Hore
Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ
 

fotenie sperkov

kajco
kajco 2010-01-01 23:08:01+01
cau ako spravne postupovat pri foteni sperkov.aky filter na tie kovove odlesky?hmmm dik za pomoc :)
 
Martin P
2010-01-08 22:03:16+01
príspevok od: kamilio
No co uz. Ale dobra fotka-to je radost.
ved daj do galerie nejake pokusy fotograficke
aby si zazil aj ty nejaku tu odbornu diskusiu na temu ako fotit a ako nie
 
kamilio
2010-01-13 15:10:22+01
No tak skusim
 
MartinK5
2010-03-13 21:32:48+01
Nie som velmi skuseny ani dobry vo foteni. Trapim sa s manzetovymi gombikmi co sice nie su sperky ale nieco podobne. Tie odrazy su naozaj neprijemna vec. Ale fotim iba improvizovanie doma na bielom kartone a samozreme vecer za tmy. Jedno denne svetlo ( softbox a blesk iba na dosvietenie ).Canon 100/2,8 macro, USM. Da sa to ale chce to vela trpezlivosti a skusania. A potom aj praca za PC. Je to fakt tazke. Aj ja obdivujem v tomto smere profikov.
 
kralik_j
2010-03-13 23:33:59+01
Skusal som i ja nieco podobne.
Tyzden som sa po veceroch venoval studiom a i skusanim.
- polarizak nepomoze
- dlhsie ohnisko by mohlo byt fajn, aby bol presten napriklad cely ostry, mozno by sa zisiel objektiv ktorym sa sklana rovina ostrosti.
- vysoke clony su potrebne, difrakcia je vsak znacna, ako i znizenie kresby pri hranicnych clonach
- spajanie zaberov, ano, no treba si uvedomit, ze okrem vela zaberov a manualne posuvanie roviny ostrosti to vyzaduje software a vykonny pc. Renderovanie takehoto niecoho trva. To znamena ze je to pracne uz len pri foteni a potom v pc ta praca pokracuje
- dobry stativ nevyhnutnost
- zableskove svetla nie! Trvale osvetlenie a viac svetiel s teplotou 5tis kelvinov, resp. vyvazovat bielu maualne
- svetla je potrebne difuzovat, viac svetelnych zdrojov je potrebnych
- ako pisal DJ Granko najlepsi stol, ci tunel. Je to vsak drahe riesenie
- soft je potrebny pre finale. Zakaznik pozaduje urcite pohlady, separaciu objektu,popripade retus. photosop nevyhnutny.
- asi fakt nalepsie fotit stredoformatom a speci objektivmi

Cena nie je vysoka. ked si clovek zrata cenu vybavy, energetickymi nakladmi, ako i samotnym casom fotenia, a nasledny PP a casu jeho upravou a cenu oficialneho softwaru, tak zisti ze to je i malo.
 
kralik_j
2010-03-14 23:07:52+01
Na upresnenie:
S tym dlhsim ohniskom za predpokladu ze sa predlzuje vzdialenost od objektu.
Objektiv s korekciou perspektivy - naklananim roviny ostrosti som mal na mysli Shift (Canon TS-E alebo Nikon PC-E)
 
jake
2010-07-10 08:30:13+02
tak som si to pre kazdy pripad vyskusal - no je to fuska, dobre fotky sperkov chcu fotostol a vybavu - myslim osvelenie - a mat parametre pod kontrolou, ak si cosi nafotil hod nejake foto nech sa pozrieme
 
Linda Von Bergeraque
2010-07-29 17:08:31+02
príspevok od: branislavbuzek
polarizák funguje aj na kovových povrchoch. Problém je v tom, že povrch šperkov je väčšinou oblý a polarizuje svetlo vo viacerých uhloch, takže redukcia odrazov je len čiastočná...ale lepšie ako hrdzavým klincom do oka ;)
Polarizak na odlesky moze byt fajn vec ale treba si davat pozor mi komponentoch sperku typu kamene ktore maju pri foteni s polarizakom tendenciu menit farbu.
 
Linda Von Bergeraque
2010-07-29 17:09:17+02
príspevok od: Fotograf77
Pokial nepouzijes tvrde svetlo, ake odlesky chces riesit?. . . . niekedy su odlesky naopak vhodne. . napriklad bruseny kristal. . . dava to potom fotografii taky ´smrnc´ :-))))
takzvanu hviezdu a ,,smrnc´ mozes dorobit v photoshope:)
 
Linda Von Bergeraque
2010-07-29 17:12:13+02
príspevok od: Strhak
pri fotení šperkov viem hneť o niekoľkých problémoch prečo by som sa do toho nepúšťal. Po prvé potrebuješ kvalitný makro objektív. Tam zistíš že tak malí predmet chceš fotiť z blízka aby si ním čo najviac pokryl obraz. Tam nastáva ďalší problém a to ten že pri makro objektívoch z blízka potrebuješ pricloniť kvôli hĺbke ostrosti lebo je fest malá. Tu vzniká ďalší problém keď pricloníš na f/16-32 ( tak vysoké clony budeš používať ) zistíš že máš nedostatok svetla. No a to je ďalší problém, nasvietiť to bleskom nemôžeš, lebo by to vyzeralo strašne a tak prídeš na to že potrebuješ svetelný stan. Keď ho už budeš mať začneš sa hrať z bleskom, ale ani to nebude ono. Prídeš na to že svetlo a následné odrazy niesu bohvie jak dobré a budeš rozmýšľať ako to spraviť. Jediné riešenie bude použiť viacej zábleskových svetiel a nastaviť si ich tak aby ti tie odrazy sa netvorili ( to je hodne ťažké ). No keď sa ti to podarí možno prídeš na to že ideálne by bolo použiť fotografický stvol a nie stan a aby ti nebolo málo na úpravu jedného šperku si vyčleň cca 20-30 min v PC. Toto nieje vec ktorú by som túžil robiť a ľudí čo to fotia na špičkovej úrovni si ja nesmierne vážim lebo sú to ťažký profíci ;-)
Autor, uz len dodatok k tomuto. Ak predsa len pouzivas nejaky obycajny digital a nejdes do zrkadlovky, tak mozno len mala radicka - cim jednoduchsie pozadie, tym vacsia sanca ze dobre zaostris na sperk. Ale to len moj nazor.
 
Linda Von Bergeraque
2010-07-29 17:17:30+02
Ja som skusala fotit v domacich podmienkach, krabica s papierom na difuziu, 3-4 svetla rozmiestnene zo vsetkych stran (obycajne stolne lampy). Fotila som do rawka, ostatne som spravila v photoshope. Fotka bola ok (nie profi ale pouzitelna). Riesenie pre tych ktory nechcu investovat.
 
Linda Von Bergeraque
2010-07-29 17:18:40+02
príspevok od: maTTo_corp
..takže sme ho preventívne znechutili v predprítomnom čase, resp dalo by sa nazvať aj v budúco minulom...a je po probléme :)
za co by mal byt vdacny, lebo usetril:)
 
Strana 5 z 5
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()