Zdravím všetkých. Prosím Vás o radu a skúsenosti pri výbere monitora pre amatérsku úpravu fotiek. Požadované parametre sú PVA alebo IPS, 23 alebo 24 palcov, max cena cca 550€ Po prečítaní množstva recenzií sa do užšieho výberu dostali nasledovné modely: HP24z, HP2475w , dell u2410 a eizo EV2333WH. Ak máte vlastnú skúsenosť s niektorým z nich, poraďte prosím.
[reply0=Saaw]Ja som hladal kvalitny monitor na graficke prace, s tym, ze by stal do tych 500€. Je to 24ka s pomerom stran 16:10 a rozlisenim 1920x1200. Vyberal som medzi tusim 3-4 monitormi z cca rovnakej cenovej kategorie, bol tam Philips IPS, Samsung cPVA a HP IPS, ale ani jeden ma velmi nepresvedcil vykonom a hlavne nie dizajnom. Takze som poprecitaval nejake recenzie a zobral som ten DELL. Eiza vtedy za tu cenu nemali taku vybavu ako ma ten dell a to preto ze za porovnatelne eizo by som musel prihodit minimalne 200€.
Mam vedla seba 3 monitory, v strede DELL IPS, a po stranach TNkove panely a ten rozdiel v kvalite je ocividny.. Proste akykolvek IPS kvalitny monitor zoberies, bude to neporovnatelny rozdiel s tym co ma 99% beznych uzivatelov doma.
Tu je este video kde chlapik porovnava kvalitu IPS oproti TN, konkretne ten DELL U2410. V zavere videa je porovnanie fotiek na jednotlivych monitoroch a je to ocividny rozdiel..
http://www.youtube.com/watch?v=Dw0acUxMaKo[/reply0]V recenzii na wxtrahardware.cz (http://extrahardware.cnews.cz/eizo-flexscan-ev2333w-kvalitni-s-pva-do-15-000-kc?page=0,7) som čítal, že ten dell hodne vysokú úroveň jasu. Nevadí to?
[reply0=Retko]V recenzii na wxtrahardware.cz (http://extrahardware.cnews.cz/eizo-flexscan-ev2333w-kvalitni-s-pva-do-15-000-kc?page=0,7) som čítal, že ten dell hodne vysokú úroveň jasu. Nevadí to?[/reply0]Jas znamena to, ako silno svieti podsvietenie monitora.. A to je na tomto monitore regulovatelne na urovni jednotiek percenta.. Tj. si ho nastavis tak, aby vyhovovalo presne tvojmu oku a podmienkam v akych monitor mas.. Ja ho mam nastaveny len na 40% jasu zo 100% a je to akurat, vnoci to netaha oci, cez den, i ked je silne slnko (monitor nemam proti slnku) je viditelnost skvela. Ak si ho nastavis na 100% tak ti to vnoci vypali oci ako laser...
Jas znamena to, ako silno svieti podsvietenie monitora.. A to je na tomto monitore regulovatelne na urovni jednotiek percenta.. Tj. si ho nastavis tak, aby vyhovovalo presne tvojmu oku a podmienkam v akych monitor mas.. Ja ho mam nastaveny len na 40% jasu zo 100% a je to akurat, vnoci to netaha oci, cez den, i ked je silne slnko (monitor nemam proti slnku) je viditelnost skvela. Ak si ho nastavis na 100% tak ti to vnoci vypali oci ako laser...
Jasne, ale úroveň jasu ovplyvňuje farby, keď máš predvolený režim sRGBtak má určitú úroveň jasu, akonáhle ju zmeníš zmeníš nastavenie farieb. Alebo sa mýlim?
[reply0=Saaw]Jas znamena to, ako silno svieti podsvietenie monitora.. A to je na tomto monitore regulovatelne na urovni jednotiek percenta.. Tj. si ho nastavis tak, aby vyhovovalo presne tvojmu oku a podmienkam v akych monitor mas.. Ja ho mam nastaveny len na 40% jasu zo 100% a je to akurat, vnoci to netaha oci, cez den, i ked je silne slnko (monitor nemam proti slnku) je viditelnost skvela. Ak si ho nastavis na 100% tak ti to vnoci vypali oci ako laser... [/reply0]Jasne, ale úroveň jasu ovplyvňuje farby, keď máš predvolený režim sRGBtak má určitú úroveň jasu, akonáhle ju zmeníš zmeníš nastavenie farieb. Alebo sa mýlim?
No ano, ale to je vec kalibracie. Staci na to par kalibracnych obrazcov a neni problem.. ´Od oka´ si aj tak neviem predstavit nastavovat monitor na graficku pracu.. Nejaky v kancli v pohode, ale nie takyto typ monitora..
[reply0=Retko]Jasne, ale úroveň jasu ovplyvňuje farby, keď máš predvolený režim sRGBtak má určitú úroveň jasu, akonáhle ju zmeníš zmeníš nastavenie farieb. Alebo sa mýlim?[/reply0]No ano, ale to je vec kalibracie. Staci na to par kalibracnych obrazcov a neni problem.. ´Od oka´ si aj tak neviem predstavit nastavovat monitor na graficku pracu.. Nejaky v kancli v pohode, ale nie takyto typ monitora..
rozdiel neuvidíš v predajni ale praxou, verím že CG je lepšie ale nan teraz nemám a CG223 nechcem lebo má veľké body a malé rozlíšenie chcem aby to malo aspoň 1200 na výšku... určite je ale rada S od eizo lepšia ako hocičo čo sa tomu chce podobať v svojej cenovej kategorii. A auto regulácia jasu je super mám ju zapnutú furt aj teraz. s farbami to nič zlé nerobí to nie je lacne LG alebo Philips:)
[reply0=tadzesi]S trieda EIZO ? Poskulujem po oznaceni CG a naj cena v triede CG je za CG223W. Ked som porovnaval tvoj S2243 a CG223W tak CG ma navrch. Samozrejme aj cena je inde.
Skoda ze sa niekde neda vidiet na vlastne oci ake su rozdieli v EIZO. Nieje ani v BA predajna ci zastupca kde si clovek donesie svojich par RAW a kukne na vlastne oci rozdiel medzi EIZO S za 500€, EIZO CG za 1000€ a EIZO CG za 1700€ ?
Ked som uz dal zopar tisiciek do skiel tak jedna ci dve ma uz na chrbat nepolozia ... :)))) Lepsie 1x vidiet ako 10x pocut.[/reply0]rozdiel neuvidíš v predajni ale praxou, verím že CG je lepšie ale nan teraz nemám a CG223 nechcem lebo má veľké body a malé rozlíšenie chcem aby to malo aspoň 1200 na výšku... určite je ale rada S od eizo lepšia ako hocičo čo sa tomu chce podobať v svojej cenovej kategorii. A auto regulácia jasu je super mám ju zapnutú furt aj teraz. s farbami to nič zlé nerobí to nie je lacne LG alebo Philips:)
[reply0=Jozef NR]rozdiel neuvidíš v predajni ale praxou, verím že CG je lepšie ale nan teraz nemám a CG223 nechcem lebo má veľké body a malé rozlíšenie chcem aby to malo aspoň 1200 na výšku... určite je ale rada S od eizo lepšia ako hocičo čo sa tomu chce podobať v svojej cenovej kategorii. A auto regulácia jasu je super mám ju zapnutú furt aj teraz. s farbami to nič zlé nerobí to nie je lacne LG alebo Philips:)[/reply0]Aký profil využívaš, adobeRGB alebo sRGB?
[reply0=Retko]Aký profil využívaš, adobeRGB alebo sRGB? [/reply0]no takto na 90% sRGB, pokiaľ nemám dôvod robiť AdobeRGB - tzn. nejaké brutálne tonálne retuše... je to len z pohodlnosti aby som nezabúdal na prevod z Adobe do sRGB...
no takto na 90% sRGB, pokiaľ nemám dôvod robiť AdobeRGB - tzn. nejaké brutálne tonálne retuše... je to len z pohodlnosti aby som nezabúdal na prevod z Adobe do sRGB...
Monitor pre fotoamatéra
Mam vedla seba 3 monitory, v strede DELL IPS, a po stranach TNkove panely a ten rozdiel v kvalite je ocividny.. Proste akykolvek IPS kvalitny monitor zoberies, bude to neporovnatelny rozdiel s tym co ma 99% beznych uzivatelov doma.
Tu je este video kde chlapik porovnava kvalitu IPS oproti TN, konkretne ten DELL U2410. V zavere videa je porovnanie fotiek na jednotlivych monitoroch a je to ocividny rozdiel..
http://www.youtube.com/watch?v=Dw0acUxMaKo[/reply0]V recenzii na wxtrahardware.cz (http://extrahardware.cnews.cz/eizo-flexscan-ev2333w-kvalitni-s-pva-do-15-000-kc?page=0,7) som čítal, že ten dell hodne vysokú úroveň jasu. Nevadí to?
Skoda ze sa niekde neda vidiet na vlastne oci ake su rozdieli v EIZO. Nieje ani v BA predajna ci zastupca kde si clovek donesie svojich par RAW a kukne na vlastne oci rozdiel medzi EIZO S za 500€, EIZO CG za 1000€ a EIZO CG za 1700€ ?
Ked som uz dal zopar tisiciek do skiel tak jedna ci dve ma uz na chrbat nepolozia ... :)))) Lepsie 1x vidiet ako 10x pocut.[/reply0]rozdiel neuvidíš v predajni ale praxou, verím že CG je lepšie ale nan teraz nemám a CG223 nechcem lebo má veľké body a malé rozlíšenie chcem aby to malo aspoň 1200 na výšku... určite je ale rada S od eizo lepšia ako hocičo čo sa tomu chce podobať v svojej cenovej kategorii. A auto regulácia jasu je super mám ju zapnutú furt aj teraz. s farbami to nič zlé nerobí to nie je lacne LG alebo Philips:)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa