Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Fotoaparát do 350 €

lofofor
lofofor 2010-06-15 22:23:48+02
Pekný deň prajem :) Pravdepodobne nie ste nadšení z takýchto tém, ak to bude niekoho pohoršovať, tak sa rovno ospravedlňujem :) Vlastním 2-ročný kompakt Olympus FE-220, ktorý som kúpil v dobrej viere za nejakých 150 €. Kvalita fotografií, ako isto tušíte, je absolútne mizerná aj pri dokonalom svetle. Najväčším problémom je rozmazanosť, foťák môžete zamurovať do steny, ale nič to nepomôže, fotka stále vyzerá, ako keby ste ju fotili po dvoch promile. Pri trošku horších svetelných podmienkach je už fotka pomaly nepoužiteľná. Samozrejme asi sa netreba čudovať v takejto cenovej kategórii. Chcel by som si teda zaobstarať konečne niečo lepšie. Ako však vidíte, moc si vyskakovať nemôžem a rozpočet je veľmi slabý. Zázraky neočakávam a som si vedomý, že do 350 € nie je možné kúpiť niečo ultrahyperfamózne. Otázka znie, čo sa dá zohnať do 350 € najlepšie. Má to byť kompakt, ultrazoom? Alebo dokonca zrkadlovka? Po miernom prieskume som si všimol, že do uvedenej cenovej hranice sa dajú kúpiť najmä najlacnejšie zrkadlovky SONY. Hoci so zrkadlovkou neviem pracovať, mál by som chuť a odhodlanie sa to naučiť. Čo fotím, alebo chcel by som fotiť: - mestské prostredie, architektúra - príroda, najmä rôzne scenérie (proste ked sa človek vyberie na turistiku), lúky, vidiecka architektúra - MHD a železničnú dopravu Tá posledná kategória je dosť ošemetná, keďže sa jedná o subjekty v pohybe. Ťažko teda dosiahnuť s foťákom do 350 € nejaký úžasne ostrý záber, ale mohlo by to mať aspoň nejaké sekvenčné fotenie (neviem či sa vyjadrujem správne, proste takú tu vec, že po stlačení spúšte vám spraví v rýchlom slede 4-5 fotiek) - kým som mojim Olympusom ako tak zaostril a stačil spúšť, veľakrát sa mi stalo, že mi vlak dávno ubzikol :)) Čo nefotím: - portréty a ľudí všeobecne - interiér - nie som profesionál a fotky nikdy netlačím Ešte by som dodal, že väčšinu fotiek spravím na cyklovýletoch v lesnom teréne. Fotoapárat je teda pomerne často vystavený rôznym otrasom...

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-06-16 19:27:55+02
Napr. tu http://foto.bazos.sk/inzerat/4063207/Canon-eos-400d.php

misodk
2010-06-16 19:40:13+02
Ak mas vela penazi, mozes si kupit aj drahy kompakt, inaksie je to podla mna nie dobra investicia.
Ano, low-end zrkadlovka je obrazovo vyrazne lepsia ako kompakt. Ked to nejako spriemerujeme, tak aj najlacnejsie zrkadlovky maju asi tak 10x vecsiu plochu snimaca, ako priemerny kompakt, to hovori za vsetko.
Ako radil Peetii, chod kludne do pouzitej 400 alebo 450D, pripadne novu 1000D. Kolega kupil pred nejakym casom asi 6 rocnu 300D a foti mu to dobre, neporovnatelne s kompaktom co mal.. Olympus, ktory je cenovo najdostupnejsi a pomer cena/vykon je dobry ti na tomto fore radit nebudem :-).
Ak sa rozhodnes pre zrkadlovku + zakladny objektiv, casom zistis, co este budes potrebovat (casom :-).

TomiG
2010-06-16 19:41:39+02
Podľa mňa zatiaľ ber nejaký dobrý kompakt od Canonu za 250 až 300 €. Naberieš viac skúseností, potom môžeš prejsť na zrkadlovku a kompakt bude ako záloha. Fotíš vôbec teraz v (polo)manuálnom režime? Ak len na automatiku. určite nerieš zrkadlovku. Ja som tri roky fotil s Canon PowerShot A710 IS a nemôžem povedať zlé slovo, ešte aj dnes pri zrkadlovke občas slúži (zrkadlovka v horách ma značne obťažuje).
A nie je pravda, že s kompaktom neurobíš pri trati dobrú fotku vlaku, na ukážku pripájam zopár svojich fotiek:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/sbb025.jpg
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/362494.jpg
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/560190.jpg
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/sz004.jpg

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-06-16 19:46:12+02
Mňa vo fotení naštartovalo práve to, že som si kúpil zrkadlovku. Dovtedy som sem-tam čosi pofotil, keď som si ale kúpil zrkadlovku a videl som, čo to dokáže oproti kompaktu, tak som začal fotiť o 106 a s kompaktom to síce ide, ale aspoň pre mňa by to už nebolo ono.

beholder
2010-06-16 20:26:36+02
príspevok od: TomiG
Podľa mňa zatiaľ ber nejaký dobrý kompakt od Canonu za 250 až 300 €. Naberieš viac skúseností, potom môžeš prejsť na zrkadlovku a kompakt bude ako záloha. Fotíš vôbec teraz v (polo)manuálnom režime? Ak len na automatiku. určite nerieš zrkadlovku. Ja som tri roky fotil s Canon PowerShot A710 IS a nemôžem povedať zlé slovo, ešte aj dnes pri zrkadlovke občas slúži (zrkadlovka v horách ma značne obťažuje).
A nie je pravda, že s kompaktom neurobíš pri trati dobrú fotku vlaku, na ukážku pripájam zopár svojich fotiek:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/sbb025.jpg
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/362494.jpg
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/560190.jpg
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/sz004.jpg
...asi by ma porazilo, keby som mal možnosť nafotiť krásnu scenériu na horách.....a nemal by som možnosť to nafotiť zrkadlovkou......veď na to som si ju predsa kupoval.......je ale pravdou, že na Mount Everest nechodievam:)...

beholder
2010-06-16 20:30:48+02
...D80 kludne aj z bazáru...

Eriček123
2010-06-16 20:51:10+02
príspevok od: Bindo
Vidim vela odpovedi, ale moc sa necuduj. Za tu cenu si moc nevyberies. Ak chces zrkadlovku skus pohladat mozno Canon 20D za cca 250e a k tomu nejaky setak povedzme C18-55IS za 100e. Ale necakaj od toho vela. Hlavne od toho objektivu. Telo by v dobrom svetle malo stacit. Len bacha aby nemalo nacvakanych vela foto (uzavierka).
prečo by nemal čakať ? už som to písal viackrát ... Canon EF-S 18-55 IS je jeden z výborných základných objektívov za super cenu ! samozrejme ak s tým človek vie , dá sa všetko naučiť.

Bindo
2010-06-16 20:59:14+02
príspevok od: Eriček123
prečo by nemal čakať ? už som to písal viackrát ... Canon EF-S 18-55 IS je jeden z výborných základných objektívov za super cenu ! samozrejme ak s tým človek vie , dá sa všetko naučiť.
Napriklad preto, ze sa stazuje ze mu terajsi fotak nestiha zaostrovat na vlaky... Napr. preto. Pise ze chce rychle sekvencne snimanie ale to mu bude na 2 veci ak mu objektiv nestihne preostrit. Ale samozrejme ja tuto volbu nezatracujem preto som mu ju napisal.

Eriček123
2010-06-16 21:09:48+02
no za 350 € asi fajn USM objekív nenájde... aj ked 17-85 IS USM... ale to je pekný shit

Peetii
2010-06-16 21:37:37+02
Nie? Ved 18-135, 18-105, 18-70 :P Nikkory fajn... k D80 za 400 eur a niet nad cim... tak pred mesiacom mali v prolaike D80 za 300 eur, napis im mail, mozno ho este maju

Peetii
2010-06-16 21:37:58+02
Nie? Ved 18-135, 18-105, 18-70 :P Nikkory fajn... k D80 za 400 eur a niet nad cim... tak pred mesiacom mali v prolaike D80 za 300 eur, napis im mail, mozno ho este maju.. a ten inzerat na 400D je docela drahy, nie? Za tolko by mohla ist 450D+18-55IS

Granko
2010-06-16 21:48:26+02
príspevok od: Peetii
Nie? Ved 18-135, 18-105, 18-70 :P Nikkory fajn... k D80 za 400 eur a niet nad cim... tak pred mesiacom mali v prolaike D80 za 300 eur, napis im mail, mozno ho este maju.. a ten inzerat na 400D je docela drahy, nie? Za tolko by mohla ist 450D+18-55IS
no 400D sa realne pohybuju okolo 320 aj so seťákom v zakladnej vybave...tu mas 4 baterky k tomu - neviem, ake stare...450-tka ide po 300 len telo, 400 je realna cena do setakom plus origos baterka navyse (samozrejme s kartou ci dvomi)...

osamataliban
2010-08-06 12:16:31+02
príspevok od: misodk
Urcite zakladatelovi neodporucam nic okolo kompaktov, UZ. Je to zovseobecnene to iste a za 350 eciek kupi zrkadlo, kde vystup a moznosti su o inom. Podla popisu sa fotografiou naozaj chce zaoberat a nieco okolo kompaktu by rychlo olutoval..
trošku krátkozraký názor... ale ok, akceptujem...

majster333
2010-08-06 12:24:05+02
kukni aj sony nex 3 tuším sa dá zohanť aj tak okolo tej ceny

misodk
2010-08-06 12:51:15+02
príspevok od: osamataliban
trošku krátkozraký názor... ale ok, akceptujem...
je to uz par mesiacov, tuto temu si moc nepamatam, ale zakladatel pise, ze kompakt ma a nie je spokojny. preto som pisal, ze mu neodporucam kupovat dalsi kompakt, lebo ten posun by bol minimalny a bol by viacmenej na tom istom.. nechcel som zakazat vsetkym ludom kupovat kompakty a UZ :)

slavik74
2010-08-06 13:50:22+02
príspevok od: misodk
je to uz par mesiacov, tuto temu si moc nepamatam, ale zakladatel pise, ze kompakt ma a nie je spokojny. preto som pisal, ze mu neodporucam kupovat dalsi kompakt, lebo ten posun by bol minimalny a bol by viacmenej na tom istom.. nechcel som zakazat vsetkym ludom kupovat kompakty a UZ :)
praveze medzi Olympus FE-220 a dnesnymi fotakmi tymu FX3, EX-1, TZ-10 je obrovsky rozdiel. Ja som presiel Olympus mju740 (totalny nepodarok), Pan FZ-7 (na tu dobu pekne kreslil s tou optikou ale uzky zaciatok objektivu), FZ-18 (klasika ako UZ) a kazdy jeden bol vyraznym krokom vpred. Mam Pan G1 a robi lepsie fotky ako setak od canonu ktory je velmi slabucky. Porovnaval som (kamos ma canon EOS 500 s tym setakom).
Moj nazor je taky ze skoda vyhadzovat 350 EUR za stare DLSR ktore moze velmi rychlo skolabovat. Navyse urcite nebude vhodne ked sa bude otriasat + problemy s cistenim senzora atd. Radsej nieco nove s 2-rocnou zarukou. Venovat sa foteniu sa da aj s tym, navyse sa s tym foti vdaka nonstop zivemu nahladu jednoduchsie ako s hladacikmi starych DLSR, ktore su so setovymi objektovmi tiez dost tmave, objektiv zacina od F3,5 , kym napr. EX-1 od 1,6 alebo 1,8 ak sa dobre pamätam na sirsom 24mm ohnisku (LX3 2,0 tiez na 24mm). Pamätovky CF - drahe, velke, pomale, nekompatibilne s jednoduchymi citackami. Samozrejme zrkadlovka je uplne ina na pouzivanie, po zakupeni svetelneho kvalitneho objektivu je vystup na velkom formate lepsi ako z kompaktu, ale ak je na investiciu 350 eur a end a staci mat mensie vystupy tak isto nie zrkadlovku.

misodk
2010-08-06 15:16:09+02
ja som po kompakte od Canonu kupil Pan FZ-8. teraz neprehanam, ale dva mesiace som sa s nim trapil a stale som nechapal, preco to nerobi fotky ake chcem. sumelo to na ISO100 a pouzitelne to bolo za dobreho svetla po ISO400 a za zleho do ISO200. po dvoch mesiacoch som ho predal so stratou. nefotim dlho, ale viem, ze ten parchant, co mi kazi fotky je svetlo (v spolupraci so mnou). kompakt posluzi za idealneho svetla, no akonahle mas vecsi DR, znizenu hladinu svetla, je mimo. ostava ti potom napr. moznost bliskat na ludi a pod. uznavam ze existuju vynimky typu G rada od Canonu alebo LX3, no tieto fotaky nepredstavuju system - objektivy, prislusenstvo atd. okrem toho tie senzory su aj tak stale ´titerne´.. neverim, ze G1 ma lepsi vystup ako EOS500, co je pre teba kriteriom lepsej fotky?
vsetkym sa pacia portretovky z rozmazanym pozadim a vela ludi nevie, ze to s UZ nejde (s mojou E520 a setakom som to nedokazal) a potom vsade na nete, fajsbuk, atd. vidime mnozstvo vybliskanych tvari, kde blesk ubera s cara fotky aj vzhladu ludi...
k CF by som skor povedal spolahlive, rychle :). SD vo mne nevyvolava doveru.
ja naozaj nechcem kazdemu radit zrkadlo a nie kompakt, ale ked si clovek dal tu namahu a nasiel si portal o foteni, popisal svoju uvahu rozumne a chce fotit, tak ja ho smerovat na kompakt nebudem :)

Urgy
2010-08-06 15:51:18+02
Môj názor možno blbý je taký, že si kúp dobrý ultrazoom. Oproti tej mydlovej krabičke čo máš to bude tiež veľký rozdiel. A keď chceš investovať len do 350 euro, tak je to najlepšie riešenie, keď kúpiš zrkadlo tak ti to nedá a budeš stále len rozmýšľať, čo ti ešte chýba do výbavy a čo by si ešte prikúpil, to je aj môj prípad. Kúpil som pred mesiacom zrkadlo, môj limit bol max. 1000 euro, minul som už 1200 a už mám na papieri čo si musím ešte kúpiť, je to ďalších 2000 euro, viem že by som nemusel, ale proste mi to nedá... Predtým som ma 3 roky Fuji S6500, naučil som sa s tým robiť, hlavne manuálne funkcie, robiť s rawom, trochu upravovať fotky a keď som už videl že mi nestačí, tak som začal šporiť na zrkadlo...Toť môj názor...

slavik74

slavik74
2010-08-06 19:42:36+02
1, SD som mal asi 7 , vsetky bez problemov, neprisiel som kvoli nim ani o jednu fotku.
2, Vystup G1 a EOS500 tazko porovnat ked nie je na to objektiv ktory by bol dobry na obe tela :) Vystup zo setaka canon je horsi ako vystup z mojho setaka. Nic viac som tym nechcel povedat. ISO 1600 ma lepsie canon, ja take nepouzivam.
3, FZ-18 bol (vraj) ovela lepsi ako FZ-8 na vystupe, neviem aj FZ-18 dost sumel a hlbka ostrosti problem. Na G1 mam makroobjektiv 45/2,8 a mam tam problem s malou hlbkou ostrosti :)
4, Co sa tyka portretov s bleskom, treba bleak nastavit na co najslabsi a podobne, interny blesk na DLSR stoji tiez za figu a dokupenie externeho je dalsich 300 eur. Skor je probles s fotografom ako s fotakom ked su na webe blbe preblesknute fotky.
5, Ako pisal vyssie Urgy. Ked nie su peniaze treba kupit kompakt, ja som do svojho systemu dal uz 2500 EUR a zacinal som na 900 EURach...

Ale nech sa rozhodne podla seba, prajem mu aby bol so svojou investiciou spokojny a aby sa mu podarilo vela dobrych fotiek.

EDIT: A ten edit by sa do fora ozaj velmy zisiel :)

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()