Ahojte, ti co ju pouzivate - papierovy dosah, alebo teda skor vyzarovaci uhol nie je velmi optimisticky. Nakolko si ju planujem kupit a nemam od koho pozicat na vyskusanie, zaujima ma, ci sa da s nou pracovat aj prostrednictvom odrazov nielen v bielej miestnosti ale aj von, napr umiestnim blesk do vnutra auta a odpalim ho z von, cize IR signal z SU-800 sa "nejako" poodraza v interieri auta a odpali blesk aj bez priamej viditelnosti? Je mi jasne, ze je to individualne a velmi zalezi od prostredia, takze Vas chcem poprosit len o prakticke skusenosti, kde sa Vam s SU-800 vsade dari dopalovat blesky :) Dakujem, pekny vecer Vam, Tomas.
Halo Halo, hlada sa exterierovy uzivatel SU-800 :-))))) Ono ale ak taky neexistuje, tak to asi do exterieru vhodne nebude :-D
Sevas Tomy!Špekuluješ?OK!
Julo Kotus používal SU800 aj vonku,spýtaj sa jeho.
Pri SU800 nejde o to či vonku alebo dnu.Ide o prekážky medzi vysielačom a prijímačom,keďže je to IR vysielač.Presne ako diaľkové ovládanie TV.Takže keď zoberieš doma do ruky DO na TV a začneš prepínať programy na TV napr. z kuchyne,z chodby,spoza rohu a pod.,získaš predstavu o tom,odkiaľ asi tak dokážeš odpáliť blesk s SU800.Niekedy sa podarí aj spoza rohu,niekedy nie.Nedá sa spoľahnúť.
Blesk,ktorý funguje ako commander,funguje takisto ako SU800,ale na rozdiel od SU800 vie aj blýskať,čiže ho využiješ univerzálnejšie ako SU800.
Rádiový odpaľovák funguje ako domáci bezdrôtový zvonček (aj cez steny a na relatívne veľkú vzdialenosť-píšu väčšinou 100m vo voľnom teréne).Čiže podstatne väčšia spoľahlivosť v porovnaní s IR prenosom signálu.
Odpaľovanie káblom - najspoľahlivejšia metóda,ale najmenej pohodlná.A najlacnejšia-tiež parameter a dôležitý.
Všetky tri systémy odpaľovania sa vyrábajú aj s možnosťou prenosu TTL informácií a aj bez neho.Na bezdrôtový prenos rádiovým signálom s TTL doporučujem toto:
Nie je ešte na trhu,počkaj si.Dlho to trvať nebude i keď soudruzi z Phottixu mi neupresnili dodávky do Európy a ani cenu,ale jeho predchodca bez TTL sa predáva v Európe za 54,9 Eur bez DPH.A hlavne si preštuduj,čo to všetko dokáže.Super vec!Získaš v tom aj rádiovú diaľkovú spúšť za jeden peniaz.
Doporučujem Phottix,mám od nich 99% môjho príslušenstva.Je to kvalita za rozumnú cenu a funguje to tak ako má.A keby sa aj niečo pokazilo (čo je normálne),nie je problém s reklamovaním.Zatiaľ sa nepokazilo nič.
Dúfam,že z tohoto si spravíš obraz o použiteľnosti jednotlivých systémov pre tvoje potreby a nebudeš hľadať konkrétneho užívateľa niečoho ... ,ale každopádne využi Dodovu ponuku a sprav si sám obraz.
Praveze nie, vitana je aj debata (ako si si vsimol :-D) o alternativach k su-800. Mas prakicke skusenosti s radiopopper? Lebo na webe to vyzera fajne.
Ja osobne s tym prakticke skusenosti nemam, ale videl som to v prevadzke na Invexe v Brne. Vtedy vsak podporovali este len Canon, ale ako si si vsimol, uz podporuju aj Nikon :-) cize je to dost dobra volba do exterieru za slnecneho dna :-)
Máš dva blesky NIKON a pritom dumáš nad dosahom a podobne. Na strane 56 českého manuálu k blesku SB600 máš dosť názorný obrázok, aká konfigurácia je doporučená pre používanie CLS systému NIKON. Z nej a s popisu, ktorý tam nájdeš je zrejmé, ako funguje CLS. Dosah a použitie jednotlivých spôsobov odpaľovania je asi takmer rovnaké, možno sa líši nepatrne vyžarovacím uhlom. Pokiaľ ten návod nemáš alebo je v jazyku nejakej tramtárie, kde sa blesk kupoval, prikladám snímku stránky. V manuáloch sa nachádza neuveriteľné množstvo užitočných infomácií. Keby ich ľudia čítali, nebolo by tu o čom debatovať :-))))
SB600 mi svojho casu este predaval Karol osobne, takze cesky manual mam. A je to na strane 58 :-) Ja som ale od teba chcel realnu skusenost, ale chapem ako si spominal, ze limity su-800 si netestoval.
tak ja neviem :) to nikonáci mi hovorili, že to ide všade a vždy tak ja im verím :) tebe to nepovedali? :)
ked chces dojdi sa kuknut. Co sa tyka spolahlivosti, to sa neda vseobecne povedat, ze radio je lepsie. Ja som si to tiez myslel. Mozes mat zle radio a dobre infra. Ani Milosov priklad s dialkovym ovladacom nieje dobry, lebo mam univerzalne Logitech a to ma dva ziarice take, ze mi zapne telku aj z hajzla s prepacenim. Mam radio Cactus V4, ktore zlyha na volnej ploche za prvou prekazkou. Nehovorim, mozno PW alebo Popper funguje, ale to musis predat hadraplan. Ja by som ho aj predal, ale rad by som to videl v realnej praxi. Pri CLS viem, ze staci odstranit prekazky a luska jednu spravnu expoziciu za druhou bez vynechania.
ked chces dojdi sa kuknut. Co sa tyka spolahlivosti, to sa neda vseobecne povedat, ze radio je lepsie. Ja som si to tiez myslel. Mozes mat zle radio a dobre infra. Ani Milosov priklad s dialkovym ovladacom nieje dobry, lebo mam univerzalne Logitech a to ma dva ziarice take, ze mi zapne telku aj z hajzla s prepacenim. Mam radio Cactus V4, ktore zlyha na volnej ploche za prvou prekazkou. Nehovorim, mozno PW alebo Popper funguje, ale to musis predat hadraplan. Ja by som ho aj predal, ale rad by som to videl v realnej praxi. Pri CLS viem, ze staci odstranit prekazky a luska jednu spravnu expoziciu za druhou bez vynechania.
Samozrejme že nie je dobrý,ale nič viac polopate ma nenapadlo (na vysvetlenie princípu fungovania toho a tamtoho).A v tom je rozdiel: v použitej technológii.
zakladom dobreho radia je, aby nefungovalo v 433-869MHz pasme, ale na 2,4GHz pasme :-) 433-869MHz radia maju problemy s dosahom, samovolnym odpalovanim(sposobenym inymi zariadeniami vysielajuc v tom pasme) a pri lacnych zariadeniach byvaju problemy aj so synchronizaciou. Vacsina takychto radii funguje analogovo. Radia, ktore ficia v 2,4GHz pasme su pomerne lepsie a maju aj sirsi bandwidth, ktory je dobry pre rozne speciality ako je napr. HSS cez radio. Radia v 2.4G pasme uz komunikuju medzi sebou digitalne a teda nahodne odpalenia tam nie su, maju vacsi dosah a mensi komunikacny delay. Dalej ak sa ide kupovat cez Ebay, treba si davat pozor na to, aby tie radia fungovali na pasmach pre Europu, lebo inac sa moze stat, ze sa dostanu do konfliktu napr. s vojenskym alebo leteckym radarom a bude Vam to odpalovat radar a nie Vas vysielac :-D pripadne budu v konflikte s GSM pasmom a budete si ich odpalovat mobilom a podobne srandicky :-D pre tie na vyssich frekvenciach sa zas moze stat, ze pojdu v rovnakom pasme ako kablova telka vzduchom, ktora ma vyssi vykon a potom Vas slaby vysielac ich neodpali a tak :) vselico sa moze prihodit :-)
presne o to mi ide. ked skryjem blesk za nejakú prekážku aby mi odpálilo spolu s ttl a s časmi pod 1/250s. aby som nemusel blesk retušovať alebo komponovať tak aby ten blesk nebol viditelný.nič iné od PW neočakávam. ked mi neodpáli z desiatich pokusov raz to prežijem.
Ked toto nesplní budem nespokojný.
videl som aj videá kde chalan požíval ettl kábel 3-5 metrový! ALE a teraz to velké ale len s objektívmi 50mm na eps-c a 85mm na FF (krolop-gerst blog). ja ked už mám 135, na celú postavu by mi ten kábel nestačil. velmi som aj nad takým riešením uvažoval. ked bude nejak vela času tak nemám problém ťa s tým navštítiť, ukážeš aj ten váš cls :))))))))))))
zakladom dobreho radia je, aby nefungovalo v 433-869MHz pasme, ale na 2,4GHz pasme :-) 433-869MHz radia maju problemy s dosahom, samovolnym odpalovanim(sposobenym inymi zariadeniami vysielajuc v tom pasme) a pri lacnych zariadeniach byvaju problemy aj so synchronizaciou. Vacsina takychto radii funguje analogovo. Radia, ktore ficia v 2,4GHz pasme su pomerne lepsie a maju aj sirsi bandwidth, ktory je dobry pre rozne speciality ako je napr. HSS cez radio. Radia v 2.4G pasme uz komunikuju medzi sebou digitalne a teda nahodne odpalenia tam nie su, maju vacsi dosah a mensi komunikacny delay. Dalej ak sa ide kupovat cez Ebay, treba si davat pozor na to, aby tie radia fungovali na pasmach pre Europu, lebo inac sa moze stat, ze sa dostanu do konfliktu napr. s vojenskym alebo leteckym radarom a bude Vam to odpalovat radar a nie Vas vysielac :-D pripadne budu v konflikte s GSM pasmom a budete si ich odpalovat mobilom a podobne srandicky :-D pre tie na vyssich frekvenciach sa zas moze stat, ze pojdu v rovnakom pasme ako kablova telka vzduchom, ktora ma vyssi vykon a potom Vas slaby vysielac ich neodpali a tak :) vselico sa moze prihodit :-)
lebo pravda na 2,4 GHz u nas nic nevysiela, cisto vyhradene pre odpalovce :-) Vobec na nom nefunguje wifi :-) Ja nemam u 2,4 GHz problemy s nahodnym odpalovanim, ale s castym neodpalovanim :-)
SB600 mi svojho casu este predaval Karol osobne, takze cesky manual mam. A je to na strane 58 :-) Ja som ale od teba chcel realnu skusenost, ale chapem ako si spominal, ze limity su-800 si netestoval.
Tak nejak. Používam to na to, na čo to NIKON skonštruoval - malé štúdio v interiéri, dva tri blesky s dáždnikmi a nejaký ten portrétik sa s tým robí výborne. Ale najviac na makro - urobiš si na stole miniateliérik, 3 - 4 makroblesky, softboxy a komínik, pekné pozadie cez farebné gelové filtre a bavíš sa - na to je to skvelé a funguje to bez zaváhania :-))) napr:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=111569
tri blesky a cls :-)))
vcera som sa tak blizsie zaujimal o radiopopper a okrem toho, ze ho podla vsetkeho zasielaju aj na slovensko, tak ma zaujal svojim konceptom. Na rozdiel od ostatnych radii komunikaciu fakt nespracovava a cisto len replikuje infra prikazy. A to z blesku externeho ci externeho, alebo z kommandera. Videl som video, kde dosahom s naskokom prešťal pocked wizard. Cena je nizsia ako PW. Tam kde CLS nema dosah, radiopopper ho premosti. Pri nikon systeme teoreticky staci dokupit prijimac pre dalsi blesk a funkcnost CLS zostava zachovana, pripadne sa premosti len blesk, na ktory nieje vidiet a druhy sa odpali beznym sposobom.
tiez planujem kupit RadioPopper. Je to ale trochu kopmplikovanejsie s kupou. Vyrobca nema zalistovanych ziadnych dealerov ani retailerov, odpalovace si predavaju vyhradne sami. SK ani CZ este nie su v ich Europskej distribucnej sieti zahrnute, cize sa to cez nic neda poslat priamo domov. Jedno z rieseni je si to objednat napr. cez (sorry za reklamu) cz-ebay.cz, kde vam to mozu aj objednat, aj doviezt. Alebo si to objednate sami, poslete to na adresu cz-ebay.cz v US, a oni to cez DHL poslu letecky do CZ a odtial kurierom na SK. Treba aj ratat s pripadnym CLO a DPH. Cize sa tam moze dost vela zaplatit navyse. Samozrejme, urcite sa to aj inak prespekulovat ... treba ale poznat ludi, co poznaju ludi.
a co sa RadioPoppera tyka, tak podla vsetkych dostupnych recenzii a videii na nete je to to najstabilnejsie riesenie pre plnohodnotne vyuzitie odpalovania bleskov prostrednictvom radioveho bezdrotoveho spojenia. Pokial vsetky tie recenzie a videa nie su FAKE-y, tak RadioPopper PX dokaze formou premostenia IR spojenia radiovym spojenim vyuzivat vsetko, co dokaze MASTER/SLAVE jednotka. Vratane high-speed sync (1/8000s), master/slave, ratios, 1st/2nd curtain a hlavne E-TTL (i-TTL-nikon)/manual/strobe rezimy. Vyrobca udava dosah 1500fts (450m). Recenzie a videa (ato nie su FAKE-y) to potvrdzuju. Celove iesenie je trochu ine ako to, na ktore sme zvyknuti u ostatnych vyrobcov, co uz nebudem rozpisovat, nech si to precita kazdy ak chce.
kazdopadne, podla vsetkych informacii na nete, je RP PX najlepsia volba pre radiove odpalovanie bleskov. je aj 8-partove video ukazujuce rozdiely pouzitia PW MiniTT1 & FlexTT5 a RP PX.
moj osobny nazor, do akej miery je tento RadioPopper spolahlivy ale poskytnut nemozem, lebo s tym ziadne skusenosti nemam a nepoznam ani nikoho, kto by mi mohol povedat, ze s tym uz skusenosti ma. Moj predchadzajuci prispevok len poukazuje na recenzie a videa na nete a na specifika udavane vyrobcom, ktore tieto recenzie a videa potvrdzuju. / chyby pri pisani ignorujte /
SU-800 dosah?
Julo Kotus používal SU800 aj vonku,spýtaj sa jeho.
Pri SU800 nejde o to či vonku alebo dnu.Ide o prekážky medzi vysielačom a prijímačom,keďže je to IR vysielač.Presne ako diaľkové ovládanie TV.Takže keď zoberieš doma do ruky DO na TV a začneš prepínať programy na TV napr. z kuchyne,z chodby,spoza rohu a pod.,získaš predstavu o tom,odkiaľ asi tak dokážeš odpáliť blesk s SU800.Niekedy sa podarí aj spoza rohu,niekedy nie.Nedá sa spoľahnúť.
Blesk,ktorý funguje ako commander,funguje takisto ako SU800,ale na rozdiel od SU800 vie aj blýskať,čiže ho využiješ univerzálnejšie ako SU800.
Rádiový odpaľovák funguje ako domáci bezdrôtový zvonček (aj cez steny a na relatívne veľkú vzdialenosť-píšu väčšinou 100m vo voľnom teréne).Čiže podstatne väčšia spoľahlivosť v porovnaní s IR prenosom signálu.
Odpaľovanie káblom - najspoľahlivejšia metóda,ale najmenej pohodlná.A najlacnejšia-tiež parameter a dôležitý.
Všetky tri systémy odpaľovania sa vyrábajú aj s možnosťou prenosu TTL informácií a aj bez neho.Na bezdrôtový prenos rádiovým signálom s TTL doporučujem toto:
journal.phottix.com/company-news/phottix-announces-wireless-ttl-trigger/
Nie je ešte na trhu,počkaj si.Dlho to trvať nebude i keď soudruzi z Phottixu mi neupresnili dodávky do Európy a ani cenu,ale jeho predchodca bez TTL sa predáva v Európe za 54,9 Eur bez DPH.A hlavne si preštuduj,čo to všetko dokáže.Super vec!Získaš v tom aj rádiovú diaľkovú spúšť za jeden peniaz.
Doporučujem Phottix,mám od nich 99% môjho príslušenstva.Je to kvalita za rozumnú cenu a funguje to tak ako má.A keby sa aj niečo pokazilo (čo je normálne),nie je problém s reklamovaním.Zatiaľ sa nepokazilo nič.
Dúfam,že z tohoto si spravíš obraz o použiteľnosti jednotlivých systémov pre tvoje potreby a nebudeš hľadať konkrétneho užívateľa niečoho ... ,ale každopádne využi Dodovu ponuku a sprav si sám obraz.
Ked toto nesplní budem nespokojný.
videl som aj videá kde chalan požíval ettl kábel 3-5 metrový! ALE a teraz to velké ale len s objektívmi 50mm na eps-c a 85mm na FF (krolop-gerst blog). ja ked už mám 135, na celú postavu by mi ten kábel nestačil. velmi som aj nad takým riešením uvažoval. ked bude nejak vela času tak nemám problém ťa s tým navštítiť, ukážeš aj ten váš cls :))))))))))))
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=111569
tri blesky a cls :-)))
http://www.youtube.com/watch?v=xNDAINwhTWU&feature=player_embedded
PS: inak taku stvorkolesovu ´brasnu´ na fototechniku som este nevidel :-D
Jedno z rieseni je si to objednat napr. cez (sorry za reklamu) cz-ebay.cz, kde vam to mozu aj objednat, aj doviezt. Alebo si to objednate sami, poslete to na adresu cz-ebay.cz v US, a oni to cez DHL poslu letecky do CZ a odtial kurierom na SK. Treba aj ratat s pripadnym CLO a DPH. Cize sa tam moze dost vela zaplatit navyse. Samozrejme, urcite sa to aj inak prespekulovat
a co sa RadioPoppera tyka, tak podla vsetkych dostupnych recenzii a videii na nete je to to najstabilnejsie riesenie pre plnohodnotne vyuzitie odpalovania bleskov prostrednictvom radioveho bezdrotoveho spojenia. Pokial vsetky tie recenzie a videa nie su FAKE-y, tak RadioPopper PX dokaze formou premostenia IR spojenia radiovym spojenim vyuzivat vsetko, co dokaze MASTER/SLAVE jednotka. Vratane high-speed sync (1/8000s), master/slave, ratios, 1st/2nd curtain a hlavne E-TTL (i-TTL-nikon)/manual/strobe rezimy. Vyrobca udava dosah 1500fts (450m). Recenzie a videa (ato nie su FAKE-y) to potvrdzuju. Celove iesenie je trochu ine ako to, na ktore sme zvyknuti u ostatnych vyrobcov, co uz nebudem rozpisovat, nech si to precita kazdy ak chce.
kazdopadne, podla vsetkych informacii na nete, je RP PX najlepsia volba pre radiove odpalovanie bleskov. je aj 8-partove video ukazujuce rozdiely pouzitia PW MiniTT1 & FlexTT5 a RP PX.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa