su tu az moc caste - na svete je kopa nerozhodnych ludi:) a je mi uplne jasne, ze o nicom zaber sa da urobit aj s fotovybavou za 5000 EUR. Ale ked uz clovek investuje peniaze, tak by za to chcel dostat co najviac. Otazka objektivov bude riesena v buducnosti - z financnych dôvodov. Zatial si bude musiet vystacit so setakom a s mojimi - na zdokonalovanie fotografickych znalosti a oka to myslim na zaciatok staci. A potom... budu chybat uz len ´peňáze´ :)

haplo602
2010-11-03 06:37:51+01
príspevok od: Jozef Peniak
daju, ale časom sa dostaneš do bodu ked ta prestane baviť všetko robiť z RAW kvoli farbám - aj fotky typu 13X18. A ešte sa v tom RAWe vždy babrať s nastaveniami (mal som kadejaké nastavenia poukladané v NX a púšťal som to potom na cele sady, dalo sa, ale už ma to proste nebavilo.) Načo sa mám kakať o hodku dve dlhšie s robotou, ked nemusím? Time is money.
Teraz stále ešte retušujem obrázky z D700 a D300. Tá D700 je na tom už celkom dobre ale 5D II to stále nie je čo sa týka jednoduchosti uprav výstupu. Možno mám debilné workflow alebo debilný vkus na farby - neviem. Nikon robí skvelé foťáky a objektívy to bez debaty, len mne osobne proste okrem tela D3x nič z tej širokej ponuky uplne nevyhovovalo. keby som reportér asi by som nechápal ako niekto môže fotiť Canonom s tak divným AF a iba 3 snímkami za sekundu..
Fakt som zvedavý na D7000-ku čo z nej polezie:)
je zaujimave, ze pre teba hlavny rozdiel robi jedina vec, ktora je u vsetkych DSLR skoro lubovolne konfigurovatelna ... vystup DSLR si mozes nastacit ako len chces, farebne posuny, saturaciu, kontrast atd. ulozis profil do fotaku a mas.

pritom skla a ergonomiu ovladania softwerovym nastavenim nezmenis (alebo uplne minimalne) ...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-03 09:18:02+01
teoria je jedna vec a prax druhá, proste som to nevedel nastaviť a ani neviem. kolegovi retušujem fotky z D700 a proste to neviem tak nastaviť aby to bolo presne to čo mi lezie tonálne a farebne z 5D II, s D700 je to dobre ale ešte to nie je ono. A najväčšou chybou nikonu je že stále neponukol konkurenciu k 5D II - to k tej ergonomii a sklám.

peter.korytiak
ePhotoshop 2010-11-03 10:07:09+01
príspevok od: beejay
Diky za prognozu - resp. osobny nazor, ze co sa da od Canonu cakat. Samozrejme fotografovanie v extremnych podmienkach nehrozi, takze 550D by mu so svojou konstrukciou tela bohate postacovala. Teraz uz len skripe zubami pri pomysleni na to, ze by mal vysolit vyse 700 EUR za fotak:) No ale ked uz ide kupovat zrkadlo, tak podla mna radsej 550D ako 1000D(ktory je uz pomerne zastaraly).
Áno, určite radšej 550D, kvôli: 1. displej je podstatne väčší, s rozlíšením takmer štvornásobným a pomerom strán 3:2 takže zobrazí celú fotky na displeji bez čiernych okrajov2. rýchlejšie automatické zaostrovanie s 9 bodmi (1000D má starý autofocus z 350D) 3. lepšie sa drží - má zväčšený a pogumovaný grip 4. má väčší hľadáčik 5. natáča full HD video - môže sa hodiť 6. má rýchlejšie sériové snímanie (3,7 vs 3 sn./s) 7. korekcia expozície +-5 EV a iné drobnosti...

conan7
2010-11-03 21:08:25+01
Nie, to si zle pochopil.. Alebo som to ja zle napísal... Každopádne, píšem to sem asi tak desiaty raz - dobrú fotografiu robí fotograf (50% - 70% úspechu), potom o kvalite fotografie rozhoduje technika (zvyšných 50%-30%) Z toho sa na kvalite fotografie najviac podieľa objektív (podľa mňa tak 70%) a nakoniec je to telo. Ty tu medituješ nad modernými telami - všetky sú prakticky rovnako kvalitné. Nezaujíma Ťa objektív, ktorý rozhoduje o kreatívnych možnostiach oveľa viac ako telo. Na titulnú stránku ephota sa bez problémov dostaneš aj s fotkou s blbého kompaktu - ak bude dobrá. Ale nijaká technická kvalita a nízky šum nezachráni mizernú fotku... Prajem Ti dobré svetlo... (mimochodom, dobrá téma by bola - mám tu v galérii 50 - 60 fotiek, vedeli by ste mi dať rady, ako zlepšiť kompozíciu a impakt? Rád by som Ti poradil. Ale vyberať z najlacnejších low end zrkadloviek - to nebola dobrá téma. Prajem Tvojmu bratovi mnoho fotografických úspechov, nech už si kúpi hocičo...
ja som si myslel že najdôležitejšie bude svetlo či? :)))))

kralik_j
2010-11-03 22:22:52+01
teoria je jedna vec a prax druhá, proste som to nevedel nastaviť a ani neviem. kolegovi retušujem fotky z D700 a proste to neviem tak nastaviť aby to bolo presne to čo mi lezie tonálne a farebne z 5D II, s D700 je to dobre ale ešte to nie je ono. A najväčšou chybou nikonu je že stále neponukol konkurenciu k 5D II - to k tej ergonomii a sklám.
To si ma zarazil, obrazovy vystup vies vo velkej miere ovplyvnit softwarovo..
Mas asi na mysli nastavenie do JPG z canonu a nikonu, ze ti je blizsi obrazovy vystup z 5D II?
Pred rokom a pol som sa pokusal importovat do tela nastavenie krivky a ine, no nejako sa mi to nepodarilo. Treba nato soft ktorym sa to importuje.
Podla mna sa da nastavit vlastny picture style i s vlasnou krivkou..

Tu konkurenciu si ako myslel, lebo D700 sa mi zda ergonomicky lepsie ako5d-II, no na druhej strane je lahucky co sa mi na nom paci tiez do urcitej miery.

dodo_bb
2010-11-03 23:19:04+01
Je to možné - NIKON má vraj trošku iné nastavenie farieb ako CANON. Len možno otázka znie, ktoré je lepšie a či vôbec niektoré je lepšie. Iné neznamená lepšie :-)))

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-04 02:02:18+01
Je to možné - NIKON má vraj trošku iné nastavenie farieb ako CANON. Len možno otázka znie, ktoré je lepšie a či vôbec niektoré je lepšie. Iné neznamená lepšie :-)))
no sak pre mna je lepsie to Canonove preto sním fotím, co v mojom prípade znamená lepsie:D

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-04 02:11:03+01
príspevok od: kralik_j
To si ma zarazil, obrazovy vystup vies vo velkej miere ovplyvnit softwarovo..
Mas asi na mysli nastavenie do JPG z canonu a nikonu, ze ti je blizsi obrazovy vystup z 5D II?
Pred rokom a pol som sa pokusal importovat do tela nastavenie krivky a ine, no nejako sa mi to nepodarilo. Treba nato soft ktorym sa to importuje.
Podla mna sa da nastavit vlastny picture style i s vlasnou krivkou..

Tu konkurenciu si ako myslel, lebo D700 sa mi zda ergonomicky lepsie ako5d-II, no na druhej strane je lahucky co sa mi na nom paci tiez do urcitej miery.
Mám na mysli spracovanie RAW, fotky čo padajú rovno z foťáka - všecko, Proste obraz z 5D II mi vyhovuje - ano, ano, ano!

Tá ergonomia je vec vkusu, canon má zopár super vychytávok...fotil som s D200 2 roky vkuse s nemôžem povedať, že by mi to ovládanie sedelo viacej.

no D700 má stále len 12 Mpx a fasa silný low pass filter, včera som upravoval krajinky kolegovi a pekne sa mu zlievali koruny stromov (z RAW v NX2).na reportáž špicové telo, ale inak to už nie je taká pecka. Ale uz sme tu brutal OT chlapci a je to nekonečná debata:)

beholder
2010-11-11 18:39:06+01
...dokonalá ´symbióza´:)....

Strana 4 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()