... a este, aby som lepsie niektorym zamotal hlavu, tak Lightroom vyuziva Melissa RGB, ktory vyuziva ProPhotoRGB hodnoty chromaticity v linearnej gama, pomenovany podla Melissa Galie, jednej z vyvojarov LR :))))
Fajn ,canon ma o tom v manuáli len to ze DPP pracuje aj v priestore Wide Gamut o ProPhoto RGB ani slovo aj keď je to vlastne to samé . Nájsť niečo o Canon Raw a jeho farebnom priestore , 0 bodov.
Fajn ,canon ma o tom v manuáli len to ze DPP pracuje aj v priestore Wide Gamut o ProPhoto RGB ani slovo aj keď je to vlastne to samé . Nájsť niečo o Canon Raw a jeho farebnom priestore , 0 bodov.
Tak predsa http://usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3091
dobre ideš. ale ten jpeg by som až tak nezatracoval. poviem príklady, svadobná hostina: kto bude 400-450 fotiek z rawu vyvolávať, radšej si to skúsim dobre osvetliť a fotím jpeg. športové podujatie - musím fotky pár minút, hodín po podujatí odovzdať tiež nebudem sa serkať s raw, nejaká reportáž - na čo mi bude 200 raw na web rozhranie 800x600. atd atd. Tvrdiť že len a len na 110% raw to neni celkom ono...
´nejaká reportáž - na čo mi bude 200 raw na web rozhranie 800x600´ Lebo pri reportazi sa casto podari sice super moment, ale traba na fotke upravit prepaly, expoziciu. Ja som si zvykla uz aj reportaz fotit do raw, najcastejsie teda fotim koncerty, tiez sa ich snazim mat hotove par hodin po akcii. V rawku jednak nevycvakam tak vela a priebezne mazem nepodarky, lebo v rawku sa mi na kartu zmesti menej fotiek a tym padom ma caka menej triedenia a upravovania doma, mavam aj nahradnu, ale snazim sa ju nepouzit, kamosi, ked somnou fotia, tak vacsinov maju okolo 800 fotiek, asi davaju jpgcka a viac roboty doma a mne sa zmesti len do 300 na kartu v rawkach a odkedy pouzivam lightroom aj on mi dost ulahcuje robotu.
ale ved to nie je žiadne pravidlo že ked budem fotiť do raw tak zoberem domov 100 fotiek a ked do jpeg tak 1000. neviem prečo si to na mňa vytiahla ale budiš, poďme na to. Ked sa ti vydarí super, naozaj super moment tak klient absolútne nebude ti tam hľadať prepaly a mierne chybnú expozíciu. Napr. teraz sa nám stalo, že klienti chceli sami si vybrať 30 fotiek na tlač, to bola ich jediná podmienka. Vybrali si úplne ale úplne iné fotky ako my s kolegom. Ktoré sa nám osobne ani moc nepáčili (bordel v pozadí, nie najlepšie zaostrené, prepal, menej dobrá póza atd), teda tažké je rozmýšlať hlavou zákazníka...
Zdravim slavmiro, mam otazku. Fotim do RAW a sRGB a fotky si tlacim doma na iP4600, ktora tlaci v CMYK-u. Je pre mna vyhodnejsie fotit do AdobeRGB, ked na to nemam usposobeny monitor a farebny gamut tlaciarne je o tretinu mensi, ako AdobeRGB? A samozrejme nemam ani zladeny monitor=tlaciaren.
najednoduchsie vytlac nejaky svoj referencny zaber raz ako sRGB, potom AdobeRGB ci CMYK (TIFF) a uvidis ci je nejaka vyznamna zmena.. Moderne tlaciarne maju farebny profil co velmi dobre zvlada prevod sRGB-CMYK a mozno nepostrehnes nic zasadne..
Tlačiareň síce používa fyzicky farby CMYK, ale voči okoliu sa tvári že je to RGB zariadenie.
Tvarit sa moze, ale co jej je to platne, ked v niektorych miestach nedosahuje urovne sRGB priestoru a niekde ho o malinko presahuje. Ako sa moze tvarit, ze je sRGB, ked dokaze tlacit len v gamute CMYK?
Aj ja som takto niekedy salel za gamutom. Porovnaval som profily, skumal foto ci niektora farba bude mimo dosah gamutu do ktoreho idem tlacit. Skumal samozrejme cez SW. Nastastie ma to preslo, ale bolo to dobre obdobie kedy som pochopil co je to gamut, cliping farieb a ine veci.
Rozhodne veci ako fotografia + tlac patria k sebe ako ked tmava komora bola nemyslitelnou sucastou fotografa. Sofer si nemusi opravovat auto sam, ale ak pride na technicku zavadu tak sa rozhodne ci sa da prejst este 10km do servisu alebo zavola odtahovku.
Kto chce vyuzit sirsi gamut nez sRGB pri tlaci, musi tlacit na tlaciarnach s pridavnymi naplnami. V amaterskych tlaciarnach je to vacsinou 6 naplni, v profi aj viac.
Aj ja som takto niekedy salel za gamutom. Porovnaval som profily, skumal foto ci niektora farba bude mimo dosah gamutu do ktoreho idem tlacit. Skumal samozrejme cez SW. Nastastie ma to preslo, ale bolo to dobre obdobie kedy som pochopil co je to gamut, cliping farieb a ine veci.
Rozhodne veci ako fotografia + tlac patria k sebe ako ked tmava komora bola nemyslitelnou sucastou fotografa. Sofer si nemusi opravovat auto sam, ale ak pride na technicku zavadu tak sa rozhodne ci sa da prejst este 10km do servisu alebo zavola odtahovku.
Ja za gamutom nesaliem, ja som sa len pytal a v podstate som s tym, co si doma vytlacim nadmieru spokojny:))
sRGB alebo Adobe RGB?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa