Zdravím všetkých. Prosím Vás o radu a skúsenosti pri výbere monitora pre amatérsku úpravu fotiek. Požadované parametre sú PVA alebo IPS, 23 alebo 24 palcov, max cena cca 550€ Po prečítaní množstva recenzií sa do užšieho výberu dostali nasledovné modely: HP24z, HP2475w , dell u2410 a eizo EV2333WH. Ak máte vlastnú skúsenosť s niektorým z nich, poraďte prosím.
Dal som relatívne hodne do fototechniky a chcem vidieť čo som nafotil, prípadne si pripraviť fotky pre tlač čo najlepšie. Preto chcem niečo lepšie ako TN... Monitor si kalibroval? Ak áno ako, čím?
ber Eizo (ak môžeš model S2243) je to prvý monitor na ktorom viem normálne retušovať fotky a som si istý že vidím to čo mám vidieť. Dobrý môže byť aj NEC či LG DELL ale furt to je veľmi slušne povedané na pikacu. V robote mám DELL, Samsung, a nejaké LG vsetko to stojí za H... Ono ked si ich dáš vedla seba tak si všimneš minimálne rozdiely, ale ked na každom vyretušuješ farebne doladíš pár fotiek zistíš kde je prúser. Proste tie iné monitory si zobrazujú čo chcú a kalibrovanie im moc tiež nepomohlo :D Ako som kupil to EIZO tak sa mi nestalo že by sa mi dodrbkali v tlači fotky tak aby som to musel prerabať, čo sa mi s inými monitormi stávalo dosť často. Takže asi tak.
ber Eizo (ak môžeš model S2243) je to prvý monitor na ktorom viem normálne retušovať fotky a som si istý že vidím to čo mám vidieť. Dobrý môže byť aj NEC či LG DELL ale furt to je veľmi slušne povedané na pikacu. V robote mám DELL, Samsung, a nejaké LG vsetko to stojí za H... Ono ked si ich dáš vedla seba tak si všimneš minimálne rozdiely, ale ked na každom vyretušuješ farebne doladíš pár fotiek zistíš kde je prúser. Proste tie iné monitory si zobrazujú čo chcú a kalibrovanie im moc tiež nepomohlo :D Ako som kupil to EIZO tak sa mi nestalo že by sa mi dodrbkali v tlači fotky tak aby som to musel prerabať, čo sa mi s inými monitormi stávalo dosť často. Takže asi tak.
[reply0=Jozef NR]ber Eizo (ak môžeš model S2243) je to prvý monitor na ktorom viem normálne retušovať fotky a som si istý že vidím to čo mám vidieť. Dobrý môže byť aj NEC či LG DELL ale furt to je veľmi slušne povedané na pikacu. V robote mám DELL, Samsung, a nejaké LG vsetko to stojí za H... Ono ked si ich dáš vedla seba tak si všimneš minimálne rozdiely, ale ked na každom vyretušuješ farebne doladíš pár fotiek zistíš kde je prúser. Proste tie iné monitory si zobrazujú čo chcú a kalibrovanie im moc tiež nepomohlo :D Ako som kupil to EIZO tak sa mi nestalo že by sa mi dodrbkali v tlači fotky tak aby som to musel prerabať, čo sa mi s inými monitormi stávalo dosť často. Takže asi tak.[/reply0]Ďakujem za typ. Čím si to kalibroval?
Ja odporucam DELL U2410, je to perfektny monitor, s velmi kvalitnym obrazom a skvelou funkcnou vybavou (Pivot, nastavovanie do vysky, otacanie, naklapanie, vela konektorov, usb hub, citacka kariet atd..). Pouzivam ho uz skoro rok a je super. Po kalibracii mi podava perfektne farby, nakalibrovany ho mam aj s tlaciarnou a ten rozdiel vo farbach je naozaj minimalny. Okrem ineho ma aj velmi pekny dizajn, omnoho lepsi ako napr eizo ktore je sice obrazovo kvalitne ale moc ako doplnok peknej PC zostavy mi nepride..
Ja odporucam DELL U2410, je to perfektny monitor, s velmi kvalitnym obrazom a skvelou funkcnou vybavou (Pivot, nastavovanie do vysky, otacanie, naklapanie, vela konektorov, usb hub, citacka kariet atd..). Pouzivam ho uz skoro rok a je super. Po kalibracii mi podava perfektne farby, nakalibrovany ho mam aj s tlaciarnou a ten rozdiel vo farbach je naozaj minimalny. Okrem ineho ma aj velmi pekny dizajn, omnoho lepsi ako napr eizo ktore je sice obrazovo kvalitne ale moc ako doplnok peknej PC zostavy mi nepride..
[reply0=Retko]Ďakujem za typ. Čím si to kalibroval?[/reply0]to neviem, na tom mame IT oddelenie. Eizo som nekalibroval ničím a výsledky sú najlepšie :D takže asi tak.
[reply0=Retko]Dal som relatívne hodne do fototechniky a chcem vidieť čo som nafotil, prípadne si pripraviť fotky pre tlač čo najlepšie. Preto chcem niečo lepšie ako TN... Monitor si kalibroval? Ak áno ako, čím?[/reply0]Kalibroval som ho i1Display 2 Hardware(Eye One Display 2). Ale ten profil co vytvoril aj tak nepouzivam, lebo netlacim(len co to na hovno zobrazovalo). Iba som ponechal nastavenie monitora. Sondu nepotrebujes ak nechces pouzivat profil. Nastavenie monitora tak lahko ziskas od uzivatelov na internetu. Videl som aj kamosove PVA Eizo ale zdali sa mi tam tie farby trochu vyblite, obycajne, ale ja neviem posudit co je spravnejsie a realnejsie. V kazdom pripade, s tymto HPckom su aj problemy ako vrciace trafo ci mrtve body, ale je v triede kde je garancia 0 mrtvych bodov a tak sa to da reklamovat.
Uz by som ho ale asi nebral, bral by som istotu a to je Eizo alebo NEC.
Kalibroval som ho i1Display 2 Hardware(Eye One Display 2). Ale ten profil co vytvoril aj tak nepouzivam, lebo netlacim(len co to na hovno zobrazovalo). Iba som ponechal nastavenie monitora. Sondu nepotrebujes ak nechces pouzivat profil. Nastavenie monitora tak lahko ziskas od uzivatelov na internetu. Videl som aj kamosove PVA Eizo ale zdali sa mi tam tie farby trochu vyblite, obycajne, ale ja neviem posudit co je spravnejsie a realnejsie. V kazdom pripade, s tymto HPckom su aj problemy ako vrciace trafo ci mrtve body, ale je v triede kde je garancia 0 mrtvych bodov a tak sa to da reklamovat.
S trieda EIZO ? Poskulujem po oznaceni CG a naj cena v triede CG je za CG223W. Ked som porovnaval tvoj S2243 a CG223W tak CG ma navrch. Samozrejme aj cena je inde.
Skoda ze sa niekde neda vidiet na vlastne oci ake su rozdieli v EIZO. Nieje ani v BA predajna ci zastupca kde si clovek donesie svojich par RAW a kukne na vlastne oci rozdiel medzi EIZO S za 500€, EIZO CG za 1000€ a EIZO CG za 1700€ ?
Ked som uz dal zopar tisiciek do skiel tak jedna ci dve ma uz na chrbat nepolozia ... :)))) Lepsie 1x vidiet ako 10x pocut.
[reply0=Jozef NR]ber Eizo (ak môžeš model S2243) je to prvý monitor na ktorom viem normálne retušovať fotky a som si istý že vidím to čo mám vidieť. Dobrý môže byť aj NEC či LG DELL ale furt to je veľmi slušne povedané na pikacu. V robote mám DELL, Samsung, a nejaké LG vsetko to stojí za H... Ono ked si ich dáš vedla seba tak si všimneš minimálne rozdiely, ale ked na každom vyretušuješ farebne doladíš pár fotiek zistíš kde je prúser. Proste tie iné monitory si zobrazujú čo chcú a kalibrovanie im moc tiež nepomohlo :D Ako som kupil to EIZO tak sa mi nestalo že by sa mi dodrbkali v tlači fotky tak aby som to musel prerabať, čo sa mi s inými monitormi stávalo dosť často. Takže asi tak.[/reply0]S trieda EIZO ? Poskulujem po oznaceni CG a naj cena v triede CG je za CG223W. Ked som porovnaval tvoj S2243 a CG223W tak CG ma navrch. Samozrejme aj cena je inde.
Skoda ze sa niekde neda vidiet na vlastne oci ake su rozdieli v EIZO. Nieje ani v BA predajna ci zastupca kde si clovek donesie svojich par RAW a kukne na vlastne oci rozdiel medzi EIZO S za 500€, EIZO CG za 1000€ a EIZO CG za 1700€ ?
Ked som uz dal zopar tisiciek do skiel tak jedna ci dve ma uz na chrbat nepolozia ... :)))) Lepsie 1x vidiet ako 10x pocut.
[reply0=tomis.ales]Kalibroval som ho i1Display 2 Hardware(Eye One Display 2). Ale ten profil co vytvoril aj tak nepouzivam, lebo netlacim(len co to na hovno zobrazovalo). Iba som ponechal nastavenie monitora. Sondu nepotrebujes ak nechces pouzivat profil. Nastavenie monitora tak lahko ziskas od uzivatelov na internetu. Videl som aj kamosove PVA Eizo ale zdali sa mi tam tie farby trochu vyblite, obycajne, ale ja neviem posudit co je spravnejsie a realnejsie. V kazdom pripade, s tymto HPckom su aj problemy ako vrciace trafo ci mrtve body, ale je v triede kde je garancia 0 mrtvych bodov a tak sa to da reklamovat.
Uz by som ho ale asi nebral, bral by som istotu a to je Eizo alebo NEC.[/reply0]Ďakujem, toto sú info ktoré hľadám, od ľudí ktorí si na té monitory priamo siahli.
Vy ste chalani v úrovni fotenia aj v technike, ktorú používate niekde inde ako ja. Ja nefotím modelkám booky. Takže keď raz budem veľký a bohatý, alebo tak dobrý fotograf ako si Ty alebo Jozef NR kúpim si tieš monitor so sondou a hardverovou kalibráciou :o)
[reply0=tadzesi]S trieda EIZO ? Poskulujem po oznaceni CG a naj cena v triede CG je za CG223W. Ked som porovnaval tvoj S2243 a CG223W tak CG ma navrch. Samozrejme aj cena je inde.
Ked som uz dal zopar tisiciek do skiel tak jedna ci dve ma uz na chrbat nepolozia ... :)))) Lepsie 1x vidiet ako 10x pocut.[/reply0]Vy ste chalani v úrovni fotenia aj v technike, ktorú používate niekde inde ako ja. Ja nefotím modelkám booky. Takže keď raz budem veľký a bohatý, alebo tak dobrý fotograf ako si Ty alebo Jozef NR kúpim si tieš monitor so sondou a hardverovou kalibráciou :o)
Monitor pre fotoamatéra
Uz by som ho ale asi nebral, bral by som istotu a to je Eizo alebo NEC.[/reply0]Ďakujem, toto sú info ktoré hľadám, od ľudí ktorí si na té monitory priamo siahli.
Ked som uz dal zopar tisiciek do skiel tak jedna ci dve ma uz na chrbat nepolozia ... :)))) Lepsie 1x vidiet ako 10x pocut.[/reply0]Vy ste chalani v úrovni fotenia aj v technike, ktorú používate niekde inde ako ja. Ja nefotím modelkám booky. Takže keď raz budem veľký a bohatý, alebo tak dobrý fotograf ako si Ty alebo Jozef NR kúpim si tieš monitor so sondou a hardverovou kalibráciou :o)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa