Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Skenovanie negatívu

martinagiu
martinagiu 2009-05-04 21:19:45+02
Vie mi niekto poradiť ako má byť správne naskenovaný negatív vo fotolabe,aké má mať správne parametre,aby bola zachovaná kvalita snímkov.Vo fotolabe mi naskenovali v parametroch 1840x1232,72DPI.S kvalitou nie som spokojná.

dmedia
2012-07-03 22:34:38+02
príspevok od: keko
To bol diacik? Lebo je to take mierne domodra.
Sorry, riesis nepodstatne, je to odfoteny negativ, bez uprav....nikto ti nebrani cvaknut to do nefu a vzhrat sa stym. Iba kvoli predstave som to tu picol co vylezie po odfoteni a prevode v PS, na plosnom skenery aj ked celkom dobrom co mam to vychadza bez hlbky ploche....

dmedia
2012-07-03 22:40:09+02
príspevok od: transporti686
ale pekne si to naskenoval troška modrej, ale fajn
No poviem pravdu, bol som milo prekvapeny vysledkom a to bolo fotene "iba" s D200 a starou Nikon 60/2.8 AF-D Micro...

keko
2012-07-03 22:41:20+02
príspevok od: dmedia
Sorry, riesis nepodstatne, je to odfoteny negativ, bez uprav....nikto ti nebrani cvaknut to do nefu a vzhrat sa stym. Iba kvoli predstave som to tu picol co vylezie po odfoteni a prevode v PS, na plosnom skenery aj ked celkom dobrom co mam to vychadza bez hlbky ploche....
Ale zle si pochopil. Mne sa to celkom pacilo a keby slo o diak, tak by to bola pre mna jedna z moznosti.
Diaky byvaju namodrale z roznych dovodov, najcastejsie preto, ze bolo studene prve pranie, alebo nizke pH druhej vyvojky. Modre negativy byvaju, ked su podexponovane. A hento sa nezdalo byt podexponovane, tak som sa popytal.

dmedia
2012-07-03 22:46:34+02
Ale zle si pochopil. Mne sa to celkom pacilo a keby slo o diak, tak by to bola pre mna jedna z moznosti.
Diaky byvaju namodrale z roznych dovodov, najcastejsie preto, ze bolo studene prve pranie, alebo nizke pH druhej vyvojky. Modre negativy byvaju, ked su podexponovane. A hento sa nezdalo byt podexponovane, tak som sa popytal.
No zalezi aky je to diak, to co mam v archive Fuji, Kodak tak su ok, ale niektore ine znacky su deko namodrale, nemam tu narychlo po ruke nic co by som poslal.

Ta vzorka je FB negativ Fuji Superia 200 myslim, fotene Horizontom, expozicia je presna, merane expozimetrom sverdlovsk 4, velmi presna masinka.

keko
2012-07-03 22:50:09+02
No zalezi aky je to diak, to co mam v archive Fuji, Kodak tak su ok, ale niektore ine znacky su deko namodrale, nemam tu narychlo po ruke nic co by som poslal.

Ta vzorka je FB negativ Fuji Superia 200 myslim, fotene Horizontom, expozicia je presna, merane expozimetrom sverdlovsk 4, velmi presna masinka.
Vdaka.

transporti686
2012-07-03 22:53:24+02
No poviem pravdu, bol som milo prekvapeny vysledkom a to bolo fotene "iba" s D200 a starou Nikon 60/2.8 AF-D Micro...
niekde som čítal o nejak chlapíkovi, ktorý takto fotí 6x6 či 6x7 z niekoľkých záberov nafotí negatív a potom to poskladá a pixelov že až

dmedia
2012-07-03 22:57:01+02
niekde som čítal o nejak chlapíkovi, ktorý takto fotí 6x6 či 6x7 z niekoľkých záberov nafotí negatív a potom to poskladá a pixelov že až
No myslim, ze sme aspon par ludi co kopu doma do starych veci a nevedia co snimi, nastartovali a ked nic ine tak aspon si zaexperimentuju.

transporti686
2012-07-03 22:59:40+02
No myslim, ze sme aspon par ludi co kopu doma do starych veci a nevedia co snimi, nastartovali a ked nic ine tak aspon si zaexperimentuju.
kebyže nemám možnosť kvalitne skenovať u pána kúsok vyššie v diskusii tak už dávno to asi skúšam takto nejak, som fakt prekvapený, že to dáva celkom dobré výsledky, viem si predstaviť, že s dobrou digi zrkadlovkou a ten zväčšovák to môže byť veľmi dobré, však aj ten skener je len digitálna mašinka, aj keď trošku inej konštrukcie

dmedia
2012-07-03 23:03:30+02
kebyže nemám možnosť kvalitne skenovať u pána kúsok vyššie v diskusii tak už dávno to asi skúšam takto nejak, som fakt prekvapený, že to dáva celkom dobré výsledky, viem si predstaviť, že s dobrou digi zrkadlovkou a ten zväčšovák to môže byť veľmi dobré, však aj ten skener je len digitálna mašinka, aj keď trošku inej konštrukcie
To ano, zaujimava info je, ze Meopta svojho casu robila komplet zariadenie co si kupis a namontujes na zvacsovak a fotis filmy a diaky, ale neviem sa k nemu dopracovat, mal som k tomu odloyeny clanok z Ceskoslovenskej fotografie, povodnej, ale nemozem ho najst.

lacikam
2012-07-03 23:06:50+02
príspevok od: morgoth
//podotýkam že myslím digitálne súbory, nie vytlačené
odpoveď už som "jebol"vyššie.
"Čím vyššie DPI, tým vačší objem dát pre úpravu dostávaš. Objem dát=informácie. Takže na scaneroch, kde sa to dá - nastavujeme minimálne rovnakú veľkos DPI ako uvažujeme spätne použiť pri tlači. 72 DPI je MÁLO a to je hlavná príčina nekvalitného snímku zo scanu, ktorý dostala "Martinagiu" nie rozlíšenie - hoci aj to nebolo ktovieaké."

Vyššie DPI pri scane = vyššia hustota dát. Takže áno - prvý obrázok je kvalitnejší. A je to vidieť, ak si ich priblížiš.

Ak sem dávaš link, ktorým ma chceš presvedčiť, tak ma nepriesviedčaj linkom, kde sa pojednáva "iba" zobrazenie (monitor, tlač), ak sa tu rieši scanovanie.

transporti686
2012-07-03 23:07:03+02
To ano, zaujimava info je, ze Meopta svojho casu robila komplet zariadenie co si kupis a namontujes na zvacsovak a fotis filmy a diaky, ale neviem sa k nemu dopracovat, mal som k tomu odloyeny clanok z Ceskoslovenskej fotografie, povodnej, ale nemozem ho najst.
ono v podstate pokiaľ sa zabezpečí slušne rovina filmu, použije dobrý objektív a slušná zrkadlovka tak v tom fakt nevidím veľký problém, také zariadenie by určite bolo fajn, ale kto je šikovný, tak aj doma sa asi dá improvizovať aj s tým parazitným svetlom atď a je to asi aj o tom, či fotí tony filmov alebo občas nejaký

dmedia
2012-07-03 23:17:19+02
ono v podstate pokiaľ sa zabezpečí slušne rovina filmu, použije dobrý objektív a slušná zrkadlovka tak v tom fakt nevidím veľký problém, také zariadenie by určite bolo fajn, ale kto je šikovný, tak aj doma sa asi dá improvizovať aj s tým parazitným svetlom atď a je to asi aj o tom, či fotí tony filmov alebo občas nejaký
To ano, ja som pouzil redukcny kruzok Cokin, investicia cca 12eur....rad by som zdigitalizoval co mam doma v archive, neide len o nejake umelecke foto, ale mnohe rodinne veci, ktore maju pre man uplne inu hodnotu. Take filmy napr. zo Smeny8, rok okolo 1979-1985, ludia ktori niesu, atmosferad doby co uz nie je atd. Toto mi pride ako celkom dobra a lacna moznost. D700+105Micro, alebo ta 60/2.8, pripadne 55/2.8+magnifax4, len sediet a cvakat, mozno bude dlha zima 2012...

keko
2012-07-03 23:23:56+02
príspevok od: lacikam
odpoveď už som "jebol"vyššie.
"Čím vyššie DPI, tým vačší objem dát pre úpravu dostávaš. Objem dát=informácie. Takže na scaneroch, kde sa to dá - nastavujeme minimálne rovnakú veľkos DPI ako uvažujeme spätne použiť pri tlači. 72 DPI je MÁLO a to je hlavná príčina nekvalitného snímku zo scanu, ktorý dostala "Martinagiu" nie rozlíšenie - hoci aj to nebolo ktovieaké."

Vyššie DPI pri scane = vyššia hustota dát. Takže áno - prvý obrázok je kvalitnejší. A je to vidieť, ak si ich priblížiš.

Ak sem dávaš link, ktorým ma chceš presvedčiť, tak ma nepriesviedčaj linkom, kde sa pojednáva "iba" zobrazenie (monitor, tlač), ak sa tu rieši scanovanie.
C je spravne. Oba obrazky su rovnako velke a DPI mozes pri nich mat nastavene akokolvek.
Takze morgothova otazka bola na mieste. Ked maju oba obrazky 6 milionov bodov, zalezi na tom ake maju v exife DPI?
DPI, ako miera obsahu ma vyznam naozaj iba pri skenovani. ALe vzdy treba brat aj velkost. 72 DPI pri skenovani negatativu 30x40 cm da viac informacii, ako kinofilm pri 1200DPI.
DPI bez rozmeru je neuplna informacia.

lacikam
2012-07-03 23:33:11+02
Vidím, že pravdu budem presadzovať krvou, čo? Otázka znela : "Je ten prvý kvalitnejší?"
Takže (KUA!) žadne "C, je správne! - tu nepíš! Na rozdiel od toho morgota som reagoval na prvotný príspevok a nezavádzam tu OT!
Už morgota otázka bola ako od xoxota. Nepokračuj v takom duchu aj Ty, Tvoje vedomosti si vážim, zatiaľ - BTW - TU mi dávaš zapravdu : DPI, ako miera obsahu ma vyznam naozaj iba pri skenovani. ALe vzdy treba brat aj velkost. 72 DPI pri skenovani negatativu 30x40 cm da viac informacii, ako kinofilm pri 1200DPI."

keko
2012-07-04 00:16:03+02
Vidím, že pravdu budem presadzovať krvou, čo? Otázka znela : "Je ten prvý kvalitnejší?"
Takže (KUA!) žadne "C, je správne! - tu nepíš! Na rozdiel od toho morgota som reagoval na prvotný príspevok a nezavádzam tu OT!
Už morgota otázka bola ako od xoxota. Nepokračuj v takom duchu aj Ty, Tvoje vedomosti si vážim, zatiaľ - BTW - TU mi dávaš zapravdu : DPI, ako miera obsahu ma vyznam naozaj iba pri skenovani. ALe vzdy treba brat aj velkost. 72 DPI pri skenovani negatativu 30x40 cm da viac informacii, ako kinofilm pri 1200DPI."
Teda? Da 72 DPI vacsi obnrazok ako 1200 DPI? V tom poisanom pripade ano.
Je taky specialny pripad, ze ked skenujes kinofilm, tak potom cim vacsie DPI - tym vacsi sken. Ale ak pustis uzdu velkostiam a neobmedzis sa len na kinofilm, potom treba mat v ruke kalkulacku.
Paradoxne ide vysvetlit vsetko na otazke slecny martinagiu:
Niekto jej kinofilmove policko oskenoval na rozmer na (podla mna ) 1818 x 1228 bodov. Takyto sken sa robi kvoli velkosti fotografie 102x 152 mm presnejsie 104x 154 mm preto, ze dva milimetre sa stratia pri exponovani papiera. (Skratka 104x154 mm obrazok sa laserom exponuje na papier velkosti 102x152 mm a dva milimeter sa exponovalo z kazdej strany na plech pod papierom.) Kedze pre exponovanie papiera sa pouziva obrazova hustota 300 DPI, ke d prevedies 104mm na palce 104 deleno 25,4 je priblizne 4,093 palcov a ked to vynasobis 300 DPI potom to da 1228 bodov. S tym druhym je to tak isto a dovedie ta k k spominanym 128x1818 bodov. Tie treba teda na tu fotografiu 10x15 cm. SKen samotny ale neobsahuje ziadnu informaciu o DPI A vsimni si, ze doteraz bez vypoctu ani nie je zrejme, ze pri ako DPI terba kino-policko (24x36 mm) skenovat. Ked ale otvoris lubovolny nastroj na prezeranie obrazkov vratane PS, tato informacia sa doplni na 72 DPI a nejaky pomerne velky rozmer (pockaj hned vypocitam : 64 cm x 43 cm). To ale nie je ziadna relevantna informacia, pretoze sa ani neskenovalo pri tomto DPI, ale ani to nie je 300 dpi, ktore stalo na pociatku ako hustota potrebna pre exponovanie fotografie.
Ked uz islo oto, ako sa teda skenovalo tak nam treba vediet ze 24x36mm je 0,945 palca x 1,417 palca. Na prepocet mi bude stacit len jeden z rozmerov pretoze ked zoberiem dlsiu stranu 1818 a podelim ju poctom palcov - 1,417 potom dostanem, ze sa skenovalo pri 1283 DPI. 1283 je dobry sken? Pre 10x15 cm perfektny, tomu ver. Absolutnym rozmerom stale zostava onych 1228x1818 bodov.
Preco sa jej ten sken zdal nekvalitny? Nuz nepriplatila si za vacsi, to je jeden tip, druhy, ze mozno ma sama v tom prsty, pretoze film ako predloha nestal za vela, no a treti moj tip je, ze skeny, ktore su optimalizovane pre vyrobu fotografii (ale aj ostatne tlcoviny) su casto na monitore nepozeratelne, za to v tlaci sa prejavia ich kvality.
Ak si o com kolvek nie presvedceny, je mozne ze si navzajom nerozumieme pri komunikacii cez prispevky tu na ephote. Ja nemam problem si ale s tebou sadnut za stroj a ukazat ti vsetky suvislosti v praxi. Uz davnejsie mi vrta v hlave, ci by sa nezisiel taky maly workshop na temu zonglovania s dpi a ICC profilmy. MAm atkych, co za mnou radi chodia pokecat a (od ktorych sa ja vela dozviem).

morgoth
2012-07-04 00:38:37+02
Ale žiadny offtopic, len sa na tebe zabávam. Moja otázka bola samozrejme rečnícka a keko na ňu odpovedal správne... Naštuduj si čo znamená DPI (pozri si napríklad ten link na wikipédiu). V prípade porovnávania rozmerov v pixeloch je hodnota DPI absolútne irelevantná.

Relevantná by bola, keby sme mali rozmery v centimetroch/milimetroch/palcoch, a následne prepočítavali na pixely. Alebo ak potrebujeme prepočítať veľkosť v pixeloch na rozmery v cm/mm/whatever.

A ak neveríš nám, skús fotoškolu alebo fórum...
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/tlac-fotografii/rozlisenie-pre-tlac/
www.ephoto.sk/forum/1/1035/rozlisenie-dpi/

Áno, keď sa povie iba dpi v ktorom sa bude skenovať kinofilm, tak môžeme na ich základe usúdiť ktorý bude mať väčšie rozmery... V pixeloch! Akonáhle je tam rozmer v pixeloch, milimetroch aj dpi, jedna z týchto informácií je nadbytočná a dopočítateľná.

A na fóre by som doporučoval sa nerozčulovať a nenadávať ostatným, čo ak sa ukáže, že xoxot je tu niekto iný, ako si myslíš?

Niegdo
2012-10-09 11:09:49+02
No vidim, ze to mozem zabalit.
Mam tu asi 100 svitkacov. Da niekto nejaku ponuku?
Zdravím. Ja sa venujem problematike skenovania fotiek aj z filmov. Pozrite si web a ozvyte sa, môžeme sa dohodnúť: http://www.printcut.sk/skenovanie.html
Peter

keko
2012-10-09 11:55:25+02
príspevok od: Niegdo
Zdravím. Ja sa venujem problematike skenovania fotiek aj z filmov. Pozrite si web a ozvyte sa, môžeme sa dohodnúť: http://www.printcut.sk/skenovanie.html
Peter
Aj ja, ked mas s niecim problem, smelo sa pytaj

liveman1
2012-10-09 12:05:00+02
Ja tiež:
www.imafoto.sk

holent
2012-10-09 12:50:41+02
PROFI kvalita skenovanie na NIKON LS 9000 ED, denzita 4,8,retuš.. do formátu negatívu alebo dia 6x9 cm.
viac:www.fotopress.sk,tel.: 0903 905 995

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()