Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Fotoaparát do 350 €

lofofor
2010-06-15 22:23:48+02
Pekný deň prajem :) Pravdepodobne nie ste nadšení z takýchto tém, ak to bude niekoho pohoršovať, tak sa rovno ospravedlňujem :) Vlastním 2-ročný kompakt Olympus FE-220, ktorý som kúpil v dobrej viere za nejakých 150 €. Kvalita fotografií, ako isto tušíte, je absolútne mizerná aj pri dokonalom svetle. Najväčším problémom je rozmazanosť, foťák môžete zamurovať do steny, ale nič to nepomôže, fotka stále vyzerá, ako keby ste ju fotili po dvoch promile. Pri trošku horších svetelných podmienkach je už fotka pomaly nepoužiteľná. Samozrejme asi sa netreba čudovať v takejto cenovej kategórii. Chcel by som si teda zaobstarať konečne niečo lepšie. Ako však vidíte, moc si vyskakovať nemôžem a rozpočet je veľmi slabý. Zázraky neočakávam a som si vedomý, že do 350 € nie je možné kúpiť niečo ultrahyperfamózne. Otázka znie, čo sa dá zohnať do 350 € najlepšie. Má to byť kompakt, ultrazoom? Alebo dokonca zrkadlovka? Po miernom prieskume som si všimol, že do uvedenej cenovej hranice sa dajú kúpiť najmä najlacnejšie zrkadlovky SONY. Hoci so zrkadlovkou neviem pracovať, mál by som chuť a odhodlanie sa to naučiť. Čo fotím, alebo chcel by som fotiť: - mestské prostredie, architektúra - príroda, najmä rôzne scenérie (proste ked sa človek vyberie na turistiku), lúky, vidiecka architektúra - MHD a železničnú dopravu Tá posledná kategória je dosť ošemetná, keďže sa jedná o subjekty v pohybe. Ťažko teda dosiahnuť s foťákom do 350 € nejaký úžasne ostrý záber, ale mohlo by to mať aspoň nejaké sekvenčné fotenie (neviem či sa vyjadrujem správne, proste takú tu vec, že po stlačení spúšte vám spraví v rýchlom slede 4-5 fotiek) - kým som mojim Olympusom ako tak zaostril a stačil spúšť, veľakrát sa mi stalo, že mi vlak dávno ubzikol :)) Čo nefotím: - portréty a ľudí všeobecne - interiér - nie som profesionál a fotky nikdy netlačím Ešte by som dodal, že väčšinu fotiek spravím na cyklovýletoch v lesnom teréne. Fotoapárat je teda pomerne často vystavený rôznym otrasom...

lofofor
2010-06-15 22:33:03+02
no vidíte, môj prvý príspevok a hneď som si pomýlil tému, mrzí ma to

Granko
2010-06-15 22:33:36+02
no, človek nie je z toho nadšený, to je pravda, ale keď to je normálne napísané - ako teraz, tak prečo neporadiť, však nie sme hyeny :o)
za 350 sa dá kúpiť v pohode bazárová zrkadlovka - Canon 400D os setovým objektívom, možno aj 450D...z Nikonu D80 plus nejaký základný objektív k tomu...samozrejme dá sa aj nejaký kompakt - Panasonic LX3, Canon S90, prípadne Panasonic TZ10 ci Nikon S8000...ale ten výstup nikdy nebude taký, ako zo zrkadlovky...a napr. 400D ci 450D je bez gripu mala, nenárocna na miesto...

conan7
2010-06-15 22:33:37+02
môj tip panasonic LX3, keď 350€ a dosť
keď 350€ s výhľadom do ďalších investícií v budúcnosti, tak low-end zrkadlovka.v tom prípade vyberaj systém nie telo.

Bindo
2010-06-15 22:33:39+02
Vidim vela odpovedi, ale moc sa necuduj. Za tu cenu si moc nevyberies. Ak chces zrkadlovku skus pohladat mozno Canon 20D za cca 250e a k tomu nejaky setak povedzme C18-55IS za 100e. Ale necakaj od toho vela. Hlavne od toho objektivu. Telo by v dobrom svetle malo stacit. Len bacha aby nemalo nacvakanych vela foto (uzavierka).

conan7
2010-06-15 22:34:26+02
daj si facku, nemohol si povedať že píšeš?

Bindo
2010-06-15 22:34:29+02
Tak uz nejake pribudli kym som dopisal :D

Granko
2010-06-15 22:45:16+02
príspevok od: conan7
daj si facku, nemohol si povedať že píšeš?
jasné, že mohol, ale nepovedal, lebo som vedel, že budem rýchlejší a ty šuchtoš :o))

wayne
2010-06-16 06:51:41+02
ja by som bral urcite panasonic, bud LX3 (ktory ma sice len 2.5x zoom, ale ma 24mm ohnisko, co je vyborne), alebo FZ38, ktory ma zase zoom na vtaky, vevericky a podobne. samozrejme, vystup nebude ako zo zrkadlovky, hlbka ostrosti bude vacsia a detaily pri vyssich citlivostiach sa tiez pomaly zacnu stracat, to ti vsak nebrani robit skvele fotky. odporucam si pozriet tu na serveri galeriu uzivatela vlad78, foti LX3jkou nejaky ten cas a podla mna vyzeraju jeho fotky vyborne.

haplo602
2010-06-16 07:47:58+02
predam ti Nikon F100 + 50mm f1.8 + 28-105/f2.6-4 za tu cenu :-)

haplo602
2010-06-16 07:48:43+02
príspevok od: haplo602
predam ti Nikon F100 + 50mm f1.8 + 28-105/f2.6-4 za tu cenu :-)
kua 28-105/f2.8-4 ... toto forum jednoznacne potrebuje edit funkciu ...

zelovoc
2010-06-16 07:54:27+02
budem sice kacirom, ale ked nieco male na cyklo vylety, preco nie olympus e-4x0 a 25mm pancake?

osamataliban
2010-06-16 08:01:21+02
príspevok od: zelovoc
budem sice kacirom, ale ked nieco male na cyklo vylety, preco nie olympus e-4x0 a 25mm pancake?
A prečo ho silou mocou tlačiť do zrkadlovky? navyše, po čase by ju chcel predať, samozrejme so stratou, kdežto lepší kompakt sa stále dá využiť ako sekundárny fotoaparát. Nech sa rozhodne sám, byť ním vezmem kvalitnejší malý ľahký kompakt, možno nový samsung EX1 (ktorý je, technicky vzaté LX3 dole hlavou :)).

zelovoc
2010-06-16 08:08:18+02
príspevok od: osamataliban
A prečo ho silou mocou tlačiť do zrkadlovky? navyše, po čase by ju chcel predať, samozrejme so stratou, kdežto lepší kompakt sa stále dá využiť ako sekundárny fotoaparát. Nech sa rozhodne sám, byť ním vezmem kvalitnejší malý ľahký kompakt, možno nový samsung EX1 (ktorý je, technicky vzaté LX3 dole hlavou :)).
neviem, asi preto, ze kompakty su pomale. najme na tie vlaky. jedine ze by isiel fotit do depa.
pri olympuse by ta strata velka nebola. ani nikde, kde sa kupi lacne telo a nejaky objektiv.

osamataliban
2010-06-16 08:11:14+02
To znie rozumne. Sám som zvedavý, ako sa autor rozhodne. Nezľahčujeme mu to :-).

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-06-16 08:21:54+02
Mám pocit že zakladateľ témy má chuť sa s fotkou trochu viacej zaoberať, tak preto zrkadlovku. Ja ked sa pozerám na foto z kompaktu ktoré mám tak uvažujem nad tým že radšej začnem nosiť aj na krčmové akcie a výlety nejakú ľahkú lacnú zrkadlovku so seťákom, lebo ak sa mi aj foto náhodou obsahovo podarí tak TK je strašná pokiaľ to ni e je fotené počas slnečného dňa. A to mám A590 IS ktorý má ešte celkom cool obraz v porovnaní s tým čo produkujú najnovšie kompakty...

hocaku zrkadlovku aj z bazaru s CMOS senzorom - skusil by som Canony 450D, 500D, 400D, EOS 30D a pod. k tomu setový objektív 18-55 IS a má fotky ako lusk. ke d chce nové kľuden aj najlacenjší Sony model alebo olympus urobí technicky lepšiu fotku ako kompakt.

Ked sa niekomu páči foto z LX3 - no vsak vpohode - ale keby aj ten Vlado čo tu má ako príkladové foto, keby fotí zrkdlom má to krajšie, takto su to fotky kde je všetko ostre proste ako z kompaktu, no a farby? to už nekomentovať ani... LX3 je dobry kompakt možno ale pre veľmi uzku skupinu ludí čo fotia možno nejaký street alebo čo..

majster333
2010-06-16 08:55:35+02
príspevok od: Jozef Peniak
Mám pocit že zakladateľ témy má chuť sa s fotkou trochu viacej zaoberať, tak preto zrkadlovku. Ja ked sa pozerám na foto z kompaktu ktoré mám tak uvažujem nad tým že radšej začnem nosiť aj na krčmové akcie a výlety nejakú ľahkú lacnú zrkadlovku so seťákom, lebo ak sa mi aj foto náhodou obsahovo podarí tak TK je strašná pokiaľ to ni e je fotené počas slnečného dňa. A to mám A590 IS ktorý má ešte celkom cool obraz v porovnaní s tým čo produkujú najnovšie kompakty...

hocaku zrkadlovku aj z bazaru s CMOS senzorom - skusil by som Canony 450D, 500D, 400D, EOS 30D a pod. k tomu setový objektív 18-55 IS a má fotky ako lusk. ke d chce nové kľuden aj najlacenjší Sony model alebo olympus urobí technicky lepšiu fotku ako kompakt.

Ked sa niekomu páči foto z LX3 - no vsak vpohode - ale keby aj ten Vlado čo tu má ako príkladové foto, keby fotí zrkdlom má to krajšie, takto su to fotky kde je všetko ostre proste ako z kompaktu, no a farby? to už nekomentovať ani... LX3 je dobry kompakt možno ale pre veľmi uzku skupinu ludí čo fotia možno nejaký street alebo čo..
Samsung EX1: má lepšie parametre, keby! chcem niekomu odporučiť kompakt tak určite tento, má CCD (ako lepšie kompakty on canonu G11, S90 a pans.LX3), je rýchly na kompakt, a má výborný objektýv, taký ktorý sa dnes už tak ľahko nevidí. http://www.digimanie.cz/art_doc-049B750F9AD2EB07C125773600772AB6.html

misodk
2010-06-16 11:01:15+02
Urcite zakladatelovi neodporucam nic okolo kompaktov, UZ. Je to zovseobecnene to iste a za 350 eciek kupi zrkadlo, kde vystup a moznosti su o inom. Podla popisu sa fotografiou naozaj chce zaoberat a nieco okolo kompaktu by rychlo olutoval..

lofofor
2010-06-16 18:59:15+02
Pekne ďakujem všetkým za rady, veľmi ste mi pomohli, aj keď to bude samozrejme ťažké rozhodovanie :)

Téma kompakt - zrkadlovka je vždy ošemetná. Moc sa do tejto problematiky nevidím, preto sa pýtam, sú naozaj najlacnejšie zrkadlovky na tom tak výrazne lepšie v porovnaní s lepšími kompaktami? Na druhej strane nie je zbytočné investovať nejakých 300€ do kvalitného kompaktu, ked za tú cenu človek kúpi low-end zrkadlovku? Navyše výber zrkadloviek do 350€ nie je samozrejme veľký, v podstate sa to obmedzuje na Sony Alpha 230, na ktorý nie sú moc pozitívne ohlasy, prípadne Canon EOS 1000D. Rátam tam aj rôzne príslušenstvo, ako brašňa, nejaké karty a podobne, naozaj si nemôžem moc vyskakovať :) K bazárom nejakú veľkú dôveru nechovám... Docela mi to príde ako v začarovanom kruhu :)

Inak foteniu by som sa predsa len chcel venovať trošku podrobnejšie a len pripomínam, že fotky neplánujem tlačiť na väčšie formáty. Neviem, či to má nejaký vplyv na takéto rozhodovanie.

Peetii
2010-06-16 19:19:00+02
Tak urcite ma zrkadlo navrch, ale u zrkadlovky je rozhodovanie take zvlastne- rozhoduj sa hlavne podla skla. Lahko sa to hovori aj pise a hlavne ak vidis, aky nadherny design ma ten 40D alebo D90, ake dlhe recenzie su a a ze sa recenzuju viac tela ako objektivy. Urcite maju na TK vacsi podiel... nie, nemaju :P.
Teraz k teme. Ja som pred nedavnom mal velmi podobnu dilemu a riesil som ju tak, ako navrhujem aj tebe. Od Canonu hladaj EOS 20D alebo 400D(alebo hod este 50 eur a slusnu 30D) k nim setovy 18-55IS, kt nieje ziadna slava ale aj tak je dost dobry :). Pocitaj s tym, ze ta caka hladanie a striehnutie na inzerat- najlepsie ponuky trvaju par hodin od pridania inzeratu(ver mi, poznam to ;) )
Alebo od Nikonu setak 18-70 alebo novsi 18-135. Tela k nim naj D80(s 18-135 mas za 400 eur a je to suverenne najlepsia volba za 400 eur ;)) alebo D70/s, ale tam si davaj pozor na stav a pocet expozicii, kt. je u D70 v EXIFe viac/menej nedoveryhodny. A nedavaj za taky set D70+18-70 vela!! A hlavne, preferuj osobne predanie, alebo tak ako ja, od znameho...
Ak trvas na novom(alebo proste bazar nemozes/nechces) tak urcite 1000D+18-55IS z bazaru, alebo D3000+18-55VR z bazaru. Ale ver, starsia 30D alebo D80 su stokrat lepsie ako novsi surodenci za taku istu cenu a mas k nim lepsie setaky ;)
________________________________________________________________________________
Rozhoduj ako chces, ale byt ja ty- vezmem DSLR set, taky starsi ved vies ;) Toto je moj nazor uplneho amatera presne ako ty, iba sa o to dlhsie zaujimam.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()