Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

fotenie sperkov

kajco
kajco 2010-01-01 23:08:01+01
cau ako spravne postupovat pri foteni sperkov.aky filter na tie kovove odlesky?hmmm dik za pomoc :)

Fotograf77
2010-01-02 07:04:24+01
príspevok od: kajco
to si napisal cenu alebo telefonne cislo :).tak teraz to uz chapem bez vybavania to nema zmysel.nieje problem trocha zainvestovat,ale toto je moc aj na kona.Sestra vyrobi asi tak jeden sperk za dva tyzdne fotit by bolo co,ale ....ale ....Ja som to chcel len ako taku zabavku.Dik za pomoc :)
Fotit sperky ako zabavku. . hmm :-)

Martin P
2010-01-02 10:08:16+01
dazdniky by nestacili na to treba ine rozptylovace s atelierovymi bleskami lebo musis dopredu vidiet co fotis a makro objektiv velakrat nestaci a ani jeho hlbka ostrosti ked mas nejaku vacsiu plochu A4 -plochu - nahrdelnik - tam ti uz nepomoze nic iba speci objektiv a tie su mastne a robi ich uz iba nikon a canon a na stredny format zeiss a schneider a este niekto a tie sa pohybuju radovo v desattisicoch euri
sperky su male zrkadla tak ako oci a vsetko je v nich vidiet a parazol ma strukturu - kovove rebra a kruhovy nezamenitelny tvar

Martin P
2010-01-02 10:13:14+01
príspevok od: kajco
to si napisal cenu alebo telefonne cislo :).tak teraz to uz chapem bez vybavania to nema zmysel.nieje problem trocha zainvestovat,ale toto je moc aj na kona.Sestra vyrobi asi tak jeden sperk za dva tyzdne fotit by bolo co,ale ....ale ....Ja som to chcel len ako taku zabavku.Dik za pomoc :)
a jeden sperk za dva tyzdne
aby sa to cele oplatilo babrat sa s tym by muselo byt aspon 10 ks a rozkladat a nastavovat to nieje sranda
a ked nemas atelier kde si to mozes nechat chvilu rozlozene tak ani na to nemysli
20 euri za jeden je prudko lacne ale je dolezite aku kvalitu vam odovzdavaju a co sestra vlastne caka od toho ak mas daj sem nejaku fotku za tych 20 euri
ak to nieje tajomstvo

conan7
2010-01-02 10:59:48+01
http://www.digimanie.cz/art_doc-05A416C9BCAFB3A2C125729D0045063A.html

tu je niečo o šperkoch písané :)

Martin P
2010-01-02 11:29:11+01
ved vravim

Fotograf77
2010-01-02 14:06:12+01
Na vacsiu hlbku ostrosti spravim s obyc canon makracom 60 mm viac zaberov a v PS ich spojim do jedneho :-)

´ine rozptylovace s atelierovymi bleskami´. . hmm. . po dym si kazdy predstavi nieco ine :-)))) to je ako odborny nazov? :-)))

aspon jeden dazdnik vhodny je. . a na dalsie svetlo bleskove uz treba vymyslat. . . co dat.
uz aj podla toho, co konkretne sa foti, ci potrebuje mat tvrdsie svetlo, maksie. . .

vhodne su aj biele odrazne panely, s ktorymi sa viem so svetlom dokonale pohrat. . .

A v neposlednom rade je potrebne mat aj kvalitny stativ. . .aspon s vyklopnym strednym stlpikom.

Fotograf77
2010-01-02 14:06:50+01
po dym= pod tym :-)

Martin P
2010-01-02 16:46:42+01
Na vacsiu hlbku ostrosti spravim s obyc canon makracom 60 mm viac zaberov a v PS ich spojim do jedneho :-)
nezarobis ani na slanu vodu - zbytocna babracka a neodborna - vysledok mozno pre amatera dobry ale v profisfere neakceptovatelny aspon pre mna alebo na male formaty vysledne v tlaci

´ine rozptylovace s atelierovymi bleskami´. . hmm. . po dym si kazdy predstavi nieco ine :-)))) to je ako odborny nazov? :-)))
softbox alebo hazylight
parazole sa pouzivaju v terane anie v atelieri

vhodne su aj biele odrazne panely, s ktorymi sa viem so svetlom dokonale pohrat. .
ak sa ti chce hrat tak sa hraj ale profesional sa nehraje ale pracuje a zaraba

A v neposlednom rade je potrebne mat aj kvalitny stativ. . .aspon s vyklopnym strednym stlpikom.
stativ so stredovym stlpikom ano ale ked pouzivas aps-c na vacsi format sa to rozkyve a popada tam to funguje inak napriklad s makrosankami na jemny posun alebo ako som uz spominal objektiv na to urceny a nie nejake amaterske nahrady a okrem toho v atelieri sa pracuje so silnymi zableskami a s clonami 32 az 64
atd

zo zaciatku ano ale profesional nepouziva kompromisne riesenia aspon ja som nikdy nepouzival

beholder
2010-01-02 17:12:20+01
..jj..pri tak malej DOF je nutné použiť vyššiu clonu....kôli možnej difrakcii je nutné použiť profi techniku, kde je eliminovaná....

...na druhú stranu som videl pospájané makro snímky fotené Canon MPE-65mm F2.8 Macro 1-5X od autora tomatito a bol som v úžase (je ale pravdou, že som ich neposudzoval aj na papieri vo veľkom formáte:)

http://tomatito.sk/wp-content/2008/03/pavuk7.jpg

Martin P
2010-01-02 17:17:15+01
tomatito mi prisiel na um hned pri spajani fotiek ale to je ina kategoria a tam ked je nejaka neostrost tak to este pomoze
objektivy na stredny a velky format mozu pouzivat vysoke clony su na to stavane, mam to vyskusane
a je to nutnost pri strednom a velkom formate

Fotograf77
2010-01-03 09:43:21+01
Nuz. . neviem no. . .

da sa aj tak. . . ale ak mas techniku za milion, ci viac. . hmm. . tak potom cena jedneho zaberu bude tym padom pre niekoho nezaplatitelna. . . neviem aku mas skusenost so spajanim viac zaberov, ale kvalita je az vyborna. . . clonit na 32 a vyssie sa mi zda uz aj dost neekonomicke.. tam ti nestacia uz ani 600Ws blesky :-)

Ale holt, kazdy mame ine skusenosti a prekticke hlavne :-)

Martin P
2010-01-03 11:03:42+01
technika za milion - ano (možno aj viac)
cena za jeden zaber - podla toho pre koho robis je tam rozpatie od - do
spajanie zaberov je pre mna nova a este nepouzira technika teoreticky mi to prislo na um ale nepotreboval som to nikdy, nebol dovod
clonit na clonu 32 neekonomicke - 600 wattove blesky pouzivam len v terene na portrety
v atelieri 1500 a viac a nie jeden a pri produktovej fotografii je to nutnost ked mas vysledny format diapozitivu 6x9 cm az 13x18 cm, v dnesnej dobe dlsr aps-c alebo ff ktore apriori vobec niesu urcene na fotenie produktovej fotky ale na reportaz alebo obcas portrety tak ako kedysi kinofilm, stredny format je urceny na vaznu profesionalnu fotku dnes su to zadne digitalne steny v spojeni s drahymi fotakmi a este drahsimi objektivami v profesionalnej fotografii sa nesmie trocharit viem je to ihrisko len pre par vyvolenych ale ked sa clovek snazi ma stastie a este nieco co sa neda definovat tak sa mu podari prepracovat do prvej ligy dlho to trva a velmi rychlo sa da odtial ale aj vypadnut je to boj ziadne hrafkanie sa na vlastnom piesocku - tvrdy biznis a diplomacia polotika a strategia ekonomicka
prakticke ano skusenosti mam od roku 1976
tieto slova neber ako machrovanie ale ako iny pohlad na vec a to ze sa o to s tebou delim je pre teba motivacia

Fotograf77
2010-01-03 11:51:20+01
No tak dakujem za motivaciu :-)))

ono to spajanie roznych zaberov do jedneho ma vyznam hlavne pri makrofotografii. . . pri foteni predmetu povedal by som uz extremne maleho. . . rozmerovo par mm. . neviem aku krezbu maju objektivy ktore maju potlacenu difrakciu na tych najvyssich clonach. . . no ide to naozaj s velmi dobrymi vysledkami aj s ovela lacnejsou technikou. . hadam sa dopracujem casom dalej, vyssie :-)

Martin P
2010-01-03 11:57:45+01
pouzival som a este obcas pouzivam objektivy rodenstock, schneider, carl zeiss oberkochen urcene na stredny a velky format
tie su na to konstruovane tam sa velky otvor ani moc nepouziva len skutocne pri kreativnej praci s dof inak clony 22,32,45,64 su tam bezne
treba pozriet net mozno tam o tychto objektivoch nieco bude
nehladal som nemal som preco
ak nieco nahodou najdem dam vediet sem

tomis.ales
2010-01-06 17:32:34+01
v prvom rade si uvedom, ze tie sperky musia vyzerat presne ako v skutocnosti. Mozno urobis zaber, ktory je super, ale ked zakaznik uvidi sperk na vlastne oci uvidi ze je to nieco ine ako si objednal z netu. Poznam to z vlastnej skusenosi, ked som fotil kamaratke sperky. A seda 18% tabulka je nutnostou ako nastavit korektne farby. Co sa tyka osvetlenia, niekedy sa do svetelneho stanu vklada neonka/ziarovka,ktora robi na oblych hranach predmetov ostry odles, aby bolo vidiet lesklost predmetu.

kamilio
2010-01-08 20:38:20+01
Rady dobre, fotit sperk nieje jednoduche a co si predstavuje zakaznik. Fotil som nabytok 2 roky. Brat ma hodil do vody a plavaj. Firma mi kupila vybavu ( fotak, staiv, svetla, 2x500, 2x300, 2x50 soft boxy srandicky). A co ja amater.
Makal som jak cerny, cital, studoval. Hovorim ukazte mi vasu predstavu. Hodili mi haldu katalogov takto to chceme. Tak som sa nieco naucil, nasiel som si vlastny pohlad a ked uz to bolo OK prisla kriza a kopli ma do r.ti. Nebol som spica ale letaky v pocte 100 tisic kazdy mesiac isli. Dnes uz to nerobim ale ked kuknem na nerezovu barovu stolicku viem co ma caka. Neviem ake sperky chces fotit asi to nebude swarovski. Samozrejme ze to chce vybavu. Moja rada: pozri si ako to maju odfotene profici. Hladaj cestu ako to urobit. Pozor slovensky zlatnici (aspon tych co poznam ja, to neocenia) vytiahnu mydelnicku a povedia to je taky problem? Na prvy pokus svetelny stan. tmave matne pozadie, bodove svetielka a hrat sa a hrat. Vela zdaru. No a teraz ma tu do..ú.

Martin P
2010-01-08 21:03:55+01
ak si cital co pisu nad tebou v celej diskusii tak si napisal v podstate to iste
tak sa neboj nikto ta nedoj... e mas pravdu vies o com to je

kamilio
2010-01-08 21:18:09+01
Dakujem. Vela ludi zabudo ako zacinali. Dobry web. Tesim sa.

Martin P
2010-01-08 21:20:29+01
príspevok od: kamilio
Dakujem. Vela ludi zabudo ako zacinali. Dobry web. Tesim sa.
jojo triezvy pohlad niekedy chyba

kamilio
2010-01-08 21:23:44+01
No co uz. Ale dobra fotka-to je radost.

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()