Ja som to skusal so sigma 70-200mm/f2.8 a canon 50mm/f1.8. Sigma bola nasadena na tele, canon reverzne som drzal na sigme.bol som dost prekvapeny co to dokaze, svetlo a triasenie ruk je dost problem, asi nabuduce pouzijem stativ.
Ahojte. chcem sa opytat ci ma zmysel ak mam nikonD60 a k tomu setovy objektiv nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 kupit reverzny kruzok, bude to fungovat na makro? dakujem
Ahojte. chcem sa opytat ci ma zmysel ak mam nikonD60 a k tomu setovy objektiv nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 kupit reverzny kruzok, bude to fungovat na makro? dakujem
Nebude, u tohto objektivu nemas ako otvorit clonu, hodi sa pouzit skor starsi manualny objektiv z bazaru. Najlepsie bude, ak si kupis kvalitnu makropredsadku Raynox.
Nebude, u tohto objektivu nemas ako otvorit clonu, hodi sa pouzit skor starsi manualny objektiv z bazaru. Najlepsie bude, ak si kupis kvalitnu makropredsadku Raynox.
Starsie AF objektivy NIkon maju clonovy prstenec a packu na otvaranie clony. Nove objektivy typu G su plne elektronicke. Najlepsie je pouzit objektiv z Prakticy, tie maju prepinac A/M re ovladanie clony.
dakujem za odpoved. a keby som si casom kupila pevnu 50tku tam by to islo? bud f1,8, pripadne f1,4?
dakujem za odpoved. a keby som si casom kupila pevnu 50tku tam by to islo? bud f1,8, pripadne f1,4?
Musel by to byt model D a nie G, ktory nema clonovy prstenec. Ale neskusaj to, toto riesenie ma vybornu kvalitu, ale prakticky sa s nim neda nic bezneho fotit. Kvalitna predsadka ti posluzi 100x lepsie.
Musel by to byt model D a nie G, ktory nema clonovy prstenec. Ale neskusaj to, toto riesenie ma vybornu kvalitu, ale prakticky sa s nim neda nic bezneho fotit. Kvalitna predsadka ti posluzi 100x lepsie.
Ahojte, chcel by som sa spytat, ci mi niekto nevie pomoct s tym, co potrebujem na to, aby som otocil proti sebe dva objektivy. Mam nikon d70. Pozeral som redukcne kruzky, reverzne kruzky, ale neviem to nejako zlozit :( mam objektivy priemeru 58, 62, 67. Vedel by niekto poradit ? Dakujem
Reverzny kruzok na Nikon sa vola BR-2A (na jednej starne bajonet F, na druhej zavit priemeru 52mm, ktorym sa priskruttkuje na objektiv tam, kde sa pripaja filter) a knemu je este jeden BR-3, ktory ma opacnu logiku. Oba sa teda daju zosrobovad dohromady bajonetami, alebo zavitmi D52mm. Makro sa robi tak, ze objektiv co mozno najmensou ohniskovou vzdialenostou (a nemusi to byt Nikon) sa filtorvym zavitom prisrobuje na kruzok BR-2A a ten sa pomocou bajonetu pripevni na fotoaparat. BR-3 sluzi na pripevnenie filtru (UV, alebo cokolvek ine s priemerom 52mm) na obnazeny bajonet objektivu v pripade, ze ide o objektiv Nikon. Logika je taka, ze kazdy objektiv ma chyby korigovane tak, ze na stane prednej sosovky ma byt velky objekt a na stane zadnej sosovky jeho maly priemet. Ak sa dostavame do velkych makro zvacseni 1:1 az 15:1 tak by na strane prednej sosovky bol objekt a na strane zadnej jeho nepomerne vacsi priemet. Aby spominane korekcie chyb objektivu fungovali aj v tomto pripade je nevyhnutne objektiv otocit. K tomu sluzi reverzny kruzok. Ak sa reverzny kruzok pripoji priamo na telo aparatu, neda sa krutenim ostriaceho prstenca objektiv s pevnym ohniskom nijako zaostrit. Ak sa nim otaca, vysuva sa len bajonet od tela (alebo naopak) ale vsetky skla su cez zavit na filtre v pevnej vzdialenosti od tela aparatu. Nieco ine je ak sa pouzije zoom, vtedy jednotlive prstence zmenia logiku. V prvom pripade je zvacsenie dane ohniskovou vzdielnostou (cim mensia, tym je zvacsenie vacsie), zaostruje sa priblizovanim a vzdalovanim celeho sustroja voci objektu. Kvoli este vacsiemu zvacseniu (spominanych az 15:1), ale aj kvoli jednoduchej zmene zvacsenia sa medzi objektiv s reverznymkruzkom vklada mechove zariadenie (napr PB-6), po ktorom dlho pasiem na ebay. A vhodne su este sanky na mikroposuv aparatu s celym sustrojom voci stativu, ktore velmi vyrazne zjednodusuje ostrenie. Vhodny objektiv na reverziu pre Nikon je napr 3,5/20 kvoli priemeru zavitu na filter, ale aj ine 20-ky cez redukciu, co som sa dozvedel na tomto fore. Videl som dva objektivy spojene oproti sebe cez podomacky vyrobenym medzikusom, ktorym sa spajali cez zavity na filter. Videl som aj vysledky. ALe na jeden otoceny filter a mechove zariadenie to nema. Pripajam link
http://www.mir.com.my/michaeliu/cameras/shared/ff2macro/ff2bellow.htm http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/ultrawides/20mm.htm V zltom poli je odfotena drozofila.
fakt som nenašla miesto, kde by som sa mohla opytať .. tk sa opytam tu som len začitočnička, takže to berte do uvahy .. s foťakomOLYMPUS E-450 DZ KIT a objektivom EZ-4015-2 40-150mm som skušala odfotiť muchu .. a neviem prečo, ked som dala väčši zoom nechcelo mi to odfotiť .. niekedy mam pocit, že ešte s obyčajnym digitalnym to viem lepšie zachytiť .. fakt neviem v čom je problem :-/ pls, skuste mi poradiť
problem je v tom, ze nenastavujes vecsi zum, ale menis ohnisko. Tvoj objektiv dokaze ostrit od X cm a tym dosiahnut nejake zvecsenie ( zmensenie). Bezne macro objektivy maju zvecsenie 2:1 az 1:1, aj menej (tj, 2cm v reale sa ukazu ako 1cm na cipe). Obycajne mydlo mava minimalnu zaostrovaciu vzdialenost aj 0cm a preto sa moze zdat, ze je na makro fotografie lepsie. Ak to myslis s fotenim much vazne , tak si budes musiet kupit makro objektiv a pravdepodobne aj blesk, mozno raz aj stativ s vhodnou hlavou.
fakt som nenašla miesto, kde by som sa mohla opytať .. tk sa opytam tu som len začitočnička, takže to berte do uvahy .. s foťakomOLYMPUS E-450 DZ KIT a objektivom EZ-4015-2 40-150mm som skušala odfotiť muchu .. a neviem prečo, ked som dala väčši zoom nechcelo mi to odfotiť .. niekedy mam pocit, že ešte s obyčajnym digitalnym to viem lepšie zachytiť .. fakt neviem v čom je problem :-/ pls, skuste mi poradiť
No, ked nie je zaostrene, tak neodfoti... Pre teba mam radu, je jednoducha, lacna a da sa tak zacat fotit muchy: - kup si lacny filter na ten 4015-2 - zbehni do ocnej optiky a popros, nech ti do toho filtra miesto skla zabrusia sklenenu sosovku plus 5 dioptrii - pozicaj si stativ a nasad filter so sosvkou - vytiahni muchu z chladnicky (cim tam bude dlhsie tym viac casu mas na fotografovanie) - bavkaj sa a zisti, co by ti este tak ulahcilo zivot pri ostreni - zacni setrit peniaze na nieco ozaj dobre
...možno je to blbá otázka, ale ako dokážeš cloniť, keď máš objektív nasadený na takejto redukcii filtrovým závitom k telu. (Mimo manuálnych skiel s M42 závitom, ktoré majú krúžok clony na sebe)
No, ked nie je zaostrene, tak neodfoti... Pre teba mam radu, je jednoducha, lacna a da sa tak zacat fotit muchy: - kup si lacny filter na ten 4015-2 - zbehni do ocnej optiky a popros, nech ti do toho filtra miesto skla zabrusia sklenenu sosovku plus 5 dioptrii - pozicaj si stativ a nasad filter so sosvkou - vytiahni muchu z chladnicky (cim tam bude dlhsie tym viac casu mas na fotografovanie) - bavkaj sa a zisti, co by ti este tak ulahcilo zivot pri ostreni - zacni setrit peniaze na nieco ozaj dobre
možno je to tou zrkadlovkou .. ostri ostri ostri a potom nič, prestane reagovať tak ako v poho a možem ešte otazku, kolko to tak bude stáť ?
problem je v tom, ze nenastavujes vecsi zum, ale menis ohnisko. Tvoj objektiv dokaze ostrit od X cm a tym dosiahnut nejake zvecsenie ( zmensenie). Bezne macro objektivy maju zvecsenie 2:1 az 1:1, aj menej (tj, 2cm v reale sa ukazu ako 1cm na cipe). Obycajne mydlo mava minimalnu zaostrovaciu vzdialenost aj 0cm a preto sa moze zdat, ze je na makro fotografie lepsie. Ak to myslis s fotenim much vazne , tak si budes musiet kupit makro objektiv a pravdepodobne aj blesk, mozno raz aj stativ s vhodnou hlavou.
-zacni setrit peniaze na nieco ozaj dobre Vidím, že si odborník, poraď niečo ozaj dobré, hlavne na makro.
makro - otocenie objektivu
Skôr nad sebou porozmýšlaj ty, prípadne sa nauč čítať.
ale fakt porozmyslaj nad svojim stredovekym pristupom k informaciam, ktore si este nepocul ;)
ps: pripajam aj to bajne spojenie dvoch objektivov tvarou v tvar :)
ale fakt porozmyslaj nad svojim stredovekym pristupom k informaciam, ktore si este nepocul ;)
ps: pripajam aj to bajne spojenie dvoch objektivov tvarou v tvar :)
Makro sa robi tak, ze objektiv co mozno najmensou ohniskovou vzdialenostou (a nemusi to byt Nikon) sa filtorvym zavitom prisrobuje na kruzok BR-2A a ten sa pomocou bajonetu pripevni na fotoaparat. BR-3 sluzi na pripevnenie filtru (UV, alebo cokolvek ine s priemerom 52mm) na obnazeny bajonet objektivu v pripade, ze ide o objektiv Nikon.
Logika je taka, ze kazdy objektiv ma chyby korigovane tak, ze na stane prednej sosovky ma byt velky objekt a na stane zadnej sosovky jeho maly priemet. Ak sa dostavame do velkych makro zvacseni 1:1 az 15:1 tak by na strane prednej sosovky bol objekt a na strane zadnej jeho nepomerne vacsi priemet. Aby spominane korekcie chyb objektivu fungovali aj v tomto pripade je nevyhnutne objektiv otocit. K tomu sluzi reverzny kruzok.
Ak sa reverzny kruzok pripoji priamo na telo aparatu, neda sa krutenim ostriaceho prstenca objektiv s pevnym ohniskom nijako zaostrit. Ak sa nim otaca, vysuva sa len bajonet od tela (alebo naopak) ale vsetky skla su cez zavit na filtre v pevnej vzdialenosti od tela aparatu. Nieco ine je ak sa pouzije zoom, vtedy jednotlive prstence zmenia logiku. V prvom pripade je zvacsenie dane ohniskovou vzdielnostou (cim mensia, tym je zvacsenie vacsie), zaostruje sa priblizovanim a vzdalovanim celeho sustroja voci objektu.
Kvoli este vacsiemu zvacseniu (spominanych az 15:1), ale aj kvoli jednoduchej zmene zvacsenia sa medzi objektiv s reverznymkruzkom vklada mechove zariadenie (napr PB-6), po ktorom dlho pasiem na ebay. A vhodne su este sanky na mikroposuv aparatu s celym sustrojom voci stativu, ktore velmi vyrazne zjednodusuje ostrenie.
Vhodny objektiv na reverziu pre Nikon je napr 3,5/20 kvoli priemeru zavitu na filter, ale aj ine 20-ky cez redukciu, co som sa dozvedel na tomto fore.
Videl som dva objektivy spojene oproti sebe cez podomacky vyrobenym medzikusom, ktorym sa spajali cez zavity na filter. Videl som aj vysledky. ALe na jeden otoceny filter a mechove zariadenie to nema. Pripajam link
http://www.mir.com.my/michaeliu/cameras/shared/ff2macro/ff2bellow.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/ultrawides/20mm.htm
V zltom poli je odfotena drozofila.
Tvoj objektiv dokaze ostrit od X cm a tym dosiahnut nejake zvecsenie ( zmensenie).
Bezne macro objektivy maju zvecsenie 2:1 az 1:1, aj menej (tj, 2cm v reale sa ukazu ako 1cm na cipe).
Obycajne mydlo mava minimalnu zaostrovaciu vzdialenost aj 0cm a preto sa moze zdat, ze je na makro fotografie lepsie.
Ak to myslis s fotenim much vazne
Pre teba mam radu, je jednoducha, lacna a da sa tak zacat fotit muchy:
- kup si lacny filter na ten 4015-2
- zbehni do ocnej optiky a popros, nech ti do toho filtra miesto skla zabrusia sklenenu sosovku plus 5 dioptrii
- pozicaj si stativ a nasad filter so sosvkou
- vytiahni muchu z chladnicky (cim tam bude dlhsie tym viac casu mas na fotografovanie)
- bavkaj sa a zisti, co by ti este tak ulahcilo zivot pri ostreni
- zacni setrit peniaze na nieco ozaj dobre
- zbehni do ocnej optiky a popros, nech ti do toho filtra miesto skla zabrusia sklenenu sosovku plus 5 dioptrii
- vytiahni muchu z chladnicky (cim tam bude dlhsie tym viac casu mas na fotografovanie)
a možem ešte otazku, kolko to tak bude stáť ?
Tvoj objektiv dokaze ostrit od X cm a tym dosiahnut nejake zvecsenie ( zmensenie).
Bezne macro objektivy maju zvecsenie 2:1 az 1:1, aj menej (tj, 2cm v reale sa ukazu ako 1cm na cipe).
Obycajne mydlo mava minimalnu zaostrovaciu vzdialenost aj 0cm a preto sa moze zdat, ze je na makro fotografie lepsie.
Ak to myslis s fotenim much vazne
Vidím, že si odborník, poraď niečo ozaj dobré, hlavne na makro.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa