Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Fotoaparát do 350 €

lofofor
lofofor 2010-06-15 22:23:48+02
Pekný deň prajem :) Pravdepodobne nie ste nadšení z takýchto tém, ak to bude niekoho pohoršovať, tak sa rovno ospravedlňujem :) Vlastním 2-ročný kompakt Olympus FE-220, ktorý som kúpil v dobrej viere za nejakých 150 €. Kvalita fotografií, ako isto tušíte, je absolútne mizerná aj pri dokonalom svetle. Najväčším problémom je rozmazanosť, foťák môžete zamurovať do steny, ale nič to nepomôže, fotka stále vyzerá, ako keby ste ju fotili po dvoch promile. Pri trošku horších svetelných podmienkach je už fotka pomaly nepoužiteľná. Samozrejme asi sa netreba čudovať v takejto cenovej kategórii. Chcel by som si teda zaobstarať konečne niečo lepšie. Ako však vidíte, moc si vyskakovať nemôžem a rozpočet je veľmi slabý. Zázraky neočakávam a som si vedomý, že do 350 € nie je možné kúpiť niečo ultrahyperfamózne. Otázka znie, čo sa dá zohnať do 350 € najlepšie. Má to byť kompakt, ultrazoom? Alebo dokonca zrkadlovka? Po miernom prieskume som si všimol, že do uvedenej cenovej hranice sa dajú kúpiť najmä najlacnejšie zrkadlovky SONY. Hoci so zrkadlovkou neviem pracovať, mál by som chuť a odhodlanie sa to naučiť. Čo fotím, alebo chcel by som fotiť: - mestské prostredie, architektúra - príroda, najmä rôzne scenérie (proste ked sa človek vyberie na turistiku), lúky, vidiecka architektúra - MHD a železničnú dopravu Tá posledná kategória je dosť ošemetná, keďže sa jedná o subjekty v pohybe. Ťažko teda dosiahnuť s foťákom do 350 € nejaký úžasne ostrý záber, ale mohlo by to mať aspoň nejaké sekvenčné fotenie (neviem či sa vyjadrujem správne, proste takú tu vec, že po stlačení spúšte vám spraví v rýchlom slede 4-5 fotiek) - kým som mojim Olympusom ako tak zaostril a stačil spúšť, veľakrát sa mi stalo, že mi vlak dávno ubzikol :)) Čo nefotím: - portréty a ľudí všeobecne - interiér - nie som profesionál a fotky nikdy netlačím Ešte by som dodal, že väčšinu fotiek spravím na cyklovýletoch v lesnom teréne. Fotoapárat je teda pomerne často vystavený rôznym otrasom...

misodk
2010-08-08 21:07:05+02
nevedel som, ze hovoris o G-1 od Panasonicu. kedze si hovoril o kompaktoch, myslel som, ze hovoris o G rade od Canonu, co predstavuje pokrocily kompakt. Panasonic G-1 a 500D sa samozrejme porovnat da, najvecsi rozdiel je hladacik a format obrazu. sam mam E-520, system mame rovnaky, ja osobne som spokojny.
FZ-18 ma este vecsie rozlisenie a este viac sumela :)
mne uz je vlastne jedno co si kupi :), za 350€ sa da kupit aj zrkadlovka, ktora foti lepsie, aj UZ, ktory bude novy...

werdza
2010-08-08 21:52:30+02
Sice si sa pytal uz davnejsie a komenty nadomnou som vsetky necitala, tak uz mozno fotak mas kupeny, ale aj tak napisem. Olympus fe 220 poznam, ocino ho ma a prave sme z neho pozerali, co nafotil na tyzdnovom splave, co sme sa v sobotu vratili a naozaj vacsina fotiek posobila, ´svahilsky´, ako aj on vela krat rozpraval s vela promile :D A aj ja som s nim obcas fotievala, ked som mala kompakt pokazeny a zrkadlovku som este nemala a naozaj je tazke z ruky s nim udrzat hlavne pri obycajnom ziarovkovom vnutornom svetle, ani nic tam nejde nastavit rucne, len sa spolahnut na prednastavene rezimy. profilovu foto som s nim fotila z ruky. A podla mna by si mal zainvestovat do zrkadlovky so setakom 18-55, aj ja som isla do zrkadlovky s tym, ze som vobec nevedela, ako tie vsetky veci funguju, cas, clona, ze objektivy sa kupuju podla svetelnosti, rozsahu ohniska, kedze na kompakte som si mohla prestavit akurat iso, ostriaci boda posunut korekciu expozicie a vyvazenie bielej, ale kompakt mi uz nestacil, hlavne som chcela fotit v interieri kamosov v podniku a koncerty bez blesku. Zo zrkadlovkou sa naucis robit, ked ju budes mat, ved aj na nej je rezim automatika, ako na kompakte aj krajina, portret, sport, ale tie sa priznam som nikdy nepouzila, priorita clony, alebo casu su tak chytlave, ze, ked budes mat zrkadlovku, uz si ju zamilujes a rozsiria sa ti moznosti :) Ako pises, chces fotit aj interier a portrety, na to je super si nasetrit este 100 eur na canon stoji tolko, na ine znacky je tusim drahsi a kupit 50mm f 1,8 objektiv, s tou 1,8 clonou mozes pekne portrety fotit, ti rozmaze pozadie, v slniecku od vychodu,a lebo zapadu ma krasne farby v interieri nemusis bliskat a mozes fotit aj pri beznom ziarovkovom svetle bez blesku, aj kvetinky s nim a budes mat pekny bokeh kruzkovy... Ja mam canona 450D, za tu cenu, co pises je napriklad canon eos 1000D a objektiv 18-55 bez stabilizatora is, ale ten s is je lepsi,ale aj Nikona ti radili a je uz na tebe, co si vyberies mozes nikony maju zevraj lepsie setove onjektivy,a le aj s canonackym sa daju urobit dobre fotky, ved nezalezi cim fotis, ale ako fotis :)

AReYco
2010-08-09 15:32:23+02
ahoj, kúpil som si FZ38 a svoje pocity som napísal v recenzii. Možno ti to pomôže ak si si ho ešte nekúpil, ja som s nim veľmi spokojný
http://www.hobbyportal.sk/umenie/fotografovanie/panasonic-lumix-fz-38-recenzia

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()