Ako je to s DSLR a dlhym casom? Standard je 30 sekund a vie mi niekto povedat akym najdlhsim casom je schopna fotit zrkadlovka? Myslim ze sa nato pouziva nastavenie bulb /ziarovka/. Konkretne mam na mysli fotky hviezd kde pisu ze to fotia takym dlhym casom ze vytvaraju casti kruznic.Napr http://photo.net/photodb/photo?photo_id=9600559 je to orig alebo je to dorobene? Alebo:http://photo.net/photodb/photo?photo_id=11204650
Diky
Dovolim si pridat, ze sa vyzaduje minimum okolneho svetla, vhodne pocasie a zarovne vhodny cas, kedy je atmosfera najcistejsia. Ale, predsa na pisanie navodov, su tu ini ´´Majstri´´.
Ja na zaklade vlastnej skusenosti viem, ze by som ju urcite zapinal.Vramci postprocesu funguje redukcia sumu uplne inac a niekolkohodinova expozicia aj na iso 100 vie s fotkou riadne zatocit aj an tych lepsich fotakoch, o nejakych low endoch nehovoriac.
urcite by som ju nezapinal, fotit hodinovu expoziciu a potom hodinu cakat na zapis a nahodou zistit, ze sa mi pohol stativ a trajektorie hviezd su seknute ... to nie ... a kolko dlhocasovych vies urobit v noci pri zapnutej NR? ... ak fotis 5 minutovky a pod, tak mozno ano, inak nie ... dalsia vec, ze zapnutou NR zdvojnasobujes stavenie baterky, a na noc ich treba aj tak viac, nehovoriac, ze dlhe trajektorie hviezd sa najlepsie fotia za ´cisteho´ pocasia, takze skor v zimnom obdobi a to = znizenie kapacity baterie v chlade ... tolko skusenost, vcera som fotil 1 hod. expoziciu plus nejake kratsie, bol som vonku 3 hodiny, neviem si to predstavit s zapnutou NR
no neviem, žerie to batériu a po druhé keďže hviezdy na oblohe sa pohybujú, nemôže sa stať, že to pomýli redukciu šumu?
Redukcia sumu vo fotoaparatoch Canon EOS si najprv vytvori tzv. darkframe tj. fotografia s nulovym osvetlenim, rovnakym expozicnym casom ako povodna fotografia a idealne nasnimana za rovnakych podmienok (teplota). Tento typ fotografie obsahuje tepelny sum, mrtve pixle. Svetelny sum tu nevznika. Nasledne sa darkframe odcita od originalu. Darkframe si mozete nafotit aj neskor a upravu urobit v postprocessingu. V pripade, ze sa rozhodnes fotit jednu dlhu expoziciu je rozumne to nechat urobit priamo vo fotoaparate. Ak sa rozhodnes fotit niekolko nasobne kratsie expozicie je nevyhnutne zvolit opacny postup. V inom pripade by sa v pomyselnej drahe hviezd nachadzali medzery a vysledny obrazok by bol prerusovana ciara...
urcite by som ju nezapinal, fotit hodinovu expoziciu a potom hodinu cakat na zapis a nahodou zistit, ze sa mi pohol stativ a trajektorie hviezd su seknute ... to nie ... a kolko dlhocasovych vies urobit v noci pri zapnutej NR? ... ak fotis 5 minutovky a pod, tak mozno ano, inak nie ... dalsia vec, ze zapnutou NR zdvojnasobujes stavenie baterky, a na noc ich treba aj tak viac, nehovoriac, ze dlhe trajektorie hviezd sa najlepsie fotia za ´cisteho´ pocasia, takze skor v zimnom obdobi a to = znizenie kapacity baterie v chlade ... tolko skusenost, vcera som fotil 1 hod. expoziciu plus nejake kratsie, bol som vonku 3 hodiny, neviem si to predstavit s zapnutou NR
No ja som fotil cca 2 hodiny cize s redukciou sumu to bolo 4 a baterka to zvladla..treba ju mat plne nabitu...pripadne fotit s gripom, ale samozrejme v zime sa kapacita znizuje rychlejsie to je fakt.
Zapnutu nr teda rozhodne nelutujem, urcite to celkovemu vzhladu pomoze, navyse stativ sa ti moze pohnut aj v prvej minute expozicie a nemusis si to vsimnut a fotit dalsiu hodinu..takze ak by som sa mal obavat toho asi by som nefotil nikdy.
Btw teraz som na test fotil polminutovu expoziciu s dalsou polminutovou redukciou sumu, hned po exponovani som fotak zobral so stativu a tocil s nim do vsetkych sran. Ked sa dokoncila NR pozrel som fotku a cuduj sa svete - bez pohnutia. Fotoaparat, ako uz bolo spomenute foti cierny snimok /tmu/ a teda nejake dodatocne pohnutie stativu nema ziaden efekt. To, ci je lepsie tam cakat dalsiu hodinu ci dve, alebo sa da ho zobrat a ist domov a nechat si ho dorobit NR v brasni netusim, to skor asi nie, kazdopadne pohnutie stativu nezavazi ani za mak po dokoncenej expozicii.
Je mi jasne, ze pri ukladani snimku (spracovavanie v ramci zapnutej NR) mozes robit s fotakom co chces ... islo mi len o zabity cas, bez nahladu, ze ako vobec dlhocasova vysledna expozicia vyzera
no však to je jasné že druhá snímka je čierno čierna tma.
takže pokojne si v zime odfoť hodinovú expo, nalož foťák do auta a počas cesty domov si on môže exponovať čierny snímok.
Redukcia sumu vo fotoaparatoch Canon EOS si najprv vytvori tzv. darkframe tj. fotografia s nulovym osvetlenim, rovnakym expozicnym casom ako povodna fotografia a idealne nasnimana za rovnakych podmienok (teplota). Tento typ fotografie obsahuje tepelny sum, mrtve pixle. Svetelny sum tu nevznika. Nasledne sa darkframe odcita od originalu. Darkframe si mozete nafotit aj neskor a upravu urobit v postprocessingu. V pripade, ze sa rozhodnes fotit jednu dlhu expoziciu je rozumne to nechat urobit priamo vo fotoaparate. Ak sa rozhodnes fotit niekolko nasobne kratsie expozicie je nevyhnutne zvolit opacny postup. V inom pripade by sa v pomyselnej drahe hviezd nachadzali medzery a vysledny obrazok by bol prerusovana ciara...
Po vcerajsej hodinovej expozicii bez zapnutej NR je samozrejme mnozstvo farebneho tepelneho sumu na vyslednom RAWe. Takze skusim teraz nafotit darkframe s rovnako dlhou expoziciou a tepelnym sumom pri takto zahriatom cipe.
Vrta mi hlavou ci si neurobit premapovanie cipu s hodinovou expoziciou
tak ako sa to robi s polminutovou az cca 3 minutovou, ktore sa osvedcili na eliminaciu mrtvych a hot pixelov
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/horuceamrtvepixely
ale predpokladam, ze to nebude to prave orechove, lebo pripremapovani sa jedna o hot pixely, ktore casom (podla dlzky expozicie) sa prejavia na snimku, avsak pri dlhocasovej sa jedna este aj o tepelny farebny sum.
Je mi jasne, ze pri ukladani snimku (spracovavanie v ramci zapnutej NR) mozes robit s fotakom co chces ... islo mi len o zabity cas, bez nahladu, ze ako vobec dlhocasova vysledna expozicia vyzera
aha :D a teraz tak aby som to pochopil? a vies mi odpovedat na moju predoslu otazku? ci to zmaknem s nikonom f55?
Ahoj, zmáknuť to s F55 zmákneš no pokiaľ exponuješ na film dlhú expozíciu, treba s uvedeným javom rátať. Laicky povedané /ak film nebudeš hypersenzibilizovať/ citlivosť filmu akoby klesala so stúpajúcim časom expozície /jav sa prejavuje už pri rádovo sekundových expozíciách/. Takže rovnako dlhá expozícia /pri rovnakých exp. hodnotách ISO,čas,clona/ na film a na digi. čip nebude vyzerať rovnako. Skús wikipedia, možno to tam je :)
No a aby dlhé expozície nedimenzovala batéria, používajú sa ext. zdroje.
Pekný deň.
prepac za tie otazky, ale fakt by som to chcel este zeralizovat, kym je pekne poacsia, s holkou stanoavt a tak.. :D sice to tu nepatri.. :D
ale vedel by si mi dat nejaky kratsi strucny navod? bo ani ta hypersen.. nerviem co mi nehovori nejak vela.. mam pouzit nejaky film s mensim isom nie? napr 64
Ahoj, prepáč že meškám s odpoveďou, no skôr to nešlo. Pozeral som manuál od F55 no a pri nastavení na M a nastavení času nad 30s by mala byť na display-i značka -- . Potom pri prvom zatlačení spúšte sa závierka otvorí/začína expozícia a pri druhom sa zavrie/koniec expozície. Čas si teda zvolíš Ty. S hypersenzibilizáciou by sa netreba zbytočne zaoberať, to je na dlhšie... Vyskúšaj niečo s dlhým časom a následne uprav exp. hodnoty / neviem aký máš zámer /. Samozrejme je vhodné použiť statív. Práve začína pomerne jasná noc :) tak veľa zdaru
Dlhy cas - maximum
Zapnutu nr teda rozhodne nelutujem, urcite to celkovemu vzhladu pomoze, navyse stativ sa ti moze pohnut aj v prvej minute expozicie a nemusis si to vsimnut a fotit dalsiu hodinu..takze ak by som sa mal obavat toho asi by som nefotil nikdy.
Btw teraz som na test fotil polminutovu expoziciu s dalsou polminutovou redukciou sumu, hned po exponovani som fotak zobral so stativu a tocil s nim do vsetkych sran. Ked sa dokoncila NR pozrel som fotku a cuduj sa svete - bez pohnutia. Fotoaparat, ako uz bolo spomenute foti cierny snimok /tmu/ a teda nejake dodatocne pohnutie stativu nema ziaden efekt. To, ci je lepsie tam cakat dalsiu hodinu ci dve, alebo sa da ho zobrat a ist domov a nechat si ho dorobit NR v brasni netusim, to skor asi nie, kazdopadne pohnutie stativu nezavazi ani za mak po dokoncenej expozicii.
takže pokojne si v zime odfoť hodinovú expo, nalož foťák do auta a počas cesty domov si on môže exponovať čierny snímok.
Vrta mi hlavou ci si neurobit premapovanie cipu s hodinovou expoziciou
tak ako sa to robi s polminutovou az cca 3 minutovou, ktore sa osvedcili na eliminaciu mrtvych a hot pixelov
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/horuceamrtvepixely
ale predpokladam, ze to nebude to prave orechove, lebo pripremapovani sa jedna o hot pixely, ktore casom (podla dlzky expozicie) sa prejavia na snimku, avsak pri dlhocasovej sa jedna este aj o tepelny farebny sum.
No a aby dlhé expozície nedimenzovala batéria, používajú sa ext. zdroje.
Pekný deň.
ale vedel by si mi dat nejaky kratsi strucny navod? bo ani ta hypersen.. nerviem co mi nehovori nejak vela.. mam pouzit nejaky film s mensim isom nie? napr 64
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa