vedeli by ste mi poradiť ohľadom polarizačného filtra 55mm? viem,že cenový rozdiel súvisi s vrstvami,ale v obchode mi povedali,že filtre do tisícky sa neoplatí ani kupovať. tak teda aku značku a v akej cenovej relácii pre začiatočníka?
mozno by som poradil si kupit konverzny kruzok, potom mozes filtre kombinovat s roznymi velkostami objektivov, napr ak mas setak s 58 mm a druhy obj. 67 mm.
JA som to presne takto urobil... objednal som si 77mm HOYA polarizák a k tomu ten krúýok aby som ho mohol použiť aj na mojom 67m objektíve, je to podstatne lacnejšie ako mať dva polarizáky, ktoré aj tak nepotrebuješ mať stále nasadené...
JA som to presne takto urobil... objednal som si 77mm HOYA polarizák a k tomu ten krúýok aby som ho mohol použiť aj na mojom 67m objektíve, je to podstatne lacnejšie ako mať dva polarizáky, ktoré aj tak nepotrebuješ mať stále nasadené...
mohol by si mi povedat kde si kupil ten kruzok? dakujem.
no JA som si to dal doniesť z PL, resp. kamoš poliak to našiel na http://allegro.pl/ stálo to nejakých 5e s tým kurzom čo bol pred týždňom...
tu máš presný link, aby si nepovedal, že som sviňa a tam si presne nájdeš aký potrebuješ :)
http://allegro.pl/search.php?string=redukcja&category=8847
Ja som vsadil na lacnú značku Fomei a som nanajvýš spokojný ak chceš fotit poloprofesionálne alebo prof. tak si vsad na drahšiu značku ak sa hodláš venovat krajinárskej fotografii tak sa oplatí sada filtrov PL,UV,šedý tuším. No na začiatok úplne postačí tento:)
http://www.megafoto.sk/Fomei/55-mm-cirkularny-polarizacny-filter
Necital som si cele vlakno a mozno pisem od veci, ale kedysi som mal CPL od Soligor a nedavno som presedlal na Hoya HD a rozdiel vo vyslednej foto je velmi markantny. Zevraj este lepsie filtre ako Hoya su B+W, ale ja som s mojim Hoya HD CPL nadmieru spokojny :)
Mozno trosku od temy, ale tyka sa to CPL. Mam tiez HOYA CPL, som s nim spokojny, robi super fotky. Problem mam s importom do LIGHTROOM. po importe si lightroom upravi kontrast, farby....fotka zostane uplne vysedivena. Uvadzam, ze neaplikujem ziadny preset, jedna sa o cisty import. V inom viweri (pentax) je raw zobrazeny krasne..je to chyba lightroomu ?
Nie som fyzik, ale polarizačný filter slúži na to, aby odstránil svetlo, polarizované v určitom smere. To je väčšinou odraz od lesklej plochy, od zelene a svetlo z oblohy. Ja si myslím, že žiadny filter to nevie na 100%, ale robí to viac alebo menej. Lacnejšie filtre to robia s menšou účinnosťou, drahé filtre z väčšou účinnosťou. Pokiaľ chceš dosiahnuť tento efekt naozaj viditeľne, proste si musíš kúpiť drahý filter aj na seťák. Ak si kúpiš lacný filter, efekt bude slabý alebo žiadny. S cenou objektívu či s profesionalitou fotografa to asi nemá nič spoločné. Inak naozaj existujú prechodové krúžky na závit, stoja relatívne málo a možno sa oplatí investovať do veľkého a kvalitného filtra a nakupovať k nemu za pár € redukčné krúžky na menšie závity. Navyše to zabraňuje aj vinetácii.
Nie som fyzik, ale polarizačný filter slúži na to, aby odstránil svetlo, polarizované v určitom smere. To je väčšinou odraz od lesklej plochy, od zelene a svetlo z oblohy. Ja si myslím, že žiadny filter to nevie na 100%, ale robí to viac alebo menej. Lacnejšie filtre to robia s menšou účinnosťou, drahé filtre z väčšou účinnosťou. Pokiaľ chceš dosiahnuť tento efekt naozaj viditeľne, proste si musíš kúpiť drahý filter aj na seťák. Ak si kúpiš lacný filter, efekt bude slabý alebo žiadny. S cenou objektívu či s profesionalitou fotografa to asi nemá nič spoločné. Inak naozaj existujú prechodové krúžky na závit, stoja relatívne málo a možno sa oplatí investovať do veľkého a kvalitného filtra a nakupovať k nemu za pár € redukčné krúžky na menšie závity. Navyše to zabraňuje aj vinetácii.
To je pravda. Neriešim to, lebo mám na všetkých objektívoch rovnaký závit a jeden polarizák (je to jedno z mojich kritérií pri výbere). Ak by som mal tento problém, nemal peniaze a robil krajinky, asi by som si vyrobil násuvnú slnečnú clonu čo ja viem z papiera alebo plastu.
Co som ja pocul, resp. cital, tak samotny polariz. efekt by mal byt na vsetkych filtroch rovnaky, nehladiac na znacku a rozdiely su iba v konstrukcnej kvalite, v dopade na kresbu objektivu a kvalite antireflex. vrstiev..
To je pravda. Neriešim to, lebo mám na všetkých objektívoch rovnaký závit a jeden polarizák (je to jedno z mojich kritérií pri výbere). Ak by som mal tento problém, nemal peniaze a robil krajinky, asi by som si vyrobil násuvnú slnečnú clonu čo ja viem z papiera alebo plastu.
Pri fotení s polarizačným filtrom sa hľadá to správne alebo danému zámeru najlepšie vyhovujúce natočenie filtra (to sa nedá nastaviť dopredu) a vtedy je slnečná clona dosť obmedzujúca, lebo s filtrom treba otáčať. Ak používaš systém Cookin, tak polarizačný filter sa dáva ako prvý a môžeš použiť takú harmonikovú slnečnú clonu - tá je ako ostatný člen na držiaku (v smere od objektívu).
Pri fotení s polarizačným filtrom sa hľadá to správne alebo danému zámeru najlepšie vyhovujúce natočenie filtra (to sa nedá nastaviť dopredu) a vtedy je slnečná clona dosť obmedzujúca, lebo s filtrom treba otáčať. Ak používaš systém Cookin, tak polarizačný filter sa dáva ako prvý a môžeš použiť takú harmonikovú slnečnú clonu - tá je ako ostatný člen na držiaku (v smere od objektívu).
Však ja viem :-))) Pokiaľ ho náhodou použijem, tak väčšinou slnečnú clonu ani nedávam.
Ešte treba pripomenúť, že použitie jedného veľkého filtra a redukčných krúžkov na rôzne veľkosti závitov objektívov takisto prináša možnosť nepoužitia originálnej slnečnej clony. Na ebay som však našiel clony, ktorá sa dajú našroubovať priamo na filter, ak ho majú.
moja skusenost - lacny a kvalitny CPL treba kazdy inak kompenzovat EV (rozlicne obmedzenie priechodu svetla). Ale aj vysledny efekt polarizacie je viditelne iny (samozrejme skusane pri rovnakom uhle slnka a objektivu).
Nechapem, ze preco pri pouziti CPL je slnecna clona obmedzujuca a preco ju netreba davat? Akosik stracam pointu? Ved samotny filter, navyse ak je slim, nezabrani dopadu svetelnych lucov na objektiv z ostrych uhlov, teda z bokov a vrchu a prave na toto je dobra clona, aby nevznikli duchovia, odrazy a strata kontrastu. Navyse mne sa zda, ze s clonou su aj farby lepsie. Ved na clonach byva na spodu krytka, ktoru treba dat dolu a da sa s polarizakom neobmedzene manipulovat, teda krutit. Mam niekolko objektivov a je to na kazdom, takze preco davate dole clonu? Ma to nejake hlbsie opodstatnenie ak sa pouzije bezny CPL filter?
Lebo máš zrejme objektívy pentax, na ktorých je na boku slnečnej clony miesto na ovládanie filtrov. Na clonách od iných značiek toto nie je a preto sa s filtrom pracuje trochu komplikovanejšie. Dá sa to naučiť, ale je možnosť, že sa prstami dotknem filtra.
Lebo máš zrejme objektívy pentax, na ktorých je na boku slnečnej clony miesto na ovládanie filtrov. Na clonách od iných značiek toto nie je a preto sa s filtrom pracuje trochu komplikovanejšie. Dá sa to naučiť, ale je možnosť, že sa prstami dotknem filtra.
Hej, hej, mam Pentax, ale zdalo sa mi, ze som to videl aj pri inych znackach.. neuvedomil som si :-)
vedeli by ste mi niekto nap aky je rozdiel (co sa tyka vystupu nie odolnosti skla) - co je lepsie ci Hoya HD CPL alebo Hoya Pro1D CPL lebo z ich stranky mi to nieje celkom jasne.. este mimo ineho by som chcel podotknut ze kvalita filtru je velmi dolezita najma pri dlhych ohniskach
polarizačný filter
nehcel som to pisat tak ozenzivne, len som tu uz nastvaty z niektorych infantilnych deciek tak sry piece =)
tu máš presný link, aby si nepovedal, že som sviňa a tam si presne nájdeš aký potrebuješ :)
http://allegro.pl/search.php?string=redukcja&category=8847
http://www.megafoto.sk/Fomei/55-mm-cirkularny-polarizacny-filter
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie