Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

makro - otocenie objektivu

donrosko
donrosko 2009-05-09 17:43:02+02
kde zohnat "reverzne kruzky" alebo ako otocit objektiv na makro fotografiu

jafreddy
2009-06-03 17:24:57+02
príspevok od: vladop
skus vymeniť najprv 2,8/80 a potom reverzne 1,7/50
1,7/50 je bajonet Pentax preto ho mám na tele a 2,8/80 je s PENTAGON SIX, skúšal som aj na telo 200mm + 80mm, ale vtedy je HO strašne malé.

donrosko
2009-06-03 23:45:16+02
príspevok od: lacoslav
týmto spôsobom vážku neofotíš, to by si ju musel mať prilepenú, to je len na veľmi blízke makro a s malou hľbkou ostrosti.a čo sa týka krúžka: ja som si zlepil dva UV filtre o príslušných priemeroch a je krúžok. Konkrétne ho používam na oly SP500UZ, ale na foťáku treba zoomovať čo najviac, nedá sa použiť supermakro, len makro. Výsledky by boli slušné, ale zatiaľ nemám sane na statíve,lebo treba ostriť približovaním aparátu, alebo kombináciou. Aj na zrkadle to pôjde pripojiť-dva objektívy proti sebe. UV filtre stoja pár eur. Dokonca ani sklá som nevybral.
:) v jednoduchosti je genialita :) Este, ze som mesiac spekuloval na internete, kde to kupit:)Uz som dokonca rozmyslal, ze si to dam vyrobit. Ale zlepit dva kruzky ma naozaj nenapadlo. Idem zhanat lepidlo :))) VDAKA !!!

donrosko
2009-08-21 21:47:26+02
Ahojte.
Tak pre uplnost tejto diskusie som chcel napisat, ze som to nakoniec poskladal z tzv.Step Up Filter Ring 62-67 a Macro Coupler Reverse Ring 67/67 mm a tak som sprvil revers skladacku z 62 na 67 :)

lu_boss
2009-08-21 22:08:56+02
Ja mam reverzny kruzok na spojenie dvoch objektivov ´proti sebe´, kupil som to cez scart.sk. Je to na objednavku.
Celkovo sa s tym foti velmi zle, vhodne na staticke objekty, vyuzije to len malu cast cipu.

donrosko
2009-08-22 18:12:11+02
ano, existuju reverzne kruzky, ale rozmer 62 - 67 som nikde nenasiel :( Rozumiem, ze je to trochu zlozitejsie, ako s original makro objektivom, ale aj pri original objektive mas malu hlbku ostrosti a nikdy nedosiahnes take zvacsenie, ako pri takomto sposobe. A vysvetlil by si mi, ako to myslis s tym cipom? tomu nerozumiem, neviem co myslis.

gintonik
2009-08-22 20:51:08+02
Dali by sa použiť a zlepiť dokopy aj redukčne krúžky z Cokinu.
Kto má záujem o reverzný adapter s prenosom funkcii z aparátu na objektiv http://www.novoflex.com/en/products/macro-accessories/reverse-adapter-eos-retro/

lu_boss
2009-08-23 21:09:25+02
príspevok od: donrosko
ano, existuju reverzne kruzky, ale rozmer 62 - 67 som nikde nenasiel :( Rozumiem, ze je to trochu zlozitejsie, ako s original makro objektivom, ale aj pri original objektive mas malu hlbku ostrosti a nikdy nedosiahnes take zvacsenie, ako pri takomto sposobe. A vysvetlil by si mi, ako to myslis s tym cipom? tomu nerozumiem, neviem co myslis.
Predstav si vlajku Japonska. Tak cela plocha vlajky nech je cip, ten cerveny bod uprostred je zhruba oblast, na ktoru realne dopadne svetlo.
Ten kruzok skus tu:
http://www.scart.sk/ArtikelTelo.aspx?ArtikelID=5182581

donrosko
2009-08-24 11:10:24+02
jasne, ale preco to vidim v hladaciku cele ? aj fotku mam kompletnu, aj rozmer, aj velkost a nevidim len ten kruhovy vyrez ? To doratava (vyrezava) fotak ?

lu_boss
2009-08-24 14:23:39+02
jasne, ale preco to vidim v hladaciku cele ? aj fotku mam kompletnu, aj rozmer, aj velkost a nevidim len ten kruhovy vyrez ? To doratava (vyrezava) fotak ?
Hm... No, dnes vyhrabem ten reverzny kruzok a skusim nieco odfotit,aby som to demonstroval, v archive som nenasiel nic. Nie, fotak nic nedorata. Aby sme si rozumeli - hovorime o spojeni dvoch objektivov proti sebe - vtedy nastava tento jav ´japonskej vlajky´. Uvazujem este nad tym, ze na mieru zvacsenia ma vplyv ohniskova vzdialenost oboch pouzitych objektiv (tusim pomer ov normalneho k ov ´otoceneho´) a ci moze nastat pripad, ze by existovalo take spojenie, kde by k tomu javu nedochadzalo... No, neviem... Ja si pamatam, ze som tento sposob zvacsenia prave preto zavrhol.

donrosko
2009-08-24 15:14:25+02
príspevok od: lu_boss
Hm... No, dnes vyhrabem ten reverzny kruzok a skusim nieco odfotit,aby som to demonstroval, v archive som nenasiel nic. Nie, fotak nic nedorata. Aby sme si rozumeli - hovorime o spojeni dvoch objektivov proti sebe - vtedy nastava tento jav ´japonskej vlajky´. Uvazujem este nad tym, ze na mieru zvacsenia ma vplyv ohniskova vzdialenost oboch pouzitych objektiv (tusim pomer ov normalneho k ov ´otoceneho´) a ci moze nastat pripad, ze by existovalo take spojenie, kde by k tomu javu nedochadzalo... No, neviem... Ja si pamatam, ze som tento sposob zvacsenia prave preto zavrhol.
ahaa, tak uz ti rozumiem. Ano je pravda, ze ked nedodrzis nejaky postup (vacsi, mensi objektiv, alebo opacne), moze vzniknut taky tunel. Skus a daj vediet.

Cako
ocenenie redakciou 2009-08-24 15:24:46+02
ja fotim dokonca obratenym starym objektivom helios 44M na kompakte (SX10) no ta hlbka ostrosti je aj tak mala...Ale da sa aj tak :)Hlavne ked si dam este aj zoom na full 20krat slusne to priblizi,len fotak uz musim mat niekde polozeny inac by som to z ruky neodfotil.Skusal som ho dat aj normalne neobrateny na objektiv,no vysledok bol uplne normalny,tomu som nechapal...tiez som mal obraz ako z ponorky z okna :) no inac mi to neslo,riesilo sa to len orezom.

dodo_bb
2009-08-24 15:45:54+02
príspevok od: arnie175
no keby som dosiahol vysledok ako tomatito tak by ma to prave zacalo viac bavit,strasne zavidim canonakom to sklo 5:1:-) nevies ci telekonvertor pracuje bezchybne aj so starou verziou 105/2,8 nikorr bez VR? telekonvertor 1,7 alebo rovno 2x?
Ja používam kombináciu NIKON TC-17E II a 105/2,8 VR a funguje to bezvadne, len to zníži svetelnosť, ale pri makre sa aj tak musí cloniť. So starším objektívom by to chcelo asi vyskúšať, ale malo by to ísť. Opačne to býva problém. A TC-20E II by bol ešte lepší. Umožňuje to byť hodne ďaleko od objektu...

arnie175
2009-08-24 18:36:36+02
no taketo veci po druhy krat radsej vyskusam vo fotoobchode ked sa do nejakeho dostanem:-)skorej ma stve ze neviem kde mam zohnat tc1,4x od sigmy ale staru verziu bez apo, lebo karol srnec ju pouziva na 80-400 a funguje aj AF, ja viem ze to nie je tvoja 300/2,8 ale v lotte som este nevyhral:-)

arnie175
2009-08-24 18:38:59+02
príspevok od: lacoslav
týmto spôsobom vážku neofotíš, to by si ju musel mať prilepenú, to je len na veľmi blízke makro a s malou hľbkou ostrosti.a čo sa týka krúžka: ja som si zlepil dva UV filtre o príslušných priemeroch a je krúžok. Konkrétne ho používam na oly SP500UZ, ale na foťáku treba zoomovať čo najviac, nedá sa použiť supermakro, len makro. Výsledky by boli slušné, ale zatiaľ nemám sane na statíve,lebo treba ostriť približovaním aparátu, alebo kombináciou. Aj na zrkadle to pôjde pripojiť-dva objektívy proti sebe. UV filtre stoja pár eur. Dokonca ani sklá som nevybral.
no na priemer 77 mm nestoja par eur, to uz si objednam redukcny kruzok za cca 10 eur,:-)zatial to ozelim, teraz rozmyslam kde zohnat bubaky na nikor 70-200 VRII:-)

lu_boss
2009-08-24 21:36:15+02
ahaa, tak uz ti rozumiem. Ano je pravda, ze ked nedodrzis nejaky postup (vacsi, mensi objektiv, alebo opacne), moze vzniknut taky tunel. Skus a daj vediet.
No, takze vedecky presne :-)
C 28-105 vs C 28-85 (stary plastak), takze zvacsenie bud 28/28,resp 105/28.
Na fotografii je uvedeny vysek 1500x1500px (z povodnych 5616x3744px) - pre ucely servera zmenseny na 700x700px - a odfotene su zrniecka krystaloveho cukru.
Radsej fotim s medzikruzkami a achromatickou makropredsadkou.

lacoslav
2009-08-25 09:26:04+02
príspevok od: arnie175
no na priemer 77 mm nestoja par eur, to uz si objednam redukcny kruzok za cca 10 eur,:-)zatial to ozelim, teraz rozmyslam kde zohnat bubaky na nikor 70-200 VRII:-)
pokiaľ stojí krúžok 10 eur, niet čo riešiť. Išlo o riešenie moje, Olympus SP 500UZ+Filtre 55/49+objektív Helios 44M 58/2.
lu boss- ten efekt japonskej vlajky je normálny, nastavený objektív musí mať menšie ohnisko ako ten na foťáku. Pri malom ohnisku je tunel (snímaš vnútro objektívu), pri väčšom sa zmenšuje až stratí, záleží na objektívoch.

donrosko
2009-08-25 17:35:21+02
hmmm,takze.... mam to full screen (ziaden ponorkovy efekt, alebo vyrez) ked, je na fotaku nasadeny teleobjektiv na plny zoom (70-300) a proti nemu opacne mam 18-70 tiez na plny zoom. Ale to bude asi nejaky fyzikalny efekt, ktory by nam mohol vysvetlit niekto, kto tomu rozumie :)))) lebo pre mna su niektore veci zahada.
Prikladam fotku, ktoru som skusal zlozit z 5tich fotografii postupnej ostrosti v programe CombineZM. Inak ak by vedel niekto poradit s programom Helicon Focus, dajte mi vediet, mam problem, ktory neviem vyriesit :) dakujem

lu_boss
2009-08-25 20:27:07+02
no, uz to vysvetlil lacoslav, je to zavisle od ohniskovych vzdialenosti objektivov a tipujem, ze svoje zohrava aj velkost cipu :-)
Aky mas fotak ?

donrosko
2009-08-29 22:12:12+02
fotak mam Nikon D90 a asi skor zalezi na tej optike,ako na velkosti cipu :)

2009-10-27 11:25:46+01
to,ze si o tom nepocul, neznamena, ze to neexistuje... nemyslis? porozmyslaj nad sebou.

Strana 3 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()