Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

sRGB alebo Adobe RGB?

worker
worker 2010-11-18 17:19:23+01
Zdravim.Poradi mi niekto-ktory farebny priestor pouzivat? viem,ze adobeRGB zachyti viac farieb,ako je to v praxi? dakujem.

jan.zitniak
2010-11-18 22:02:58+01
príspevok od: conan7
diky Karel za rady, začnem sa trošku v tom lightroom-e vzdelávať...
Tiež mám z tých diskúsií a názorov dojem, že ten Lightroom môže voľba správnym smerom - určite vyskúšam.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 22:31:41+01
príspevok od: Karol Srnec
Lightroom vyuziva rovnaky RAW modul ako Photoshop. Uzivatelske rozhranie a workflow je ale urcene pre pracu s fotkami a nie pre babranie sa s jednym suborom. To vedie k tomu, ze 95% prace, ktoru robis vo Photoshope, urobis aj v Lightroome ale 10x rychlejsie. Photoshop potom pouzivas len na pokrocile kolaze a narocne retuse, inak ta ani nenapadne ho pouzit.
Karol ked ta citam musím si nainstalovat zajtra LR, fakt upravujem ako pred 5 rokmi, stale len davky v PS a RAW vyvolávanm v DPP na TIFF alebo JPEG. Najvyšší čas sa dovzdelať:)

Inak k tomu šetreniu miestom na karte - nikon má taký ten komprimovaný RAW a co som skúsal tak je to hodne dobre. V Canone je zase často možnosť použiť sRAW - síce to znižuje rozlíšenie ale zostávaju secky výhody. Ked fotím s 5D II častopoužívam sRAW radšej ako iba Full JPEGy.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 22:35:37+01
príspevok od: Karol Srnec
V Lightroome, ci Aperture ani neviem, ci mam fotku v JPG alebo RAW. Nic neotvaram, nic neukladam, len rychle upravim, kliknem na export (preset s napalenim v JPG) a o chvilu mam CD s JPG, ale vyvolanych z RAW, cize s vacsim dynamickym rozsahom, lepsie prekreslenymi tienmi aj svetlami.
Este jedna vec mám nový Aperture v MacBooku ale ked chcem importovať viacej fotiek vždy to nejako spadne, netuším kde je chyba. Mozno 100-200fotiek Aperture aj vsetko v MacBooku mám legálne. S DPP od Canon nie je problém ani pri otvorení v Camera RAW v CS PS4..

titinius
2010-11-19 02:44:00+01
príspevok od: Jozef Peniak
Este jedna vec mám nový Aperture v MacBooku ale ked chcem importovať viacej fotiek vždy to nejako spadne, netuším kde je chyba. Mozno 100-200fotiek Aperture aj vsetko v MacBooku mám legálne. S DPP od Canon nie je problém ani pri otvorení v Camera RAW v CS PS4..
neviem aky mas MacBook ale ja mam 2 roky stary Air s 2Gb DDR2 RAM :) :D a uplne bezne importujem z karty cez citacku (USB2.0) aj 650 fotiek RAW , napr z futbaloveho zapasu, a este sa mi nestalo ze by mi padlo Aperture (´studentska´ verzia z torrentu :D)
skus si ho preinstalovat

titinius
2010-11-19 02:46:12+01
dobre ideš. ale ten jpeg by som až tak nezatracoval. poviem príklady, svadobná hostina: kto bude 400-450 fotiek z rawu vyvolávať, radšej si to skúsim dobre osvetliť a fotím jpeg. športové podujatie - musím fotky pár minút, hodín po podujatí odovzdať tiež nebudem sa serkať s raw, nejaká reportáž - na čo mi bude 200 raw na web rozhranie 800x600. atd atd. Tvrdiť že len a len na 110% raw to neni celkom ono...
dobre som pochopil prve dve slova, ako naznak pozitivnej reakcie na moj post?:D
ak ano tak si to vazim ;) dik

tadzesi
2010-11-19 08:12:42+01
dobre ideš. ale ten jpeg by som až tak nezatracoval. poviem príklady, svadobná hostina: kto bude 400-450 fotiek z rawu vyvolávať, radšej si to skúsim dobre osvetliť a fotím jpeg. športové podujatie - musím fotky pár minút, hodín po podujatí odovzdať tiež nebudem sa serkať s raw, nejaká reportáž - na čo mi bude 200 raw na web rozhranie 800x600. atd atd. Tvrdiť že len a len na 110% raw to neni celkom ono...
Ako si to myslel ´...radšej si to skúsim dobre osvetliť...´ ? Ak sedis v ateliery a mas kopec casu nastavit si svetlo + skusat expoziciu ako potrebujes tak ano. Mat RAW a nevyuzit ho je podla mna ako ponuka na sex od Angeliny Jolie a ty pretiahnes Breta Pitta :)))

Light edit 400 RAW foto v Lightroome zase nezaberie tolko casu. Na druhej strane nafotit a ani nepozriet co odvzdavam je velka trufalost. Moji zakaznici ocakavaju full foto + web foto, cize im to musim spracovat tak ci tak. Ak nic, tak uz funkcia fill light v LR je na nezaplatenie ;)

tadzesi
2010-11-19 08:20:04+01
Ja fotim do RAW, cize ten priestor ma zaujima az pri finalnom exporte fotografii co je prevazne JPG v sRGB. Ak to idem spracuvavat a tlacit tak jednoznacne Adobe RGB. Ak tlacit bez uprav tak aj sRGB je postacujuci. Tak si vyber ;)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-19 09:16:32+01
príspevok od: titinius
neviem aky mas MacBook ale ja mam 2 roky stary Air s 2Gb DDR2 RAM :) :D a uplne bezne importujem z karty cez citacku (USB2.0) aj 650 fotiek RAW , napr z futbaloveho zapasu, a este sa mi nestalo ze by mi padlo Aperture (´studentska´ verzia z torrentu :D)
skus si ho preinstalovat
ten najnovší biely čo nie je Pro... skusim preinštalovať..

Tono
2010-11-19 09:21:40+01
RAW, adobeRGB a Lightroom 3 , ako pise Karol ani neviem ci su jpg alebo RAW a okrem rychlej upravy , hned aj zaradim v katalogu a lepsia sa potom vyhladava .

worker
2010-11-19 10:00:25+01
Vdaka.

Shooter
2010-11-19 10:09:17+01
príspevok od: lowenature
Jednoznačne Adobe RGB ,google + color management.Nikde som sa zatiaľ nedočítal že RAW je wide gamut aj ked je vo fotaku nastavené sRGB nech niekto upne nejaký článok nech v tom mám jasno.

worker
2010-11-19 10:13:30+01
Nejaky odkaz na tutorialy Lightroom ? skusim ho.
Vdaka vsetkym.

Shooter
2010-11-19 10:19:04+01
Aj s praktickými ukážkami:

http://www.ulozto.sk/4576213/digitalni-fotografie-adobe-lightroom-scott-kelby-pdf

conan7
2010-11-19 10:26:58+01
počkaj počkaj. len v ateliéri sa dá dobre nasvetliť? :) už mi to Karol vysvetlil trošku je táto úvaha zbytočné. Neviem ja som za to, že čo najlepšie nafotiť na scéne, ked sa dá a potom tým nenej času sa s tým hrať za počítačom (samozrejme nepodarí sa to vždy :DDDDDD) a nie získavať EV kde sa dá.
Nehovorím že zásadne nefotím do RAW, ale priznám sa že viac do jpeg ako RAW. Jednak nemám na to ani dostatočnú diskovú ani kartovú kapacitu. Ked budem mať k dispozícií 4x 8GB karty a doma v počítači 3TB a pri tom dobre ovládať DPP a Lightroom tak budem to robiť určite častejšie.

Ale to full foto a web foto je dobrý nápad.

P.S. Angelina sa mi nepáči, ja som na blondínky :)

titinius
2010-11-19 11:16:58+01
príspevok od: Jozef Peniak
ten najnovší biely čo nie je Pro... skusim preinštalovať..
no tak ten je urcite silnejsi ako moj MBA, teda ja mam parametre ! 1.8GHz dual, 2Gb DDR2 RAM, 64Gb SSD
podla mna mas urcite lepsi hardware

tomis.ales
2010-11-19 21:47:07+01
Na web sRGB. Na tlac su ine priestory Adobe RGB atd...
Ja fotim iba RAW, divne je ze je to pre mna rychlejsie ako Jpg. Aj najvacsiu kravinu radsej do RAW ako Jpg. Ked sa posere expozicia alebo WB, v Lightroome je to otazka par klikov na rozdiel od Jpg, kde vysledok ani neni taky dobry ako z RAW a trva to dlhsie.
RAW je surove cesto, mozes si vybrat ci potom chces rozky alebo zemlu. Ale naspat to uz nejde.

slavmiro
2010-11-19 23:35:19+01
Primarne fotim bezstratovo komprimovany 14bit RAW s AdobeRGB (sirsi gamut). Moc nad tym dnes uz nespekulujem, to je asi naj co sa da z mojho aparatu dostat. RAW upravim podla chuti, aj davkovo velke serie (Nikon NX Capture). Vystup podla potreby, vacsinou JPEG s sRGB, aby sa zobrazovalo/tlacilo spravne. Na velmi velke printy a ine fajnovosti je tu 16 bit TIFF a priestor podla toho co je optimalne pre konkretnu print technologiu. Ked si v DTP zaziadaju CMYK, tak ho dostanu, ked minilab povie ze ich plotter robi nativne s sRGB tak ho dostanu.. Je dobre uvazovat v celom procese az po vysledne zobrazovanie/vystup. Len tolko.

zdenoxl
2010-11-20 00:48:35+01
príspevok od: slavmiro
Primarne fotim bezstratovo komprimovany 14bit RAW s AdobeRGB (sirsi gamut). Moc nad tym dnes uz nespekulujem, to je asi naj co sa da z mojho aparatu dostat. RAW upravim podla chuti, aj davkovo velke serie (Nikon NX Capture). Vystup podla potreby, vacsinou JPEG s sRGB, aby sa zobrazovalo/tlacilo spravne. Na velmi velke printy a ine fajnovosti je tu 16 bit TIFF a priestor podla toho co je optimalne pre konkretnu print technologiu. Ked si v DTP zaziadaju CMYK, tak ho dostanu, ked minilab povie ze ich plotter robi nativne s sRGB tak ho dostanu.. Je dobre uvazovat v celom procese az po vysledne zobrazovanie/vystup. Len tolko.
Zdravim slavmiro, mam otazku. Fotim do RAW a sRGB a fotky si tlacim doma na iP4600, ktora tlaci v CMYK-u. Je pre mna vyhodnejsie fotit do AdobeRGB, ked na to nemam usposobeny monitor a farebny gamut tlaciarne je o tretinu mensi, ako AdobeRGB? A samozrejme nemam ani zladeny monitor=tlaciaren.

tadzesi
2010-11-20 08:01:36+01
príspevok od: zdenoxl
Zdravim slavmiro, mam otazku. Fotim do RAW a sRGB a fotky si tlacim doma na iP4600, ktora tlaci v CMYK-u. Je pre mna vyhodnejsie fotit do AdobeRGB, ked na to nemam usposobeny monitor a farebny gamut tlaciarne je o tretinu mensi, ako AdobeRGB? A samozrejme nemam ani zladeny monitor=tlaciaren.
Uf, v CMYK ?! Dobre si si kukol manual ?

rbr69
2010-11-20 08:14:32+01
Len poznamka, uz sa to na forach viac opakovalo. Ak fotis do RAW je uplne jedno, ci mas na tele nastaveny AdobeRGB alebo sRGB farebny priestor. Az v pripade vyfotenia priamo do JPEG bude prideleny tento zvoleny priestor v tele fotoaparatu.
Inak v pripade RAW volis tento priestor v RAW konvertore.
V pripade, ze pouzivas Adobe Camera RAW, tak jeho nativnym farebnym priestorom je priestor ProPhotoRGB. Plati ProPhotoRGB > AdobeRGB > sRGB. Ine RAW konvertory mozu mat vsak svoj nativny farebny priestor iny, nemusi to byt vzdy ProPhotoRGB.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()