Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

fotografovanie ako hobby

duchan
duchan 2008-11-03 12:32:31+01
Zdravim, Mam rad fotografiu a rozmyslam o prechode z kompaktu na vyssiu triedu. Koli praci a inym povinnostiam nemavam vela volneho casu a preto by ma zaujimalo ako sa stihate venovat tejto zalube (ty co su na tom podobne ako ja). V znacnej miere tu pisu ludia co sa fotografii venuju povedal by som denne, ale dufam, ze sa tu najde aj dost ludi co to bere skor ako relax. Dalej sa neviem rozhodnut ci miesto investovania do novej techniky nepojdem cestou bazaru. Fungujete takto niekto? Da sa na techniku z druhej ruky spolahnut alebo preferujete nove kusy?

paoravec
2009-04-10 16:54:47+02
možno jednmo rozumné riešenie by bolo nasledovné v duchu myšlienky LEICA.
Je potrebné normalizovať zadnú stenu fotoaparátov a potom pokračovať ako vyššie
uvedená firma , nový, lepší senzor = nová zadná stena - cvak a ideme ďalej. Pri
dnešnej miniaturizácií ( a tá bude stále na vyššej úrovni) by to všetko bolo
možné. Dnešný dobrý fotoaparát = dobrý objektív a dobrý snímač.
Programové vybavenie je taktiež možné riešiť aktualizáciou .
Ale nemyslím že si toto výrobcovia všimnú a tobôž ani naši čitatelia EP.
Výrobcovia by prišli o zisk a my s tým nič nezmôžeme .

paoravec
2009-04-10 16:57:10+02
Na tému fotoaparát snov : jednmo rozumné riešenie by bolo nasledovné v duchu myšlienky LEICA. Je potrebné normalizovať zadnú stenu fotoaparátov a potom pokračovať ako vyššie uvedená firmá , nový, lepší senzor = nová zadná stena - cvak a ideme dalej. Pri dnešnej miniaturizácií ( a tá bude stále na vyššej úrovni) by to všetko bolo možné. Dnešný dobrý fotoaparát = dobrý objektív a dobrý snímač. Programové vybavenie je taktiež možné riešiť aktualizáciou .
Ale nemyslím že si toto výrobcovia všimnú a tobôž ani naši čitatelia EP.
Výrobcovia by prišli o zisk a my s tým nič nezmôžeme .

maTTo_corp
2009-04-11 11:02:54+02
Zdravíčko :)
čítam tu veľa pekných a zaujímavých názorov...je ozaj pravda, že toto fórum a celý web je bomba...ja osobne som tu v poslednej dobe veľmi často keďže som sa rozhodol, že na 18tku by som rád zrkadlovku...takže kutrám hľadám čítam recenzie atď.
Telo som viac menej na 100% rozhodnutý pre Canon eos 450D..sklo asi tamron 17-50 f2.8...aj keď neviem či to nebude nad finančné možnosti a nakoniec možno bude len kitový objektív...skúsim trochu povykorisťovať rodinu:D
Ako tu tak čítam a pozerám dostávam neskutočne veľa nápadov a taktiež sa teraz pozerám na svet kade chodím úplne inak a hľadám tam scény,zábery, rozmýšľam aká by bola najlepšia kompo atd...
Na jednej strane ma to ženie vpred a snažím sa pre ten foťák všetko spraviť...na druhej je to niekedy hrozne demotivujúce, že človek nemá možnosť zrealizovať svoje nápady a zvečniť okamih ktorý sa už nikdy nezopakuje...
MOžno je to ale tak lepšie...dosť som tu toho prečítal a veľa som sa aj naučil si myslím takže teraz vnímam veci úplne inak čo sa týka fotky...týmto by som rád poďakoval všetkým, ktorí sú za tento web zodpovední a všetkým čo sú ochotní poradiť a naučiť niekoho niečo nové, niečo viac...:)
skutočne tu človek v tejto oblasti toho nájde veľmi veľa...:)
PS: držte mi palce :D

quaq
2009-04-11 11:28:33+02
sklo si si vybral celkom dobre ale to telo by sa naslo aj lepsie skus sa poobzerat po Canon 40D ak mozem poradit :D

maTTo_corp
2009-04-11 11:31:37+02
príspevok od: quaq
sklo si si vybral celkom dobre ale to telo by sa naslo aj lepsie skus sa poobzerat po Canon 40D ak mozem poradit :D
no...ja som začiatočník-amatér a zaťiaľ môj finančný strop závisí od rodičov takže neviem...:D

quaq
2009-04-12 11:29:22+02
aj od ruky skus pohladat, nemusi byt nove

Pionier
2009-05-05 21:02:30+02
príspevok od: Wampa
No ja som na tom podobne ako ty. Mam compact Panasonic. Som akvarista a stravim hodiny skusania odfotit compactom nieco slusne ale nedari sa mi. Moja manzelka zase foti deti o sto sest. Naucila sa robit slusne vo photoshope kedze je na materskej a ked maly spi tak sa zabava. Nedavno nas fotil Robo Fojtik. Robil nam rodinne fotky v prirode. Neskutocne perfektna praca. Ked manzelka porovnala uroven a farebnost jeho fotiek a nasich hned povedala ze chce zrkadlovku. Uz som rozhodnuty pre Canon 450D. Ja sa vysantim s nim na akvarku (dufam ze aj v prirode) a ona na detoch. Dame si to ako darcek pod stromcek. Je jasne ze ona nafoti omnoho viac fotiek ako ja. Ja ked nie som v praci venujem sa rodine. Ked pojdeme na vylet urcite sa vysantim. Potom sa pochvalim ak bude s cim.
Ahoj akvarista. Odporucam skusit potapanie v cervenom mori s fotenim. Skusil som to raz a zmenilo sa to na obrovsku vasen.

Wampa
2009-05-05 22:16:52+02
príspevok od: Pionier
Ahoj akvarista. Odporucam skusit potapanie v cervenom mori s fotenim. Skusil som to raz a zmenilo sa to na obrovsku vasen.
No tak do vody s fotakom ma veru nik nedostane :)

aragonit
2009-05-19 12:04:12+02
Fotografovanie dokáže byť pekné a povznášajúce vytŕženie. Tešíme sa dvakrát pri samotnom fotografovaní a potom doma pri monitore keď zábery triedime a upravujeme. často používam fotografovanie ako antidepresívum. Je to nádherná vec čokoľvek človek robí s chuťou a zanietením, no najmä tvorba mimoriadne obohacuje či už píšeme, bádame, maľujeme alebo fotografujeme napĺňa nás to všetko veľmi mocnými dojmami a istým sebauspokojením. A potom ešte viac krát ak niekto našu práci pochváli ocení nebodaj fotky vyhrajú nejakú cenu zdvýha to potom človeku aj sebavedomie a chuť do ďalšieho experimentovania.
http://aragonit.webovastranka.sk/image/2188_PF_2009
Fotím hlavne na horách a v jaskyniach. V extrémnom prostredí, kde technika dostane poriadne zabrať. Mám už svoj tretí digital DMC LX3 a som spokojný najmä so svetelnosťou objektívu. Celkom schopná mašinka. Škoda len že je tá technika tak marketingovo poruchová. No iba vďaka tomu som sa prepracoval k takému strojku akým je LX3. Sony S600 som umačkal a vyradil už po 18 mesiacoch. Optika bola výborná robilo to pekné fotky. Aberovalo ale to niekedy nemusí byť chybou. Potom som dostal do rúk Sony H9. Mal som s nej radosť, ale keď som sa dozvedel o LX3jke musel som ju získať, aj napriek tomu že som bol v špatnej finančnej situácii a rozbiehala sa kríza. H9 je teraz v zálohe. Ale LX3 už po troch mesiacoch vypovedala službu a musela do servisu, haprovalo vysúvanie objektívu a aj po záručnej oprave sa to opäť opakuje a pôjde do servisu znovu. Čakať zasa dlhých 30 dní na opravu to nie je nič moc pri závislosti tohoto druhu:-))
http://aragonit.webovastranka.sk/image/1721/10734_Indiana_orl%C3%ADm_okom_h%C4%BEad%C3%A1.jpg
Fotím cvakám a využívam hodne automatiku aby som sa mohol pohotovo venovať výrezu obrazu kompozícii a svetlu. Sveteľnosť je tak dobrá že v podzemí fotím len s baterkou pohotovo a bez statívu. A nielen vážne snímky:-D
http://aragonit.webovastranka.sk/image/1337/13367_Absol%C3%BAtne_zdesenie.jpg
škoda že je tá technika tak drahá, teda relatívne. Ak má člove dobrá džob tak môže mať doma celú zbierku foťákov. Celkom iste by som si v takom prípade kúpil pár zaujímavých strojov naraz od rúznych značiek i nejakú tu zrkadlovku. Najlepšie však vyhovujú tie malé a pohotové operatívne vecičky. Veď fotograf potrebuje byť ľahký a rýchly, pohotový. Kým človek vytiahne z veľkej ťažkej brašne drahú zrkadlovku už môže byť po svetle a šanci nafotiť neopakovateľné...
http://aragonit.webovastranka.sk/image/1337/13337_modr%C3%BD_priesvit.jpg
Prajem všetkým fotografom veľa zdaru a radosti pri tvorbe a love nových a nových záberov. Chce to neustále experimentovať a fotiť a fotiť.
http://aragonit.webovastranka.sk/image/1337/13136_Svetlono%C5%A1i.jpg
http://aragonit.webovastranka.sk/image/1795/11887_Alfa_200.jpg

NIKON D666
2009-06-13 15:58:08+02
Začínal som na Pentaxe A20, Teraz mám NIKON D40 s základným objektívom ktorý je podla mna slušný ale chcem kúpiť TAMRON 70-200mm F2.8 cca 700 eur

FilipMino
2009-06-13 20:39:48+02
veď nemusíš pod vodu, stačí len po ramená, s fotoaparátom nad hlavou:)) a hurá do fotenia...nedávno som takto chcel odfotiť kačice, ale uleteli mi, ,,trochu´ som sa namočil, ale nevadí...

Jeremy
2009-06-14 01:38:29+02
príspevok od: NIKON D666
Začínal som na Pentaxe A20, Teraz mám NIKON D40 s základným objektívom ktorý je podla mna slušný ale chcem kúpiť TAMRON 70-200mm F2.8 cca 700 eur
Presne tak som zacal aj ja az na to ze som fotil na starucky tatkov Zenit, teraz som si za tazko nasporene peniazky kupil Nikon D40 zo setakom.

Je pravda ze cloveka to potom urcite zvadza kupovat vybavu stale lepsiu, a tu ked citam forka tak som troska mimo z toho ako vela ludi pise o kvalitnej technike. Len ja ako studentik co zvazuje kazde euro kde minie. A vytesuje sa z kazdej malickosti ktoru si kupi k fotaku. Teraz som sa zameral hlavne na objektiv novy ja som skor rozmyslal o niecom takomto: Nikon AF-D 1,8/50mm co myslite oplati sa to k tomu telu?

2009-06-14 02:55:23+02
potrebujes AF-S, alebo HSM, alebo Tamron a Tokina s vlastnym motorcekom v objektive.
kup si radsej 35/1.8 af-s za 200 Euro, bude to cca 50mm po prepocte na kinofilm

Jeremy
2009-06-14 08:54:08+02
Diki, za tip. Dufam ze sa mi v lete podari jedna brigada a ak ano tak si ho asi kupim...

webfotos
2009-06-14 18:54:07+02
Ten 50mm F1,8 ti bude fungovat aj na D40, ale bez autofocusu, pretoze D40 nema v tele motorcek na pohananie tohto objektivu. Ale ako pises, fotil si uz aj so Zenitom, tak to moze byt pre teba vyzva, ako vies ostrit rucne. Co sa tyka ceny, tak sa cena pohybuje okolo 120 Euro second hand. Aj ja ho mam, ale na D90 a mozem povedat, ze kresli krasne.

Jeremy
2009-06-15 19:11:50+02
príspevok od: webfotos
Ten 50mm F1,8 ti bude fungovat aj na D40, ale bez autofocusu, pretoze D40 nema v tele motorcek na pohananie tohto objektivu. Ale ako pises, fotil si uz aj so Zenitom, tak to moze byt pre teba vyzva, ako vies ostrit rucne. Co sa tyka ceny, tak sa cena pohybuje okolo 120 Euro second hand. Aj ja ho mam, ale na D90 a mozem povedat, ze kresli krasne.
Diki moc za odporucania. Vsetko zalezi od toho kolko budem mat po juli penazi. bo v auguste by som chcel aktivnejsie fotit. Ale kazdopadne jeden z tych dvoch by som kupil...

Pionier
2009-06-17 17:28:16+02
nikdy nehovor nikdy :D

NIKON D666
2009-07-11 09:32:43+02
príspevok od: Jeremy
Presne tak som zacal aj ja az na to ze som fotil na starucky tatkov Zenit, teraz som si za tazko nasporene peniazky kupil Nikon D40 zo setakom.

Je pravda ze cloveka to potom urcite zvadza kupovat vybavu stale lepsiu, a tu ked citam forka tak som troska mimo z toho ako vela ludi pise o kvalitnej technike. Len ja ako studentik co zvazuje kazde euro kde minie. A vytesuje sa z kazdej malickosti ktoru si kupi k fotaku. Teraz som sa zameral hlavne na objektiv novy ja som skor rozmyslal o niecom takomto: Nikon AF-D 1,8/50mm co myslite oplati sa to k tomu telu?
Nikon AF-D 1,8/50mm cca 150 eur
Ano urcite sa oplati ten so svetelnostou F1.4 je uz asi moc aj na D40

wayne
2009-07-11 10:25:10+02
príspevok od: Jeremy
Diki moc za odporucania. Vsetko zalezi od toho kolko budem mat po juli penazi. bo v auguste by som chcel aktivnejsie fotit. Ale kazdopadne jeden z tych dvoch by som kupil...
s tymto ti pojde aj AF http://www.nikonusa.com/Find-Your-Nikon/Product/Camera-Lenses/2183/AF-S-DX-NIKKOR-35mm-f%252F1.8G.html a cena okolo 200e

wayne
2009-07-11 10:29:10+02
aha uz to tu niekto odporucal ;) ja lama slepa! :)

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()