Dobry vecer.
Je tu este niekto, kto foti vyhradne na kinofilm? Potreboval by som poradit od skusenejsich ohladom vyberu filmov, ich citlivosti, pouzitia filtrov, slnecnej clony, clony a casu zavierky pri foteni krajiny a taktiez pri foteni osob v interieri.
Viem, ze digital je kompaktnejsi a pohotovejsi, ale myslim si, ze klasicka fotografia ma stale svoje caro.
Nevravim, ze zle, len som bol ubezpeceny, ze tam nebudem mat zrno a ono na niektorych fotkach bolo ozaj velke.Inak s tou ´farbou´ mas 100% pravdu. Fotil som len s bleskom, ale so vstavanym, este som nemal pridavny, to bol tiez kamen urazu. Fotky som daval robit 10x15, davam si robit iba tento rozmer.Donedavna som fotil vylucne na Fuji Superia 200, ale teraz fotim na Fujicolor 100 a som maximalne spokojny,tak s farebnostou, ci s detailami, ake tento negativ ponuka.
Skusal som fotit aj na Fuji 160S a moj znamy vo fotolabe, to poslal do Ziliny, vraj tam na to maju lepsiu masinu, vyvolal mi u seba iba negativ.Skoda, ze neviem, aky to bol fotolab, aby som Vas pred nim varoval.Tak zniceny negativ, ako sa im ho podarilo znicit,som este nevidel!!!! A oni spokojne urobili fotky a vsetko malo byt akoze ok.Mozno na dvoch fotkach nebolo vidiet skrabance z negativu!Takze odteraz len 100 a vyvolavat a spracovavat v bezpeci.
Add. Attik 2: Pochybujem že by dnes ešte niekto šanoval starý klasický fotolab /v rámci severu slovenska/do Blavy mám 200km//. Proste my ´filmoví´ už jednoducho máme smolu a svoje mašinky si môžme akurát položiť do vitrínky a šetriť na digitál. Bál som sa toho a vedel som že to príde, ale nečakal som že tak skoro :-(
Ešte teoreticky by bola možnosť kúpiť si kvalitný scaner, ale to by mohla byť tiež bludná investícia, keď mi za určitý čas už nikto ani nebude vedieť vyvolať film....
Vidíš to moc dramaticky! Analógových strojov je ešte stále dosť aj ich bude dosť.
Teoreticky to môže dopadnúť tak, že sa negatívy budú vyvolávať iba na špecializovaných pracoviskách. Bude to ako s diákmi.
Mitron, nezufaj, ja mam znameho fotografa, ktory pracuje vylucne s filmom a nemam pocit, ze by sa chystal prejst na digital. Ma fotolab, kde vyvolava iba negativy a ak mu niekto prinesie cd s fotkami, tak neodmietne, ale posiela to do Ziliny, pretoze on na to nema techniku. Chodim k nemu dost casto a ludia tam chodia tiez, takze roboty ma aj v dnesnej digitalnej dobe dost.
tak ja kinofilm iba kompaktny som zazil - a ostara, financna narocnost, .... milion chyb to ma, kolega foti na kynofil, zahojena rodinka, ma tu Mamyiu ci jak sa to vola, ako super fotky, ale mne pat minut na kompe a urobim na 99% rovnaku z svojho 350D, ... lenze to je tak, nostalgia nepusti... komu sa to paci, nech si foti, ale dnes to uz len zohnat - fuuu kolko penazi, teraz som kupil 8GB CF Ultimate za 4ku... ale aj za 9 kilka su pomalsie a tak, keby som foil na film, tak tie prachy len za film by som za mesiac minul... neviem, mne to pride financne nevyhodne, ale drzim velky palec na nohe vsetkym suhajom kinofilmakom, ja som si vyrobil filtre cez vlastne masky pre corel a urobim si z fotky digitalnej ako keby bola na fuji 400 isovkovej fotena, zrnitost a tak, vytlacim vo fotolabe ja na A3, aj kamos z kinofilmu a rozdiel - veeelku lupu treba doniest. ale asi slaby kamos :D
ja len maly dodatok, niekedy bol problem s minilabmi na digitalnu fotografiu, dnes uz pomaly kazde polofrofesionalne digitalne zariadenie na tlač dokaže urobiť suepr foto a lacnejsie ako minilab. nehovorim o profi zariadeniach na digitalnu tlac.
Fotím výhradne na klasiku už asi rok. Predtým klasika súbežne s digitálom. Nakoniec som došiel k záveru, že nemám takú produkciu dobrých fotiek, že by som to nestíhal s filmom a musel držať digitál, ktorý rýchlo zastaráva a stráca na hodnote. Takže fotím na filmy a mašinami, ktoré boli zastarané už keď som ich kúpil, takže nikoho nazaujímajú a cenu moc nemenia, keďže film nie a nie zaniknúť. Môžem si dovoliť dve plnoformátové telá a keď niekde fotím, nemám pocit, že sa tam poflakujem s technikou v cene auta. Fotenie na filmy nie je také rýchle ako na digitál, ale ak v sobotu celý deň fotím, v nedeľu to tak či tak mám hotové a zdigitalizované. U farby to neplatí, tam musím čakať do pondelka kým otvoria lab a vyvolajú mi filmy. Technická stránka je v pohode, zrno tam je, beriem to ako súčasť výtvarnej stránky. Čo sa rozlíšenia týka, nikdy som nemal pocit, že chlapíkovi krížom cez ulicu musím vedieť na fotke spočítať vlasy. A pokiaľ áno, stačí prísť bližšie :).
Fotím výhradne na klasiku už asi rok. Predtým klasika súbežne s digitálom. Nakoniec som došiel k záveru, že nemám takú produkciu dobrých fotiek, že by som to nestíhal s filmom a musel držať digitál, ktorý rýchlo zastaráva a stráca na hodnote. Takže fotím na filmy a mašinami, ktoré boli zastarané už keď som ich kúpil, takže nikoho nazaujímajú a cenu moc nemenia, keďže film nie a nie zaniknúť. Môžem si dovoliť dve plnoformátové telá a keď niekde fotím, nemám pocit, že sa tam poflakujem s technikou v cene auta. Fotenie na filmy nie je také rýchle ako na digitál, ale ak v sobotu celý deň fotím, v nedeľu to tak či tak mám hotové a zdigitalizované. U farby to neplatí, tam musím čakať do pondelka kým otvoria lab a vyvolajú mi filmy. Technická stránka je v pohode, zrno tam je, beriem to ako súčasť výtvarnej stránky. Čo sa rozlíšenia týka, nikdy som nemal pocit, že chlapíkovi krížom cez ulicu musím vedieť na fotke spočítať vlasy. A pokiaľ áno, stačí prísť bližšie :).
Fotim na film rad, ale manzelka frfle, ze je to drahe. Zial ma pravdu. Zrnko k filmu patri a je v poriadku, nerozumiem, preco vsetci sleduju, ci ich cip zrno pri ISO 3200 a 50-nasobnom zvacseni vidiet. Pre mna je na fotke zaujimave a hlavne na ciernobielej by malo byt stale.
Fotim na film rad, ale manzelka frfle, ze je to drahe. Zial ma pravdu. Zrnko k filmu patri a je v poriadku, nerozumiem, preco vsetci sleduju, ci ich cip zrno pri ISO 3200 a 50-nasobnom zvacseni vidiet. Pre mna je na fotke zaujimave a hlavne na ciernobielej by malo byt stale.
Presne ako vravis: Zrnko k filmu patri a je to v poriadku, ale digitalny sum nie je ako zrno z filmu.
S cenou to nie je až také jednoznačné. Čo sa mňa týka, pred asi 3 rokmi som kupoval EOS 350D telo za 30 000,- Sk, po dvoch rokoch som ho predal za 14 000,-. Za tie dva roky som spravil 5000 záberov, polovicu z nich len tak, pretože to bolo zadarmo. 16000/5000 = cca 3Sk za záber. Teraz už podobná krabička vyjde na tretinu, tak už to neplatí. A sú ľudia, čo na tom otočia 100 000 skôr než tomu skončí záruka. Pokiaľ by som mal teraz zase kúpiť digitál, tak nejdem pod parametre EOS 5D, čo by zas bol prípad popísaný vyššie, jazdené telo za 40-50 tisíc a za 2 roky ho snáď ani nepredám, lebo budú lepšie.
Som amatér fotím od 15 r.a teraz mám 67 mám Prakticu bx 20 a MTL 3 Objektiv 28-200 Varioplan 28-70 a 35-70 a 28-80 cosina. Ku každému foto záberu pristupujem z rozvahou a pozorne , je pravda že sa stávaju seky ale to už z fotením chodí.Poznám profíkov čo skazili nie jeden záber a z 36 políčok bolo 1,2 kvlitných.Dgitálom razia tisíce foto záberou.A teraz čitať knihu a nať ju v rukách jepôžitok.
zdravím,neviete niekto poradiť solidny lab na fuji?trebars BA,KE,PO
V Presove jednoznacne Fotoexpres, na Hlavnej 101, v Presove je este par, ale tento je urcite najlepsi, 15 rokov spolupracujem s nimi a nebol problem. Majitel robi fotografiu cely zivot a fotky cez lab vyraba viac ako 20 rokov. Ma Fuji minilab jeden z poslednych modelov asi 2 roky stary, foto robi do rozmeru 30x45+vsetky ostatne formaty pod matt+lesk.
…Tak som sa pred necelým týždňom stal aj ja majiteľom
digitálnej zrkadlovky…
Dofotil som film vo svojej Minolte Dynax 5, zložil som z nej objektív,
dieru zapchal krytkou, odmontoval batery pack,
fotoaparát som zabalil do igelitového vrecka,
vložil do krabičky, krabičku som položil do skrinky a nostalgicky
za ňou zavrel dvierka,….otvoril dvierka,…pozrel som sa za ňou až
do rozmazania zraku a zas som dvierka smutne a previnilo zavrel.
Potom som zobral film a odniesol ho do môjho „obľúbeného fotolabu“,
ktorý som už v tejto téme asi pred pol rokom spomínal…
Asi po hodinke strávenej obzeraním tovaru v nákupnom centre,
som si prišiel pre fotky a CD nascanované z filmu, očakavajúc zdesenie
a nemohúcnosť na ktorú som bol už v tomto labe zvyknutý, ale nikdy som ju
nepredstieral, ale utrpel som ohromný šok !!!
Na fotkách nebolo stopy po šume alebo po zrne, farby boli verné, nič z motívov nechýbalo, nič v „dobrej viere“ neorezali, nebol tam „vyhulený kontrast“…
Proste šok!!!
…Kedže sa mi hneď aj na interiéri predajne zdalo niečo divné, opatrne som sa spýtal
chalana čo ma obsluhoval, či niekoho len zastupuje, lebo som si uvedomil že ho tam vidím prvý raz.
On že nie, že je nový, vlastne všetci sú noví, lebo obchod zmenil majiteľa a tým aj posádku.
…Keď som mu vysvetlil „môj odveký problém“ so strašným zrnom na „produktoch“ zo 100 DIN filmu, nechápavo krútil hlavou so slovami že stroje tam zostali pôvodné, tak tomu nerozumie…
To ma načisto dostalo…
…Takže za môj odveký problém a nakoniec aj zrýclené rozhodnutie že fotiť na fim nemá už v tejto dobe digitálnych labákov zmysel a jediná možná cesta je kúpiť si toľko nechcenú digitálnu zrkadlovku, môže poďobaný hnusný a neodborný ĽUDSKÝ FAKTOR, tvrdiaci pri mojich výlevoch nad fotkami, že viac z z tých strojov nedostane, že lepšie to ten scaner nezoscanuje, že lepšie to ten laser
nenasvieti, keď mi zo 100 dinového filmu foteného kvalitnou zrkadlovkou a vysoko
kvalitným a svetelným objektívom, podával produkt, ktorý by ste mohli porovnať s produktom z 2, možon 3 Mpix. foťáku z Vášho telefónu.
Bolo mi biedne !!!
Som v šoku z toho že poďobaný ĽUDSKÝ FAKTOR ma takto dobehol,
zničil kopu materiálu a ilúzie…
…Neviem kde „FAKTOR“ aj so svojou priateľkou teraz mútia vody /pixely/ a či to ešte vôbec robia, ale zaslúžili by si ocenenie „in memoriam“ za rozvoj a „skutočne nenásilnú“ propagáciu digitálnych technológií a za zakopanie otravných a zastaralých kinofilmových sekier minimálne do skriniek.
…Dnes sa do nej znova nakuknem a možno už o týždeň si kúpim ďalší film…
…A vykopem novú, oddýchnutú sekeru.
Keď sa spamätám z traumy ktorú som si nazval „FAKTOR“ a dohrám sa s novučičkou Sony A 200.
Tiež má niečo do seba a za výbornú cenu, potvora :-)
Mozem ti len potvrdit, ze hodne zalezi od obsluhy. Viem to s vlastnych skusenosti. Robim na digitalnom minilabe uz 2 roky a az teraz som prisiel na nejake nastavenia skeneru, pri ktorych dostanem tak paradny ostry a detailny sken s negativu, takze nakoniec idem skenovat vsetky svoje filmy este raz :D. Samozrejme defaultne nastavenie skeneru postacovalo na krasny vytlacok s filmu do velkosti A4 a este som u nas v predajni nenatrafil na takeho ´koumaka´ co by riesil kvalitu vystupu. Samozrejme tie fotky neodflaknem, preto aj nerobime za 2,90,-
Ale 95% zakaznikou su prilezitostny fotografi, ktorych vycvaky su niekedy nestravitelne, neraz si zanadavam a krutim hlavou na tym co sa da a neda vytvorit. Ty co robite na labe poznate.
Ale spat k veci. Tu filmovu SLR nepredavaj, ja som to urobil po kupe digitalu a teraz v maji som kupoval naspat Nikona F80. Pokial si na film fotil rad a bavilo ta to tak urcite si ju nechaj, este ju vytiahnes so skrinky.
…Tak som sa pred necelým týždňom stal aj ja majiteľom
digitálnej zrkadlovky…
Na fotkách nebolo stopy po šume alebo po zrne, farby boli verné, nič z motívov nechýbalo, nič v „dobrej viere“ neorezali, nebol tam „vyhulený kontrast“…
Proste šok!!!
…Kedže sa mi hneď aj na interiéri predajne zdalo niečo divné, opatrne som sa spýtal
chalana čo ma obsluhoval, či niekoho len zastupuje, lebo som si uvedomil že ho tam vidím prvý raz.
On že nie, že je nový, vlastne všetci sú noví, lebo obchod zmenil majiteľa a tým aj posádku.
…Keď som mu vysvetlil „môj odveký problém“ so strašným zrnom na „produktoch“ zo 100 DIN filmu, nechápavo krútil hlavou so slovami že stroje tam zostali pôvodné, tak tomu nerozumie…
To ma načisto dostalo…
…Takže za môj odveký problém a nakoniec aj zrýclené rozhodnutie že fotiť na fim nemá už v tejto dobe digitálnych labákov zmysel a jediná možná cesta je kúpiť si toľko nechcenú digitálnu zrkadlovku, môže poďobaný hnusný a neodborný ĽUDSKÝ FAKTOR, tvrdiaci pri mojich výlevoch nad fotkami, že viac z z tých strojov nedostane, že lepšie to ten scaner nezoscanuje, že lepšie to ten laser
nenasvieti, keď mi zo 100 dinového filmu foteného kvalitnou zrkadlovkou a vysoko
kvalitným a svetelným objektívom, podával produkt, ktorý by ste mohli porovnať s produktom z 2, možon 3 Mpix. foťáku z Vášho telefónu.
Bolo mi biedne !!!
…Neviem kde „FAKTOR“ aj so svojou priateľkou teraz mútia vody /pixely/ a či to ešte vôbec robia, ale zaslúžili by si ocenenie „in memoriam“ za rozvoj a „skutočne nenásilnú“ propagáciu digitálnych technológií a za zakopanie otravných a zastaralých kinofilmových sekier minimálne do skriniek.
Keď sa spamätám z traumy ktorú som si nazval „FAKTOR“ a dohrám sa s novučičkou Sony A 200.
Tak to vidis Mitron, predsa ten film nieje na zahodenie aj v dnesnej digitalnej dobe. Ja ak raz prejdem na digi zrkadlovku, tak nech je to uz full frame, nech mozem nadalej pouzivat objektivy, ktore mne bohato postacuju. Ale ta doba je v nedohladne, mne moja SLR zatial vyhovuje.
Mozem ti len potvrdit, ze hodne zalezi od obsluhy. Viem to s vlastnych skusenosti. Robim na digitalnom minilabe uz 2 roky a az teraz som prisiel na nejake nastavenia skeneru, pri ktorych dostanem tak paradny ostry a detailny sken s negativu, takze nakoniec idem skenovat vsetky svoje filmy este raz :D. Samozrejme defaultne nastavenie skeneru postacovalo na krasny vytlacok s filmu do velkosti A4 a este som u nas v predajni nenatrafil na takeho ´koumaka´ co by riesil kvalitu vystupu. Samozrejme tie fotky neodflaknem, preto aj nerobime za 2,90,-
Ale 95% zakaznikou su prilezitostny fotografi, ktorych vycvaky su niekedy nestravitelne, neraz si zanadavam a krutim hlavou na tym co sa da a neda vytvorit. Ty co robite na labe poznate.
Ale spat k veci. Tu filmovu SLR nepredavaj, ja som to urobil po kupe digitalu a teraz v maji som kupoval naspat Nikona F80. Pokial si na film fotil rad a bavilo ta to tak urcite si ju nechaj, este ju vytiahnes so skrinky.
Duny, velka skoda, ze byvas tak daleko. Hned by som si dal u Teba naskenovat nejake fotecky. Skoda, ze sa v kazdom druhom minilabe len tvaria, ze rozumeju tejto problematike.
Tak to vidis Mitron, predsa ten film nieje na zahodenie aj v dnesnej digitalnej dobe. Ja ak raz prejdem na digi zrkadlovku, tak nech je to uz full frame, nech mozem nadalej pouzivat objektivy, ktore mne bohato postacuju. Ale ta doba je v nedohladne, mne moja SLR zatial vyhovuje.
Ahoj, kym bude nejaky full frame za ´ludovu cenu´ ja A200 zatial ponicim a mozno sa uz aj konecne naucim fotit :-). Objektivy pouzivam dalej, len ma stve ze z efektneho sirokaca 20mm, mam teraz smahom ruky 35mm. To naozaj nastve :-) Zas na druhej strane to ze mam z 300mm 450, mi vobec nevadi :-)
Kinofilm
http://forum.fotografovani.cz/read.php?51,2526208
Skusal som fotit aj na Fuji 160S a moj znamy vo fotolabe, to poslal do Ziliny, vraj tam na to maju lepsiu masinu, vyvolal mi u seba iba negativ.Skoda, ze neviem, aky to bol fotolab, aby som Vas pred nim varoval.Tak zniceny negativ, ako sa im ho podarilo znicit,som este nevidel!!!! A oni spokojne urobili fotky a vsetko malo byt akoze ok.Mozno na dvoch fotkach nebolo vidiet skrabance z negativu!Takze odteraz len 100 a vyvolavat a spracovavat v bezpeci.
Ešte teoreticky by bola možnosť kúpiť si kvalitný scaner, ale to by mohla byť tiež bludná investícia, keď mi za určitý čas už nikto ani nebude vedieť vyvolať film....
Teoreticky to môže dopadnúť tak, že sa negatívy budú vyvolávať iba na špecializovaných pracoviskách. Bude to ako s diákmi.
ak potrebujete poradit ohladne klasickej fotografie je tu uzivatel : jokub1
je to profesionalny fotograf.
digitálnej zrkadlovky…
Proste šok!!!
To ma načisto dostalo…
Bolo mi biedne !!!
digitálnej zrkadlovky…
Proste šok!!!
To ma načisto dostalo…
Bolo mi biedne !!!
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa