Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Kinofilm

zdenoxl
2008-02-14 22:37:20+01
Dobry vecer. Je tu este niekto, kto foti vyhradne na kinofilm? Potreboval by som poradit od skusenejsich ohladom vyberu filmov, ich citlivosti, pouzitia filtrov, slnecnej clony, clony a casu zavierky pri foteni krajiny a taktiez pri foteni osob v interieri. Viem, ze digital je kompaktnejsi a pohotovejsi, ale myslim si, ze klasicka fotografia ma stale svoje caro.

Duny
2008-03-02 13:10:31+01
ahoj, ja som fotil donedavna este na filmy ale presiel som na digital. Ale na film nezanevriem a ked si to budem moct dovolit tak si kupim Mamiyu, kvalitny skener a budem fotit na diaky :D. Fotil som doteraz s Nikonom F80 hlavne na negativy ale vyfotil som aj niekolko diakov. Nieco ohladom toho ti poradim, co viem. Co sa tyka filmu tak pokial uvazujes nad negativmi odporucam Fuji Reala, fuji ma aj nove filmy Fujicolor PRO 160S a 160C na fuji webe ich odporucaju na portety ale pocul som, ze aj na krajinu su vyborne (nemam odskusane. Ak sa chystas na DIA tak Fuji Velvia ISO 50 (krasne syte farby, velmi jemna nerusiaca zrnitost skoro ziadna) alebo Fuji Provia 100 (realne farby, jemne zrno) tiez ma celkom pekne prekvapila Fuji Sensia 100. Nebudem ti vykladat o spravnej expozicii, pretoze spracvne exponovat sa da podla mna naucit len v terene skusenostami. Par rad si najdes aj na webe. Co sa tyka clony a casu tak tu treba volit podla fotografovanej sceny, krajine celky urcite na f13 a vyssie aby si mal ostre vsetko. Odporucam nejaku literaturu z www.zonerpress.cz. Takisto filtre na filmovu krajinarsku fotografiu to je cela veda. Takze fakt literatura alebo web :) PS. mrkni na www.dunyphoto.com mam tam vela fotiek s filmu :)

zdenoxl
2008-03-04 13:35:10+01
Ahoj Duny,
dakujem pekne za rady, urcite sa mi zidu.
Fotim aj ja na Fuji, zatial len klasicke Fujicolor 100 alebo 200. Experimentujem teraz s ISO. Na diaky asi fotit nebudem, pocul som od fotografov, ze je to dost narocne.
Kedze nemam moznost okamzitej kontroly fotky na display, tak sa zatial ucim formou pokus-omyl, ale na druhej strane, kto nic nerobi, nic nepokazi. Zaujimalo by ma, ake su to filtre na krajinarsku fotografiu?
Klasicky UV filter pouzivam hlavne ako ochranu objektivu.
Pozeral som Tvoju stranku, fakt pekne fotky, ked sa mne takato fotka podari aspon raz za pol roka, budem rad!

Duny
2008-03-11 16:46:35+01
Tiez som skusal vyfotil jeden Fujicolor ale tahal moc do cervena. Inac som prevazne fotil na Fuji Superia, zasadne na ISO 100, uz ich myslim prestali vyrabat. Kedze nemas moznost nahladu na display venuj velku pozornost priprave fotky, kompozicii, odstraneniu rusivych prvkov. Na krajinu su najpouzivanejsie prechodove filtre a polarizacny filter. Ale existuje velke mnozstvo na filmovu krajinarsku fotografiu.

attik2
2008-03-13 06:20:12+01
Ahoj! Ak si z Ba, zájdi do sekáča, kúp si tam nejakú klasickú zrkadlovku s expozimetrom bez automatiky a s dobrým záklaďákom. Kúp si filmy - momentálne toho veľa nie je na výber, ale v pohode môžeš začať tou dvojstovkou Fuji Superia a začni. Dnes je cena papierovej fotky taká nízka, že môžeš fotiť do nemoty. Ak nechceš investovať do spústy fotiek, môžeš si tie vyvolané negatívy skenovať a prezerať, upravovať na počítači. A budeš určite prekvapený...
DUNY: k tým červeným fotkám. Červený nádych nie je chybou filmou Fuji. Ide vždy o chybu pri fotení, manipulácii, exponovaní, spracovávaní. Pokiaľ sa to stalo niekedy teraz, mohol to byť preležaný, starý, eventuálne prebalovaný negatív z nejakého obch. reťazca atď. Fuji Superia 100 sa už dlhší čas nedodáva, údajne sa prestal vyrábať. Kodak, Konica, Polaroid, Agfa - toto sú značky, ktoré ak kúpiš, riskuješ starinu, ktorú už seriózne veľkoobchody dávno odpratali, event. dopredávajú za smiešne ceny.

zdenoxl
2008-03-13 15:59:02+01
Ahoj,
z BA nie som. Zrkadlovku som si kupil pred vianocami novu, Canon EOS 300X, a teraz aj objektiv EF 28-135,f/3,5-5,6 , IS,USM. Uz som si zohnal aj original slnecnu clonu a musim si este kupit externy blesk, pretoze ten vstavany za vela nestoji. Zacal som teraz fotit na Fujicolor 100 a som maximalne spokojny, predtym som fotil iba na fuji superia 200,ale 100-vka sa mi viac pozdava. Este chcem vyskusat Fujicolor 160C alebo 160S. A samozrejme nejake CB filmy. Na diaky si netrufam.
Nikto uceny z neba nespadol, takze teraz som v stadiu, ked fotim, davam vyvolavat, radim sa a hodnotim svoje vytvory, co sa podarilo, co mohlo byt lepsie a co uz nikdy fotit nebudem.

Duny
2008-03-14 10:46:09+01
attik2: Ahoj, stary nebol, robim totiz vo fotolabe, vyvolavam, vyrabam fotky takze cosi mi uz preslo cez ruky a viem ako vyzera stary film a tiez si precitam datum expiracie. Vyvolal som nejeden fujicolor, kazdy mal cervenkasty nadych, voci Superii citliva vrstva je nanesena na inej podlozke ktora je cervensia, je to poznat volnym okom. Preto ma cervenkasty nadych. Velky vlyp na farebny nadych fotky ma folia na kotrej je citliva vrstva nanesena. Podla mna Supuerie ju maju najlepsiu, je s nimi najmenej roboty pri vyrobe fotiek a to mam potvrdene aj do ludi s inych fotolabov tu u nas.
Konica a Polaroid ukoncili celkovo vyrobu v oblasti foto. Namiesto Konici je tu vraj vylepseny DNP Centuria pozri http://www.lightq.cz/default.aspx?menu=1037&kategorie=960&typ=0 Agfa tiez nevyraba filmy. Kodak neviem. Stale ich mam na predajni a daju sa aj objednat a niesu stare.

siemens
2008-03-24 21:18:15+01
na tvojom mieste by som porozmyslal nad tym ci dnes este fotit s filmom.

zdenoxl
2008-03-25 00:38:03+01
príspevok od: siemens
na tvojom mieste by som porozmyslal nad tym ci dnes este fotit s filmom.
A preco si myslis, ze by sa dnes na film fotit nemalo? Nemam nic proti digitalnej fotografii a moznostiam digitalnych fotoaparatov, ale kinofilm ma aj dnes svoje miesto vo svete fotografie.
Videl som vela fotiek z roznych ´digitalov´ a musim povedat, ze ma svojou kvalitou nejako nenadchli. Samozrejme, nevravim o digitalnych zrkadlovkach v rukach ludi, ktori sa tomu vazne venuju. Ale aj medzi nimi je stale vela zastancov klasickej fotografie.

bear
- moderator
2008-03-25 06:17:47+01
Na digitale sa naucis rychlejsie (rychlejsie vidis chyby co si spravil, mas EXIF, takze vies s akymi nastaveniami a na akej clone, case, ISO a ohniskovej vzdialenosti si fotil). Da sa to aj s filmom, ale stoji Ta to vela casu, materialu a chemie.

Mitron
2008-03-25 10:24:44+01
Ja tiez fotim na film a zacinam byt velmi nespokojny so spracovanim filmu a fotografie v laboch. Fotky mi napriek tomu, ze fotim na ISO 100, pripadaju zrnite, s uletenymi farbami a ich celkova kvalita nezodpoveda kvalite media a fotoafaratu.
Byvam z toho /vzdy ked idem z fotolabu/ velmi rozcarovany a bojim sa toho, ze raz predsa len budem musiet prejst na digital. Jednoducho ma trh donuti.Mam vsak o to stazenejsiu situaciu ze Minolta ktoru mam, uz nevyraba fotoaparaty a teda ked nechcem prist o niekolko desiatok tisic ulozenych v objektivoch, prichadza do uvahy len Sony alfa a tam si nie som celkom isty s kvalitou v porovnani s ich zaobstaravacou cenou. U 100-vky urcite nie, co sa tyka 200-ovky a 700-ovky, neviem, tie ceny sa mi ale zdaju velmi prehnane...

siemens
2008-03-25 22:42:14+01
na film snad este fotia ludia na stredny format, ale to specialne ucelove stroje, kde fakt digitaly este asi nie su. problem je ale v tom, ze takych majstrov je uz menej a cim dalej tym viacej sa foti na digital a ten do urovne A4 je podla mojho nazoru vyhodnejsie a kvalita je uz porovnatelna ked nie lepsia. neprirovnavam moznost digitalne upravit kvalitu, co s filmom, ked ho nedigitalizujes, velmi mozne nie. chemickych retušerov pravdepodobne uz vela nie je. Nechcem tu rozputat debatu, ze co je lepsie ci film alebo digital, ale pre teba ako neprofesionalneho ´cvakača´ je podla mojho nazoru vyhodnejsi digital. ale opakujem, je to moj nazor a tvoja volba :-)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-03-25 23:04:34+01
Vacsina minilabov je digitalna a film najprv zoskenuju, nie jem to klasicky osvit na papier, to je problem zhorsenej kvality. Na farebny film ma zmysel fotit, ked sa zoskenuje kvalitnym stolnym skenerom a az potom sa vytlaci v minilabe.
Vyuzitie filmu tiez vidim viac v stredmom formate, kde velkost policka pri pouziti kvalitneho skenera umoznuje tlac zvacsenin s velmim podrobnymi detailami, ktore su pri takom formate digitalom nedosiahnutelne.
Svoj vyznam ma film pri CB fotografii, kde klasicky proces vyuzivajuci striebro, papiera a vyvojky rozneho druhu prinasa nenapodobnitelny vysledok. Nema zmysel fotit na CB film, vyvolal v laboratoriu, zoskenovat a sup do minilabu. Ak fotit na CB, tak kvalitny film, chemia, papier, dobry objektiv pod zvacsovak, potom pridu vysledky.
Ja uz 5 rokov fotim zrkadlovkou a viem, ze kvoli casu potrebnemu na spracovanie, nutnostou mat k dispozicii komoru a aj z financneho hladiska by som uz do filmu nesiel. Kto vsak ma k filmu vstah, chce vyuzit jeho vyjadrovacie moznosti, ktore su od digitalu odlisne, netreba mu upierat na to pravo a ani ho nasilu digitalizovat. To je ako povedat maliarovi: Tu mas tablet, pocitac, Painter, vsak tam mas vsetky druhy farieb a stetcov.
Obavam sa vsak, ze sumrak filmu sa blizi, ceny materialov idu hore, firmy vyrabajuce potrebny material a doplnky s vyrobou koncia. Dovozcovia pomaly zistuju, ze dovoz filmov sa im prestava vyplacat. Coraz tzsie sa zhana prislusenstvo do komory. Poznam fotografov, ktori sa predzasobuju stovkami filmov do ladniciek, dufam, ze ich budu mat ako vyvolat.

zdenoxl
2008-03-26 01:21:18+01
Viem, ze v dnesnej dobe je podstatne viac ludi, ktori fotia digitalne a tych, co fotia na film je stale menej.
Takisto viem, ze firmy, ktore vyrabaju filmy, miznu velmi rychlo. Asi najväcsi svetovy vyrobca je Fuji a mozno aj chvalabohu a dufam, ze este bude vo vyrobe pokracovat.
Tazko sa mne bude medzi vami skusenymi fotografmi a zastancami digitalov obhajovat pozicia filmu,ale...
Z mojho pohladu boli dovody na kupu filmovej zrkadlovky viacere:
Nemam ambicie stat sa profesionalnym fotografom i ked ma fotenie naozaj bavi,je to moj novy konicek.
Ked uz by som si kupoval digitalnu zrkadlovku, nechcel by som nic podpriemerne a to by ma stalo nepomerne viac financii ako kupa kinofilmovej, samozrejme plus nejaky lepsi objektiv nez je setovy, externy blesk atd. a tolko prostriedkov nemam.
Som z tych mozno mala ludi, ktorych nebavi sediet za pocitacom a upravovat svoje vytvory aby boli ´bezchybne´, neviem, ci je to dnes o grafike, alebo o foteni, i ked naskenovat negativ na cd dnes nieje ziaden problem.
Dalsia vec je ta, ze ja nefotim mesacne tisic fotiek, ako niekto na svoj digital, ale mozno vycvakam dva filmy a na to nepotrebujem stroj za 25000,-.
Mna potesi kazda fotka, ktora mi podla mojho nazoru a nazoru mojich znamych laikov vysla aj ked viem, ze u Vas by neobstala.
Mam vela znamych, ktori po kupe digitalu nemaju ani jednu fotku na papieri, pretoze sa nevedia donutit stiahnut fotky na cd a doniest ich do fotolabu a ja som zastancom fotografie na papieri.Netvrdim, ze nemam zidne fotky v pc, ale na papieri vyzeraju podstatne lepsie(samozrejme, moze to byt aj nekvalitnym displeyom).
Prosim, neberte to ako moju obhajobu kinofilmu, toto su len moje osobne dovody, preco som nesiel do kupy digitalnej zrkadlovky, o kompakte som ani neuvazoval.
Netvrdim, ze postupom casu, ak ma fotenie bude bavit stale viac a dnesne poloprofi zrkadlovky budu na cenovej urovni amaterskych(a ak budem mat prostriedky),neprejdem aj ja na digitalnu stranu, ale zatial som nadmieru spokojny s tym, co mam.
Uz sa len dalej pomalicky zdokonalovat...

attik2
2008-03-26 08:32:52+01
Nebuď smutný, nie si sám! pozri na fotky tohoto pána:
http://www.tiborhuszar.com/

Chápem Ťa. Nie všetci vyrábajú zábery pre verejné ohodnotenie. Kĺudne si fotografuj pre seba.
To o fotke na papieri - si povedal veľkú pravdu.
Je dnešná digitálna fotka, upravená v PC ešte vôbec fotkou? Je módou fotiť na digitál a fotky zhromažďovať na harddisku PC. Vačšina to robí preto, aby ako píše niekto tu hore - ´ušetrili´. Takto vlastne pomaličky vymre celé remeslo fotografov, laborantov a tej celej generácie priemerných, alebo menej priemerných čo sa okolo tohoto remesla motali a pracovali v tomto odbore....

attik2
2008-03-26 08:53:02+01
Nie je mi jasný ten prvý odstavec Tvojho príspevku.
Prečo vidíš problém v osvite papiera RGB laserom, alebo LED technológiou pri spracovávaní na digitálnom minilabe? Pri spracovaní vačšiny podexponovaných, preexponovaných, preležaných, ohalených, neostrých amatérskych filmov sú výsledky digitálnym osvitom pri použití súčasných prepracovaných osvitových programov zaručene lepšie. A to nehovorím a terajšej nízkej cene papierových fotiek, keď sa cena fotky pohybuje na úrovny zaobstarávacích nákladov fotomateriálu.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-03-26 09:50:20+01
Rozlisenie a densita skenera v minilabe je obmedzena (mal som v praci najnovsiu Agfu), ked presvecujes priamo z filmu na papier , si limitovany len kvalitou filmu a optiky. Minilab podava najlepsie vysledky, ak sa film naskenuje cez stolny skener. Preto sme mali v nasom labe Nikon Coolsacan 5000 a este stolny scaner na stredny format.
Nehovorim, ze z dig. minilabu sa nedaju spravit dobre fotky. Negativ je v pohode, ale nepoznam masinu, ktora dobre spracuje diapozitiv.

zdenoxl
2008-03-26 10:52:46+01
príspevok od: attik2
Nebuď smutný, nie si sám! pozri na fotky tohoto pána:
http://www.tiborhuszar.com/

Chápem Ťa. Nie všetci vyrábajú zábery pre verejné ohodnotenie. Kĺudne si fotografuj pre seba.
To o fotke na papieri - si povedal veľkú pravdu.
Je dnešná digitálna fotka, upravená v PC ešte vôbec fotkou? Je módou fotiť na digitál a fotky zhromažďovať na harddisku PC. Vačšina to robí preto, aby ako píše niekto tu hore - ´ušetrili´. Takto vlastne pomaličky vymre celé remeslo fotografov, laborantov a tej celej generácie priemerných, alebo menej priemerných čo sa okolo tohoto remesla motali a pracovali v tomto odbore....
Dik za pochopenie, presne to som tym chcel povedat. Fotim pre seba a pre svoje potesenie, aby som si raz mohol svoje spomienky ozivit prehrabavanim sa v albumoch, mozno s vnucatami na kolenach. Nemam potrebu porovnavat sa s inymi. Viem, ze na to ani nemam!
Ale mozno raz sa na tejto stranke objavi aj nejaka moja fotka, cas ukaze...

Duny
2008-03-26 16:27:54+01
Tak to mas pravdu, s DIAkom si neporadi ziadny labovy skener. Robim na KonicaMinolta DS1000 lab R1, na negativy podla mna super ale diak max na fotografiu 10x15, potom som uz videl taky cudny raster.

Duny
2008-03-26 16:31:14+01
zdenoxl: aky mas fotak na film?

Strana 1 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()