Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Kinofilm

zdenoxl
zdenoxl 2008-02-14 22:37:20+01
Dobry vecer. Je tu este niekto, kto foti vyhradne na kinofilm? Potreboval by som poradit od skusenejsich ohladom vyberu filmov, ich citlivosti, pouzitia filtrov, slnecnej clony, clony a casu zavierky pri foteni krajiny a taktiez pri foteni osob v interieri. Viem, ze digital je kompaktnejsi a pohotovejsi, ale myslim si, ze klasicka fotografia ma stale svoje caro.

zdenoxl
2008-07-25 00:41:09+02
No to mas pravdu, kym bude taky Canon 5D za nejaku prijatelnu cenu, tak sa obavam, ci budem este vidiet na to, co fotim :))
Ale ako vravis, ma to aj svoje vyhody, a mozno je to rychlejsia a lacnejsia alternativa, ako sa naucit fotit. Ale ja zasa nepatrim k tym, co mesacne cvaknu 1500 obrazkov a vzhladom na poriadovaciu cenu mojej terajsej foto vybavy som oproti D-SLR este stale par tisic v pluse.:)

zvonec
2008-08-04 15:00:09+02
Tiez sa pridavam k skupine ludi, co este stale fotia na analog, je pravda, ze to zacina byt finance narocne, ale vysledok stoji vzdy za to.
Zdenoxl, plne zdielam tvoje nazory, paci sa mi tvoj pristup.
Pri klasickom flame analog vs. digi, si treba uvedomit, ze kazdy tabor musi respektovat ten druhy... :-)

sunajn
2008-08-04 23:19:43+02
Jeden môj známy fotograf, čo ja viem, posielal filmy na vyvolanie len do Viedne.
Teraz fotí na digitál, ale ako vraví, keď je nejaká dobrá zákazka tak vytiahne klasický Hassellblad.

sunajn
2008-08-04 23:30:38+02
PS:Pred rokom som si kúpil z Oehlingu z výpredaja Nikon F75. Robí perrrrfektné fotečky. Nieje to síce úplná klasika, ale raz bude aj tá. Dúfam. :-)

gladystarlight
2008-08-07 13:18:35+02
dlho som chcel prejst na digital, ale teraz asi zostanem pri filme a kupim si filmovy skener. filmove skenery dnes stoja asi tolko isto co dogitalne zrkadlovky, su aj da 10000 aj za 100000.
chcel som ist na digi lebo: sitne skeny, a drahe.

attik2
2008-08-19 14:31:10+02
kľudne tak urob, verím tomu, že s Tvojimi skenmi budeš úplne spokojný, ale nákupu digitálu sa ajtak nevyhneš, lebo analóg čoskoro nebude mať kto spracovávať. S ČB problém nevidím, to sa dá zvládnuť aj doma, ale farba to je iné kafe. Dnešné negatívy sa spracovávajú v procese C41, tento proces tu bude dlho, ale malé labáky ho prestanú spracovávať, alebo spracovanie bude mimo predpísanej denzitometrickej tolerancie, nakoľko udržať fotochemický proces pri nedostatku zákaziek bude technicky problém, ale skenové softy si s tým možno budú vedieť poradiť.

2008-09-21 20:08:43+02
Kvalita filmu tu je este stale bude, skuste si to na stredny a velky format a pochopite o com to je.Myslim ze je to otazka toho pre aky ucel clovek foti.Osobne pouzivam stredny format aj digitalnou stenou aj s filmovou kazetou.Vyhoda digitalu je vyrovnanie bielej a v rychlosti.V cene je to diskutabilne.Pri digitalnych zrkadlovkach je to cnovo vyhodnejsie.Pri strednom formate urcite nie.
Milujem film a budem nahno fotit pokial bude dostupny.

fototurista
2008-09-27 08:56:09+02
Fotím na 100 FUJICOLOR a stalo sa mne že som som dostal material síce poprvé ale preležaný.
Mal trvanlivosť do r.2010 tak som ho kúpil.Po spracovaní bolo badať že je film preležaný.Na 5 miestach som našiel svetelný efekt,raz na pravej strane a opačne.Mám dojem že výrobca sťahuje material po záruke a prebaluje.

attik2
2008-09-27 09:24:37+02
Pokiaľ si ho kúpil niekde na Miletičke, alebo v Lidli. V serióznom obchode takúto sračku nekúpiš. Okrem toho film mohol byť poškodený aj pri spracovávaní. Podľa čoho usudzuješ, že bol preležaný? Svetelný efekt? Skús hľadať chybu inde!

dmedia
2008-09-27 13:33:37+02
Zabudni na to, co sa tyka Fujicoloru, pouzil som niekolko tisic kinofilmov tej to znacky, nikdy som nemal problem, akurat ze ja som uzival Superiu, toto co mas, je klasicky osvieteny film-netesnost na kazete, tele fotaku, pri spracovani, aspon podla popisu, co tu mas.

om7aqa
2008-10-02 22:04:13+02
Zdravíčko,

neviem či som odborník - skôr nie - ale čo sa týka fotenia tak fotím aj na klasiku aj na digitál. Mám Canon EOS 300 V so setovým sklom 28-90 a digi OLYMPUS SP 510 UZ. Radšej fotím na na film, zdá sa mi totiž tvárnejší a rozhodne veľa znesie! Na to aby som na filme spravil prepal by som musel naozaj niečo totálne zle nastaviť - čo nieje vylúčené, ale zväčša buď clonu alebo čas nechám na automatiku. Záleží to na tom čo fotím. Filmy? FUJI superia ISO 100 - 200, Kodak gold ISO 100 - 200, Kodak Profoto iso 100. Najkrajšie fotky sa mi zdajú z Kodaku Profoto, ale to je asi vec vkusu. Mám nafotené aj niečo na filmy s ISO 800 a 1600 od FUJI a bol som prekvapený nízkou zrnitosťou - za podmienky správnej expozície. Ak je niečo nesprávne exponované tak aj na ISO 100 sa objaví zrno. Filmy aj digitalizujem - CanoScan 4400F - síce žiadne delo ale bohate stačí. Keď som začínal tak som fotil len čb - kedysi na FOMAPAN F 17, 21 27. Fotky som si robil doma sám :) a naši sa mi smiali že vo fotokomore budem aj spávať :) a neboli ďaleko od pravdy. Tam som sa naučil dosť o tom čo vie spraviť svetlo, clona a čas. Síce na začiatku veľa odpadu no bola to dobrá škola. Samozrejme literatúra - aj keď veľmi nerád čítam - bola to nutnosť.

Čo viac dodať? Treba skúšať a skúšať, bez toho to nepôjde - každému totiž vyhovuje niečo iné. Prajem teda veľa šťastia a dobré svetlo. :)

mutino
2008-10-08 22:55:47+02
Dlhé roky som fotil ako väčšina fotoamatérov na ČB film.Sám som si vyvolával filmy a zväčšoval na papiere.Na farbu som fotil skôr len výnimočne.Najviac ma bavilo a to aj teraz keď fotím na digitál,keď si komplet fotku urobím sám.
Preto používam na papierové fotky tlačiareň.Tak s minilabmi nemám žiadny problém.Jednemu,ale nerozumiem načo je dobré fotiť v dnešnej dobe na farebný kinofilm keď z neho v servise spravia aj tak len nie bohvieaký digitál.Iná je situácia v profesionálej oblasti,kde sa,ak to len treba pracuje na veľkoformátové filmy.Niekto v tejto diskusii tvrdil,že na A4 sa nedá z digitálu
spraviť taká kvalita ako z kinofilmu.Pripadá mi to veľmi prehnané tvrdenie.
Sám som sa dobehol,práve u fotografov a ktorých som vedel,že robili dlho na
film.Ukázali mi fotky.A ja sám som poznamenal´no film,je film´.Pointa príbehu
bola v tom,že s úsmevom vytiahli svoje najnovšie digitálne aparáty.Ako sa hovorí
proti gustu žiaden dišputát.Koho baví film nech si fotí na film.A prajem tým filmovým vytrvalcom aj mladým fotografom,ktorí si chcú vyskúšať klasiku veľa dobrého svetla a záberov.

Duny
2008-10-09 11:19:40+02
Je zbytocne sa o tom hadat, kazdy foti nato co mu vyhovuje. Ja fotim aj na kinofilm, lebo robim v labaku, nakupim filmy za VOC, zadarmo si to vyvolam, zadarmo naskenujem. Kladiete si otazku preco ale fotim na ten film ked ho aj tak dam do digitalnej podoby? Je to moj osobny pocit, hodne fotiek spracovanych na papier z digitalizovaneho filmu a digitalu. A ta filmova aj ked digitalne spracovana sa mi na papieri pacila viac ako digitalna. Bolo to skor o pocite ktory som z nej mal, nie o skumani technickej kvality. Proste mam s filmovej fotky vacsi dojem priestoru.
A je este jedna vec pre ktoru aj na film a to tato
http://www.dunyphoto.com/dunyphoto.com/foto_mesiaca/Albums/Album1/Source/978.htm
http://www.dunyphoto.com/dunyphoto.com/foto_mesiaca/Albums/Album1/Source/977.htm
taku dlhu expoziciu s digitalom tazko urobim ( prva 4 hodiny, druha 1 hodinu ) proste nevydrzia baterky, keby aj cip sa zacne prehrievat, hrozi, ze si odpalim pixeli, prehrievanim sa zvysi sum a tie baterky keby aj vydrzali exponovat dajme tomu 2 hodiny, noise reduction uz nevydrzia :)

adob
2008-10-22 16:34:30+02
Film vzdy ostane filmom. Ma naladu, nekopiruje na 100% realitu. Emocia z filmu je na inej urovni. Film je drahy, clovek rozmysla o fotke, kazde cvaknutie je priamy naklad. Preto su fotky z filmu premyslene, nie je to len cvakanie fotiek, tisicov fotiek za sebou.

(To uz mozeme natacat video v XXX-HD kvalite a vybrat len tie najlepsie momenty :-))

Mam Nikon FM2 par objektivov a nedam na neho dopustit, tazky, rucne treba nastavit vsetko ale vysledok ma vzdy potesi a o to ide nie ? ... radost v srdci je nekonecna :-)

A co sa tyka filmu - najblizsi fotolab najlacnejsi film a v zvacsovaku plno prachu :-)

marek1
2008-11-06 19:03:10+01
mas pravdu pracoval som v cewe osem rokov spracovanie E6, C41 a ide to veru rychlo dole vodu a je mi to veru fakt dost luto 20 rokov som fotil na film a veru mi to dost chyba ale co uz doba napreduje...

dodo_bb
2009-03-24 13:56:03+01
Zdeno, rob si čo chceš. neviem, prečo by si nemal fotografovať na film, ak ťa to napĺňa. Sám som prešiel z filmu na digitál, ale len z lenivosti. Hlavne čiernobiele foto z digitálu nie je ono - film má svoje vlastnosti, ktoré zatiaľ digitál nemá. Držím Ti palce, nech sa Ti darí. Inak niektoré argumenty sú úsmevné (v digitále máš plnú kontrolu, rýchlo sa učíš atď.) keby to platilo, máme kopce skvelých fotografov. Skôr sa mi zdá, že máme milióny cvakov, dobrých fotografov je možno menej ako za éry filmu...

2009-03-24 14:00:13+01
ja som presiel z digi na film by sa dalo povedat fotim aj aj ale CB film ma svoje caro a aj vyvolavanie a zvecsovanie je super to pri dig nezazijes

Lama
2009-04-08 17:10:05+02
Vsetky moje fotky tuna su z filmu. Laby dnes stoja za deravy gros. Chce to kupit vyvojnicu, BW film, precitat si clanky o vyvolavani na www.paladix.cz, kupit vyvojku a vyvolat. Kupit zvacsovak a zvacsovat. Je to viacej roboty ako s digitalom, ale stoji to za to. Samozrejme zaciatky su tazke. Ale ja by som Ti odporucil vyvojku Prescysol EF, treba ju objednat z Anglicka. V tejto vyvojke vsetky filmy vyvolavas rovnako( cas / teplota atd). Mozes vyvolavat Ilford FP4+ s Kodakom TriX spolu. A vysledky su vyborne, a predides hladaniu optimalnej vyvojky s optimalnym filmom.

REEFE
2009-04-12 10:01:26+02
Aj ked 95% fotim digitalne s D300 osobne preferujem najlacnejsie kinofilmy (fotim na Nikon F 801S + MF 21)
NAPR: TESCO DIN 200/24 za necele 2 eura je podla mna extremne-luxusna trieda na experiment :D

FilipMino
2009-05-10 22:46:17+02
na kinofilm fotim uz dva roky, ziadny digital. pouzivam klasiku Fomapan 400, Fuji Superia 200, Velvia (inac velmi dobre farebne podanie, minimum zrna)

Strana 4 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()