Zdravím všetkých. Prosím Vás o radu a skúsenosti pri výbere monitora pre amatérsku úpravu fotiek. Požadované parametre sú PVA alebo IPS, 23 alebo 24 palcov, max cena cca 550€ Po prečítaní množstva recenzií sa do užšieho výberu dostali nasledovné modely: HP24z, HP2475w , dell u2410 a eizo EV2333WH. Ak máte vlastnú skúsenosť s niektorým z nich, poraďte prosím.
[reply0=Saaw]Ja odporucam DELL U2410, je to perfektny monitor, s velmi kvalitnym obrazom a skvelou funkcnou vybavou (Pivot, nastavovanie do vysky, otacanie, naklapanie, vela konektorov, usb hub, citacka kariet atd..). Pouzivam ho uz skoro rok a je super. Po kalibracii mi podava perfektne farby, nakalibrovany ho mam aj s tlaciarnou a ten rozdiel vo farbach je naozaj minimalny. Okrem ineho ma aj velmi pekny dizajn, omnoho lepsi ako napr eizo ktore je sice obrazovo kvalitne ale moc ako doplnok peknej PC zostavy mi nepride.. [/reply0]Vďaka za reakciu, Ty si sa na základe čoho rozhodol pre ten Dell? Aj Ty si asi zvažoval rôzne alternatívy.
:)))))) Ked budes mat tolko rokov (neviem kolko mas) ako JozefNR ci aj, tak aj auto bude, aj dom bude, aj peniaze, len nebude cas na fotenie ... tak aspon nech je monitor ;)))
[reply0=Retko]Vy ste chalani v úrovni fotenia aj v technike, ktorú používate niekde inde ako ja. Ja nefotím modelkám booky. Takže keď raz budem veľký a bohatý, alebo tak dobrý fotograf ako si Ty alebo Jozef NR kúpim si tieš monitor so sondou a hardverovou kalibráciou :o)[/reply0]:)))))) Ked budes mat tolko rokov (neviem kolko mas) ako JozefNR ci aj, tak aj auto bude, aj dom bude, aj peniaze, len nebude cas na fotenie ... tak aspon nech je monitor ;)))
[reply0=Retko]Vy ste chalani v úrovni fotenia aj v technike, ktorú používate niekde inde ako ja. Ja nefotím modelkám booky. Takže keď raz budem veľký a bohatý, alebo tak dobrý fotograf ako si Ty alebo Jozef NR kúpim si tieš monitor so sondou a hardverovou kalibráciou :o)[/reply0]ja nemám ani sondu ani HW kalibráciu Eizo ma stalo cca 550 Eur, tak neviem ci dám 400,- za pokakaný monitor alebo 550,- za dobrý to nie je veľký rozdiel. Dnes by som už na monitore nešetril a radšej fotil s 18-55 o rok dlhšie. Nemam ani auto ani byt ani atelier (byt má zatiaľ banka..) len chcem povedať že na niektorých veciach sa neoplatí šetriť. Ale to každý musí zistiť sám podľa toho čo viacej potrebuje.
ja nemám ani sondu ani HW kalibráciu Eizo ma stalo cca 550 Eur, tak neviem ci dám 400,- za pokakaný monitor alebo 550,- za dobrý to nie je veľký rozdiel. Dnes by som už na monitore nešetril a radšej fotil s 18-55 o rok dlhšie. Nemam ani auto ani byt ani atelier (byt má zatiaľ banka..) len chcem povedať že na niektorých veciach sa neoplatí šetriť. Ale to každý musí zistiť sám podľa toho čo viacej potrebuje.
[reply0=tomis.ales]Kalibroval som ho i1Display 2 Hardware(Eye One Display 2). Ale ten profil co vytvoril aj tak nepouzivam, lebo netlacim(len co to na hovno zobrazovalo). Iba som ponechal nastavenie monitora. Sondu nepotrebujes ak nechces pouzivat profil. Nastavenie monitora tak lahko ziskas od uzivatelov na internetu. Videl som aj kamosove PVA Eizo ale zdali sa mi tam tie farby trochu vyblite, obycajne, ale ja neviem posudit co je spravnejsie a realnejsie. V kazdom pripade, s tymto HPckom su aj problemy ako vrciace trafo ci mrtve body, ale je v triede kde je garancia 0 mrtvych bodov a tak sa to da reklamovat.
Uz by som ho ale asi nebral, bral by som istotu a to je Eizo alebo NEC.[/reply0]Na úpravu fotiek sa rozhodne neriaď pocitom vyblitosti, živosti a krásy farieb zobrazených na monitore.
Rozhodujúci faktor je ich reálnosť.
ja mam HP 2159m, ma to v sebe okrem ineho aj hardwarovy SRGB profil a pre mna ako Lamatera uplne dostacuje, minuly rok som ho kupil za cca 150£.
(21.5 palca, HDMI, DVI-D, VGA vystupy, 3ms response)
ja mam HP 2159m, ma to v sebe okrem ineho aj hardwarovy SRGB profil a pre mna ako Lamatera uplne dostacuje, minuly rok som ho kupil za cca 150£.
[reply0=duroslav]Na úpravu fotiek sa rozhodne neriaď pocitom vyblitosti, živosti a krásy farieb zobrazených na monitore.
Rozhodujúci faktor je ich reálnosť.[/reply0]Jasne, prave preto by som ho uz teraz nebral. Vtedy som chcel kupit co najlacnejsi IPS/PVA 24palec full HD na trhu. A to bol zrovna ten HP2475w.
Ja som hladal kvalitny monitor na graficke prace, s tym, ze by stal do tych 500€. Je to 24ka s pomerom stran 16:10 a rozlisenim 1920x1200. Vyberal som medzi tusim 3-4 monitormi z cca rovnakej cenovej kategorie, bol tam Philips IPS, Samsung cPVA a HP IPS, ale ani jeden ma velmi nepresvedcil vykonom a hlavne nie dizajnom. Takze som poprecitaval nejake recenzie a zobral som ten DELL. Eiza vtedy za tu cenu nemali taku vybavu ako ma ten dell a to preto ze za porovnatelne eizo by som musel prihodit minimalne 200€.
Mam vedla seba 3 monitory, v strede DELL IPS, a po stranach TNkove panely a ten rozdiel v kvalite je ocividny.. Proste akykolvek IPS kvalitny monitor zoberies, bude to neporovnatelny rozdiel s tym co ma 99% beznych uzivatelov doma.
Tu je este video kde chlapik porovnava kvalitu IPS oproti TN, konkretne ten DELL U2410. V zavere videa je porovnanie fotiek na jednotlivych monitoroch a je to ocividny rozdiel..
http://www.youtube.com/watch?v=Dw0acUxMaKo
[reply0=Retko]Vďaka za reakciu, Ty si sa na základe čoho rozhodol pre ten Dell? Aj Ty si asi zvažoval rôzne alternatívy.[/reply0]Ja som hladal kvalitny monitor na graficke prace, s tym, ze by stal do tych 500€. Je to 24ka s pomerom stran 16:10 a rozlisenim 1920x1200. Vyberal som medzi tusim 3-4 monitormi z cca rovnakej cenovej kategorie, bol tam Philips IPS, Samsung cPVA a HP IPS, ale ani jeden ma velmi nepresvedcil vykonom a hlavne nie dizajnom. Takze som poprecitaval nejake recenzie a zobral som ten DELL. Eiza vtedy za tu cenu nemali taku vybavu ako ma ten dell a to preto ze za porovnatelne eizo by som musel prihodit minimalne 200€.
Mam vedla seba 3 monitory, v strede DELL IPS, a po stranach TNkove panely a ten rozdiel v kvalite je ocividny.. Proste akykolvek IPS kvalitny monitor zoberies, bude to neporovnatelny rozdiel s tym co ma 99% beznych uzivatelov doma.
Tu je este video kde chlapik porovnava kvalitu IPS oproti TN, konkretne ten DELL U2410. V zavere videa je porovnanie fotiek na jednotlivych monitoroch a je to ocividny rozdiel..
V recenzii na wxtrahardware.cz (http://extrahardware.cnews.cz/eizo-flexscan-ev2333w-kvalitni-s-pva-do-15-000-kc?page=0,7) som čítal, že ten dell hodne vysokú úroveň jasu. Nevadí to?
Monitor pre fotoamatéra
Uz by som ho ale asi nebral, bral by som istotu a to je Eizo alebo NEC.[/reply0]Na úpravu fotiek sa rozhodne neriaď pocitom vyblitosti, živosti a krásy farieb zobrazených na monitore.
Rozhodujúci faktor je ich reálnosť.[/reply0]Jasne, prave preto by som ho uz teraz nebral. Vtedy som chcel kupit co najlacnejsi IPS/PVA 24palec full HD na trhu. A to bol zrovna ten HP2475w.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa