Dobry den,
mam v plane kupit softbox na syst.blesk, mam jeden vyhliadnuty, chcem sa spytat ci tu ma niekto skusenosti s nim a podobne. Fotim prevazne v exterieri.
A ako to riesit s odpalovanim? Cital som rozne clanky o infra odpalovacoch, len to by ma zaujimalo ci v tom pripade odpalim blesk aj ked nebude mat priamy kontakt s bleskom, (napr soft s bleskom otocene oproti mne, za modelkou)
Samozrejme naj je radiove, ale financie ma tlacia.
Pridavam link:
http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/2856.xhtml
Z tych par zaberov by som povedal ze vitazom je Lastolite Ezybox 60. Dava z nich najdifuznejsie svetlo. Jeho vnutrajsok je strieborny a svetlo blesku musi prejst dvoma difuznymi plochami narozdiel od Walimexu kde je len predna difuzna plocha. Je aj kvalitnejsie prevedeny ale aj o dost drahsi. Lastolite zoberiem spolu s dazdnikmi na piatkovu svadbu tak bude potom dalsi material na porovnanie.
Neviem či zvolené zábery ,resp.modely sú optimálne na porovnanie účinku.
Dal by som skôr portrét plecia-hlava ,aby tam bolo vidieť rozdiel v nasvietení tváre.Myslím,že tam by to bolo najlepšie vidieť .
Z tych par zaberov by som povedal ze vitazom je Lastolite Ezybox 60. Dava z nich najdifuznejsie svetlo. Jeho vnutrajsok je strieborny a svetlo blesku musi prejst dvoma difuznymi plochami narozdiel od Walimexu kde je len predna difuzna plocha. Je aj kvalitnejsie prevedeny ale aj o dost drahsi. Lastolite zoberiem spolu s dazdnikmi na piatkovu svadbu tak bude potom dalsi material na porovnanie.
podla toho ako sa tam tvaris by som povedal, ze si ukecaval priatela, nie priatelku, ale to je nepodstatne :-))) Skusal si fotit aj s cez dazdnik alebo odrazom? Lebo plocha dazdnika je predsa len vacsia ako softbox
Aj ta 40tka ma prekvapila prijemne. Je to bezproblemov pouzitelne a za dobru cenu. Blbo je su ale vyriesene sanky na blesk lebo aspon ten moj tam az tak pevne nedrzal.
To sa dalo čakať,čím väčší softbox,tým mäkšie svetlo a difúznejšie,samozrejme záleží aj od vzdialenosti od objektu.Čím bližšie,tým lepšie,čím ideš ďalej,tým viac sa svetlo stáva smerovým .
podla toho ako sa tam tvaris by som povedal, ze si ukecaval priatela, nie priatelku, ale to je nepodstatne :-))) Skusal si fotit aj s cez dazdnik alebo odrazom? Lebo plocha dazdnika je predsa len vacsia ako softbox
Kua chlapi bez komentara na osobu na fotke poprosim. :-))
Je to fotene cez dazdnik. Samozrejme treba brat do uvahy aj vzdialenost. Ta bola na vsetkych fotkach priblizne rovnaka. V tomto ohlade 40tka prijemne prekvapila.
Správna pripomienka s tým dáždnikom. Keď sa ešte zoberie do úvahy, že svetlo z dáždnika lieta kade tade po miestnosti kde sa odráža od stien, tak by rozdiel mal byť markantný.
To sa dalo čakať,čím väčší softbox,tým mäkšie svetlo a difúznejšie,samozrejme záleží aj od vzdialenosti od objektu.Čím bližšie,tým lepšie,čím ideš ďalej,tým viac sa svetlo stáva smerovým .
Jasne. Neber to ako laboratorny test. Sam vidis ze vysledok je velmi podobny az na ten samotny blesk samozrejme.
neni mozne aby cez difuzny dazdnik to bolo ostrejsie ako so softboxom. Idem testovat, si ma vyhecoval
Ako som pisal Lastolite pouziva 2 difuzne plochy ktore spravia svoje tak neviem preco by to nebolo mozne. Plocha tej 60tky je uz podobna ploche 85tky dazdnika.
neni mozne aby cez difuzny dazdnik to bolo ostrejsie ako so softboxom. Idem testovat, si ma vyhecoval
Je to tak,včera som pozeral na youtube jedného fotografa,ktorý to tam provnával v štúdiových podmienkach.Ten link sem zavesil niekto z vás.
Softbox dáva jemnešie a difúznejšie svetlo s jemnejšími predchodmi a menej tvrdými tieňmi.To je záver toho videa.
Dáždnik tým aký má tvar a tým,že blesk je umiestnený v stredovej osi dáždnika,
tak svastne to svetlo ´fokusuje´ a tým je smerovejší ako softbox.
Iné by bolo, možno ešte lepšie ako softbox,použiť ten softboxový odrazový,napr.strieborný dáždnik,kde na obvod dáždnika sa ešte nalepí difúzna plocha ako na softbox.
ja som to video videl, ale ten fotograf predpoklada pouzitie dazdnika na odrazenia svetla nie na rozptylenie. Potom nezabudaj, ze on tam ma velke softboxy a dazdnik odrazom sustredi svetlo. Ale ked ten dazdnik otocis a dotis cez neho, mal by difuzovat este viac ako softbox
Ako som pisal Lastolite pouziva 2 difuzne plochy ktore spravia svoje tak neviem preco by to nebolo mozne. Plocha tej 60tky je uz podobna ploche 85tky dazdnika.
Dve difúzne plochy sú tam hlavne preto, aby nebolo svetlo v strede silnejšie ako po okrajoch. Keďže lesklé plochy vovnútri softboxu sú bližšie k blesku ako okraje, tak sú jasnejšie. Tou menšou difúznou plochou v strede sa to jasné svetlo v strede stlmí nie je potom voči okrajom svetlé. Cez jednu by bolo vidno rozdiely.
U dáždnika takýto problém nemáš, lebo blesk je dá sa povedať v strede ´guľovej plochy´ tvorenej dáždnikom, takže jeho povrch by mal byť osvetlený viacmenej rovnomerne.
ja som to video videl, ale ten fotograf predpoklada pouzitie dazdnika na odrazenia svetla nie na rozptylenie. Potom nezabudaj, ze on tam ma velke softboxy a dazdnik odrazom sustredi svetlo. Ale ked ten dazdnik otocis a dotis cez neho, mal by difuzovat este viac ako softbox
To difúzovanie svetla z dáždnikov do strán postrehneš
a) keď sa to svetlo či ide doboku od niečoho v blízkom okolí odrazí
b) keď ti nasvieti aj niečo, čo nasvietená mať nechceš. Neviem či si videl to DVD od Zack Arias-a, ale v jednej časti fotil babu na ulici pri tehlovom múre, kde pri použití softboxu išlo svetlo dá sa povedať iba na babu, kdežto pri použití dáždnika bol celkom slušne osvetlený aj múr a to do značnej výšky od zeme.
Jo je to niekedy vyhoda niekedy nevyhoda ze si svetlo v pripade dazdnika lieta kam sa mu chce.
Dufam ze dalsi tyzden mi pridu vostiny z honl photo. S nimi sa da pekne vyhrat.
http://pa.photoshelter.com/gallery/HonlPhoto-Lighting-Lesson-1/G0000.p3eu.6Dzi8/
Softbox na systemovy blesk
ale ani s 40x40 to nieje zle
Dal by som skôr portrét plecia-hlava ,aby tam bolo vidieť rozdiel v nasvietení tváre.Myslím,že tam by to bolo najlepšie vidieť .
Tu skorej porovnavaj tiene na stene.
Je to fotene cez dazdnik. Samozrejme treba brat do uvahy aj vzdialenost. Ta bola na vsetkych fotkach priblizne rovnaka. V tomto ohlade 40tka prijemne prekvapila.
Softbox dáva jemnešie a difúznejšie svetlo s jemnejšími predchodmi a menej tvrdými tieňmi.To je záver toho videa.
Dáždnik tým aký má tvar a tým,že blesk je umiestnený v stredovej osi dáždnika,
tak svastne to svetlo ´fokusuje´ a tým je smerovejší ako softbox.
Iné by bolo, možno ešte lepšie ako softbox,použiť ten softboxový odrazový,napr.strieborný dáždnik,kde na obvod dáždnika sa ešte nalepí difúzna plocha ako na softbox.
http://www.darian.sk/dazdniky/softboxove/reflector-soft-light-box-72cm-dazdnikovy-walimex.html
U dáždnika takýto problém nemáš, lebo blesk je dá sa povedať v strede ´guľovej plochy´ tvorenej dáždnikom, takže jeho povrch by mal byť osvetlený viacmenej rovnomerne.
a) keď sa to svetlo či ide doboku od niečoho v blízkom okolí odrazí
b) keď ti nasvieti aj niečo, čo nasvietená mať nechceš. Neviem či si videl to DVD od Zack Arias-a, ale v jednej časti fotil babu na ulici pri tehlovom múre, kde pri použití softboxu išlo svetlo dá sa povedať iba na babu, kdežto pri použití dáždnika bol celkom slušne osvetlený aj múr a to do značnej výšky od zeme.
Dufam ze dalsi tyzden mi pridu vostiny z honl photo. S nimi sa da pekne vyhrat.
http://pa.photoshelter.com/gallery/HonlPhoto-Lighting-Lesson-1/G0000.p3eu.6Dzi8/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa